napja 
 

Stájerország - a magyarok legkedveltebb úti célja Ausztriában (Utazás - Ajánló)
Stájerország - a magyarok legkedveltebb úti célja Ausztriában

Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet szervezésében Stájerország idegenforgalmának munkatársai sajtótájékoztatón ismertették a tartomány újdonságait, megemlítve a tavaly elért kiváló eredményeket.

Az idei tavaszra és nyárra készülődve van mire támaszkodniuk: 2017-ben minden idők legsikeresebb nyári szezonját érték el: májustól októberig közel két és félmillió üdülővendég érkezett Stájerországba, 2,5 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakát. A vendégéjszakák száma átlépte a bűvös hétmilliós határt, 1,8 százalékos növekedést regisztrálva. Az átlagos tartózkodási idő három éjszaka. A magyar vendégek közel negyven ezren voltak, ez 9,2 százalékos növekedés; a vendégéjszakák száma pedig 2,7 százalékkal emelkedett. Az átlagos tartózkodási idejük pedig 3,3 éjszaka.

Vonzották a vendégeket a különböző meghirdetett túraútvonalak, a szabadtéri kulturális programok, valamint az olyan rendezvények, mint a Nárciszfesztivál, a Forma-1 Nagydíj, a styriarte, a MotoGP, vagy az AirPower és a kulináris fesztiválok.

2018 középpontjában a „Gleccsertől a borig” túraútvonal áll, és ez került egy különleges marketing kommunikációs projektbe is. Keresnek két olyan személyt, aki bejárja ezt a túraútvonalat, közben megírja kalandjait a külön erre a célra létrehozott honlapon, feltöltve fotóit, videóit. Teljes felszerelésüket biztosítja a Northland, illetve a Dachstein. Április elsejétől érdemes jelentkezni. További információk a www.steiermark.com/superwander oldalon. Természetesen magán a túraútvonalon versenyzés nélkül is bárki végigvándorolhat.

Két nemzeti parkon és Ausztria egyetlen UNESCO természeti világörökségén halad át szeptembertől az új Hiúz ösvény, amely ennek a ritkán megpillantható állatnak a nyomába vezet. Összeköti a Gesäuse és a Kalkapen Nemzeti Parkot Dürrenstein vadonjával. Lehetőség nyílik a megteendő szakaszok személyre szabott összeállítására, a szállásról szállásra történő csomagszállításra. A több mint 200 kilométer hosszú útvonal 12 szakaszával 20 ezer méternyi szintkülönbséget küzdhetnek le a túrázók.

Két új regionális lehetőséggel gazdagodott a Stájer borvidék kerékpártúra. Több mint 400 kilométeren haladnak a résztvevők, érintve a Borút és az Almaút közötti régió gasztronómiai célpontjait, kulturális látnivalóit, és most eljuthatnak a Piber méntelephez, azaz a lipicai lovakhoz, valamint Dél-Stájerországba, ahol számos vidéki borozó, borászat és fogadó várja őket.

Összeköthető a kerékpározás és a túrázás, kihasználva mindkét sportág előnyeit: hegyikerékpárral, vagy elektromos biciklivel tehetők meg a hosszú erdei utak, azután jöhet a túrázás, a hegyről lejutáshoz pedig ismét használható a kerékpár. Ehhez a Schladming-Dachstein régióban 21 Bike&Hike állomást szereltek fel Bosch márkájú elektromos kerékpárok töltésére alkalmas eszközzel. Mindehhez a kezelésükhöz bevezető oktatást nyújtanak, ingyenes teszt lehetőséget egy kis ideig. Jellemző a régióban a mezőgazdaság és a gasztronómia együttműködése. Nyaranta több mint 50 hegyi tanyán szolgálnak fel hagyományos ételeket. Különlegességük az Ennstal birka és az Ennstaler Steirerkas. A birka itt értékes füveket és gyógynövényeket legel, ezért íze is különleges, a másik pedig a régió kulináris jelképének számító sajt. A hét ajánlott túra itt kölcsönzött elektromos autóval is bejárható. Az erre található struccfarmon strucctojást lehet reggelizni, a közeli tavon hajókázás után pedig pisztrángot kóstolni. Színesítik tovább a programokat a mászóparkok.

A tartomány vízkincse egyedülálló. A honlapjukon információ található a vízparti üdülési lehetőségek, a fürdőtavak és szabad strandok, természeti gyöngyszemek, termálfürdők, víz menti túrák, folyó menti kerékpárutak felsorolásával. www.steiermark.com/lebensquelle-wasser

Graz tíz éve ínyencfőváros. Az eddigi kulináris városnéző túrák, gyermek főzőkurzusok, az augusztusi Hosszú asztal rendezvény, az opera, színház, vagy koncertlátogatással kombinált ínyencfőváros-menü mellett újdonság idén az „Ínyenctúra a múzeumban”, amelynek során négy különböző múzeum kínál gasztronómiai vonatkozású programokat. A Történelmi múzeumban „Terülj, terülj asztalkám”, a Néprajziban Hajdina történetek, a régészetiben a régi római konyha titkai, a Stainz mezőgazdasági múzeumban A gabonától a kenyérig, a vajas kenyérig témakörben lesznek kulináris élménnyel egybekötött tárlatvezetések. November elején, Szarvasgomba fesztiválon a helyi és a nemzetközi szarvasgombák állnak a történések és a kóstolások középpontjában. Ismét lesznek szarvasgomba túrázások. Augusztus 18-án a Hosszú asztal várja a vendégeket a város legszebb terén, rossz idő esetén pedig az ünnepélyes hangulatú Stefaniensaal koncertteremben terítenek. Április 8-19 között tanácskoznak a városban a bor, a gasztronómia, a vendéglátás szakemberei.

Június 22-24. között az Ausserlandi tavak mellett szajbling fesztiválra kerül sor. Ez a halfajta fontos szerepet tölt be az osztrák gasztronómiában, a gleccservízzel táplált tavak a tökéletes életterei. A két tó mellett három napon át minden ekörül a hal körül forog. www.ausserland.at

A „Stájer zölderő” a termálvíz és az itteni erdők csodálatos hatására épít. A vendégek belső egyensúlyának visszaállítására törekszenek, van gyógy böjt program, erdei fürdő, félrevonulási lehetőség is Ausztria zöld szívében.

A tartományban a kikapcsolódási, sportolási, kulturális és gasztronómiai választék óriási, jubileumok, évfordulók eseményei színesítik tovább a kínálatot.További információk: www.steiermark.com

Hajós Anna

Fotó: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat