napja 
 

Kulináris hagyományok - regionális gyökerekkel (Utazás - Ajánló)
2018 a gasztronómia éve Németországban
Kulináris hagyományok - regionális gyökerekkel

Az évszázados hagyományokkal rendelkező regionális specialitások nagy mértékben hozzájárulnak Németország sokszínűségéhez, amely kiváló úticél az ínyencek számára. A utazók autentikus módon ismerhetik meg a tipikus ételeket és italokat a rusztikus vendéglőkben, a szezonális fesztiválokon vagy a kulináris tematikus útvonalak mentén. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) ezt a regionális sokszínűséget mutatja be 2018-ban a „Culinary Germany – Kulináris Németország” nemzetközi tematikus kampányának keretein belül.

A német régiók különleges kultúrtájai szorosan összefüggnek a kulináris specialitásaikkal: erre jó példák a Mosel vagy a Rajna romantikus, szőlőtőkékkel szegélyezett folyóvölgyei, Schleswig-Holstein fajtagazdag legelői, amelyek minőségi húst és óriási sajtkínálatot eredményeznek, vagy a német középhegység domboldalainak vadon termő gyümölcsösei. egyre erősödik a regionális specialitások szerepe, és nem véletlenül kerülnek előtérbe az ősi hagyományok és a továbbadott kézműves technikák. A regionális ételek mindenekelőtt szezonális összetevőkre épülnek, amelyek helyben teremnek vagy készülnek. A hagyományos elkészítési móddal együtt ez garantálja a frissességet, a minőséget és kíméli a forrásokat.

Néhány példa a regionális kulináris finomságokra

Berlin A street food Berlinben nagy hagyománnyal rendelkezik: a fővárosiak különösen büszkék a currywurstra, azaz a curry-szószos kolbászra. A Konnopke’s Imbissben öt tüzességi fokozatban kapható – és már 1930 óta. Berlinben a kultusz-státusszal rendelkező specialitás saját múzeummal is büszkélkedhet.

Baden-Württemberg Maultaschen, azaz a derelye, amelyet stuttgarti hagyomány szerint darált hússal és spenóttal töltenek meg. A legenda szerint a tészta-táskákat a barátok találták ki, akik a böjti időszakban sem akartak lemondani a húsról, így a tiltott ételt eldugták a tésztaköntösbe – innen származik az étel vicces elnevezése: „Herrgottsb’scheißerle”, vagyis az „Atyaúristen-átvágós”

Bajorország Weißwurst, azaz fehér kolbász borjú- és sertéshúsból, hagymával és petrezselyemmel fűszerezve. Az egyik legismertebb bajor specialitás, hagyományosan a sörkertekben még déli 12 óra előtt fogyasztják, azaz „cincálják” ki a bőréből – édes mustár, perec és sör kíséretében.

Brandenburg A fűszeresen savanyított uborka a Spreewald legismertebb specialitása: a roppanós finomság mustár-, fokhagyma- vagy borsízesítéssel is kapható. A kereken 260 kilométeres „Uborkakerékpárúton” a biciklisek nyomon követhetik a zöldség útját a termőföldtől egészen az üvegig.

Mecklenburg–Elő-Pomeránia A balti-tengeri partszakaszon számtalan tövises cserje nő: a homoktövis narancsszínű termése gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A test, szellem és a lélek orvosságából olajat, levet, nektárt, teát, lekvárt, likőrt, bort, grogot, illetve kozmetikai termékeket készítenek.

Bréma Amióta német nyelvterületen először Brémában, 1673-ban megnyitotta kapuit az első kávéház, a fekete nedű északon nagy hagyománnyal bír. A kávékereskedelem német fővárosában a kávé nagy szerepet játszik: legyen szó az óváros számos kávézójáról, múzeumáról, avagy a pörkölőket bemutató vezetett túrákról. Hamburg A koránkelők és az éjszakai baglyok Hamburgban egyaránt a halpiacon találkoznak vasárnap reggelente. A halas szendvicsek és a Rollmops, az ecetes göngyölt hering élvezete itt már kereken 300 éve hagyomány.

Hessen A „hesseni nemzeti ital”, az „Ebbelwei”, azaz az Apfelwein vagy almabor különösen Frankfurt környékén hangulatos almaborkocsmákban kerül az asztalra: a hagyományoknak megfelelően kék kerámiakancsóban, a „Bembel”-ben. Mellé olyan ételek járnak, mint a borda, vagy a májas ill. véres hurka káposztával és barna kenyérrel.

Alsó-Szászország Itt az emberek mind a mai napig ápolják a kelkáposzta-termeszhtés és fogyasztás hagyományát: a leveles zöldséget „Pinkel”-lel, egy húsból, zsírból, hagymából fűszeresen elkészített kolbászfélével fogyasztják. Specialitásukat „káposzta-utakon” ünneplik az egyesületek, a vállalatok és a barátok.

Észak-Rajna–Vesztfália Sörkínálata egészen a kölni „Kölsch”-től a szomszédos düsseldorfi „Altbier”-en át a számtalan nagy és kis sörfőzdéig tart a szövetségi állam minden régiójában. Sok helyen vezetett túrákon nyerhetünk betekintést a hagyományokban gazdag kézműves sörfőzés titkaiba. Dortmundban a Sörfőző-múzeum 1100 négyzetméteren mutatja be a sörfőzés minden csínját-bínját.

Rajna-vidék–Pfalz Németország legnagyobb bortermelő helyszíne. A helyiek és a vendégek például a borászatok kis kocsmáiban (Straußwirtschaft) élhetik át a borkultúrát. Ezek a nyári hónapokban, illetve a borfesztiválok alatt tartanak nyitva, augusztus közepétől október elejéig.

 Saar-vidék Hagyományos kedvenc ételük a „Dibbelabbes”: egy reszelt krumpliból, póréból, szárított húsból és fűszerekből álló lepényféleség, azaz „Labbes”, amelyet fazékban készítenek el, és almapürével tálalnak.

Szászország A karácsonyi időszak közkedvelt specialitása a drezdai Christstollen. Az egykoron középkori böjti sütemény ma egy tartalmas, kelt tésztából, szárított gyümölcsökkel sütött finomság, amelyet a kereken 130 stollen-sütödében és cukrászdában lakat alatt őrzött házi receptek alapján készítenek el, és hivatalos pecséttel látnak el. A stollen megismerésére csábít a Stollen-fesztivál december elején vagy a drezdai Striezelmarkt az adventi időszakban.

Szász-Anhalt Fehérjében gazdag, zsírszegény és egészséges élelmiszernek minősül a Harzi sajt, amely a sportolók és az alakjukra vigyázók titkos tippje. A kis sajttalérok azonban nagy múltra tekinthetnek vissza: a savanyított sajtot évszázadok óta túróból és köménymagból állítják elő. Zsíros kenyérrel tálalva Szász-Anhalt középhegységi régiójában igazi ínyencségnek számít.

Schleswig-Holstein A tartomány több mint 120 különböző sajtfajtával büszkélkedhet: a többségük kézműves sajtkészítőknél készül. A „Sajtút Schleswig-Holstein” ezt a sokszínűséget mutatja be az utazóknak: a tehén-, kecske- és juhtejből készített fiatal és érett, puha és kemény, savanyú, sós, erős, pikáns és édes sajtvariációk mindenkit elvarázsolnak.

Türingia Az egész Németországban nagy népszerűségnek örvendő krumpli Türingiában leginkább gömbölyű formában kerül a tányérra: az igazi türingiai gombócok (Thüringer Klöße) nyers, reszelt és főtt, tört krumpliból készülnek, a töltelékük pedig vajban ropogósra sült zsemlekockákból áll. A gombócok készítéséről minden tudnivalót megtalálunk a heichelheimi Thüringer Kloßweltben, Weimartól északra.


 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat