.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3   

 
Szinglik paradicsoma, stájer módra

Csak szingliknek – hirdeti a kezemben lévő kis üveg, amelyben – milyen meglepő – single malt whisky lapul… De ezen a poénon túl a sógorok, azaz az osztrák-magyar határhoz legközelebb lévő Steiermark színes tavaszi-nyári programpalettája meglepően sok ötlettel, kreativitással és empátiával várja az egyedül vagy gyerekkel érkező hölgyeket, ugyanúgy, mint a családokat.

 Közösen főzünk, közösen biciklizünk

 A tartományt egyre jobban szeretik a magyarok: honfitársaink 2,9 százalékkal többen látogattak ide tavaly, mint 2012-ben, a vendégéjszakák száma pedig 10,5 százalékkal nőtt – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón Erich Neuholdtól, a Stájer Idegenforgalmi Hivatal új vezetőjétől. De nemcsak a magas hófödte csúcsok és a sízés miatt választják úti célul sokan Ausztria eme régióját, hanem az egyre színesebb program-kavalkád miatt is. A csomagok kidolgozói azokra is gondoltak, akik a társaság miatt kelnek útra: nekik szól például a közös e-bike túra, a közös főzések is. Speciális ajánlatok várják a gyermekes vagy kutyás szingliket is.

 Udvarló-riasztó tanácsok

 A boldog szingliknek, akik ezután is egyedül szeretnék élvezni az életet, külön kézikönyv szolgál praktikus tanácsokkal. Az ironikus hangvételű könyvecske azt az utat mutatja meg, hogyan lehet élvezni a szingli létet: például ruházkodási tippek is találhatók a könyvben, amelyek segítenek távol tartani a potenciális udvarlókat. A www.hochsteiermark.at honlapon erről többet is megtudhatunk.

Az osztrák marketing szakemberek ötlettára kimeríthetetlen: idén például különösen jeleskednek a kulináriában, és ez természetesen egyaránt szól az egyedül vagy családdal érkezőknek.

Aki akarja, a bioborokkal ismerkedhet, e témakörben speciális borkóstolókat is tartanak. Akik a biogazdálkodással akarnak megismerkedni, 20 biogazdaságot látogathatnak meg. 

Vegán, vegetáriánus és bio

 A dél-stájer borút mentén található borozókban – buschenschankokban – már vegán és vegetáriánus uzsonnát is kínálnak a látogatóknak.

Grazot, mint az ínyencek fővárosát is hirdetik, ami jelzi, hogy nemcsak a szokásos klasszikus osztrák menüsort kóstolhatjuk itt végig. A kulináris rendezvénynaptár fénypontja augusztus 16. Ezen a csodálatos késő nyári estén a szabadban terítik meg a hosszú díszes asztalt, a város patinás épületei előtt. Tavaly 700 vendég evett-ivott a hosszú asztal mellett.

 Kóstoló séták és fesztiválmenük

 A kulináris városnéző túrák egész évben zajlanak. A jelszó: kóstolni és sétálni, a söröktől a szezonális finomságokig. Még mindig gasztronómia, de most kultúrával egybekötve: 12 étterem kínál koncertkezdések előtti háromfogásos stájer fesztiválmenüt, egységesen 25 euróért.

                                                                                            Elek Lenke


 

Csernus doki lelki békéje
Mentés és teremtés az Almagyar-érseki szőlőbirtokon

Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtől. 

 A három barát, Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter grafikus először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Mikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet  Érseki Titokbornak kereszteltek. Titokbor, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Eldöntötték, hogy megmentik ezt a kiváló szőlőt. Megvásárolták az érseki melletti földet az Almagyar dombon, a megmentett oltványokat oda ültették és megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. 2013-ban szüretelték le az első évjáratot az újratelepített érseki szőlőből. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihlette: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince borász- tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

A természethez való jog: Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ezért a három barát úgy döntött, hogy egyedülálló turisztikai attrakciót is kialakít itt: idén tavasszal nyílik majd az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék tövében épül fel a borkemping, a szállást adó csőszkunyhók, egy medence és a borterasz. A látogatók a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek majd, karnyújtásnyira a szőlőtől hűsölhetnek a Venyige Spa-ban és a kilátó lábánál kóstolhatják az AÉS borait. Emellett lesz tanösvény, kertmozi, dűlőtúra lovaskocsival, katonai csapatszállítóval, sőt, repülővel is! Az Almagyar Borkempingben mindenki dödöröghet, bámészkodhat, sétálgathat, számháborúzhat, ücsöröghet, barátkozhat, tollasozhat, kirándulhat és semmit tehet kedvére. „Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta Csernus Imre.


 

Havon szállni élvezet

Havon szállni élvezet

Sokan esküsznek az olasz síterepekre, ami nem csoda, hiszen különleges élmény bejárni a Dolomiti Superskit. A világ egyik legnagyobb pályarendszere Dél-Tirol gyönyörű városkáit köti össze 2200 m-nél is magasabb hágókkal és 12 síközponttal. A hatalmas terület rendkívül nagy választékot kínál, ezért itt mindenki – a kezdőtől a síbajnokig – megtalálja a számára legideálisabb pályát. A Superski bérlettel az egész, 1227 km-es pályát be lehet járni. A havas terepek hátterét a kopár, de meleg színekben pompázó Dolomitok adják. A 3000 m-es sziklacsúcsok rózsaszínű, alkonyati ragyogása rendkívülivé teszi a síélményeket. Külön élvezet a Sella Ronda megtétele is, amely nem más, mint egy 30 km-es síkörhinta. Közben a 3154 m-es Piz Boé hegycsúcsban, a Sella Ronda impozáns és robosztus sziklatömbjeiben, négy hágó és megannyi völgy festői szépségében gyönyörködhetünk. Két különböző útvonal választható, többségükben kék és piros pályákkal. A pályarendszer egy közepes tudású síző számára is kb. 4-5 óra alatt körbe sízhető.

bővebben >
 


Öt euróért Ön is jegesmedve lehet Bécsben!

A Schönbrunni Állatkert adománygyűjtő akciója keretében egy óriási jegesmedve-mozaik része lehet az, aki legalább öt eurót ad az új jegesmedve-kifutóra. A Ferenc József-föld nevet viselő létesítmény várhatóan nyár elejére készül el.

Öt euróért cserébe bárkinek a fényképe felkerülhet arra az óriási jegesmedve-mozaikra, amely a bécsi állatkert új jegesmedve-kifutójánál, a Ferenc József-földnél (Franz Josef Land) lesz látható. Ehhez csupán le kell fényképeztetnie magát az állatkert egyik önkéntesével, vagy be kell küldenie egy fotót az online adományozás után.

Az új jégvilág szabadtéri részei csaknem háromszor akkorák lesznek, mint a régié, rétek, sziklák, patakok és vízesések idézik majd a jegesmedvék természetes életkörülményeit. Az 1700 négyzetméteres kifutóban különböző vízmélységű medencék is lesznek, amelyek úszásra és merülésre invitálják a sarkvidéki állatokat. A kifutó közepét egy alagút szeli ketté, ahonnan a látogatók különleges perspektívából leshetik meg a jegesmedvéket, illetve amely szaporulat esetén válaszfalként szolgálhat apa valamint anya és bocsa között. Így a mama stresszmentesen nevelheti kicsinyét. A kifutóhoz egy többszintes épület, a Polardom is tartozik majd, ahol a látogatók a sarkkörök élővilágáról és a jegesmedvék túlélésért folytatott harcáról tudhatnak meg többet.

A 10,5 millió euróba kerülő kifutó, amely az 1873-as osztrák-magyar sarkköri expedíció nyomán a Ferenc József-föld nevet kapta, várhatóan nyár elején nyitja meg a kapuit. Azt, hogy kik lesznek a lakói, egyelőre nem tudni, mivel erről az Európai Veszélyeztetett Fajok Programja (EEP) keretében döntenek majd. Valószínűleg egy nőstény és két hím jegesmedve érkezik majd Bécsbe, és a nőstény dönti el, hogy melyikükkel alapít családot.


 

A Velencei-tónál is elindult a szezon

A Velencei-tónál is elindult a szezon

Vízpart elérhető közelségben – ez az új szlogen, de emellett  számos egyéb vonzereje is van a velencei-tavi térségnek. A fejlesztések eredményeképpen az elmúlt évben is több változás történt a tónál, így nemcsak a strandolni vágyók, hanem az aktív pihenést kedvelők és a gyógyulást keresők is jó helyen járnak.Jelenleg 30 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésre, ám a túra akár 55 km hosszúra is nyújtható, jó alternatíva a kezdő vagy alkalmi kerékpározóknak is. Az elfáradt túrázók sétahajózáson vehetnek részt, s a bicikliket a hajón is szállíthatják. 9 kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik meg júniusban a Velencei-tó déli partján. A 730 millió forintos fejlesztés várhatóan az idén befejeződik. Ezen kívül több új híd épül és több helyen közvilágítást is létesítenek a kerékpárutak mellé. A távlati tervek szerint további kilenc szakasszal és 32,6 kilométerrel bővítenék a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózatot. A már elkészített fejlesztési koncepció szerint több helyen párhuzamos kerékpárutak épülnének a helyi lakosság által ma is használt utak mellé. A „nem csak vízpart” szlogen is arra hívja fel a figyelmet, hogy a tó nemcsak nyáron, hanem egész évben várja az aktív pihenésre vágyókat. Az utazó a Közép-dunántúli régió blogja (http://itthonkozepdunantulon.blog.hu/) mellett a www.visitvelenceito.hu oldalon is folyamatosan tájékozódhat arról, milyen programok várják. Egy nemrég lezajlott internetes kutatás szerint a hazai lakosság nem ismeri eléggé a térséget, tudatukban a régi nyarak emlékei élnek, de a „hekk-lángos-gofri” hármason túl már jóval többet tud nyújtani a régió. A Velencei-tó nemcsak a közeli úti célt kereső fővárosiaknak lehet költséghatékony megoldás, hanem a természet és a kerékpározás szerelmeseinek a figyelmére is számot tarthat országszerte. 

bővebben >
 


Pezseg az élet a déli végeken
Siklós megér egy kirándulást!

A Siklósi vár megbízásából országos sajtóbejárást tartottak Siklóson, ahol autentikus környezetben tárultak a résztvevők elé a tradicionális magyar konyha remekei, a siklósi és a villányi borrégió legzamatosabb borai, valamint a déli végek történelem emlékei.

Egy csapat újságíró érkezett Budapestről Siklósra, hogy a város turisztikai értékeivel ismerkedjenek. Az út első állomásaként az autentikus, 2009-ben alapított Riczu-Stier Pincészetben magyaros reggelivel egybekötött borkóstoláson vettek részt az idelátogatók. A házigazda Riczu Tamás kézműves Cimbora nevezetű habzóbora és roséja igazi felfrissülést és kulináris élményt jelentett. A reggeli mellett a villányi borkészítés rejtelmeiből is kaphattak némi ízelítőt a vendégek. Ezt követően az út egyenesen hazánk egyik korhű várkastélyába, a gyönyörű panorámájú Siklósi várba vezetett. A közelmúltban felújított, gyönyörű Barbakánban a Vár vezetősége mellett a Sárkányos Lovagrend harcjátékának izgalmas látványa fogadta az újságírókat.  A reneszánsz környezetben Balázs Csaba vármenedzser kalauzolta a vendégeket, aki a Bormúzeumba vezető úton a számtalan látnivaló mellett, izgalmas történetekkel is színesítette az idegenvezetést. A sajtóbejárás záró állomásaként a Vár tövében épült négycsillagos Hotel Castello**** és Thermal Spaba látogattak el a vendégek. Itt Sívó Roland szállodaigazgató által tartott házbejáráson ismerhették meg az egykori malomépületet körülölelő art deco stílusú szállodát, amely családi és baráti pihenésre, valamint konferenciák rendezésére egyaránt alkalmas. A nagy nyári forróságban a hűsítő medencéket, és a Thermal Spa kényeztető szolgáltatásait is kipróbálhatták a résztvevők. A történelmi emlékek kedvelői pedig ellátogathattak az 1500-as évek közepe óta álló Malkocs bej dzsámiba.


 

Nemzeti parkjainkat ünnepeljük

Hazánkban 2007 óta rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot. Idén június 7. és 16. között már hetedik alkalommal várják nemzeti parkjaink a kalandvágyókat különleges természeti élményekkel, ingyenes és kedvezményes programokkal. Gyermekek, felnőttek, családok számára is remek alkalom, hogy kikapcsolódás közben ismerjék meg hazánk legszebb tájait, gazdag természeti örökségét, gyalog, kerékpáron vagy vízen.

A rendezvény központi nyitóhétvégéjének június 7-9-én ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont. Június 7-én, pénteken a hortobágyi látogatóközpontba várják a szakmai közönséget a legnagyobb hazai ökoturisztikai konferenciára. A nemzeti parki ökoturisztikai termékfejlesztés lehetőségeiről neves szakemberek előadását hallgathatják meg a téma iránt érdeklődők.

A debreceni Emlékkertben péntek délutántól indul a „zöld forgatag”, és egészen vasárnap késő délutánig folyamatos programokkal várnak minden érdeklődőt. Tíz nemzeti parkunk bemutatkozása, hagyományőrző kézművesek bemutatói, szakvezetéses túrák hazánk első védett természeti területére, a Nagyerdőre, ifjú természetvédelmi őrök Kócsagőr-próbája, természetismereti játékok garantált nyereményekkel – csak egy kis ízelítő a széles programkínálatból. A leggazdagabb program június 8-án, szombaton várja az érdeklődőket, amikor kicsiknek és nagyoknak szóló koncertek, előadások, könyvbemutatók is színesítik a kínálatot. A program csatlakozik a Debreceni Pulyka Napok és a Debreceni Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez is. A kínálatot tovább színesíti a 30 Y zenekar szombat esti Szentimentálé című koncertje a Kölcsey Központban.

A kép az Európai Nemzeti Parkok Napján, május 24-én készült az Őrségi Nemzeti Parkban, a Hármashatár találkozón.

 


 

Nagykorú lett a Bécsi Jégálom

Nagykorú lett a Bécsi Jégálom

Gőzerővel zajlanak az osztrák főváros legnagyobb téli sportrendezvényének az előkészületei. A 18. alkalommal megrendezett Bécsi Jégálom több mint 7000 négyzetméternyi jégfelülettel, bio- és regionális ételekkel és még jobb szolgáltatásokkal várja január 25-től a korcsolyázás szerelmeseit.   

Hamarosan ismét képeskönyvbe illő mesevilág várja a Városháza előtti téren a Bécs-turistákat: itt rendezik meg ugyanis az osztrák főváros legnagyobb sportrendezvényét, a Bécsi Jégálmot (Wiener Eistraum). „Idén nagykorú lesz a Bécsi Jégálom, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ami egy 1800 négyzetméteres korcsolyapályával kezdődött, az mára egyike Európa legnagyobb mobil műjégpályáinak, és 18 éves sikertörténetre tekinthet vissza” – magyarázza Christian Oxonitsch városi tanácsnok. A Christkindlmarkt helyén felállított jégparadicsomban két korcsolyapályán és egy 750 méteres Álomösvényen élvezhetik a sportos városlátogatók az egyedülálló hangulatot, amelyet a fények, színek és ízek tesznek teljessé. Az összesen 7000 négyzetméternyi, speciálisan megvilágított jégfelület mellett ugyanis hat gasztronómiai stand és egy hütte várja a látogatókat többek között bio punccsal, forralt borral, császármorzsával és bio-rablóhússal. A Jégálom újdonsága, hogy idén a szolgáltatásra helyezik a hangsúlyt: több mint 1200 pár előmelegített korcsolyacipő, 500 zárható szekrény, több ülőhely és átalakított kassza-terület segíti a látogatók gyorsabb kiszolgálását. A legfiatalabbakat ingyen kétélű jégkorcsolya és bukósisak várja, a kezdők pedig külön pályán gyakorolhatnak, amelyet esténként a curlingezők vesznek birtokba. A pályákat interneten lehet lefoglalni, fizetni bankkártyával és mobiltelefonnal is lehet.Természetesen a környezetvédelem terén is újítottak. Idén először a Jégálmon is visszaváltható poharakat és bögréket használnak, és a teljes világítást LED-ekkel oldották meg.

A Bécsi Jégálom 2013. január 25. és március 10. között várja a korcsolyázás szerelmeseit. 


 

Elhagyja Bécset Fu Hu, a panda

Igyekeznie kell, aki még látni szeretné a Schönbrunni Állatkert egyik nagy sztárját, Fu Hut, mert 2012. november 6-án hosszú útra indul a már nem is annyira pici pandabocs. A Kínai Népköztársasággal fennálló szerződés értelmében ugyanis visszaviszik az ázsiai országba a mára csaknem ötven kilóssá cseperedett állatot. A kétéves óriáspanda a Bifengxiai Pandakutató és -tenyésztő Központba kerül, ahol testvére, a szintén bécsi születésű Fu Long is lakik.

Természetesen már javában zajlik Fu Hu felkészítése az utazásra. Hogy megbarátkozzon a szállítóketreccel, ide kapja a bambuszadagja egy részét, és sárgarépával, illetve édesburgonyával jutalmazzák, ha bemegy a ládába. A felkészítés következő lépéseként egy kis időre becsukják majd a ketrec ajtaját, legvégül pedig fel is emelik azt, hogy szimulálják a láda mozgását a szállítás során. A már Kínában élő testvér, Fu Long esetében annyira bevált a módszer, hogy az állat „az egész utazás alatt teljesen nyugodt volt, bambuszt evett és aludt” – emlékszik vissza 2009 novemberére az állatkert igazgatónője, Dagmar Schratter.Akárcsak bátyját, Fu Hut is elkíséri majd a nagy utazásra gondozója, Renate Haider, az állatkert orvosa, Thomas Voracek és Eveline Dungl kurátor. A panda gondozója az első néhány hetet Kínában tölti védencével, hogy megkönnyítse számára a beilleszkedést az új helyen. 

Fotó: Norbert Potensky


 

Monumentális negyed épült a Titanic építésének helyén
100 éve süllyedt el minden idők leghíresebb óceánjárója

100 éve süllyedt el a Titanic, amit – hihetetlen, de igaz – a gyártó belfasti gyár és a város hatalmas beruházással, és emlékezetes megnyitóval ünnepelt. A múlt század legnagyobb és leghíresebb óceánjárója az északír főváros dokknegyedében született meg, felépítése három évet vett igénybe. A mindössze két hete átadott létesítmény, a Titanic Belfast múzeumépülete méreteiben is szeretne méltó lenni névadójához. A múzeum a hajó születésének helyén emelkedik, a körülötte zajló gigantikus dokknegyed-rehabilitációs projekt, Európa egyik legnagyobb vízparti fejlesztése pedig a Titanic Quarter (Titanic negyed) nevet kapta. A 97 millió angol font költségvetéssel létrejött épület megjelenése egyaránt utal a hajóra, a hajóépítésre, a jégkristályokra és jéghegyekre. A Titanicról nem biztos, hogy elsőre Belfast jut eszünkbe, de utazási rovatunkban  bővebben is olvashatnak az átalakulóban lévő városról. 


 

100 éves a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi

A múlt században az időt másképp számították. Az utazás egyet jelentett a vonattal, a vonatozás életforma volt, ezek között is az Orient expressz valódi különlegességet jelentett elegáns vagonjaival. Az Orient expressz még ma, a XXI. század rohanó világában is az utazás misztikumát jelenti. Számos híresség utazott a fényűző Orienten, köztük Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője, Marlene Dietrich, Szergej Gyagilev,  a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezője, Mata Hari  holland kalandornő, Václav Havel cseh drámaíró és köztársasági elnök, Josephine Baker énekesnő, Roger Moore angol színész, Liza Minnelli  amerikai énekesnő-színésznő.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat