.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11  12  13   

 
Hét a koreai klasszikus zene jegyében

A koreai hullámnak köszönhetően a dél-koreai sorozatok, filmek és pop-zene világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. A rekordokat döntő médiaszenzációk reflektorfénye kissé háttérbe szorította a klasszikus művészeti ágakban kiemelkedő tehetségek sikereit, annak ellenére, hogy a klasszikus zene képviselői közt is számos tehetséggel büszkélkedhet Dél-Korea.

Az egykori Remete Királyság a huszadik század során néhány évtized alatt felzárkózott a nyugati kultúrákban kialakult klasszikus zene hagyományaihoz. Meghatározó szerepet játszott ebben az 1950-es években – éppen a Koreai háború pusztításai miatt a félsziget déli részeire menekülő művész kolónia, akik először Busanban alakítottak zenei kollégiumot. A klasszikus zene koreai művészei eleinte ebből a körből kerültek ki. Az új generáció pedig az 1978-as években már külföldi tanulmányutakra is kijutva tökéletesíthette képességeit.

A mai napig jellemző, hogy mind a tanárok, mind a szülők igyekeznek nagy múltú művészeti egyetemekre beíratnia fiatal tehetségeket. Így vált Magyarország is közkedvelt célponttá a klasszikus zenei tehetségek körében.

A Koreai Kulturális Központ a 2015-ös évet a “Hét a K-klasszik jegyében” című ingyenes eseménysorozatával kívánja megnyitni, melynek keretében január 28-án bemutatja Isang Enders „Cello Suites” című koncertjét a Budapest Music Centerben, majd január 30-án 19 órakor Yang Yoon Jung hegedűművész és Pallavi Mahidhara zongoraművész estjét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Az előadások ingyenesek, azonban előzetes regisztráció szükséges!

Regisztráció: [email protected]


 

Hatalmas szemben lépnek fel az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői Bécsben

Elkészült az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének helyet adó Wiener Stadthalle színpadterve, amely egy gigantikus szemet formáz, hiszen egy közös víziót akarnak láttatni a nézőkkel. 

Csaknem 1300 cölöpből épül majd fel a Wiener Stadthalle színpadát körülölelő gigantikus szem, amely megalkotóik szerint arra utal, hogy a legkülönbözőbb országokból származó, a legkülönbözőbb kulturális gyökerekkel rendelkező emberek szeme előtt egy közös vízió elevenedik meg. Ráadásul a portálként funkcionáló szem hidat képez a kontinens legtávolabbi pontjairól érkező előadók és a nézők között – így kapcsolódva a 60. Eurovíziós Dalfesztivál mottójához, a „Building Bridges”-hez.

A színpadtervet megálmodó Florian Wieder, Al Gurdon és Kurt Pongratz azt is elmondták, hogy a  cölöpök a különböző nemzeteket szimbolizálják, és mindegyiket LED-ekkel lehet kivilágítani. Így segítségükkel a legváltozatosabb hangulatot lehet majd a színpadra varázsolni. A 44 méter széles szem belsejében a fellépőknek 14,2 méter széles hely áll majd a rendelkezésükre. A színpadtechnika része még egy 11 méter átmérőjű LED-padló és egy 26 x 8,5 méteres, középen szétnyitható LED fal is. 

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi elődöntőit és döntőjét 2015. május 19-23. között rendezik meg az osztrák fővárosban.


 

Mihail Pletnyov az Orosz Nemzeti Zenekar élén

Az Orosz Nemzeti Zenekar a világhírű zongoristával, karmesterrel, Mihail Pletnyovval lép fel hazánkban, a Filharmónia Magyarország szervezésében.A zenekar a legjobbak közé tartozik, mivel eleve különlegesnek tervezték. Oroszország első, nem állami fenntartású, hanem magántőke által finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov alapította 1990-ben. A zenekar szinte azonnal az élvonalba került. A BBC Promenád-koncertjein 1996-ban debütáltak, és koncertjeiket a világ különböző rádióállomásai is rendszeresen közvetítik

Az Orosz Nemzeti Zenekar aktív nemzetközi turné menetrendet tart, feltűnnek Európa szerte, Ázsiában és Amerikában is. A Gramophone magazin egy Csajkovszkij felvételüket a történelem legjobbjaként tart számon. Több, mint 80 felvételük a német Grammophon és PentaTone Classics mellett számos más tekintélyes kiadó gondozásában jelent meg. 2004-ben az együttes az Orosz zenekarok közül elsőként kapta meg a lemezipar legnagyobb megtiszteltetését, a Grammy díjat.

Az ínyencségekre fogékony zeneszerető közönség két helyszínen, kissé eltérő programmal hallgathatja meg hazánkban az együttest. Műsorukon az orosz romantika remekműveit hallhatjuk, a szinte ismeretlentől a sláger-szerűen népszerűig. A hangversenyeken a magyar zenei élet briliáns tehetségű előadói működnek közre, Budapesten Baráti Kristóf, Pécsett Várdai István. Mindkét zenész a világon a legkeresettebb művészek élvonalába tartozik

PÉCS – KODÁLY KÖZPONT – 2015. 01. 23. 19:00

Műsor:

A.Glazunov: Prelude “A középkorból” szvithez
D. Sosztakovics: G-dúr csellóverseny, op. 126
P. I. Csajkovszkij: 5. e-moll szimfónia

BUDAPEST – ERKEL SZÍNHÁZ – 2015. 01. 24. 19:30

Műsor:
A.Glazunov: Prelűd “A középkorból” szvithez.
P. I. Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny
P. I. Csajkovszkij: 5. e-moll szimfónia 

Jegyek válthatók a Filharmónia jegyirodáiban (Budapest, Páva u. 10-12 T:+36 1 302 49 61), (Pécs, Király u. 18. T: +36 72 310 539) a Magyar Állami Operaház pénztárában ((1061 Budapest, Andrássy út 22. T: +36 1 814 74 08), az Erkel Színházban (1087 Budapest, II.János Pál pápa tér 30. T: +36 1 332 61 50), a Kodály Központban (Pécs, Breuer M. sétány 4. T: +36 72 500 300  és a Ticket Express irodáiban


 

A Dal - új szavazási rendszer az m1-en is

Új korszakába lépett a Dal, ugyanis az előző évekhez képest soha ennyi fiatal előadó nem jelentkezett, mint most. Bár az MTVA szigorított a feltételeken, így is óriási volt az érdeklődés: a pályázók között szép számmal akadtak pályakezdők és ismert sztárok is. Pár hét alatt több mint 350 pályamű érkezett be a felhívásra.

Ezúttal is egy tíztagú zsűri bírálta el, hogy a dalok közül melyek legyenek az élő adásokba bejutó produkciók. Tíz év után visszatért a zenei világba, és csatlakozott A Dal zsűrijéhez Pierrot, aki zeneszerzőként, szövegíróként és producerként is sikeres a magyar könnyűzenei életben.

Az idei dalválasztó versenyben még fontosabb szerep jut a közönségnek, hiszen Rúzsa Magdi, Csiszár Jenő, és Rákay Philip mellett a néző lesz az ötödik zsűritag. A műsorhoz új, a mai trendeknek megfelelő mobil-applikáció készült. A tavalyi adások alkalmazását több mint 23 ezren használták, iOS platformra 9 ezren, míg Androidra 14 ezren töltötték le. A 2015-ös applikációban újdonság többek között, hogy a felhasználók a friss hírek mellett már nem csak az élő adást követhetik nyomon, hanem valós időben szavazhatnak is kedvenceikre.

Február végéig hat élő adásban mérkőznek meg a versenyzők a zsűri és a közönség elismeréséért, a február 28-i döntőben pedig kiderül, melyik a legjobb magyar dal, és ki képviseli Magyarországot a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben. A magyar dalok versenye azonban nemcsak a nemzetközi bemutatkozásról szól, hanem a közönség véleményéről is. Ők döntik el, melyik az a magyar előadó által megszólaltatott alkotás, amely a legjobban tetszik nekik, és kik azok a fiatal zenészek, akik így kiugrási lehetőséget kapnak.

Ha részt akarsz venni a döntésben, jelentkezz be te is!


 

MAGNA CUM LAUDE
2014. december 29. (hétfő), 20:00, Papp László Budapest Sportaréna

Fennállásának legnagyobb koncertjére készül a MAGNA CUM LAUDE. Hazánk egyik legnépszerűbb pop-rock zenekara idén ünnepli 15 éves születésnapját.

„Kilencszázkilencvenkilenc, mezőtúri nyár, itt kezdődött el minden …” – emlékezik meg az indulásról a 999 című dal. A zenekar 1999 szeptemberében alakult gyulai zeneszerető barátokból. A muzsika iránti alázat és szakmai állhatatosság meghozta gyümölcsét. A Magna Cum Laude már első kislemezeivel üstökösként robbant be a köztudatba és azóta is töretlenül halmozza sikereit és díjait.

 15 év, rengeteg küzdelem, tagcserék, nagylemezek, klipek és koncertek százai nyomán jutott el a Mező Misi, Szabó Tibi, Kara Misa alkotta eredeti formáció a gyulai próbateremből a nagyszínpadokig és a határon túlra is. A kiváló billentyűs, Lesták Marci és a dobos, Török Máté csatlakozott a zenekarhoz, akik a csapat „oszlopos segítői” lettek. A jubileumi év egy vadonatúj stúdióalbummal is gazdagodik, ami november elején jelent meg Köszönet címmel. Az anyag egy kiforrott, érzelemgazdag, de lendületesebb kiadvány, mint a korábbi nagylemezek. Hűen tükrözi a zenekar erejét, ötletgazdagságát. Igazán méltó az ünnepi évhez, amelynek lezárása december 29-én, a Papp László Budapest Sportarénában lesz. A születésnapi koncert a zenekar teljes pályafutásán átívelő nagykoncert lesz, ahol az új dalok mellett elhangzanak a régi nagy slágerek is - Minden állomás, Átkozott nők, Színezd újra, Túl későn, Visszhang, Főnököm, Pálinka dal, Vidéki sanzon vagy a Köszönet, hogy csak néhányat említsünk a zenekar megannyi sikerdala közül.

 A Magna Cum Laude az idei legnagyobb évzáró bulit ígéri, a díszlet- és látványterveket Kentaur készíti. Soha nem látott hang-, fény- és látványtechnika segítségével egy hatalmas show-t varázsolnak a színpadra, rengeteg meglepetéssel!


 

Netrebko és Hvorosztovszkij az Urániában
2014. december 30. délelőtt 11 óra

Oroszország két büszkesége, híres „exportcikke”, Anna Netrebko és Dmitrij Hvorosztovszkij operaénekesek még nem léptek fel élőben együtt Budapesten, de most szilveszter előtt mégis meghallgathatjuk az Uránia Filmszínházban legendás koncertjüket, amelyet 2013-ben adtak a Vörös téren. A két szupersztár világsikerét nemcsak gyönyörű hangjának köszönheti, de nagyszerű megjelenésének is. A legkedveltebb operaslágerek, orosz románcok, sőt, operettdallamok mesteri interpretálói ők.

A Vörös tér, mint hatalmas élő történelmi díszlet és a 7500 főnyi közönség lelkesedése „átjön” a filmvásznon. A karmester ezúttal is Konstantin Orbelijan volt, mint már oly sokszor, aki az orosz állami akadémiai szimfonikus zenekart vezényelte, Mögöttük a hatalmas kórus tette igazán impozánssá a színpadi produkciót.

Az Uránia nem először ad közre operaelőadásokat, és mindig  nagy sikerrel. Bizonyára így lesz ez Netrebko és Hvorosztovszkij esetében is, akik igazi szilveszteri zenei csemegének szolgálnak az operarajongók számára. Mindkét énekes a New York-i Metropolitan, a londoni Royal Opera House valamint a bécsi opera rendszeres vendégművésze. Hazájukban már minden magas kitüntetést megkaptak, fiatal korukhoz képest igen hamar, és megérdemelten.

A mostani filmkoncerten ismert klasszikus operaslágerek csendülnek majd fel.


 

MOSAIKorea
Világzene a Millenáris Teátrumban

Ha szereti az improvizatív jazz műfajokat, a keleti filozófia harmóniáját, a popzene változatos dallamvilágát és a művészek érzelmeinek széles skáláját megjelenítő tradicionális koreai szerzeményeket, akkor várjuk szeretettel a Millenáris Teátrumba november 28-án 19 órakor, a Magyarországon először debütáló MOSAIKorea Sanjo, azaz Szertelen dallamok című ingyenes előadására.

A MOSAIKorea nevű kreatív formáció a koreai hagyományos zenei hagyományokat ötvözi a modern jazz és popzene világával. A Koreai Köztársaság Kulturális, Sport és Turisztikai Minisztériumának támogatásával létrejött produkció már számos országban aratott hatalmas sikert. Az előadás különlegessége, hogy a zeneszerzők felhasználtak több olyan tradicionális koreai dallamot is, melyek az UNESCO szellemi örökségének listáján is szerepelnek. A pop és jazz zenei nyelvén az ősi sámánszertartások és a koreai királyi udvar ünnepségeinek hangulata varázsolódik a színpadra. 


 

Rose'n Trogers

Óriási halloween showra invitál benneteket a Rose ´n Trogers legénysége november 1-én, a Samovar Vodka Bárba. Érdemes az alkalomhoz illően érkezni, mert a legjobb jelmezt exkluzív ajándékkal jutalmazzuk!!! :)

A műsor tartogat számotokra egy rendkívül különleges fúziós táncbemutatót, ezen felül egy közel 2 órás RNT gigakoncertre számíthattok!!!

Közreműködnek:
Haalima & Fusion Pixies
Szisz & Dead Man´s Daughter
Nimeaida
Rembeczki Eszter
Pizsy 


https://www.facebook.com/events/1482401452028790/permalink/1486567148278887/


 

Október 17-én indul a Virtuózok

Virtuózok címmel október 17-től indul az MTVA komolyzenei tehetségkutató műsora, amelyre közel kétezer ifjú muzsikus és énekes jelentkezett az egész országból – hangzott el a csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. Vadász Dániel, a műsor egyik producere elmondta: ez az első ilyen jellegű műsor Magyarországon, és tudomásuk szerint az egész világon. Hangsúlyozta: a Virtuózok nemcsak egy verseny, hanem jóval több annál, egy műsor, amely képes megszólítani olyan embereket is, akik eddig nem kedvelték a komolyzenét – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a fiatalok megszólítása érdekében erősen építenek az internetre, a mobilalkalmazásokra és a közösségi médiára.

Nyitrai Kata, az MTVA szórakoztató műsorainak főszerkesztője azt emelte ki, hogy a Virtuózok ugyan verseny is, ám ezen túlmutató célja az, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a tehetséges fiataloknak, és a nézők megszerethessék a klasszikus zenét. Jelezte azt is, hogy az ifjú muzsikusok pályáját a verseny után is követni és támogatni fogják.

A televíziós műsor október 17-től péntek esténként lesz látható az M1-en, a fiatalok három korcsoportban – 6 és 13, 14 és 19, valamint 20 és 24 év között – versenyeznek a legkülönbözőbb hangszerekkel, illetve a hangjukkal. A jelentkezők közül a legtöbb zongorista és hegedűs.

Az ifjú tehetségek előadásait neves művészekből és szakértőkből álló zsűri értékeli, melynek tagjai Szenthelyi Miklós hegedűművész, Kesselyák Gergely karmester, Batta András zenetörténész, kormánybiztos, Miklósa Erika operaénekes és Némethy Attila zongoraművész. A műsorvezetők Varga Edit és Bősze Ádám lesznek.

A sajtótájékoztatón a zsűri tagjai arról beszéltek, mennyire fontos a fiatal tehetségek támogatása, akik elé Batta András példaképként Dohnányi Ernőt állította. Kitértek arra, hogy a virtuozitás nem magamutogatást vagy gyorsaságot jelent, hanem mély mesterségbeli tudást és igényességet. Bejelentették azt is, hogy a műsor fővédnökségét nem kisebb szaktekintély vállalta, mint a Bécsi Állami Operaházat csaknem két évtizeden át vezető Ioan Holender.

Az első három casting adásban korcsoportonként hallgatják meg a jelentkezőket, majd a szakmai zsűri döntése alapján minden korcsoportból 9 versenyző jut tovább a középdöntőbe, ahol a zenészek a Virtuózok Kamarazenekar kíséretével lépnek fel. A középdöntőből korcsoportonként 3-3 muzsikus jut tovább a döntőbe, ahol a zsűri egy-egy győztest választ közülük. Az ezt követő fináléban a három korcsoport-győztes lép színpadra, már csak a közönség kegyeiért versengve: a műsor abszolút fődíjasát a nézők szavazással választják ki.

A decemberben záruló műsor 3 korcsoport-nyertese saját lemezfelvételt és amerikai fellépést nyer: a legjobbak a New York-i Avery Fisher Hall, a torontói Roy Thomson Hall, illetve a miami Kravis Center színpadára léphetnek.

A fináléban legjobbnak választott abszolút fődíjas az amerikai fellépésen és a lemezszerződésen túl 12 millió forintot, azaz havi 1 millió forintot nyer, amit zenei karrierjére fordíthat. További különdíjakat ajánlott fel az UNICEF és Maxim Vengerov, Rost Andrea, az Artportal, a Magyar Állami Operaház és az MR Együttesek.


 

Szeptemberfeszt 2014

2000-ben jött létre a rendezvény, melynek akkor két fő eleme a Pörköltfőző verseny és az óriásbográcsban mesterszakácsok által készített rekord mennyiségű pörkölt volt. Mára a gasztronómiai programok továbbfejlődése mellett (Pörköltek Tere, Magyar Grillbajnokság, Rétesvonat) kialakult egy igen erős kulturális kínálat is.

Idén, a Népligetben mindkét napon, szombaton és vasárnap több mint 60 bográcsban készülnek a versenyművek. A fesztivál már pénteken elkezdődik, érdemes kilátogatni már kora délután!

Programok

Pörköltfőző versenyek
Magyar Grillbajnokság
Gasztrocsata
Hungarikumok bemutatója
Élőzenei koncertek több színpadon
Játszóház gyerekeknek
Kézművesek utcája
Amerikai- és Tuningautók vetélkedője
Magyarországi Rekordok Napja
Egészségsziget
Sportolók találkozója 

Az összes színpadon neves és feltörekvő fellépők, pl. Napoleon Boulevard, Nagy Feró + Beatrice a Bors színpadon, a R66GP Színpadon vasárnap a Rose’n Trogers (képünkön).

Mindent megtudhat itt: http://www.szeptemberfeszt.hu


 

Szimfonik LIVe - Középpontban a magyar nyelvű dalok

Immár negyedszer rendezik meg a Szimfonik Live című koncertet. Szeptember 6-án szombaton, a közmédia napján ezúttal kizárólag magyar nyelvű dalok hangzanak el népszerű hazai énekesek és az MR Szimfonikusok közös előadásában, a Millenáris park közvetlen szomszédságában.

A produkció zenei szerkesztője Borcsik Attila "Izil", zenei rendezője a Balkan Fanatikból és Ákos zenekarából is ismert Lepés Gábor "Lepe", valamint Subicz Gábor (ex-PASO).

A páros produkciókban az előadók egymás dalát mutatják be átdolgozott és szimfonikus köntösben, valamint a párok nyolc közös produkciót is előadnak, egy-egy régi nagy magyar sláger feldolgozását. A Szimfonik LIVe házigazdája és műsorvezetője ismételten Buda Márton lesz.
A koncerten fellép Bocskor Bíborka (Magashegyi Underground), Marsalkó Dávid és Járai Márk (Halott Pénz), Pásztor Anna (Anna & the Barbies), a Mystery Gang, ByeAlex, Szabó Balázs, Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar), Odett, Deniz, Yorgos (Balkan Fanatik), Papp Szabolcs (Supernem), Kéri András Columbo (Irie Maffia, Brains), Prieger Fanni (Anima Sound System), Kamau Makumi (Mary PopKids), Lovasi András (Kiscsillag) és Bérczesi Róbert.
Az MR Szimfonikusok mintegy ötventagú zenekarát Balogh Sándor vezényli, a kísérő beatzenekarban Ábrahám Zsolt (Heaven Street Seven) gitározik, Benkő Dávid "Mr P" (PASO) billentyűs hangszereken játszik, Gátos Bálint (Váczi Eszter & Quartet) basszusgitározik, Benedek Tamás (Neo) pedig dobol, a koncertmester Oláh Vilmos lesz.
A szeptember 6-án elhangzó dalok közül szerdán már a harmadikat mutatja be a Petőfi Rádió. Papp Szabolcs a Brains Blazing című slágerét énekli magyarul, Yorgos és Deniz közösen adja elő az Illés együttes Az utcán című számát, a szerdán debütáló harmadik dalt pedig Bocskor Bíborka énekli, ez a Halott Pénz Ugyanúgy hallasz című száma.
Idén először fordul elő, hogy két alkalommal lesz Szimfonik Live. A budapesti koncert előtt két héttel, augusztus 22-én a Kolozsvári Magyar Napok keretében négy zenekar játszik az MR Szimfonikusokkal: a PASO, a Heaven Street Seven, az Irie Maffia, valamint a Péterfy Bori & Love Band. A műsorban az elmúlt három évben elhangzott dalok szerepelnek, kiegészülve olyan számokkal, amelyeket még nem hallhatott a közönség szimfonikus változatban.
Ahogy Balogh Sándor karmester korábban fogalmazott, a Szimfonik Live célja, hogy a fiatalokat, akik a különböző könnyűzenei előadók rajongói, kicsit próbálják a klasszikus zenei koncerttermek felé terelni, színesebbé tenni zenei ízlésüket.
A Szimfonik LIVe próbái augusztus végén kezdődnek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A szeptember 6-i koncertet rögzítik, és egy későbbi időpontban lesz látható a közmédia valamelyik televízió-csatornáján, illetve hallható a Petőfi Rádióban.


 

Megkezdődtek a Virtuózok előválogatói

Vadonatúj tehetségkutató indul ősszel az M1 műsorán. A Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorba három korcsoportból várták a hangszeres fiatalok jelentkezését az ország minden területéről. A műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg, azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét.

Az október közepétől az M1 műsorán látható Virtuózok című műsorsorozatba az ország minden területéről jelentkeztek hangszeres fiatalok, akik tudását az előválogatók során egy szakmai bizottság térképezte fel. A jelentkezők felkészültségét, színpadi jelenlétét, kifejezőképességét, technikai és művészi eszköztárát a szakmai bizottság heteken át értékeli, hogy kiválaszthassa a televíziós adásba kerülő legígéretesebb fiatalokat. A kezdeményezés kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászoruló tehetségek felkutatására és gondozására.

A nézők az adások során számos különleges ifjú művésszel találkozhatnak majd, akiknek elsődleges céljuk virtuozitásuk bemutatása mellett a klasszikus zene szeretetének közvetítése, hiszen számukra nem is maga a verseny, vagy a díjak a legkecsegtetőbbek, hanem az, hogy végre a nagyközönség előtt is megmutathassák hangszeres tudásukat. „Hiszünk abban, hogy a komolyzene egy csodálatos világ, amelynek megismerése, művelése gazdagabbá és értékesebbé tehet mindannyiunkat. Ebben a műfajban a tehetségen kívül sok ezer óra befektetett munka, élethosszig tartó gyakorlás az, amely garantálja az érvényesülést. A komolyzene ezáltal kiváló példa lehet arra, hogy visszaadjuk a munkába vetett hitet, hiszen az igazi teljesítményhez mindig csak munkán keresztül vezet az út.” – mondta el Peller Mariann, a Virtuózok producere. 

V. Angyalföldi utcazenei fesztivál

V. Angyalföldi utcazenei fesztivál

Idén már az ötödik Angyalföldi utcazenei fesztiválra kerül sor a Marina parton, a Meder utcánál, este 7-től. Fellép a Heep Freedom, a Punk Whiskey, sztárvendég Roy & Ádám. A program ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.


 

Ingyenes programok a közmédia napján

Egész napos programokkal és exkluzív koncerttel várja idén is a látogatókat a Közmédia napja rendezvény. A programsorozatot harmadik alkalommal rendezi meg az MTVA szeptember 6-án a Millenárison, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a televízió és rádióműsorok készítésébe, és találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel is. Az eseményt ezúttal is a Szimfonik LIVe zárja, melyen többek között fellép Pásztor Anna, Lovasi András, Odett és a Mystery Gang.

Az idei Közmédia napja egy fantasztikus filmmel indul szeptember 5-én este, a Szépség és a szörnyeteget láthatja a közönség a Millenáris kivetítőjén 19 órától.

Másnap délelőtt az öt helyszínen zajló események közt mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Kicsik és nagyok egyaránt régi ismerősként köszönthetik Tévé Macit és Paprika Jancsit, akik egyinteraktív kiállítás formájában megnyitják szobájuk ajtaját a közönség előtt. Bemutatjuk a televízió jelmeztárának kincseit: a különleges jelmezekben az egész család megörökítheti magát. Egész nap megtekinthető a fotókiállítás az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának ’50-es években készült jellegzetes életképeiből, szabadon látogatható a helyszínre kitelepített rádió- és televíziótörténeti kiállítás is, továbbá az M3 standjánál Juhász Előddel, Dévényi Tiborral és Rózsa Györggyel kalandozhatnak az érdeklődők a 70-es 80-as évek világába. Számtalan gyerekprogram várja a kicsiket: találkozhatnak többek közt Süsüvel, valamint kipróbálhatják magukat „gyerekhíradósként”, amiről a felvételt DVD-n haza is vihetik.

Aki a műsorkészítés iránt érdeklődik, az is megtalálja a számítását, az Adásvezetés- és lebonyolítás standján megtudhatja, milyen eszközökkel és technikákkal készülnek a közmédia napi műsorai, sőt maguk is kipróbálhatják őket. A látogatók betekintést nyerhetnek az MTVA népszerű műsoraiba: a Fábry-show, a Fölszállott a páva, a Magyarország, szeretlek!, a Dal, a Szálka, a Kívánságkosár, az Önök kérték, a Maradj talpon!, a Noé barátai, a Hogy volt…?! és a Ridikül mellett a helyszínen lesz a sport- és kulturális műsorok csaknem teljes repertoárja, valamint a közmédia műsorvezetői és olimpiai bajnokaink is.

Ne feledkezzünk meg a rádióról sem: a Bartók Rádió koncertekkel, a Petőfi és a Kossuth Rádió pedig egész napos élő műsorral készül, emellett a Rádiókabaréban többek között az idei Karinthy-gyűrűs Szomszédnéni Produkciós Iroda műsorát hallhatják. Déltől zenés programok várják a zenerajongókat: a közmédia legfiatalabb tagja, a Dankó Rádió másfél órás műsorral készül, amelyen az Operettszínház művészei is fellépnek.

A napot az idén negyedszer megrendezett, méltán népszerű Szimfonik LIVe koncert zárja. A rendezvényen 16 magyar előadó párokban adja elő egymás dalát, majd összeállnak egy-egy duettre az MR Szimfonikusok kíséretében. A Szimfonik LIVe-on fellép többek között ByeAlex, Lovasi András, Bérczesi Róbert, Pásztor Anna, Bocskor Bíborka, a Mystery Gang és Odett is.


 

Kínos hétvége a VIVA TV-n

Jenna, a kissé szerencsétlen, de nagyon szerethető tinilány a Kínos című
sorozat első három évadában vért izzadva, de átvészelte a gimnáziumot.
Összejött a suli legmenőbb srácával, más lányokkal rivalizált, szerelmi
háromszögbe keveredett, de olyan stílusosan és humorosan tette mindezt, hogy
a sorozat nem csak a kritikusok, de a nézők igazi kedvencévé nőtte ki magát.
A VIVA most egy teljes hétvégén keresztül vetíti majd a Kínost, így azok is
újranézhetik a széria 3. évadát, akik eddig lemaradtak Jenna kínos
kalandjairól.

Jennából és a srácokból sosem elég! Éppen ezért Kínos Maratont tartanak a
VIVA-n, ahol újranézhető az egész 3. évad, egyetlen hétvége alatt. Jenna
rivalizálásba kezd egy másik lánnyal, beiratkozik kreatív írás szakra, hogy
jóképű entellektüelekkel ismerkedjen, és összetűzésbe keveredik az „ázsiai
maffiával”. A Kínos hősnője arcpirító iróniával támad a harmadik évadban is,
a VIVA TV nézői pedig feleleveníthetik a látottakat. Augusztus 23-án,
szombaton 10-től 12 epizódot, egy nappal később pedig déltől 8 epizódot
kísérhetnek figyelemmel egyhuzamban a rajongók.

Ráadásképpen a folytatásra sem kell sokat várni, hiszen jön félreértésekre
és ciki helyzetekre alapozó, több díjra jelölt sorozat 4. évada is – az új
részekben megcsalás, túlzott szülői szigor és egy egészen új környezet várja
a Kínos kedvelőit. Hogy a suli menő sráca, Matty és a végtelenül esetlen
Jenna végül tényleg egymásra talál-e, kiderül szeptember 3-tól a VIVA
műsorán, minden hétköznap, 21:30-tól.


 

Élőben játszik a Maroon 5 az augusztusi MTV VMA-n

Augusztus 24-én Hollywood mellett rendezik meg az idei VMA gálát. Ariana Grande, Usher és a 5 Seconds of Summer után az MTV bejelentette a díjátadó újabb sztárfellépőjét. A világ egyik legnépszerűbb pop-rock zenekara, a Maroon 5 élőben adja majd elő legnagyobb slágereit és egy eddig színpadon sosem látott dallal is debütálnak a Video Music Awardson.

Augusztus 24-én ismét a legnagyobb zenei sztárok vonulnak fel az MTV gáláján. Eddig a legtöbb jelölést Beyoncé zsebelte be, aki 8 kategóriában is esélyes. Szorosan mögötte azonban ott van Eminem és Iggy Azalea is 7-7 jelöléssel, de több kategóriában jelölték Ariana Grandét, Pharrel Williamst, Avicii-t és Pitbullt is. Az MTV nézői a www.vma.MTV.com oldalon szavazhatnak legnagyobb kedvenceikre.

A Maroon 5 1995-ben alakult, Kara’s Flowers néven, Adam Levine-éknek azonban 6 évet várniuk kellett az áttörésre. 2001-ben nevet váltottak, a Maroon 5 pedig mostanra már beírta magát a zenetörténet nagyjai közé. A zenekar több mint 17 millió lemezt adott el világszerte, Grammy-díjat nyertek, 35 országban is arany vagy platinalemezesek lettek, négyszeres VMA jelöltek - 2004-ben el is hozták a díjat. Különleges stílusukkal nem csupán a rajongókat nyerték meg maguknak, de a kritikusok is elismeréssel beszélnek az együttesről. Olyan világsikerek fűződnek hozzájuk, mint a Payphone vagy a Moves Like Jagger, amelyeket a magyar rádiók is előszeretettel játszottak. Friss slágerük a Maps, szeptemberben pedig érkezik a csapat új albuma a V. A Maroon 5 egy különleges, csak a Video Music Awards apropójából felhúzott látványos, óriási tribünön lép majd fel, ahol egy vadonatúj, eddig színpadon nem látott dalt mutatnak be.


 

Keresztény Szuperhősök

Csütörtök délben kezdődött az első keresztény összművészeti fesztivál, a CrossSound. A vajtai Zichy-kastély parkjában már a nulladik napon megjelentek az első résztvevők, akik egy nyitópartival indították el a fesztivált.

Megérkezett az első nap sztárvendége, a skót Superhero is, akik már visszatérő vendégek  Magyarországon. A csapat tagjai a budapesti városnézés után a 0. napon még fesztiválozóként vettek részt a CrossSoundon. A legutóbb Amerikában turnézó rock együttes frontembere - Tim Cheshire már hetekkel a Cross Sound kezdete előtt elmondta, hogy fellépéseik során itt találkoztak a legjobb közönséggel, és már nagyon várják, hogy újra a magyar  fiatalok elé állhassanak. Már a 0. naptól az ország egész területéről és külföldről is érkeztek fesztiválozók. A sátorállítás és beköltözés után a résztvevők élettel töltötték meg a helyszínt. A vendégek a koncertek mellett részt vehetnek különböző lelki témájú előadásokon, művészeti képzéseken, kipróbálhatják többek között a paintballt és a slackline-t, fürödhetnek a medencében vagy kávékülönlegességeket kóstolhatnak mega FőzdErdő-ben. A koncertekről élő közvetítés a következő linken érhető el: http://crosssound.hu/elo-adas/elo-adas


 

Zene van mindenhol a Katlanban

A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között a Quimbytől és a Kiscsillagtól Lajkó Félixen, a Romungro fiúkon, a Csík zenekaron, a Vágtázó Csodaszarvason át Mozartig és Beethoven Kilencedik szimfóniájáig minden stílusban, minden műfajban régi nagy kedvencek és még felfedezésre váró ifjú titánok adnak koncerteket. Hangfürdőt is vehetünk, a picik a Hangicsáldában ismerkedhetnek a zenével, augusztus 7-én 16.00 órától pedig a Kórusok Éjszakájának résztvevőivel, valamint számos fellépő művésszel együtt közösen dalt tanulunk, hogy 17.04-kor, miután megszólalnak mindhárom faluban a harangok, együtt énekeljünk Cseh Tamás emlékére.

Az Ördögkatlan Fesztivál egyik idei díszvendége Lajkó Félix – aki többféle koncertet is ad: a beremendi Megbékélés Kápolna előtt a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel és lemezbemutató koncertet is ad. 2013-ban Mező címmel elkészítette élete első igazi citerás lemezét, amelyről először a kritikusok áradoztak, majd következett a nagy hír: az album vezeti a World Music Chart Europe világzenei toplistáját! A Katlanban most élőben!

 A tavalyi Requiem után mindenkit visszavár a beremendi csillagos ég! Több mint száz zenész és énekes a színpadon, és a varázslatos "A kilencedik"... Ha azt mondjuk: "A kilencedik", az a világ bármely pontján Beethoven kilencedik szimfóniáját jelenti. A beremendi koncert mellett Dinyés Dániel újra Opera-beavatót tart mindhárom falu templomaiban, ezúttal Offenbach Hoffmann meséivel ismerkedhetünk, és a Dohnányi Zenekar néhány tagjával Mozart/Beethoven koncertre is készül.

De ezeken túl a nép- és világzene, a komolyzene, a jazz szeretői kedvükre mazsolázhatnak a választékból, Újra visszatér a Katlanba a Csík Zenekar, az Ethno zenei műhelyt Miquéu Montanaro vezeti, a Szabad zenei műhelyt pedig a Geröly Quartet. A Romungro fiúk már állandó vendégei a Katlannak, Grencsó István társaival Szabados György emlékét idézi, nem hiányozhat Ferenczi György és a Rackajam sem. Both Miklós és a Palimo Story is megmutatja magát, és a Zalaegerszegi leánykar is visszatér.

Csemege „az ukrán-észt forgószél”, a Svjata Vatra, amely saját meghatározása szerint „tűzfolkot“ játszik. A zenekar bátran elegyíti az ukrán és észt népzenei motívumokat, hidat építve korok és kultúrák között. Egy másfajta zenei utazásra hív a Magyarországon jól ismert francia/oxitán muzsikus Miquèu Montanaro. A két különböző (afrikai és oxitán) kultúrát képviselő furulyás párbeszédét egy francia harmonikás és egy Burkina Fasó-i kora (afrikai hárfa) virtuóz festi alá sajátos módon. Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze és Hrutka Róbert egy varázslatos utazásra hívnak bennünket Angliától Oroszországig angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű dalokkal, versekkel.

A fergeteges bulikról olyan zenekarok gondoskodnak, mint Kiss Tibi egyik kedvence, a lengyel fenegyerekek: a Mitch & Mitch vagy a szédületes karneváli dzsesszt játszó francia őrület: a Wombo Orchestra. De fellép a kitűnő zenészekből, fantasztikus egyéniségű énekes előadókból álló Budapest Bár is, akik számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra. Lassan nincs Katlan Beckék nélkül: nem csak a 30Y, de a bezzegakurvabeckek is fellépnek. És ahogy mindig: első este Quimby, utolsó este Kiscsillag a nagyharsányi focipálya nagyszínpadán!

 


 

Szexi tánccal hódít Dér Heni
Fenék minden mennyiségben - Twerkelős hétvégére készül a VIVA

2013-ban felrobbant az internet, amikor Miley Cyrus az MTV Video Music Awards díjátadóján milliók szeme láttára rázta a fenekét a színpadon - a twerkelés azóta fogalommá vált. Oregonban betiltották, máshol tananyag lett, de még a Victoria’s Secret szupermodelljei is kiálltak az új táncforma mellett. Dér Heni is letette voksát a twerkelés mellett, a dögös énekesnő a legvadabb bulikban szívesen rázza magát, ha a helyzet úgy hozza, akkor épp úgy, mint Miley.

Dér Heni mostanában elképesztő formában van: izmos háta, feszes combjai és hátsója megőrjíti a rajongókat. A 2014-es VIVA Comet előtti felkészülés részeként az énekesnő már ledobta magáról a ruhákat és megmutatta bikinis testét. Most pedig újabb titok derült ki: a dögös sztár imád twerkelni. „Ha jól érzem magam egy-egy buliban, a tánc hevében én is twerkelek néha. Az alapanyag megvan hozzá” – mondta nevetve a sportos Heni. 

Az énekesnő nemrégiben a Papp László Budapest Sportarénában Mohamed Fatimával és BLR-rel énekelt együtt, a magyar szépség ott még nem próbálkozott a botrányos táncformával. „A fellépéseimen egyelőre még nem szerepel a twerkelés a koreográfiában, hiszen ez nem is olyan könnyű mint amilyennek látszik, még tökéletesítenem kell hozzá a tudásomat. A twerkelés egyébként edzésnek sem utolsó, nagyon fárasztó hosszú ideig csinálni” – ismerte el nevetve Heni.

 Van, ahol betiltották, máshol tananyaggá tették, a bárokban és klubokban azonban a fiatal lányok legkedveltebb fegyvere lett a twerkelés. „Az R’n’B és a hip-hop zene is közel áll hozzám, a twerkelés pedig ezekhez kapcsolódik. Nagyon látványos ez a mozdulatsor, főleg, ha valakinek jó feneke van hozzá” – tette hozzá az Ég veled című sláger előadója.

A VIVA TV július 5-én és 6-án tematikus hétvégével jelentkezik, jön a Twerkelős hétvége. Miley Cyrus és a fenékrázás rajongói most a zenecsatornán találhatják meg számításukat. Exkluzív tartalmakkal, zenés műsorokkal és egy csomó twerkeléssel várja a tévéadó az új mozgalom követőit.


 

Bécsi fesztiválkörkép: dzsessz, pop-rock és Metallica By Request

Bécsi fesztiválkörkép: dzsessz, pop-rock és Metallica By Request

Összeszedtük, mit kínál az osztrák főváros azoknak, akiknek a magyarországi felhozatal nem elég: lesz Jazz-, Pop- és Dunasziget Fesztivál – és jön a Metallica is! Ráadásul a rajongók maguk válogathatják össze, mely számokat játszák.

A bécsi nyári zenei fesztiválok sorát a Jazz Fest Wien nyitja meg 2014. június 26-án. Olyan nagy nevek varázsolják majd el a közönséget mint Al Jarreau, Buika, Al Di Meola, a Pet Shop Boys vagy Sinead O’Connor. A 2014. július 8-ig a város legszebb helyszíneiről több mint negyven koncerttel jelentkező fesztivál egyik nagy durranása a Daptone Super Soul Revue lesz többek között Charles Bradleyvel és Sharon Jones-szal, akik július 1-jén lépnek fel a Wiener Staatsoperben. Őket az afro-ibériai flamenco, dzsessz és copla-énekesnő Buika, a közönségkedvenc Al Jarreau, a Pet Shop Boys, Sinead O’Connor, Al Di Meola & Cody Chestnut valamint Natalie Cole követi a Staatsoper színpadán a „hetet egy csapásra” jegyében. Ezen kívül fantasztikus szabadtéri és klubkoncertek, filmvetítések és jazz-frühshoppen várja a műfaj és a kulináris élvezetek szerelmeseit.

Utóbbi lényege, hogy a Rathausplatzon minden vasárnap – egészen szeptember 1-jéig – 12 és 14 óra között élőzenével szórakoztatják az arra járókat, akik a környező standoknál vásárolt ételt-italt eszegetve, kortyolgatva élvezhetik a bécsi dzsessz- és dixiezenekarok produkcióját. www.viennajazz.org

Ugyan csak három napig tart, viszont ingyenes a 2014. június 27-én kezdődő Dunasziget Fesztivál, amelynek négy színpadán osztrák és nemzetközi előadók egyaránt megfordulnak. A mindenfajta zenei ízlést kielégítő program nagy slágere többek között a német rockzenekar, a Revolverheld lesz, akik új kislemezüket az „Ich lass für dich das Licht an” (Égve hagyom neked a villanyt) mutatják be, de színpadra lép majd a belga Milow, a skandináv hip-hop és afropop-duo a Nico & Vinz, Rea Garvey, Macy Gray, Rita Ora, a The Commodores és a Count Basic is. A hatszáz órányi zenét kínáló fesztivál tavaly 3,2 millió látogatót vonzott, ráadásul előfordulhat, hogy Conchita Wurstot is hallhatja idén a közönség. www.donauinselfest.at

Az osztrák zenei élet sokszínűségét és eredetiségét igyekszik visszaadni a legfiatalabb fesztivál, a Popfest, amelyet 2014. július 24-27. között rendeznek meg a város különböző pontjain. A szintén ingyenesen látogatható rendezvény egyik fő helyszíne a Karlskirche barokk kulisszái előtt felállított vízi színpad, ahol például a grazi pop-fantaszták, a Viech, a Nazar/Yasmo/SKI, a We Walk Walls, Mika Vember, Manu Delago és a Handmade, Effi vagy a Florian Horwath Ensemble lép fel. Mindenki nagy izgalommal várja az Affine Records legújabb eletronikus zenei projektje, a Holy Oxygen világpremierjét. www.popfest.at

Igazi különlegességet is tartogat a zenerajongóknak a bécsi fesztiválnyár, ugyanis 2014. július 9-én a Krieau Rocks! nevet viselő fesztivál keretében a Metallica ad koncertet a Krieauban. Ráadásul maguk a rajongók állíthatják össze a számok listáját! Az internetes jegyvásárlók 30 év 140 száma közül válogathatnak. www.krieauwien.at 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11  12  13   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat