napja 
 

Berlin: Európa fővárosa (Utazás - Ajánló)
Berlin: Európa fővárosa

Mi van Berlinben, ami nincsen más világvárosban? Itt vannak például maguk a berliniek, akiknek nyers, de mégis kedves bája meghatározza ezt az egészen különleges berlini atmoszférát. Emellett természetesen egy szinte hihetetlen gazdagság látnivalókban, amelyekben az új korszak kezdete és a korszellem éppúgy visszatükröződik, mint a XX. század nagy történelmi eseményei és drámái.

Aki Berlin nevét hallja, annak valószínűleg elsőként a Brandenburgi kapu, a főváros leghíresebb építménye jut eszébe. Évtizedeken keresztül a kettéosztottságot szimbolizálta, ugyanakkor egy ötletekkel, impulzusokkal, művészetekkel, kultúrával és kreativitással teli, mindenkor nyüzsgő metropolisz centruma. A város nyugati felét éppúgy jellemzik az elegáns bevásárlósétány fogalmával egyenlő Kurfürstendamm, a nyugat bevásárlóközpontja, ismertebb nevén a KaDeWe, a trendi butikok és elegáns galériák, mint a csodálatos polgári negyedek és természetesen a híres berlini éjszakai élet. Az éjszakai élethez feltétlenül hozzátartozik egy este a Friedrichstadt Palastban, Németország legnagyobb varieté színházában, amely a SHOW ME műsorszámmal minden bizonnyal minden idők legdrágább és legragyogóbb színpadi show-műsorát hozta létre: színtiszta káprázat, fények, színek, kosztümök és effektek tűzijátéka. A világvárosi hangulat kétségtelenül a Brandenburgi kapu és a közelben álló Reichstag között keleti irányban elterülő kormánynegyedből is sugárzik. A békét és szabadságot itt nagy becsben tartják – nem úgy mint akkor, amikor Berlinből felfoghatatlan gaztettek véghezvitelét irányították.

Erre emlékeztet a Brandenburgi kapu közvetlen szomszédságában a meggyilkolt európai zsidók számára felállított emlékmű, amelyet a New York-i építész, Peter Eisenman tervezett, valamint „A terror topográfiája”, amelynek az egykori titkos állami rendőrség főhadiszállása ad ma otthont.

Kelet felé, az Alexanderplatz irányában terül el Berlin legpompásabb része, az Unter den Linden sétány, amely elhalad a világörökség részét képező Múzeum-sziget, a berlini dóm, a Neue Wache (Új Őrség) és a barokk hadtörténeti múzeum, ma Német Történelmi Múzeum előtt. A sétány tovább folytatódik egészen a tévétoronyig, amely a mai napig Németország legmagasabb épülete. Egy gyönyörű pillantás innen Berlinre és a távolba Brandenburgra – a szó legszorosabb értelmében – minden berlini kirándulás fénypontja. Innen alig távolabb terül el a magának Berlin legszebb tereként hírnevet szerzett Gendarmenmarkt, amely a Német Dómmal, a Francia Dómmal és a hangversenyteremmel egy különleges méltóságú és magasztos nagyságú együttest alkot. Ezzel szemben kevésbé magasztos, ám rendkívül fesztelen, könnyed és laza a hangulat Németország legnagyobb zárt udvarában, a Hackesche Höfe udvarban, amely szintén Berlin központjában található, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll. Itt a művészeti galériák, mozik, színházak és varieték, kocsmák, éttermek és bárok, helyes kis üzletek és nagy vállalatcsoportok vezető áruházainak színes egyvelegével átélhető egy csöpp igazi régi berlini hangulat.Itt Berlin kreatív hangulata is intenzíven érezhető, amely ma, közel egy negyed évszázaddal a berlini fal ledöntése után talán jobban jellemzi a várost, mint más metropoliszokat. Németország műterme, eseményváros, divatváros, tervezőváros, zenei város: Az új korszak kezdetét jelző hangulat az újraegyesített városban páratlan volt, és még ma is az. Titokban működő műtermek százai keltek újra életre, a művészet meghódította az utcákat, a házak falait és egész városnegyedeket. És természetesen a fal maradványait, amelyek az Oberbaumbrücke és az Ostbahnhof között East Side Gallery néven az utcai művészet illusztrált lexikonjává váltak. Ma a Kreuzberg és a Prenzlauer Berg, a Neukölln és a Wedding városrészekben több mint 20 000 képzőművész alkot; ők határozzák meg a légkört és környezetet, teszik a várost ugyanúgy az alternatív, mint az elismert művészetek centrumává. Nyugodtan merüljön el ebben a kozmoszban, hagyja magát megihletni, lelkesíteni és elcsábulni. És ismerje meg a berlinieket – az összes nevezetesség mellett talán ez a legjobb ok arra, hogy ellátogasson ebbe a nagyszerű városba, és hogy mindig visszatérjen ide.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat