.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3   

 
Síelj itthon!

A magyarországi téli sportok turisztikai vonatkozásairól, kiemelten a hazai síelési lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az idei évet értékelve hangsúlyozta: az eddigi adatok minden tekintetben megalapozzák azt a pozitív várakozást, mely szerint az idei lehet Magyarországon minden idők legsikeresebb éve a turizmusban. Idén az első háromnegyed évben 8,16 millió vendég 20,75 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,4%-kal, a vendégéjszaka-szám 6,4%-kal haladta meg a tavalyi értéket. Ezen belül az összes vendégéjszakák közel felét kitevő belföldi vendégforgalom emelkedése is 6,3%-os volt. A helyettes államtitkár jó szezont kívánt minden érintettnek, hiszen ha az ötszázezer hazai síelő csak néhány százalékát sikerülne hazai síterepeinken tartani, és rávenni őket, hogy akár csak egy éjszakát hazai ott töltsenek, az akár több tízezres nagyságrendben bővíthetné a belföldi vendégforgalmat. Mindez jótékonyan járulna hozzá a belföldi turizmus teljesítményének további erősödéséhez a hagyományosan holtszezoni időszaknak számító téli hónapokban. Elmondta, hogy a hazai vállalkozások valóban mindent elkövetnek azért, hogy – domborzati és éghajlati adottságainkat figyelembe véve – Magyarországon is elérhető legyen a síelés lehetősége. A belföldi síterepek egyrészt közelebb vannak, másrészt elérhetőbb az áruk, mint a külföldieknek, így akinek csak kevés ideje van, vagy kisebb gyerekeit szeretné síelésre oktatni, annak nagyon szerencsés, hogy itthon is rendelkezésre állnak a szükséges feltételek.

A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese Glázer Tamás elmondta: a „Síelj itthon!” elnevezésű projekt kiemelt jelentőségű a téli szezon turizmusának élénkítésében. A hazai sípályák és a kapcsolódó szálláshelyek, vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a hazai turizmus motorját, a SZÉP kártyát is. Kiemelte: számos magyarországi sípálya várja a téli időszakban a síkedvelőket, és a jól felszerelt műanyag pályák is tökéletesen alkalmasak a sítudás hazai megszerzésére gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A hazai szolgáltatások minősége eljutott arra a szintre, hogy kezdőtől a profikig mindenki jól érezheti magát a különböző pályákon.

Glázer Tamás is megerősítette, hogy az eddigi eredmények alapján minden esély megvan arra, hogy 2015 is rekordév legyen a magyar turizmusban. Ezt erősíti az idei téli szezonban immár 10. alkalommal indított Budapest Winter Invitation promóciós kampány is, melyet a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a turisztikai szolgáltatókkal együttműködésben hirdetett meg. A kampány célja Budapest téli szolgáltatásainak népszerűsítése, a vendégforgalom növelése és a látogatók tartózkodási idejének meghosszabbítása – tájékoztatott Glázer Tamás.

A sajtótájékoztatón Fehér Gyula a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: a Klaszter célja változatlanul a sport- és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának, a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése, sípályák biztosítása, vagyis a síélet fejlesztése Magyarországon. Hazánkban jelenleg 14 sílifttel működő sípálya, illetve 27 síiskola működik.


 

Olaj helyett gyógyvíz Zalakaroson

Olajat kerestek, forró gyógyvizet találtak a mérnökök Zalában. Eredménye az lett, hogy 1965-től építik, fejlesztik, bővítika fürdőt a vendégek igényeinek megfelelően. Napjainkra a strandfürdő és a fedett fürdők mellett rendelkeznek külső-belső élményfürdővel, gyógycentrummal és nem csak gyógyászati, hanem rengeteg wellness, medical wellness és alakformáló szolgáltatással. Mindezt a zalakarosi Gránit Gyógyfürdőben élvezheti a kikapcsolódni kívánó vendég.

Fő cél a család minden korosztályának találkozóhelyévé válni. A gyógyvízre épülő gyógyászati kezelések széles skálája mellett az értékes ásványi anyag tartalmú termálvíz felhasználásával a Gyógycentrum - Élményfürdő blokkban a rekreációt és a felüdülést szolgálni, ahol erőt és élményt kapnak a családok.
Az 50. évében lévő, gyönyörű parki környezetben kiépített termálstrandon a gyógyvizes ülőmedencéktől kezdve egészen a hullámmedencéig, változatos funkciójú medencék biztosítják a család minden tagjának a pihenést, a regenerálódást és az önfeledt vízi szórakozást.

Ma már Zalakaros nagyon népszerű mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében. És nemcsak a gyógyfürdő, hanem a sorra épült, minőségi szállodák is. Ilyen a Hotel Karos Spa, a Hotel Hunguest Freya, a Hotel Vital, az Aqua Therm, a Hotel Aphrodité Wellness, és még sorolhatnánk a jobbnál jobb szállodákat.

Érdemes tehát ősszel is utazni a gyógyvizek otthonába, Zalakarosra!


 

Erdélyi épületekkel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark

Történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű erdélyi épületek makettjeivel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark. A március 13-án átadott új makettek között olyan épületek találhatók, mint a csíksomlyói kegytemplom, a vajdahunyadi vár, vagy a segesvári óratorony. Az ünnepélyes díjátadó különlegessége volt, hogy Szarvas testvérvárosából, az erdélyi Szilágysomlyóról érkező középiskolai tanár tartott rendhagyó történelemórát a szarvasi diákoknak.

A park tavaszi nyitányát is jelentő ünnepélyes makettátadón olyan épületeket avattak fel, amelyek az egykor a történelmi Magyarországhoz tartozó Erdély területén helyezkednek el. Az új épületek között megtalálható a csíksomlyói kegytemplom és kolostor, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza, a törcsvári kastély épülete valamint a gyimesbükki vasútállomás is. Nem véletlen ez a földrajzi-történelmi kitekintés, hiszen maga a makettpark a történelmi Magyarország földrajzi középpontjában található, a Szarvasi Arborétum területén. Az új makettek átadásával a magyar történelem építészeti remekművei mellett az országhatáron túli, de a magyar nemzeti kultúra és építészeti örökségének szerves részét képező épületekkel gazdagodott az ország egyetlen interaktív makettparkja.

A március 13-i ünnepélyes átadó különlegessége volt, hogy Szarvas testvérvárosából, az erdélyi Szilágysomlyóról érkező Bara Balázs, a Simion Barnutiu Elméleti Líceum történelemtanára egy rendhagyó történelemóra keretében mutatta be az épületek történetét, és Erdély történelmének legfontosabb fejezeteit a szarvasi általános iskolásoknak. A makettpark a jövőben is lehetőséget biztosít és szeretettel vár minden olyan iskoláscsoportot, akik szervezett keretek között vagy éppen spontán tanórák megtartásához a Mini Magyarország és az arborétum lenyűgöző természeti környezetét választják. A park bővítése sem ér véget, hiszen a jövőben további határon túli épületek makettjeivel bővül a szarvasi Mini Magyarország.

A szarvasi Mini Magyarország makettparkról

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark, Európa legújabb makettparkjaként 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős beruházásaként. A hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk. Magyarország épített csodáinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható a történelmi Magyarország közepén, Szarvason, a Mini Magyarország makettparkban.  Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Pécsi Dzsámit vagy a Tatabányai Turult közelről, akinek eddig kimaradt a Fertődi Kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely. Az ország legnagyobb arborétumában Magyarország nevezetességei gyerekbarát méretben egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program.


 

Karácsonyi vásárok Bécsben

Bécs legszebb terei hangulatos karácsonyi vásárokká alakultak át, amelyek között mindenki könnyen megtalálja a saját ízlésének és hangulatának valót.

Fényárban úszó mesevilág várja a Bécsi Városháza előtt felállított karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt látogatóit, amely mintegy hárommillió külföldi és osztrák látogató számára az adventi vásárok non plus ultrája. A mintegy százötven standnál ékszerekben, karácsonyi dekorációkban, karácsonyfadíszekben, kézműves termékekben, kézzel készített édességekben és egyéb finomságokban dúskálhatnak az érdeklődők. Szintén ünnepi díszbe öltöztetik ilyenkor a vásárt körülölelő park fáit, a gyerekek számára pedig Mennyei Postahivatal, bábszínház, Jézuska-Műhely, százlábú-fa és más mesebeli csodák teszik teljessé az élményt. A karácsonyi hangulathoz adventi éneklés, prominensek tolmácsolásában elhangzó karácsonyi történetek és a látogatók között fel-felbukkanó Bécsi Jézuska járul hozzá.

Nem messze innen, a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum között mintegy hetven standdal, tradicionális kézműves termékekkel és egyedi ajándékötletekkel felvértezve várja a látogatókat a Karácsonyi Falu nevet viselő Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platz. Főleg a fiatalabbak körében népszerű a Weihnachtsdorf im Alten AKH, ahol két curling-pálya is a rendelkezésükre áll.

A hagyományok elkötelezettje az Altwiener Christkindlmarkt auf der Freyung, ahol már 1772-ben is rendeztek karácsonyi vásárt. Itt elsősorban kézműves termékeket, üvegből készült dekorációs tárgyakat, hagyományos betlehemeket és kerámiákat kínálnak. Szintén a minőségé a főszerep a néhány lépéssel odébb található Adventmarkt Am Hofon, ahol elsősorban igényes kézműves termékeket lehet találni a standoknál.

Pompás birodalmi kulisszák előtt kínál romantikus hangulatot a Schönbrunni Kastély előtt felállított karácsonyi vásár. A szortiment főleg hagyományos kézműves termékekből és kézzel készített karácsonyi dekorációkból áll, a hangulatot karácsonyi koncertek és bőséges gyerekprogram teszi teljessé. A barokk stílus kedvelőinek a Schloss Belvedere karácsonyi falujába érdemes ellátogatniuk, ahol a standoknál Ausztria legkülönbözőbb csücskeiből és a környező országokból érkező vásározók kínálják a portékájukat.

A gyönyörű kézműves termékek szerelmeseinek a Karlsplatz karácsonyi vásárát érdemes választaniuk, ahol ráadásul színes gyerekprogram várja a kicsiket. Romantikus sétára invitál a Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, ahol minden vasárnap élőzene várja a hétköznapok monotonitásából kiszakadni vágyókat. Idilli girbe-gurba utcácskákon kígyóznak végig a Weihnachtsmarkt am Spittelberg standjai, ahol főleg kézműves termékeket és kulináris ajándékötleteket kínálnak. A hagyományok és a csendes visszahúzódás a mottója a Stephansplatzon felállított karácsonyi vásárnak, ahonnan minőségi anyagokból készült termékeket vihetnek haza az érdeklődők. 

A szórakozásé a főszerep a Wintermarkt am Riesenradplatzon, a Práterben, ahol többek között élő zenei koncertekkel és vidám showműsorokkal teszik könnyebbé az adventi várakozás idejét. Szintén a lazulásról szól a Museumsquartier adventi programja, a Winter im MQ, amelynek keretében fényjáték, DJ-k, curling és távirányítós autók versenye várja a másfajta karácsonyra vágyókat. A hat jégpavilonban puncskreációkból és finom snackekből meríthetnek energiát a látogatók, az MQ Pointban pedig szokatlan és eredeti szezonális termékek és ajándékötletek között válogathatnak.

Egész Ausztriát végigkóstolhatja, aki a városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten bio-karácsonyi vásárát választja, ahol almamusttól, málnaecettől, sajtkülönlegességektől, pestoktól, méztől, aszalt gyümölcsöktől valamint hal- és vadspecialitásoktól roskadoznak a standok. A kellemesen meleg üvegházakban pedig az Alpok népeinek karácsonyi szokásaiból látható virágos kiállítás.

A hideg idő ellenére éremes ellátogatni az Advent im Tiergarten Schönbrunn programjaira is, ahol minden adventvasárnap ingyenes sétára várják a gyerekeket. Az adventi műhelyben karácsonyi dekorációt készíthetnek, a Tirolerhof parasztkonyhája pedig kekszkészítő műhellyé avanzsál. A Lainzer Tiergarten bejáratánál november végétől életnagyságú betlehemet csodálhatnak meg a látogatók, a gyönyörűen faragott fafigurák egészen január közepéig őrzik az állatkert bejáratát.


 

Családi időutazás Eszterházára

Van egy csodálatos kastélyunk, melyben gyermekeinkkel régmúlt időkbe ruccanhatunk ki és megtapasztalhatjuk akár a világhíres Versailles egykori pompáját.

A szebbnél-szebb, tematikusan berendezett lakosztályok, pompás dísztermek láttán a világlátott felnőtt is elámul, hát még az apró részletek felfedezésére nyitott gyermekek.Egy emlékezetes őszi családi kirándulás célpontja lehet a fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és parkja, a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk hercegi udvartartás legjelentősebb helyszíne. Goethe egyenesen Tündérországnak nevezte, a kortársak „magyar Versália”-ként emlegették a reprezentatív épületegyüttest, amelyet Esterházy „Fényes” Miklósnak köszönhetünk. A sorozatos felújításokon átesett kastély számos látványosságot, felfedeznivalót tartogat kicsik és nagyok számára egyaránt. Az épületek, a berendezések, a műkincsek, a könyvtár, a szórakozások színhelyei, a színházak, a kert és az erdő, mind egy-egy darabkája a herceg által megálmodott pompának.

Eleven múlt

A hagyományos kastélyséta mellett fedezzük fel a Marionettszínházat, ahol Haydn vezényelt és feltétlenül nézzük meg a XVIII. századi parkot és kastély-együttest bemutató látványos körpanorámás filmet (csoportos vezetéssel). A legkorszerűbb technika segítségével látogatást tehetünk a múltba, a nézőt teljesen körbevevő vászon tökéletes illúziót nyújt: mintha csak Fényes Miklós egykori udvartartásának kellős közepébe csöppentünk volna! A szél virágszirmokat táncoltat előttünk, szinte érezzük arcunkon a simogató fuvallatot, miközben végigúszunk a parkon, felemelkedünk a kastély fölé, hogy azután ismét földet érjünk egy sokadalom közepette és részesei lehessünk egy korabeli vigasságnak.

A kastély közel 200 hektáros parkja napjainkban is őrzi barokk arculatát - a virtuális séta mellett a hatalmas angolparkot bejárhatjuk elektromos kisautóval is, de ne hagyjuk ki gyermekeinkkel a lehetőséget, hogy a park rejtett ösvényeinek és járatainak zegzugos világában kalandozzanak, elbújjanak!

Zenei élmények

A zenével oly szorosan összefonódott helyszín, Haydn egykori otthona, világraszóló operaelőadások színhelye,napjainkba ismét a zenei élet központjává vált. Az egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivál, az Eszterházi Vigasságok idei utolsó előadásainak keretében szeptember 27-én a Marionettszínházban klarinét koncerten, 28-án a fertőd-süttöri plébánia templomban Haydn és Mozart édes-bús kórusműveinek előadásán vehetnek részt az igényes komolyzene iránt rajongók. Október 1-én, a Zene Világnapján a Joseph Haydn zeneiskola rendezvényére látogathatunk.

Az Eszterházy kastély minden nap 10 és 18 óra közt látogatható családi belépőjeggyel is (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek részére 4000 Ft)!

Tipp kastély-felfedezőknek: Fertődtől mindössze negyedórányi autózással elérhetünk egy másik varázslatos főnemesi kúriába, a Nagycenki Széchenyi kastélyba.  Itt élt gróf Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítója, valamint fia, gróf Széchenyi István, "a legnagyobb magyar". A Széchenyi mauzóleum történelmi zarándokhely, a Széchenyi István Emlékmúzeum Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma. A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút nosztalgiautazásra csábít, a környék kedvelt kilátójáról a fertőbozi Gloriette-ről csodás kilátás nyílik – szép időben akár 60 km-re, Pozsonyig is ellátni!


 

Megér-e 20 000 Ft-ot a Balaton?

Nem alszanak téli álmot a balatoni vendégvárók, nagyon is aktívak.  Az idén minden korábbinál előbb, már május elsején „nyit” a Balaton, akkor kezdődik ugyanis és május 11-ig tart a regionális TDM-szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. által kezdeményezett Nyitott Balaton akció, melyhez már több mit 320 partner csatlakozott egységes programkínálattal. Idén így már májusban is érdemes néhány napra a Balatonra utazni, mert sok program várja azokat, akik nemcsak a tó vizében lubickolva tudják elképzelni a kikapcsolódást. Mintegy 200 vendéglő, büfé, strand, múzeum, galéria és egyéb szolgáltató nyit ki már május 1-jén, hogy megmutassa: a Balatonra már tavasszal is érdemes ellátogatni.  Csak néhány a színes és változatos, akár többnapos progarmsorozatból:  Boldog Békeidők Hévize, április 30. -  május 4., melynek keretében koncertek, romantikus, kosztümös gála és jelmezes felvonulás is lesz, még a rég visszavonult Szörényi Levente is fellép. A Csirke-Csülök fesztivált Nagyvázsonyban rendezik meg május 2-3-án. Itt kézműves kirakodó vásár, korabeli mesterségek és fegyverek bemutatása is szerepel a programban. A XV. Nemzetközi Balaton Boat Vízisport- és Szabadidő Kiállítást Balatonlellén rendezik meg.  A Jókai Napok és bablevesfőző versenyre immáron tizenharmadszor kerül sor Balatonfüreden. Lesz még, BORTRIATLON Badacsonyban, a rendezvénysorozat keretében: Szürkebarát túra (később Kéknyelű túra és Rizling Vakáció is). Ábrahámhegyen május végén kétnapos a Pörköltfőző és Folklór Fesztivál.  De ez tényleg csak a jéghegy csúcsa!  

Jó hírünk van az utazási költségek terén is.  Ha ügyesek vagyunk, a portál segítségével összeállíthatunk magunknak egy olyan útitervet is, amelynek segítségével már párunkkal együtt 20 000 Ft-ból is megúszhatunk egy hároméjszakás kalandot. Ha valaki ügyesen tervezi meg utazását, akkor még a busz- és vonatköltségeken is sokat spórolhat, mert ebben az időszakban jelentős kedvezményeket ad a MÁV és a Volánbusz is. További információk: www.nyitottbalaton.hu


 

Szinglik paradicsoma, stájer módra

Csak szingliknek – hirdeti a kezemben lévő kis üveg, amelyben – milyen meglepő – single malt whisky lapul… De ezen a poénon túl a sógorok, azaz az osztrák-magyar határhoz legközelebb lévő Steiermark színes tavaszi-nyári programpalettája meglepően sok ötlettel, kreativitással és empátiával várja az egyedül vagy gyerekkel érkező hölgyeket, ugyanúgy, mint a családokat.

 Közösen főzünk, közösen biciklizünk

 A tartományt egyre jobban szeretik a magyarok: honfitársaink 2,9 százalékkal többen látogattak ide tavaly, mint 2012-ben, a vendégéjszakák száma pedig 10,5 százalékkal nőtt – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón Erich Neuholdtól, a Stájer Idegenforgalmi Hivatal új vezetőjétől. De nemcsak a magas hófödte csúcsok és a sízés miatt választják úti célul sokan Ausztria eme régióját, hanem az egyre színesebb program-kavalkád miatt is. A csomagok kidolgozói azokra is gondoltak, akik a társaság miatt kelnek útra: nekik szól például a közös e-bike túra, a közös főzések is. Speciális ajánlatok várják a gyermekes vagy kutyás szingliket is.

 Udvarló-riasztó tanácsok

 A boldog szingliknek, akik ezután is egyedül szeretnék élvezni az életet, külön kézikönyv szolgál praktikus tanácsokkal. Az ironikus hangvételű könyvecske azt az utat mutatja meg, hogyan lehet élvezni a szingli létet: például ruházkodási tippek is találhatók a könyvben, amelyek segítenek távol tartani a potenciális udvarlókat. A www.hochsteiermark.at honlapon erről többet is megtudhatunk.

Az osztrák marketing szakemberek ötlettára kimeríthetetlen: idén például különösen jeleskednek a kulináriában, és ez természetesen egyaránt szól az egyedül vagy családdal érkezőknek.

Aki akarja, a bioborokkal ismerkedhet, e témakörben speciális borkóstolókat is tartanak. Akik a biogazdálkodással akarnak megismerkedni, 20 biogazdaságot látogathatnak meg. 

Vegán, vegetáriánus és bio

 A dél-stájer borút mentén található borozókban – buschenschankokban – már vegán és vegetáriánus uzsonnát is kínálnak a látogatóknak.

Grazot, mint az ínyencek fővárosát is hirdetik, ami jelzi, hogy nemcsak a szokásos klasszikus osztrák menüsort kóstolhatjuk itt végig. A kulináris rendezvénynaptár fénypontja augusztus 16. Ezen a csodálatos késő nyári estén a szabadban terítik meg a hosszú díszes asztalt, a város patinás épületei előtt. Tavaly 700 vendég evett-ivott a hosszú asztal mellett.

 Kóstoló séták és fesztiválmenük

 A kulináris városnéző túrák egész évben zajlanak. A jelszó: kóstolni és sétálni, a söröktől a szezonális finomságokig. Még mindig gasztronómia, de most kultúrával egybekötve: 12 étterem kínál koncertkezdések előtti háromfogásos stájer fesztiválmenüt, egységesen 25 euróért.

                                                                                            Elek Lenke


 

Csernus doki lelki békéje
Mentés és teremtés az Almagyar-érseki szőlőbirtokon

Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtől. 

 A három barát, Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter grafikus először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Mikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet  Érseki Titokbornak kereszteltek. Titokbor, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Eldöntötték, hogy megmentik ezt a kiváló szőlőt. Megvásárolták az érseki melletti földet az Almagyar dombon, a megmentett oltványokat oda ültették és megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. 2013-ban szüretelték le az első évjáratot az újratelepített érseki szőlőből. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihlette: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince borász- tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

A természethez való jog: Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ezért a három barát úgy döntött, hogy egyedülálló turisztikai attrakciót is kialakít itt: idén tavasszal nyílik majd az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék tövében épül fel a borkemping, a szállást adó csőszkunyhók, egy medence és a borterasz. A látogatók a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek majd, karnyújtásnyira a szőlőtől hűsölhetnek a Venyige Spa-ban és a kilátó lábánál kóstolhatják az AÉS borait. Emellett lesz tanösvény, kertmozi, dűlőtúra lovaskocsival, katonai csapatszállítóval, sőt, repülővel is! Az Almagyar Borkempingben mindenki dödöröghet, bámészkodhat, sétálgathat, számháborúzhat, ücsöröghet, barátkozhat, tollasozhat, kirándulhat és semmit tehet kedvére. „Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta Csernus Imre.


 

Havon szállni élvezet

Havon szállni élvezet

Sokan esküsznek az olasz síterepekre, ami nem csoda, hiszen különleges élmény bejárni a Dolomiti Superskit. A világ egyik legnagyobb pályarendszere Dél-Tirol gyönyörű városkáit köti össze 2200 m-nél is magasabb hágókkal és 12 síközponttal. A hatalmas terület rendkívül nagy választékot kínál, ezért itt mindenki – a kezdőtől a síbajnokig – megtalálja a számára legideálisabb pályát. A Superski bérlettel az egész, 1227 km-es pályát be lehet járni. A havas terepek hátterét a kopár, de meleg színekben pompázó Dolomitok adják. A 3000 m-es sziklacsúcsok rózsaszínű, alkonyati ragyogása rendkívülivé teszi a síélményeket. Külön élvezet a Sella Ronda megtétele is, amely nem más, mint egy 30 km-es síkörhinta. Közben a 3154 m-es Piz Boé hegycsúcsban, a Sella Ronda impozáns és robosztus sziklatömbjeiben, négy hágó és megannyi völgy festői szépségében gyönyörködhetünk. Két különböző útvonal választható, többségükben kék és piros pályákkal. A pályarendszer egy közepes tudású síző számára is kb. 4-5 óra alatt körbe sízhető.

bővebben >
 


Öt euróért Ön is jegesmedve lehet Bécsben!

A Schönbrunni Állatkert adománygyűjtő akciója keretében egy óriási jegesmedve-mozaik része lehet az, aki legalább öt eurót ad az új jegesmedve-kifutóra. A Ferenc József-föld nevet viselő létesítmény várhatóan nyár elejére készül el.

Öt euróért cserébe bárkinek a fényképe felkerülhet arra az óriási jegesmedve-mozaikra, amely a bécsi állatkert új jegesmedve-kifutójánál, a Ferenc József-földnél (Franz Josef Land) lesz látható. Ehhez csupán le kell fényképeztetnie magát az állatkert egyik önkéntesével, vagy be kell küldenie egy fotót az online adományozás után.

Az új jégvilág szabadtéri részei csaknem háromszor akkorák lesznek, mint a régié, rétek, sziklák, patakok és vízesések idézik majd a jegesmedvék természetes életkörülményeit. Az 1700 négyzetméteres kifutóban különböző vízmélységű medencék is lesznek, amelyek úszásra és merülésre invitálják a sarkvidéki állatokat. A kifutó közepét egy alagút szeli ketté, ahonnan a látogatók különleges perspektívából leshetik meg a jegesmedvéket, illetve amely szaporulat esetén válaszfalként szolgálhat apa valamint anya és bocsa között. Így a mama stresszmentesen nevelheti kicsinyét. A kifutóhoz egy többszintes épület, a Polardom is tartozik majd, ahol a látogatók a sarkkörök élővilágáról és a jegesmedvék túlélésért folytatott harcáról tudhatnak meg többet.

A 10,5 millió euróba kerülő kifutó, amely az 1873-as osztrák-magyar sarkköri expedíció nyomán a Ferenc József-föld nevet kapta, várhatóan nyár elején nyitja meg a kapuit. Azt, hogy kik lesznek a lakói, egyelőre nem tudni, mivel erről az Európai Veszélyeztetett Fajok Programja (EEP) keretében döntenek majd. Valószínűleg egy nőstény és két hím jegesmedve érkezik majd Bécsbe, és a nőstény dönti el, hogy melyikükkel alapít családot.


 

A Velencei-tónál is elindult a szezon

A Velencei-tónál is elindult a szezon

Vízpart elérhető közelségben – ez az új szlogen, de emellett  számos egyéb vonzereje is van a velencei-tavi térségnek. A fejlesztések eredményeképpen az elmúlt évben is több változás történt a tónál, így nemcsak a strandolni vágyók, hanem az aktív pihenést kedvelők és a gyógyulást keresők is jó helyen járnak.Jelenleg 30 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésre, ám a túra akár 55 km hosszúra is nyújtható, jó alternatíva a kezdő vagy alkalmi kerékpározóknak is. Az elfáradt túrázók sétahajózáson vehetnek részt, s a bicikliket a hajón is szállíthatják. 9 kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik meg júniusban a Velencei-tó déli partján. A 730 millió forintos fejlesztés várhatóan az idén befejeződik. Ezen kívül több új híd épül és több helyen közvilágítást is létesítenek a kerékpárutak mellé. A távlati tervek szerint további kilenc szakasszal és 32,6 kilométerrel bővítenék a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózatot. A már elkészített fejlesztési koncepció szerint több helyen párhuzamos kerékpárutak épülnének a helyi lakosság által ma is használt utak mellé. A „nem csak vízpart” szlogen is arra hívja fel a figyelmet, hogy a tó nemcsak nyáron, hanem egész évben várja az aktív pihenésre vágyókat. Az utazó a Közép-dunántúli régió blogja (http://itthonkozepdunantulon.blog.hu/) mellett a www.visitvelenceito.hu oldalon is folyamatosan tájékozódhat arról, milyen programok várják. Egy nemrég lezajlott internetes kutatás szerint a hazai lakosság nem ismeri eléggé a térséget, tudatukban a régi nyarak emlékei élnek, de a „hekk-lángos-gofri” hármason túl már jóval többet tud nyújtani a régió. A Velencei-tó nemcsak a közeli úti célt kereső fővárosiaknak lehet költséghatékony megoldás, hanem a természet és a kerékpározás szerelmeseinek a figyelmére is számot tarthat országszerte. 

bővebben >
 


Pezseg az élet a déli végeken
Siklós megér egy kirándulást!

A Siklósi vár megbízásából országos sajtóbejárást tartottak Siklóson, ahol autentikus környezetben tárultak a résztvevők elé a tradicionális magyar konyha remekei, a siklósi és a villányi borrégió legzamatosabb borai, valamint a déli végek történelem emlékei.

Egy csapat újságíró érkezett Budapestről Siklósra, hogy a város turisztikai értékeivel ismerkedjenek. Az út első állomásaként az autentikus, 2009-ben alapított Riczu-Stier Pincészetben magyaros reggelivel egybekötött borkóstoláson vettek részt az idelátogatók. A házigazda Riczu Tamás kézműves Cimbora nevezetű habzóbora és roséja igazi felfrissülést és kulináris élményt jelentett. A reggeli mellett a villányi borkészítés rejtelmeiből is kaphattak némi ízelítőt a vendégek. Ezt követően az út egyenesen hazánk egyik korhű várkastélyába, a gyönyörű panorámájú Siklósi várba vezetett. A közelmúltban felújított, gyönyörű Barbakánban a Vár vezetősége mellett a Sárkányos Lovagrend harcjátékának izgalmas látványa fogadta az újságírókat.  A reneszánsz környezetben Balázs Csaba vármenedzser kalauzolta a vendégeket, aki a Bormúzeumba vezető úton a számtalan látnivaló mellett, izgalmas történetekkel is színesítette az idegenvezetést. A sajtóbejárás záró állomásaként a Vár tövében épült négycsillagos Hotel Castello**** és Thermal Spaba látogattak el a vendégek. Itt Sívó Roland szállodaigazgató által tartott házbejáráson ismerhették meg az egykori malomépületet körülölelő art deco stílusú szállodát, amely családi és baráti pihenésre, valamint konferenciák rendezésére egyaránt alkalmas. A nagy nyári forróságban a hűsítő medencéket, és a Thermal Spa kényeztető szolgáltatásait is kipróbálhatták a résztvevők. A történelmi emlékek kedvelői pedig ellátogathattak az 1500-as évek közepe óta álló Malkocs bej dzsámiba.


 

Nemzeti parkjainkat ünnepeljük

Hazánkban 2007 óta rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot. Idén június 7. és 16. között már hetedik alkalommal várják nemzeti parkjaink a kalandvágyókat különleges természeti élményekkel, ingyenes és kedvezményes programokkal. Gyermekek, felnőttek, családok számára is remek alkalom, hogy kikapcsolódás közben ismerjék meg hazánk legszebb tájait, gazdag természeti örökségét, gyalog, kerékpáron vagy vízen.

A rendezvény központi nyitóhétvégéjének június 7-9-én ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont. Június 7-én, pénteken a hortobágyi látogatóközpontba várják a szakmai közönséget a legnagyobb hazai ökoturisztikai konferenciára. A nemzeti parki ökoturisztikai termékfejlesztés lehetőségeiről neves szakemberek előadását hallgathatják meg a téma iránt érdeklődők.

A debreceni Emlékkertben péntek délutántól indul a „zöld forgatag”, és egészen vasárnap késő délutánig folyamatos programokkal várnak minden érdeklődőt. Tíz nemzeti parkunk bemutatkozása, hagyományőrző kézművesek bemutatói, szakvezetéses túrák hazánk első védett természeti területére, a Nagyerdőre, ifjú természetvédelmi őrök Kócsagőr-próbája, természetismereti játékok garantált nyereményekkel – csak egy kis ízelítő a széles programkínálatból. A leggazdagabb program június 8-án, szombaton várja az érdeklődőket, amikor kicsiknek és nagyoknak szóló koncertek, előadások, könyvbemutatók is színesítik a kínálatot. A program csatlakozik a Debreceni Pulyka Napok és a Debreceni Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez is. A kínálatot tovább színesíti a 30 Y zenekar szombat esti Szentimentálé című koncertje a Kölcsey Központban.

A kép az Európai Nemzeti Parkok Napján, május 24-én készült az Őrségi Nemzeti Parkban, a Hármashatár találkozón.

 


 

Nagykorú lett a Bécsi Jégálom

Nagykorú lett a Bécsi Jégálom

Gőzerővel zajlanak az osztrák főváros legnagyobb téli sportrendezvényének az előkészületei. A 18. alkalommal megrendezett Bécsi Jégálom több mint 7000 négyzetméternyi jégfelülettel, bio- és regionális ételekkel és még jobb szolgáltatásokkal várja január 25-től a korcsolyázás szerelmeseit.   

Hamarosan ismét képeskönyvbe illő mesevilág várja a Városháza előtti téren a Bécs-turistákat: itt rendezik meg ugyanis az osztrák főváros legnagyobb sportrendezvényét, a Bécsi Jégálmot (Wiener Eistraum). „Idén nagykorú lesz a Bécsi Jégálom, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ami egy 1800 négyzetméteres korcsolyapályával kezdődött, az mára egyike Európa legnagyobb mobil műjégpályáinak, és 18 éves sikertörténetre tekinthet vissza” – magyarázza Christian Oxonitsch városi tanácsnok. A Christkindlmarkt helyén felállított jégparadicsomban két korcsolyapályán és egy 750 méteres Álomösvényen élvezhetik a sportos városlátogatók az egyedülálló hangulatot, amelyet a fények, színek és ízek tesznek teljessé. Az összesen 7000 négyzetméternyi, speciálisan megvilágított jégfelület mellett ugyanis hat gasztronómiai stand és egy hütte várja a látogatókat többek között bio punccsal, forralt borral, császármorzsával és bio-rablóhússal. A Jégálom újdonsága, hogy idén a szolgáltatásra helyezik a hangsúlyt: több mint 1200 pár előmelegített korcsolyacipő, 500 zárható szekrény, több ülőhely és átalakított kassza-terület segíti a látogatók gyorsabb kiszolgálását. A legfiatalabbakat ingyen kétélű jégkorcsolya és bukósisak várja, a kezdők pedig külön pályán gyakorolhatnak, amelyet esténként a curlingezők vesznek birtokba. A pályákat interneten lehet lefoglalni, fizetni bankkártyával és mobiltelefonnal is lehet.Természetesen a környezetvédelem terén is újítottak. Idén először a Jégálmon is visszaváltható poharakat és bögréket használnak, és a teljes világítást LED-ekkel oldották meg.

A Bécsi Jégálom 2013. január 25. és március 10. között várja a korcsolyázás szerelmeseit. 


 

Elhagyja Bécset Fu Hu, a panda

Igyekeznie kell, aki még látni szeretné a Schönbrunni Állatkert egyik nagy sztárját, Fu Hut, mert 2012. november 6-án hosszú útra indul a már nem is annyira pici pandabocs. A Kínai Népköztársasággal fennálló szerződés értelmében ugyanis visszaviszik az ázsiai országba a mára csaknem ötven kilóssá cseperedett állatot. A kétéves óriáspanda a Bifengxiai Pandakutató és -tenyésztő Központba kerül, ahol testvére, a szintén bécsi születésű Fu Long is lakik.

Természetesen már javában zajlik Fu Hu felkészítése az utazásra. Hogy megbarátkozzon a szállítóketreccel, ide kapja a bambuszadagja egy részét, és sárgarépával, illetve édesburgonyával jutalmazzák, ha bemegy a ládába. A felkészítés következő lépéseként egy kis időre becsukják majd a ketrec ajtaját, legvégül pedig fel is emelik azt, hogy szimulálják a láda mozgását a szállítás során. A már Kínában élő testvér, Fu Long esetében annyira bevált a módszer, hogy az állat „az egész utazás alatt teljesen nyugodt volt, bambuszt evett és aludt” – emlékszik vissza 2009 novemberére az állatkert igazgatónője, Dagmar Schratter.Akárcsak bátyját, Fu Hut is elkíséri majd a nagy utazásra gondozója, Renate Haider, az állatkert orvosa, Thomas Voracek és Eveline Dungl kurátor. A panda gondozója az első néhány hetet Kínában tölti védencével, hogy megkönnyítse számára a beilleszkedést az új helyen. 

Fotó: Norbert Potensky


 

Monumentális negyed épült a Titanic építésének helyén
100 éve süllyedt el minden idők leghíresebb óceánjárója

100 éve süllyedt el a Titanic, amit – hihetetlen, de igaz – a gyártó belfasti gyár és a város hatalmas beruházással, és emlékezetes megnyitóval ünnepelt. A múlt század legnagyobb és leghíresebb óceánjárója az északír főváros dokknegyedében született meg, felépítése három évet vett igénybe. A mindössze két hete átadott létesítmény, a Titanic Belfast múzeumépülete méreteiben is szeretne méltó lenni névadójához. A múzeum a hajó születésének helyén emelkedik, a körülötte zajló gigantikus dokknegyed-rehabilitációs projekt, Európa egyik legnagyobb vízparti fejlesztése pedig a Titanic Quarter (Titanic negyed) nevet kapta. A 97 millió angol font költségvetéssel létrejött épület megjelenése egyaránt utal a hajóra, a hajóépítésre, a jégkristályokra és jéghegyekre. A Titanicról nem biztos, hogy elsőre Belfast jut eszünkbe, de utazási rovatunkban  bővebben is olvashatnak az átalakulóban lévő városról. 


 

100 éves a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi

A múlt században az időt másképp számították. Az utazás egyet jelentett a vonattal, a vonatozás életforma volt, ezek között is az Orient expressz valódi különlegességet jelentett elegáns vagonjaival. Az Orient expressz még ma, a XXI. század rohanó világában is az utazás misztikumát jelenti. Számos híresség utazott a fényűző Orienten, köztük Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője, Marlene Dietrich, Szergej Gyagilev,  a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezője, Mata Hari  holland kalandornő, Václav Havel cseh drámaíró és köztársasági elnök, Josephine Baker énekesnő, Roger Moore angol színész, Liza Minnelli  amerikai énekesnő-színésznő.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat