.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3   

 
Újabb művészi tűzfalakkal gazdagodik Budapest

Negyedik alkalommal indult el a Színes Város Budapest Fesztivál az erzsébetvárosi Kertész utcában. A főként belvárosi tűzfalak megfestésével foglalkozó Színes Város Csoport ismét egy társadalmi összefogás eredményeként valósítja meg az egyhónapos művészeti fesztivált, amelynek idén először lesz kiemelt partnervárosa: Berlin. A szeptember végéig tartó projektsorozat témája 2017-ben a ´Gasztronómia és a bor´. Minden falfestés, amely a fesztivál keretein belül valósul meg, ezen témák köré épül, az alkotók ebből nyerték inspirációikat. A budapesti falfestések mellett Berlinben is alkot egy magyar művész.

bővebben >
 


3+1 mesés túraútvonal Európa legszebb vidékein

Hegyek, völgyek, árnyas erdei ösvények. A nyár a tökéletes alkalom arra, hogy túrabotot és hátizsákot ragadj, és családoddal, barátaiddal a természet szépségeit testközelből is megtapasztald. Európa változatos és lélegzetelállító vidékei olyan túraútvonalakat kínálnak, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik az idei nyarat. Kalandra fel!

bővebben >
 


Silverline ? városnézés a Dunáról

Ha külföldi vagy vidéki vendégünk érkezik Budapestre, a legjobb, ha az esti, vacsorával és műsorral egybekötött sétahajókázást ajánljuk neki. A vízről teljesen más arcát mutatja a város, olyan helyeket, épületeket fedezhetnek fel, amelyeket a helyiek közül sem sokan ismernek.

bővebben >
 


Pozsonyi nyár 2017

Pozsony idén nyáron is fantasztikus programokkal várja a városba látogatókat. Az induló nyári szezon bővelkedik kínálatban, melyek közül kiemelendő az idén egy hetesre bővülő Pozsonyi Koronázási Ünnepségek. A királynő születésének 300. évfordulója alkalmából 2017-et Mária Terézia Emlékévének nyilvánították. Az ő képével meghirdetett kampány „Koronázd meg az utazásod, ahogy Mária Terézia tette 1741-ben” a város koronázási történelmét modern köntösbe bújtatva népszerűsíti.

bővebben >
 


Budapest TukTuk ? városnézés vidáman

Bangkok jellegzetes közlekedési eszköze, a tuktuk - mely dudahangjáról kapta a nevét – Budapestre költözött. Az első hivatalos motoros városnéző szolgáltatás, a Budapest TukTuk épp három éve járja a magyar fővárost. Az olasz Piaggo gyár háromkerekűje két utast szállít, a sofőr egyben idegenvezető is.

bővebben >
 


Visegrádi nyár: 12 ingyenes program

Az élő középkor városa idén ismét meghirdeti a Visegrádi Nyár kulturális eseménysorozatot, amelynek keretében májustól szeptemberig szinte minden hétvégén valamilyen ingyenes program várja a vendégeket a kivételesen szép fekvésű város megújult rendezvényterén.

bővebben >
 


Gondolta volna, hogy itt is nyaralhat?

Bár a külföldi nyaralásról a legtöbbünknek Olaszország, Görögország vagy Spanyolország jut az eszébe, néha érdemes jobban körülnézni az utazási szolgáltatók oldalán, mert az új, kevésbé ismert úticélok között az élelmesek meglepően vonzó ajánlatokra bukkanhatnak. A Wizz Tours a nem szokványos nyaralási célpontok közül válogatott.


bővebben >
 


Húsvéti programok Bécsben

Húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.

Noha nincs belőlük annyi, mint a karácsonyi vásárokból, a húsvéti kirakodóvásárok terén sem kell szégyenkeznie az osztrák fővárosnak. Hetven standból áll például a Schönbrunni Kastély udvarán található vásár, amely nemcsak az egyik legromantikusabb, de legnagyobb húsvéti vására is Bécsnek. 2017. április 1-től kézműves termékek, hímes tojás, faragott fadíszek és húsvéti dekoráció mellett Ausztria legkülönbözőbb pontjairól származó ínyencségek között válogathatnak a látogatók. A legkisebbek a Nyuszi Műhelyében marcipánfigurákat vagy húsvéti asztali díszt készíthetnek, a felnőtteket pedig vasárnaponként, illetve nagyszombaton és húsvét hétfőn dzsesszkoncert várja. (www.ostermarkt.co.at)

Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul 2017. március 31-től az Altwiener Ostermarkton, a Freyungon, ahol méretben az apró fürjtojástól a hatalmas strucctojásig, stílusban pedig a hímestől a patkolton át a naiv festészet mintapéldányaiig terjed a szortiment. Sőt, a fától a kerámiáig mindenféle anyagból lehet itt húsvéti tojást kapni. Kézműves termékek, ínyencségek, a gyerekeknek pedig húsvéti barkácsműhely és bábszínház egészíti ki a kínálatot. (www.altwiener-markt.at)

A további programokról és kínálatról a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


2017 - Luther Márton éve
A legnagyobb rendezvények a reformáció jubileuma alkalmából

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a történelmi változás teológiai atyja, Luther Márton számos rendezvényen és kiállításon kerül a középpontba Németországban. Az egymással párhuzamosan zajló országos időszaki kiállítások és rendezvények mellett további események különböző szempontok alapján mutatják be Luthert és a reformációt.

bővebben >
 


Berlin: Európa fővárosa

Mi van Berlinben, ami nincsen más világvárosban? Itt vannak például maguk a berliniek, akiknek nyers, de mégis kedves bája meghatározza ezt az egészen különleges berlini atmoszférát. Emellett természetesen egy szinte hihetetlen gazdagság látnivalókban, amelyekben az új korszak kezdete és a korszellem éppúgy visszatükröződik, mint a XX. század nagy történelmi eseményei és drámái.

bővebben >
 


Bakancslista: első az utazás

A pénz csak az ötödik vágyként szerepel a magyar emberek kívánságlistáján, más néven bakancslistán. Jobban vágyunk utazásra, élményekre, boldogságra és nagy tettekre – derül ki a Meglepkék.hu 4700 fő megkérdezésével készített internetes felméréséből. Az emberek vágyai között akadnak egészen hétköznapi, ex

bővebben >
 


Strasbourg, az úticél

Strasbourg, Elzász fővárosa rengeteg látnivalót kínál, érdemes több napot is eltölteni itt. Gazdag történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része. A város kellemesen felfedezhető gyalog, kerékpárral, és sétahajóval is. Sok történelmi vihart megélt, autentikus és hagyományőrző, de ugyanakkor modern és kozmopolita város, az Európai Parlament székhelye. Egy hely, ahol franciául beszélnek és németül esznek. Kiindulópontja Elzász felfedezésének is, vonattal könnyen elérhetők olyan bájos kisvárosok is, mint Colmar, ami egynapos kirándulásra tökéletes választás.  

bővebben >
 


Fedezzük fel szállodánkat!
Hasznos tippek az élménydús szállodai pihenéshez

Járt már úgy Ön is, hogy az utolsó napon ébredt rá, hogy rengeteg programlehetőséget kihagyott a szállodai pihenése során? Tippjeink segítségével idejében felfedezheti, mi minden várhat Önre egy szálloda falai közt!

Már közeleg a hazaindulás órája, a ruhák a bőröndben lapulnak, és mi teszünk még egy kört, hogy búcsút vegyünk pihenésünk kényelmes helyszínétől, a szállodától. Ekkor tűnik csak fel a faliújságra kitett program, a különleges mozgásórával, amit mindig is ki szerettünk volna próbálni, a rendszeres szauna felöntésekről, amelyekről persze lemaradtunk vagy a kerékpár kölcsönzési lehetőséget hirdető tábla a recepciónál. Ami még ennél is bosszantóbb, az ingyenesen használható panorámás fitnesztermet is csak most vesszük észre, a tegnapelőttre meghirdetett exkluzív borvacsorával egyetemben. A segway bérlési lehetőségről már nem is beszélve! Mi mindent lehetett volna csinálni, amíg mi a medence partján heverésztünk napokon keresztül! Persze, az is jólesett, de legközelebb nem ártana érkezéskor felmérni a lehetőségeket. A szálloda ugyanis nemcsak szállás, hanem minden érzékszervünkre ható élmények színhelye!

  1. Hallgassuk figyelmesen a recepcióst! Már a szállodai becsekkolásánál sok hasznos információt elmond a recepciós, amire talán fáradtság talán a hosszas utazás okán csak félig-meddig tudunk odafigyelni. Érdemes már ekkor elkérni a rendelkezésre álló nyomtatott információkat/szóróanyagokat, amelyeket figyelmesen át tudunk böngészni, miután elfoglaltuk a szobát és szusszantunk egyet.

  2. Böngésszük át a szobai bekészítéseket! A legtöbb szállodában a szobába is bekészítenek sok hasznos információt, szállodai hírlevelet, amely a másnapi időjárásról/programlehetőségekről tájékoztat. Nézzük át ezeket is!

  3. Nézzünk körül! Miután berendezkedtünk és még mielőtt belevetnénk magunkat a várva-várt hűs vízbe, tegyünk egy kört a szállodában és alaposan nézzünk körül, fedezzük fel! Így biztosan idejében felfedezzük a bowling pályát, fitnesztermet, játszószobát, klubhelyiséget, kozmetikai szalont, halpedikűrt, könyvtárat, minigolf pályát stb.

  4. Figyeljük a táblákat! Minden szállodában van egy faliújság vagy elektronikus tábla, melyen a napi vagy heti programok, mozgásórák szerepelnek. Gyerekbarát szállodákban – mint például a Danubius Bubbles Clubokban - nemcsak a kiírás segít, de az olvasni még nem tudó kicsiknek a színes pólós animátorok szívesen elmondják, mikor hova érdemes menni, milyen sport-, kézműves- vagy egyéb foglalkozások várják őket, hol van a minidisco, a gyerekbüfé vagy a következő vetélkedő.

  5. Olvassunk a liftben! Sok hotelben a liftben is kifüggesztik az extra programokat, mint például előadások, koncertek, zenés-táncos estek, borvacsorák stb.

  6. Olvassunk az étteremben! No ne csak a napi ételajánlatot, hanem az az éttermi asztalokon elhelyezett napi információs szórólapot, amely az adott napra vonatkozó programokat, akciókat, időjárás előrejelzést tartalmazza!

  7. Kérdezzük a GRO-t! Hogy mi fán terem a GRO? A Guest relations officer feladata a vendégekkel való kapcsolattartás, az ő tájékoztatásuk, segítésük. A szállodai hallban találjuk őt, általában egy íróasztal mögött ülve várja az érdeklődő vendégeket. Gyakran tőle lehet sportszereket, társasjátékokat is kölcsönözni valamint a szállodai programok mellett a szállodán kívüli programokról is rendelkezik információkkal.

  8. Ha szeretnénk kimozdulni a szállodából a szállodai recepciókon mindig van ingyenes helyi térkép, amely segít a környék felfedezésében.

  9. Előre is „felkészülhetünk a szállodából”, ha meglátogatjuk a weboldalát, ahol rengeteg hasznos információra bukkanhatunk!

A tájékozottság a szállodában tehát felértékelődik: a jól megérdemelt pihenést gazdagabb, tartalmasabb és emlékezetesebb programokkal színesíthetjük, hogy még évek múlva is megmaradjon az emlékeinkben! Maradandó élményekért keresse fel a www.danubiushotels.hu weboldalt! 


 

Strasbourg, az úticél

Strasbourg, Elzász fővárosa rengeteg látnivalót kínál, érdemes több napot is eltölteni itt. Gazdag történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része. A város kellemesen felfedezhető gyalog, kerékpárral, és sétahajóval is. Sok történelmi vihart megélt, autentikus és hagyományőrző, de ugyanakkor modern és kozmopolita város, az Európai Parlament székhelye. Egy hely, ahol franciául beszélnek és németül esznek.

bővebben >
 


Bécs a hajléktalanok szemével

Most új oldaláról ismerhetik meg az osztrák fővárost azok, akik részt vesznek a Shades Tours különleges idegenvezetésén, itt ugyanis Bécsben elő hajléktalanok mutatják be a város „másik oldalát”.

Egy ismeretlen világ tárul fel a bécsi Shades Tours résztvevői előtt. A lelkes, autentikus és szakértő túravezetők a hajléktalanok rejtett világába engednek átfogó betekintést az érdeklődőknek. A vezetést személyes történetek gazdagítják, és arra is fény derül, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük azoknak, akik otthon nélkül maradnak az osztrák fővárosban.

A projekt természetesen nemcsak a résztvevők szociális érzékenységét növeli, hanem az idegenvezetők számára is hasznos, hiszen segíti őket a beilleszkedésben és visszavezeti őket a munkerőpiacra. Munkájukért nem csak fizetést kapnak, hanem motivációt és önbizalmat is szereznek általa. A Shades Tours több bécsi szociális intézménnyel is együttműködik, többek között a Városi Iskolatanáccsal (Stadtschulrat) és a Bécsi Szociális Alappal (Fonds Soziales Wien).

 A vezetéseket németül illetve angolul tartják. A túra nagyjából 2–2,5 óra hosszú, 15 euróba kerül fejenként és előzetes regisztrációhoz kötött.

 További információ a Shades Tours honlapján érhető el: http://www.shades-tours.com/


 

Hotel Moments Budapest
Visit. Enjoy. Remember.

A Continental Group legújabb, négycsillagos szállodája 2016 március elsején nyitotta meg kapuit az Andrássy úton, néhány lépésre az Operaháztól. A csodálatos, XIX. századi műemlék épületre a felújítás után üvegtető került, míg a bejáratban és a lobbyban a ház eredeti freskói láthatók, tökéletes harmóniát alkotva a modern belsőépítészeti megoldásokkal. A tér egyedi hangulatát az óriási belmagasság és az elegáns, kényelmes bútorok biztosítják. A Lobby Lounge egyedi szolgáltatást biztosít a nap 24 órájában, ingyenes kávé-, tea- és ásványvízfogyasztással. A szállodában 99, igényesen berendezett szoba áll a vendégek rendelkezésére háromféle szobakategóriában, beleértve a tágas “Andrássy” lakosztályt, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Bazilikára. A szobák mindegyike légkondicionált, minibárral, széffel, LCD televízióval, telefonnal felszerelt. Íróasztal és ingyenes, vezeték nélküli internet szolgálja a vendégek kényelmét. Szőnyegpadlós és parkettás szobákat is kialakítottak, így mindenki igénye szerint választhat a különféle szobatípusok közül.

Rendezvények helyszínéül egy kényelmes, 90 nm-es, nappali fényes konferenciaterem szolgál, amely igény szerint két kisebb részre választható, összesen 80 fő befogadására alkalmas, beépített technikával, vászonnal és projektorral rendelkezik.

Wellness szolgáltatásként szauna, konditerem és kérés esetén különféle masszázstípusok vehetők igénybe. A vezeték nélküli internet a ház teljes területén ingyenesen vehető igénybe, ezen kívül a történelmi lépcsőházban három internet állomás is rendelkezésre áll. A hotel étterme, a Bistro Fine a szállóvendégeket és a magyar közönséget egyaránt örömmel várja. A gazdag büféreggelit minden esetben tartalmazza a szobaár, a kínálatban hideg-meleg választék, friss zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak.

Az étterem a hangsúlyt a borokra helyezi; az egyedülálló “Enomatic” rendszer segítségével lehetővé válik az igazán különleges és exkluzív borok kóstolása, a magyar és a nemzetközi borkínálat összehasonlítása. Az ide látogatók minőségi ételek széles választékát, könnyű falatkákat és a’la carte kínálatot egyaránt találnak, és speciális diétába illeszthető, glutén- és laktózmentes fogások is rendelhetők. Mindezt hangulatos környezetben, napsütéses időben a csodálatos teraszon élvezhetik a vendégek. Az étterem ideális választás üzleti találkozókra, ebédekre, vacsorákra, vagy családi, baráti összejövetelek, különleges események alkalmából is. 


 

Abasári rügyfakadás

Az április a szőlő termesztésben a rügyfakadás hónapja. Idén már 5. alkalommal rendezik meg Abasáron a tavaszhoz kötődő, népszerű Szőlő Rügyfakadás Ünnepet. Ez alkalomból van rügyszentelés, dűlőbejárás és Abasár-kóstoló, hiszen az Abasári rizling ma már messze földön híres. A pincészetek között kisvasút szállítja a vendégeket.

Megkóstolhatóak a Molnár és Fiai Pincészet díjnyertes borait, cél a Pálinkás Pince is, amelyen keresztül – a világon, egyedülálló módon – egy zarándokút vezet. A Molnár és Fiai Pincészet a Mátrai Borvidéken, Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt. Rozéja, Irsai Olivére, rizlingszilvánija, szürkebarátja már számtalan borversenyen bizonyított. Az Abasári olaszrizling egyedi zamatát a különleges andezittufás talajnak, valamint a Sár-hegyen folytatott tradicionális, évszázados teraszos művelésnek köszönheti.

„Az olaszrizling szőlőfajta elképesztő mennyiségű magnéziumot képes felvenni, és ez az ásványgazdagság a borban is visszaköszön” – állítja Molnár Gábor abasári borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki szerint e bort kortyolgatva bizonyosan elkerülhetők a magnéziumhiányra visszavezethető izomgörcsök. E legális „doppingból” jócskán fogyott az elmúlt hétvégén.

A 2016-os évet újonnan elkészült pinceépületében kezdte a mátrai Molnár és Fiai Pincészet. Abasári központjuk bővítését és korszerűsítését a birtok megnövekedett termelése tette szükségessé. A magyar és külföldi specialisták álmélkodva kóstolták a jobbnál jobb rizlingeket – és nem csak az ásványtartalom miatt. Pálinkás Attila 2008-as olaszrizlingje például az ország legjobb ilyen fajtabora volt 2012-ben, míg a már idézett Molnár és Fiai olaszrizling minden eddigi évjárata számtalan aranyérmet nyert az országos versenyeken.

Mária-út Szintén érinti a Sár-hegyet a Mária-út abasári szakasza. A Szent Anna-kápolnától Abasárig teraszos szőlőültetvények között kanyargó, gyönyörű, panorámás szerpentin út különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. A meglepő nyomvonalnak története is van: ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki egy négy-ötfős társaság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek. Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult szívű társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket. A mezei csokrokkal, lobogókkal felszerelt, sokszor csapzott, sáros, gumicsizmás társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.

Borrendelő A helyi borászok példamutatóan, néhány éve közös összefogással felújították a düledező abasári orvosi rendelőt, és kinevezték Borrendelőnek. A helyiségben magnéziumban gazdag gyógyító rizlinget is lehet kapni, sőt, valamennyi helyi termelő valamennyi bora kapható – nem csak receptre!

S. Balogh Edit


 

Bozsoki malomporta: falusi vendéglátás a legmagasabb szinten

Mesébe illő a történet, mint ahogy maga a hely is. Három évtizede egy fiatal budapesti pár Bozsok környékén biciklizett, és beleszeretett a tájba, a csörgedező patakba, az apró faluba. Minden évben visszatértek és minden újabb látogatásnál erősödött bennük a vágy, hogy gyökeret eresszenek itt. Így esett választásuk a falu határában álló régi, már nem működő vízimalomra, amely egykoron Bozsok népszerű közösségi színtere volt. Megvásárolták és sokéves munkával vendégfogadóvá alakították.

A malom mindig is több volt a magőrlés helyszínénél, a gazdák, akik idehozták terményüket, rendszerint a malomban kivárták, amíg gabonájuk lisztté válik, így a malomalja legalább annyira a közösségi élet színtere volt a faluban, akár a kocsma. Ezért amikor hét éve Zita és Béla úgy döntött, hogy új életet lehel az ódon malomépület vaskos falaiba, egyértelműen azzal a szándékkal tette, hogy a Malomporta ne csak szálláshely és étterem legyen, hanem hagyományőrző és kulturális programjaival a bozsoki közösségi élet újra felfedezett helyszíne is.

A malom felújított, technikailag modern épületeiben olyan szálláshelyeket alakítottak ki, ahol több család tud úgy együtt nyaralni, hogy mindenkinek megvan a saját kis fészke. A falusias hangulatról néhány megőrzött régi bútor és berendezési tárgy gondoskodik, no meg a gondosan és igényesen, szín és stílus szerint is összeválogatott textilek, bögrék, tányérok. A hat apartmanban összesen 28 főt tudnak egyszerre elszállásolni. A Bozsoki malomporta mottója: csak természeteset! A vendégek reggelire jórészt a család saját biogazdaságának termékeit, valamint helyi kézműves élelmiszereket fogyaszthatnak. A házigazdák mangalicájából készül a húsáru: a kolbász, az abárolt szalonna és a disznósajtra hasonlító préshurka. Külön épületben kapott helyet a hangulatos étkezőhely, ami gasztronómiai rendezvények helyszíneként szolgál, de közös főzőprogramokat is szerveznek.

Mit lehet csinálni egy ilyen kis helyen, mint Bozsok? A szomszédos kastély és a falu felfedezésén, a gyalog- és kerékpártúrákon kívül lovaglásra is van lehetőség. Hagyományőrző programokban sincs hiány: van állatsimogatás és gondozás a kicsiknek, borkóstoló és borkészítés a nagyoknak. Az egész család élvezheti a kemencés kenyér- és langallósütést, az aszalást, fűszer- és gyógynövények gyűjtését és feldolgozását, a levendulaszüretet, a tök- és szalmabábuk készítését, a lekvárfőzést, szörpök és zakuszkák készítését.

További információk: http://www.malomporta.hu/

 


 

Zalakaros: élményekkel teli kikapcsolódás

Magyarország egyik legismertebb fürdővárosa a 750 éves múlttal rendelkező Zalakaros. A mindössze 2500 lelkes település 14 szállodájában és magánszállásain évente 70-80 000 vendéget fogad. Az Európa-szerte híres gyógy- és élményfürdő szolgáltatásairól bővebben a http://www.furdo-zalakaros.hu honlapon tájékozódhatnak.

A város és vidéke a fürdésen túl is számos programot kínál. A 7 vezér történelmi kalandparkban jurtákban tekinthető meg a honfoglaláskori történelmi kiállítás. A várban – ahol különböző játékokra, íjászatra, pónilovaglásra, quadozásra van lehetősége a kicsiknek – a magyar királyok arcképcsarnoka is megtekinthető (az Aphrodité hotel elől ekhós szekér indul Garaboncra). A Garabonciás farmon szabadon száguldozó lovak, szürkemarhák, bárányok, kecskék, nyulak várják a látogatókat, a kisebb állatokat meg is lehet simogatni www.garabonciaskalandpark. Egyéb szabadidős programok (erdei vasút, segway túra, vízitúra a Zala-folyón, moziműsor, Zobori KalandoZoo): http://www.zalakaros.hu/szabadido/ . Kirándulni is érdemes, pár km-re olyan nevezetességeket lehet megtekinti, mint a kápolnapusztai bivalyrezervátum, vagy Zalamerenyén a gyönyörűen felújított pálos malom.

Zalakaroson a testünket nemcsak a gyógyvízzel, fürdőzéssel kényeztethetjük, hódolhatunk a helyi gasztronómiai élményeknek is. Ebből a szempontból is jó választás a ***Venus, vagy az ****Aphrodite hotel, melynek jelszava: „Saját farmunk az éléskamránk”. A tulajdonosok – Dr. Virág Ernő és családja – célja az, hogy érezze jól magát a vendég, egye magát egészségesre, és olyan élményekkel térjen haza, amelyekkel sem otthon, sem másutt nem juthat hozzá. A két szálloda éléskamrája a család farmja Garaboncon, ahol szabadon tartják az állatokat. Az itteni csirkék, marhák, mangalica sertések, juhok húsát fogyasztják a vendégek. A reggelihez saját húsfeldolgozójukban készülnek a kolbászok, sonkák, felvágottak;házi tejből gyártják a vajat, sajtokat, tejfölt, túrót. A vendégek legnagyobb megelégedésére a péksüteményeket is itt sütik, és az itt termett gyümölcsökből főzött lekvárral ízesítik. Ezek a bioélelmiszereknek ráadásul olyan finomak is, hogy nem győznek eleget enni belőle a vendégek. Vacsorához a Cezar pincészet kiváló borait kínálják. A farm nemcsak a szálloda éléskamrája, hanem kiváló program helyszín is, a vendégek lovaskocsival közelítik meg Garaboncot. Mesébe illő neve egy XXI. századi modern parasztgazdaságot takar.

A szálloda legnépszerűbb szobái a körágyas jacuzzis szobák, amelyek különösen a nászutasok körében kedveltek, akik sokszor az éjszakai, gyertyafényes fürdőzést is megrendelik. A római stílusú fürdőben élményvizes medence, termál medence, szauna, gőzfürdő és jeges csobbanó is van, a hátsó oldalon a szabadtéri medence késő tavasszal kezd el üzemelni.

Kép és szöveg: Piros Christa


 

Síparadicsomok, kulturális kalandok: évindító utazási tippek

Sokaknak azzal indul az év, hogy birtokba veszik a hófödte hegycsúcsokat és a lejtőkön száguldanak vagy hangulatos hüttében üldögélnek. Azoknak sem kell azonban otthon maradni, akik inkább történelmi, kulturális kalandokra vágynak. A MOM Park Vista Utazási Iroda néhány izgalmas tippel készült az utazás szerelmeseinek.

Ahol biztosan hó vár: Nassfeld

Szikrázó napsütés és 110 kilométer hosszú, Olaszországba is átnyúló, hóbiztos sípálya. Ez várja Ausztria egyik legkedveltebb, családbarát sívidékén a téli sportok szerelmeseit. A 2000 méteres magasságban található paradicsomba az Alpok leghosszabb felvonójával, a Millennium Express-szel juthatnak fel a síelők. A 17 perces út tele van meglepetésekkel: karintiai nyelvleckét kaphatnak az utasok, vagy épp helyi szalonnát, sajtot és italokat kínál nekik az „ínyencfelvonó”.

Havas meseváros: Mariazell

A likőrjéről és mézeskalácsáról híres meseváros, Mariazell a családok számára tökéletes választás, hiszen többek között síóvoda várja a legkisebbeket. A sportolás mellett az idelátogatók a világ legrégebbi gőzvillamosát is megnézhetik, emellett kiváló programlehetőséget kínál a favágók és az erdő életét bemutató, Bürgeralpén található élménypark és múzeum is. Nem szabad kihagyni Arzberger likőrüzem, valamint Pirker több száz éves múltra visszatekintő mézeskalács sütödéjének meglátogatását sem.

Romantikus hajóút a Dunán

 Igazi kulturális élményekben lehet része annak, aki végighajózza a Duna legszebb vidékeit Győrtől Passauig. Az út során olyan építészeti emlékeket fedezhet fel, mint Pozsony négy saroktornyos vára, Melk magasztos hangulatú bencés apátsága és Linz múltidéző utcái. A hajóút fénypontját Passau történelmi városa jelenti, ahol három folyó – a Duna, az Inn és az Ilz – háromszínű vize találkozik.

 Mediterrán hajóút Rómától a Szentföldig

A történelemrajongóknak tökéletes választás lehet egy „úszó szállodából” felfedezni a Földközi-tenger térségét. Olyan mitikus városok várnak az utazókra, mint Olümpia és Athén, vagy felfedezhetik Görögország két legnagyobb szigetét, Krétát és Rodoszt. Aki kíváncsi az igazi olasz „dolce vita” életérzésre, semmiképpen ne hagyja ki a művészi Genovát és az ókori metropoliszt, Rómát. A térség legkülönlegesebb állomása mégis Izrael, ahol Jeruzsálemben és Názáretben három világvallás szent helyeit is megismerhetik az utazók.


 

oldalak:  1  2  3   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat