.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11  12   

 
Október 17-én indul a Virtuózok

Virtuózok címmel október 17-től indul az MTVA komolyzenei tehetségkutató műsora, amelyre közel kétezer ifjú muzsikus és énekes jelentkezett az egész országból – hangzott el a csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. Vadász Dániel, a műsor egyik producere elmondta: ez az első ilyen jellegű műsor Magyarországon, és tudomásuk szerint az egész világon. Hangsúlyozta: a Virtuózok nemcsak egy verseny, hanem jóval több annál, egy műsor, amely képes megszólítani olyan embereket is, akik eddig nem kedvelték a komolyzenét – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a fiatalok megszólítása érdekében erősen építenek az internetre, a mobilalkalmazásokra és a közösségi médiára.

Nyitrai Kata, az MTVA szórakoztató műsorainak főszerkesztője azt emelte ki, hogy a Virtuózok ugyan verseny is, ám ezen túlmutató célja az, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a tehetséges fiataloknak, és a nézők megszerethessék a klasszikus zenét. Jelezte azt is, hogy az ifjú muzsikusok pályáját a verseny után is követni és támogatni fogják.

A televíziós műsor október 17-től péntek esténként lesz látható az M1-en, a fiatalok három korcsoportban – 6 és 13, 14 és 19, valamint 20 és 24 év között – versenyeznek a legkülönbözőbb hangszerekkel, illetve a hangjukkal. A jelentkezők közül a legtöbb zongorista és hegedűs.

Az ifjú tehetségek előadásait neves művészekből és szakértőkből álló zsűri értékeli, melynek tagjai Szenthelyi Miklós hegedűművész, Kesselyák Gergely karmester, Batta András zenetörténész, kormánybiztos, Miklósa Erika operaénekes és Némethy Attila zongoraművész. A műsorvezetők Varga Edit és Bősze Ádám lesznek.

A sajtótájékoztatón a zsűri tagjai arról beszéltek, mennyire fontos a fiatal tehetségek támogatása, akik elé Batta András példaképként Dohnányi Ernőt állította. Kitértek arra, hogy a virtuozitás nem magamutogatást vagy gyorsaságot jelent, hanem mély mesterségbeli tudást és igényességet. Bejelentették azt is, hogy a műsor fővédnökségét nem kisebb szaktekintély vállalta, mint a Bécsi Állami Operaházat csaknem két évtizeden át vezető Ioan Holender.

Az első három casting adásban korcsoportonként hallgatják meg a jelentkezőket, majd a szakmai zsűri döntése alapján minden korcsoportból 9 versenyző jut tovább a középdöntőbe, ahol a zenészek a Virtuózok Kamarazenekar kíséretével lépnek fel. A középdöntőből korcsoportonként 3-3 muzsikus jut tovább a döntőbe, ahol a zsűri egy-egy győztest választ közülük. Az ezt követő fináléban a három korcsoport-győztes lép színpadra, már csak a közönség kegyeiért versengve: a műsor abszolút fődíjasát a nézők szavazással választják ki.

A decemberben záruló műsor 3 korcsoport-nyertese saját lemezfelvételt és amerikai fellépést nyer: a legjobbak a New York-i Avery Fisher Hall, a torontói Roy Thomson Hall, illetve a miami Kravis Center színpadára léphetnek.

A fináléban legjobbnak választott abszolút fődíjas az amerikai fellépésen és a lemezszerződésen túl 12 millió forintot, azaz havi 1 millió forintot nyer, amit zenei karrierjére fordíthat. További különdíjakat ajánlott fel az UNICEF és Maxim Vengerov, Rost Andrea, az Artportal, a Magyar Állami Operaház és az MR Együttesek.


 

Szeptemberfeszt 2014

2000-ben jött létre a rendezvény, melynek akkor két fő eleme a Pörköltfőző verseny és az óriásbográcsban mesterszakácsok által készített rekord mennyiségű pörkölt volt. Mára a gasztronómiai programok továbbfejlődése mellett (Pörköltek Tere, Magyar Grillbajnokság, Rétesvonat) kialakult egy igen erős kulturális kínálat is.

Idén, a Népligetben mindkét napon, szombaton és vasárnap több mint 60 bográcsban készülnek a versenyművek. A fesztivál már pénteken elkezdődik, érdemes kilátogatni már kora délután!

Programok

Pörköltfőző versenyek
Magyar Grillbajnokság
Gasztrocsata
Hungarikumok bemutatója
Élőzenei koncertek több színpadon
Játszóház gyerekeknek
Kézművesek utcája
Amerikai- és Tuningautók vetélkedője
Magyarországi Rekordok Napja
Egészségsziget
Sportolók találkozója 

Az összes színpadon neves és feltörekvő fellépők, pl. Napoleon Boulevard, Nagy Feró + Beatrice a Bors színpadon, a R66GP Színpadon vasárnap a Rose’n Trogers (képünkön).

Mindent megtudhat itt: http://www.szeptemberfeszt.hu


 

Szimfonik LIVe - Középpontban a magyar nyelvű dalok

Immár negyedszer rendezik meg a Szimfonik Live című koncertet. Szeptember 6-án szombaton, a közmédia napján ezúttal kizárólag magyar nyelvű dalok hangzanak el népszerű hazai énekesek és az MR Szimfonikusok közös előadásában, a Millenáris park közvetlen szomszédságában.

A produkció zenei szerkesztője Borcsik Attila "Izil", zenei rendezője a Balkan Fanatikból és Ákos zenekarából is ismert Lepés Gábor "Lepe", valamint Subicz Gábor (ex-PASO).

A páros produkciókban az előadók egymás dalát mutatják be átdolgozott és szimfonikus köntösben, valamint a párok nyolc közös produkciót is előadnak, egy-egy régi nagy magyar sláger feldolgozását. A Szimfonik LIVe házigazdája és műsorvezetője ismételten Buda Márton lesz.
A koncerten fellép Bocskor Bíborka (Magashegyi Underground), Marsalkó Dávid és Járai Márk (Halott Pénz), Pásztor Anna (Anna & the Barbies), a Mystery Gang, ByeAlex, Szabó Balázs, Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar), Odett, Deniz, Yorgos (Balkan Fanatik), Papp Szabolcs (Supernem), Kéri András Columbo (Irie Maffia, Brains), Prieger Fanni (Anima Sound System), Kamau Makumi (Mary PopKids), Lovasi András (Kiscsillag) és Bérczesi Róbert.
Az MR Szimfonikusok mintegy ötventagú zenekarát Balogh Sándor vezényli, a kísérő beatzenekarban Ábrahám Zsolt (Heaven Street Seven) gitározik, Benkő Dávid "Mr P" (PASO) billentyűs hangszereken játszik, Gátos Bálint (Váczi Eszter & Quartet) basszusgitározik, Benedek Tamás (Neo) pedig dobol, a koncertmester Oláh Vilmos lesz.
A szeptember 6-án elhangzó dalok közül szerdán már a harmadikat mutatja be a Petőfi Rádió. Papp Szabolcs a Brains Blazing című slágerét énekli magyarul, Yorgos és Deniz közösen adja elő az Illés együttes Az utcán című számát, a szerdán debütáló harmadik dalt pedig Bocskor Bíborka énekli, ez a Halott Pénz Ugyanúgy hallasz című száma.
Idén először fordul elő, hogy két alkalommal lesz Szimfonik Live. A budapesti koncert előtt két héttel, augusztus 22-én a Kolozsvári Magyar Napok keretében négy zenekar játszik az MR Szimfonikusokkal: a PASO, a Heaven Street Seven, az Irie Maffia, valamint a Péterfy Bori & Love Band. A műsorban az elmúlt három évben elhangzott dalok szerepelnek, kiegészülve olyan számokkal, amelyeket még nem hallhatott a közönség szimfonikus változatban.
Ahogy Balogh Sándor karmester korábban fogalmazott, a Szimfonik Live célja, hogy a fiatalokat, akik a különböző könnyűzenei előadók rajongói, kicsit próbálják a klasszikus zenei koncerttermek felé terelni, színesebbé tenni zenei ízlésüket.
A Szimfonik LIVe próbái augusztus végén kezdődnek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A szeptember 6-i koncertet rögzítik, és egy későbbi időpontban lesz látható a közmédia valamelyik televízió-csatornáján, illetve hallható a Petőfi Rádióban.


 

Megkezdődtek a Virtuózok előválogatói

Vadonatúj tehetségkutató indul ősszel az M1 műsorán. A Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorba három korcsoportból várták a hangszeres fiatalok jelentkezését az ország minden területéről. A műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg, azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét.

Az október közepétől az M1 műsorán látható Virtuózok című műsorsorozatba az ország minden területéről jelentkeztek hangszeres fiatalok, akik tudását az előválogatók során egy szakmai bizottság térképezte fel. A jelentkezők felkészültségét, színpadi jelenlétét, kifejezőképességét, technikai és művészi eszköztárát a szakmai bizottság heteken át értékeli, hogy kiválaszthassa a televíziós adásba kerülő legígéretesebb fiatalokat. A kezdeményezés kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászoruló tehetségek felkutatására és gondozására.

A nézők az adások során számos különleges ifjú művésszel találkozhatnak majd, akiknek elsődleges céljuk virtuozitásuk bemutatása mellett a klasszikus zene szeretetének közvetítése, hiszen számukra nem is maga a verseny, vagy a díjak a legkecsegtetőbbek, hanem az, hogy végre a nagyközönség előtt is megmutathassák hangszeres tudásukat. „Hiszünk abban, hogy a komolyzene egy csodálatos világ, amelynek megismerése, művelése gazdagabbá és értékesebbé tehet mindannyiunkat. Ebben a műfajban a tehetségen kívül sok ezer óra befektetett munka, élethosszig tartó gyakorlás az, amely garantálja az érvényesülést. A komolyzene ezáltal kiváló példa lehet arra, hogy visszaadjuk a munkába vetett hitet, hiszen az igazi teljesítményhez mindig csak munkán keresztül vezet az út.” – mondta el Peller Mariann, a Virtuózok producere. 

V. Angyalföldi utcazenei fesztivál

V. Angyalföldi utcazenei fesztivál

Idén már az ötödik Angyalföldi utcazenei fesztiválra kerül sor a Marina parton, a Meder utcánál, este 7-től. Fellép a Heep Freedom, a Punk Whiskey, sztárvendég Roy & Ádám. A program ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.


 

Ingyenes programok a közmédia napján

Egész napos programokkal és exkluzív koncerttel várja idén is a látogatókat a Közmédia napja rendezvény. A programsorozatot harmadik alkalommal rendezi meg az MTVA szeptember 6-án a Millenárison, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a televízió és rádióműsorok készítésébe, és találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel is. Az eseményt ezúttal is a Szimfonik LIVe zárja, melyen többek között fellép Pásztor Anna, Lovasi András, Odett és a Mystery Gang.

Az idei Közmédia napja egy fantasztikus filmmel indul szeptember 5-én este, a Szépség és a szörnyeteget láthatja a közönség a Millenáris kivetítőjén 19 órától.

Másnap délelőtt az öt helyszínen zajló események közt mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Kicsik és nagyok egyaránt régi ismerősként köszönthetik Tévé Macit és Paprika Jancsit, akik egyinteraktív kiállítás formájában megnyitják szobájuk ajtaját a közönség előtt. Bemutatjuk a televízió jelmeztárának kincseit: a különleges jelmezekben az egész család megörökítheti magát. Egész nap megtekinthető a fotókiállítás az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának ’50-es években készült jellegzetes életképeiből, szabadon látogatható a helyszínre kitelepített rádió- és televíziótörténeti kiállítás is, továbbá az M3 standjánál Juhász Előddel, Dévényi Tiborral és Rózsa Györggyel kalandozhatnak az érdeklődők a 70-es 80-as évek világába. Számtalan gyerekprogram várja a kicsiket: találkozhatnak többek közt Süsüvel, valamint kipróbálhatják magukat „gyerekhíradósként”, amiről a felvételt DVD-n haza is vihetik.

Aki a műsorkészítés iránt érdeklődik, az is megtalálja a számítását, az Adásvezetés- és lebonyolítás standján megtudhatja, milyen eszközökkel és technikákkal készülnek a közmédia napi műsorai, sőt maguk is kipróbálhatják őket. A látogatók betekintést nyerhetnek az MTVA népszerű műsoraiba: a Fábry-show, a Fölszállott a páva, a Magyarország, szeretlek!, a Dal, a Szálka, a Kívánságkosár, az Önök kérték, a Maradj talpon!, a Noé barátai, a Hogy volt…?! és a Ridikül mellett a helyszínen lesz a sport- és kulturális műsorok csaknem teljes repertoárja, valamint a közmédia műsorvezetői és olimpiai bajnokaink is.

Ne feledkezzünk meg a rádióról sem: a Bartók Rádió koncertekkel, a Petőfi és a Kossuth Rádió pedig egész napos élő műsorral készül, emellett a Rádiókabaréban többek között az idei Karinthy-gyűrűs Szomszédnéni Produkciós Iroda műsorát hallhatják. Déltől zenés programok várják a zenerajongókat: a közmédia legfiatalabb tagja, a Dankó Rádió másfél órás műsorral készül, amelyen az Operettszínház művészei is fellépnek.

A napot az idén negyedszer megrendezett, méltán népszerű Szimfonik LIVe koncert zárja. A rendezvényen 16 magyar előadó párokban adja elő egymás dalát, majd összeállnak egy-egy duettre az MR Szimfonikusok kíséretében. A Szimfonik LIVe-on fellép többek között ByeAlex, Lovasi András, Bérczesi Róbert, Pásztor Anna, Bocskor Bíborka, a Mystery Gang és Odett is.


 

Kínos hétvége a VIVA TV-n

Jenna, a kissé szerencsétlen, de nagyon szerethető tinilány a Kínos című
sorozat első három évadában vért izzadva, de átvészelte a gimnáziumot.
Összejött a suli legmenőbb srácával, más lányokkal rivalizált, szerelmi
háromszögbe keveredett, de olyan stílusosan és humorosan tette mindezt, hogy
a sorozat nem csak a kritikusok, de a nézők igazi kedvencévé nőtte ki magát.
A VIVA most egy teljes hétvégén keresztül vetíti majd a Kínost, így azok is
újranézhetik a széria 3. évadát, akik eddig lemaradtak Jenna kínos
kalandjairól.

Jennából és a srácokból sosem elég! Éppen ezért Kínos Maratont tartanak a
VIVA-n, ahol újranézhető az egész 3. évad, egyetlen hétvége alatt. Jenna
rivalizálásba kezd egy másik lánnyal, beiratkozik kreatív írás szakra, hogy
jóképű entellektüelekkel ismerkedjen, és összetűzésbe keveredik az „ázsiai
maffiával”. A Kínos hősnője arcpirító iróniával támad a harmadik évadban is,
a VIVA TV nézői pedig feleleveníthetik a látottakat. Augusztus 23-án,
szombaton 10-től 12 epizódot, egy nappal később pedig déltől 8 epizódot
kísérhetnek figyelemmel egyhuzamban a rajongók.

Ráadásképpen a folytatásra sem kell sokat várni, hiszen jön félreértésekre
és ciki helyzetekre alapozó, több díjra jelölt sorozat 4. évada is – az új
részekben megcsalás, túlzott szülői szigor és egy egészen új környezet várja
a Kínos kedvelőit. Hogy a suli menő sráca, Matty és a végtelenül esetlen
Jenna végül tényleg egymásra talál-e, kiderül szeptember 3-tól a VIVA
műsorán, minden hétköznap, 21:30-tól.


 

Élőben játszik a Maroon 5 az augusztusi MTV VMA-n

Augusztus 24-én Hollywood mellett rendezik meg az idei VMA gálát. Ariana Grande, Usher és a 5 Seconds of Summer után az MTV bejelentette a díjátadó újabb sztárfellépőjét. A világ egyik legnépszerűbb pop-rock zenekara, a Maroon 5 élőben adja majd elő legnagyobb slágereit és egy eddig színpadon sosem látott dallal is debütálnak a Video Music Awardson.

Augusztus 24-én ismét a legnagyobb zenei sztárok vonulnak fel az MTV gáláján. Eddig a legtöbb jelölést Beyoncé zsebelte be, aki 8 kategóriában is esélyes. Szorosan mögötte azonban ott van Eminem és Iggy Azalea is 7-7 jelöléssel, de több kategóriában jelölték Ariana Grandét, Pharrel Williamst, Avicii-t és Pitbullt is. Az MTV nézői a www.vma.MTV.com oldalon szavazhatnak legnagyobb kedvenceikre.

A Maroon 5 1995-ben alakult, Kara’s Flowers néven, Adam Levine-éknek azonban 6 évet várniuk kellett az áttörésre. 2001-ben nevet váltottak, a Maroon 5 pedig mostanra már beírta magát a zenetörténet nagyjai közé. A zenekar több mint 17 millió lemezt adott el világszerte, Grammy-díjat nyertek, 35 országban is arany vagy platinalemezesek lettek, négyszeres VMA jelöltek - 2004-ben el is hozták a díjat. Különleges stílusukkal nem csupán a rajongókat nyerték meg maguknak, de a kritikusok is elismeréssel beszélnek az együttesről. Olyan világsikerek fűződnek hozzájuk, mint a Payphone vagy a Moves Like Jagger, amelyeket a magyar rádiók is előszeretettel játszottak. Friss slágerük a Maps, szeptemberben pedig érkezik a csapat új albuma a V. A Maroon 5 egy különleges, csak a Video Music Awards apropójából felhúzott látványos, óriási tribünön lép majd fel, ahol egy vadonatúj, eddig színpadon nem látott dalt mutatnak be.


 

Keresztény Szuperhősök

Csütörtök délben kezdődött az első keresztény összművészeti fesztivál, a CrossSound. A vajtai Zichy-kastély parkjában már a nulladik napon megjelentek az első résztvevők, akik egy nyitópartival indították el a fesztivált.

Megérkezett az első nap sztárvendége, a skót Superhero is, akik már visszatérő vendégek  Magyarországon. A csapat tagjai a budapesti városnézés után a 0. napon még fesztiválozóként vettek részt a CrossSoundon. A legutóbb Amerikában turnézó rock együttes frontembere - Tim Cheshire már hetekkel a Cross Sound kezdete előtt elmondta, hogy fellépéseik során itt találkoztak a legjobb közönséggel, és már nagyon várják, hogy újra a magyar  fiatalok elé állhassanak. Már a 0. naptól az ország egész területéről és külföldről is érkeztek fesztiválozók. A sátorállítás és beköltözés után a résztvevők élettel töltötték meg a helyszínt. A vendégek a koncertek mellett részt vehetnek különböző lelki témájú előadásokon, művészeti képzéseken, kipróbálhatják többek között a paintballt és a slackline-t, fürödhetnek a medencében vagy kávékülönlegességeket kóstolhatnak mega FőzdErdő-ben. A koncertekről élő közvetítés a következő linken érhető el: http://crosssound.hu/elo-adas/elo-adas


 

Zene van mindenhol a Katlanban

A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között a Quimbytől és a Kiscsillagtól Lajkó Félixen, a Romungro fiúkon, a Csík zenekaron, a Vágtázó Csodaszarvason át Mozartig és Beethoven Kilencedik szimfóniájáig minden stílusban, minden műfajban régi nagy kedvencek és még felfedezésre váró ifjú titánok adnak koncerteket. Hangfürdőt is vehetünk, a picik a Hangicsáldában ismerkedhetnek a zenével, augusztus 7-én 16.00 órától pedig a Kórusok Éjszakájának résztvevőivel, valamint számos fellépő művésszel együtt közösen dalt tanulunk, hogy 17.04-kor, miután megszólalnak mindhárom faluban a harangok, együtt énekeljünk Cseh Tamás emlékére.

Az Ördögkatlan Fesztivál egyik idei díszvendége Lajkó Félix – aki többféle koncertet is ad: a beremendi Megbékélés Kápolna előtt a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel és lemezbemutató koncertet is ad. 2013-ban Mező címmel elkészítette élete első igazi citerás lemezét, amelyről először a kritikusok áradoztak, majd következett a nagy hír: az album vezeti a World Music Chart Europe világzenei toplistáját! A Katlanban most élőben!

 A tavalyi Requiem után mindenkit visszavár a beremendi csillagos ég! Több mint száz zenész és énekes a színpadon, és a varázslatos "A kilencedik"... Ha azt mondjuk: "A kilencedik", az a világ bármely pontján Beethoven kilencedik szimfóniáját jelenti. A beremendi koncert mellett Dinyés Dániel újra Opera-beavatót tart mindhárom falu templomaiban, ezúttal Offenbach Hoffmann meséivel ismerkedhetünk, és a Dohnányi Zenekar néhány tagjával Mozart/Beethoven koncertre is készül.

De ezeken túl a nép- és világzene, a komolyzene, a jazz szeretői kedvükre mazsolázhatnak a választékból, Újra visszatér a Katlanba a Csík Zenekar, az Ethno zenei műhelyt Miquéu Montanaro vezeti, a Szabad zenei műhelyt pedig a Geröly Quartet. A Romungro fiúk már állandó vendégei a Katlannak, Grencsó István társaival Szabados György emlékét idézi, nem hiányozhat Ferenczi György és a Rackajam sem. Both Miklós és a Palimo Story is megmutatja magát, és a Zalaegerszegi leánykar is visszatér.

Csemege „az ukrán-észt forgószél”, a Svjata Vatra, amely saját meghatározása szerint „tűzfolkot“ játszik. A zenekar bátran elegyíti az ukrán és észt népzenei motívumokat, hidat építve korok és kultúrák között. Egy másfajta zenei utazásra hív a Magyarországon jól ismert francia/oxitán muzsikus Miquèu Montanaro. A két különböző (afrikai és oxitán) kultúrát képviselő furulyás párbeszédét egy francia harmonikás és egy Burkina Fasó-i kora (afrikai hárfa) virtuóz festi alá sajátos módon. Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze és Hrutka Róbert egy varázslatos utazásra hívnak bennünket Angliától Oroszországig angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű dalokkal, versekkel.

A fergeteges bulikról olyan zenekarok gondoskodnak, mint Kiss Tibi egyik kedvence, a lengyel fenegyerekek: a Mitch & Mitch vagy a szédületes karneváli dzsesszt játszó francia őrület: a Wombo Orchestra. De fellép a kitűnő zenészekből, fantasztikus egyéniségű énekes előadókból álló Budapest Bár is, akik számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra. Lassan nincs Katlan Beckék nélkül: nem csak a 30Y, de a bezzegakurvabeckek is fellépnek. És ahogy mindig: első este Quimby, utolsó este Kiscsillag a nagyharsányi focipálya nagyszínpadán!

 


 

Szexi tánccal hódít Dér Heni
Fenék minden mennyiségben - Twerkelős hétvégére készül a VIVA

2013-ban felrobbant az internet, amikor Miley Cyrus az MTV Video Music Awards díjátadóján milliók szeme láttára rázta a fenekét a színpadon - a twerkelés azóta fogalommá vált. Oregonban betiltották, máshol tananyag lett, de még a Victoria’s Secret szupermodelljei is kiálltak az új táncforma mellett. Dér Heni is letette voksát a twerkelés mellett, a dögös énekesnő a legvadabb bulikban szívesen rázza magát, ha a helyzet úgy hozza, akkor épp úgy, mint Miley.

Dér Heni mostanában elképesztő formában van: izmos háta, feszes combjai és hátsója megőrjíti a rajongókat. A 2014-es VIVA Comet előtti felkészülés részeként az énekesnő már ledobta magáról a ruhákat és megmutatta bikinis testét. Most pedig újabb titok derült ki: a dögös sztár imád twerkelni. „Ha jól érzem magam egy-egy buliban, a tánc hevében én is twerkelek néha. Az alapanyag megvan hozzá” – mondta nevetve a sportos Heni. 

Az énekesnő nemrégiben a Papp László Budapest Sportarénában Mohamed Fatimával és BLR-rel énekelt együtt, a magyar szépség ott még nem próbálkozott a botrányos táncformával. „A fellépéseimen egyelőre még nem szerepel a twerkelés a koreográfiában, hiszen ez nem is olyan könnyű mint amilyennek látszik, még tökéletesítenem kell hozzá a tudásomat. A twerkelés egyébként edzésnek sem utolsó, nagyon fárasztó hosszú ideig csinálni” – ismerte el nevetve Heni.

 Van, ahol betiltották, máshol tananyaggá tették, a bárokban és klubokban azonban a fiatal lányok legkedveltebb fegyvere lett a twerkelés. „Az R’n’B és a hip-hop zene is közel áll hozzám, a twerkelés pedig ezekhez kapcsolódik. Nagyon látványos ez a mozdulatsor, főleg, ha valakinek jó feneke van hozzá” – tette hozzá az Ég veled című sláger előadója.

A VIVA TV július 5-én és 6-án tematikus hétvégével jelentkezik, jön a Twerkelős hétvége. Miley Cyrus és a fenékrázás rajongói most a zenecsatornán találhatják meg számításukat. Exkluzív tartalmakkal, zenés műsorokkal és egy csomó twerkeléssel várja a tévéadó az új mozgalom követőit.


 

Bécsi fesztiválkörkép: dzsessz, pop-rock és Metallica By Request

Bécsi fesztiválkörkép: dzsessz, pop-rock és Metallica By Request

Összeszedtük, mit kínál az osztrák főváros azoknak, akiknek a magyarországi felhozatal nem elég: lesz Jazz-, Pop- és Dunasziget Fesztivál – és jön a Metallica is! Ráadásul a rajongók maguk válogathatják össze, mely számokat játszák.

A bécsi nyári zenei fesztiválok sorát a Jazz Fest Wien nyitja meg 2014. június 26-án. Olyan nagy nevek varázsolják majd el a közönséget mint Al Jarreau, Buika, Al Di Meola, a Pet Shop Boys vagy Sinead O’Connor. A 2014. július 8-ig a város legszebb helyszíneiről több mint negyven koncerttel jelentkező fesztivál egyik nagy durranása a Daptone Super Soul Revue lesz többek között Charles Bradleyvel és Sharon Jones-szal, akik július 1-jén lépnek fel a Wiener Staatsoperben. Őket az afro-ibériai flamenco, dzsessz és copla-énekesnő Buika, a közönségkedvenc Al Jarreau, a Pet Shop Boys, Sinead O’Connor, Al Di Meola & Cody Chestnut valamint Natalie Cole követi a Staatsoper színpadán a „hetet egy csapásra” jegyében. Ezen kívül fantasztikus szabadtéri és klubkoncertek, filmvetítések és jazz-frühshoppen várja a műfaj és a kulináris élvezetek szerelmeseit.

Utóbbi lényege, hogy a Rathausplatzon minden vasárnap – egészen szeptember 1-jéig – 12 és 14 óra között élőzenével szórakoztatják az arra járókat, akik a környező standoknál vásárolt ételt-italt eszegetve, kortyolgatva élvezhetik a bécsi dzsessz- és dixiezenekarok produkcióját. www.viennajazz.org

Ugyan csak három napig tart, viszont ingyenes a 2014. június 27-én kezdődő Dunasziget Fesztivál, amelynek négy színpadán osztrák és nemzetközi előadók egyaránt megfordulnak. A mindenfajta zenei ízlést kielégítő program nagy slágere többek között a német rockzenekar, a Revolverheld lesz, akik új kislemezüket az „Ich lass für dich das Licht an” (Égve hagyom neked a villanyt) mutatják be, de színpadra lép majd a belga Milow, a skandináv hip-hop és afropop-duo a Nico & Vinz, Rea Garvey, Macy Gray, Rita Ora, a The Commodores és a Count Basic is. A hatszáz órányi zenét kínáló fesztivál tavaly 3,2 millió látogatót vonzott, ráadásul előfordulhat, hogy Conchita Wurstot is hallhatja idén a közönség. www.donauinselfest.at

Az osztrák zenei élet sokszínűségét és eredetiségét igyekszik visszaadni a legfiatalabb fesztivál, a Popfest, amelyet 2014. július 24-27. között rendeznek meg a város különböző pontjain. A szintén ingyenesen látogatható rendezvény egyik fő helyszíne a Karlskirche barokk kulisszái előtt felállított vízi színpad, ahol például a grazi pop-fantaszták, a Viech, a Nazar/Yasmo/SKI, a We Walk Walls, Mika Vember, Manu Delago és a Handmade, Effi vagy a Florian Horwath Ensemble lép fel. Mindenki nagy izgalommal várja az Affine Records legújabb eletronikus zenei projektje, a Holy Oxygen világpremierjét. www.popfest.at

Igazi különlegességet is tartogat a zenerajongóknak a bécsi fesztiválnyár, ugyanis 2014. július 9-én a Krieau Rocks! nevet viselő fesztivál keretében a Metallica ad koncertet a Krieauban. Ráadásul maguk a rajongók állíthatják össze a számok listáját! Az internetes jegyvásárlók 30 év 140 száma közül válogathatnak. www.krieauwien.at 

A BFZ LÉPCSŐZIK ? ZENE ÉS MÁLNASZÖRP A MÚZEUMOK ÉJSZAKA MEGNYITÓJÁN!

A BFZ lépcsőzik – zene és málnaszörp a Múzeumok Éjszaka megnyitóján

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja idén is a Múzeumok Éjszakája programsorozatot. Fischer Iván és zenekara június 21-én, szombaton 18 órakor játszik a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A helyszínen málnaszörppel várnak mindenkit a zenészek és lesz tombola is, amelyen éves bérletet lehet nyerni a Fesztiválzenekar jövő évadjára. A BFZ továbbá keres 50 olyan embert, aki még soha nem volt koncerten, ők a lépcsőn kapnak majd helyet!

A Múzeumok Éjszakáját idén is egy rendkívüli esemény, a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes meglepetéskoncertje nyitja. A BFZ lépcsőzenéjét június 21-én 18 órakor a Szépművészeti Múzeum előtt hallhatja a múzeum- és zenekedvelő közönség. Két évvel ezelőtt is Fischer Iván és együttese nyitotta a Múzeumok Éjszakáját. Idén a zenekar keresi azt az 50 embert, aki „kikezd” velük, azaz, akik először hallgatnak komolyzenét élőben. Nekik a karmester közelében tartanak fenn helyeket, hogy minél közelebbről tapasztalhassák meg életük első komolyzenei élményét. Erre a [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni.

A Budapesti Fesztiválzenekarnál régi hagyomány a meglepetéskoncert, ahol a program csak közvetlenül a karmesteri pálca felemelkedése előtt derül ki. Most is így történik majd, de egy biztos: a világ egyik legjobb szimfonikus zenekaraként számon tartott BFZ most sem fog csalódást okozni!

A zenekar nem csak a lépcsőzenével, hanem egy-egy pohár málnaszörppel is várja a közönséget, sőt, még tombola is lesz! A helyszínen és az esemény előtt városszerte matricákat osztogatnak, mely tombolajegy is egyben. Aki bedobja szelvényét a helyszínen kihelyezett gyűjtődobozba, Fischer Iván A Vörös Tehén című operájának előadására jegyeket, vagy 5000 forintos BFZ kártyát nyerhet. A főnyeremény egy 2 személyes éves bérlet a zenekar 2014/2015-ös koncertszezonjára. Akik pedig a matricát magukra ragasztva szelfiznek is egyet (azaz készítenek egy képet önmagukról) és feltöltik a BFZ Facebook oldalára, további jegyeket és utalványokat nyerhetnek. Matricát a helyszínen kívül a Rózsavölgyi Zeneműboltban, a Szépművészeti Múzeumban vagy a BFZ ingyenes, Budapest Napja alkalmából a Margitszigeten rendezett koncertjén lehet szerezni.


 

Kállay-Saunders András nyugodt a finálé előtt

Kállay-Saunders András nyugodt a finálé előtt

    Kállay-Saunders András nyugodtan várja az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjét. Az énekes az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy édesapja, Fernando Saunders világhírű amerikai zenész, producer is Koppenhágában, a helyszínen fogja nézni produkcióját. „Ha kihoztam magamból a legjobbat és úgy vagyok 6. helyezett, azzal elégedett leszek” - mondta Kállay-Saunders András pénteken arra a felvetésre, elfogadná-e a fogadóirodák jelenlegi besorolását, amely szerint a Magyarországot képviselő énekes a 6. hely környékére várható az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjében. Pénteken este a főpróbán is élesben adta elő a Running című dalt (szerző: az énekes és Szakos Krisztián), hiszen az idei Eurovízión résztvevő 37 ország öttagú nemzeti zsűrijei (titkosan) már ekkor pontozták a finalistákat. A döntőben 21-ikként lép színpadra, a svájci Sebalter után, ami kedvezőnek tűnik. Az utolsó, 26. dal, a brit Molly Children of the Universe című számának elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhatnak telefonhívással vagy sms-t küldve az előadók kódjaival. A zsűri voksai és a telefonos szavazatok kombinációja adja ki a verseny idei győztesét, a 37 ország pontszámait a műsor végén egy-egy bejelentkező műsorvezető (Magyarországról Novodomszky Éva) ismerteti. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

 

    Kállay-Saunders András az MTI-nek kiemelte: nagyon fontos számára az otthonról érkező támogatás, és úgy tapasztalja, az elsöprő többség szurkol és ez erőt ad neki. „A negatív kritikák nem érdekelnek”.

    Azzal kapcsolatban, hogy milyennek ítéli a mezőnyt, mely dalok tetszettek neki a legjobban, Kállay-Saunders András óvatosan fogalmazott.

    „Már Budapesten említettem, hogy a norvég Carl Espen dala nagyon szép. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy tetszik a holland duó, a Common Linnets száma, a Calm After the Storm. Nem lehet tudni, mi lesz, sok jó dal van, és a tévénézők voksa kiszámíthatatlan. Külön dolog, mit mondanak a fogadóirodák, mert ők megint csak máshogy gondolkoznak” - mondta. Elmesélte, hogy a dalát már sok országban játsszák a rádiók - az iTunes slágerlisták nemzetközi összesítésében a 9. helyen áll -, és több kiadó érdeklődik a Running licencéről. Úgy vélte, hogy az Eurovízió után dől el, pontosan ki akar vele dolgozni.

 

    A 29 éves Kállay-Saunders András New Yorkban született, és 24 éves koráig ott élt, csak 2009-ben jött Magyarországra, eredetileg családlátogatóba. Azóta viszont itt van, és tervezi, hogy idén újra elmegy Amerikába, szeretne találkozni a barátaival. "Ki tudja, talán az Eurovízió megnyitja előttem egy nemzetközi karrier lehetőségét, több emberhez, nagyobb közönséghez juthatok el, mint eddig".A szombati döntőre Koppenhágába érkezik az énekes édesapja, Fernando Saunders világhírű amerikai zenész, énekes, dalszerző, producer, aki korábban olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Lou Reed, Jan Hammer, Jeff Beck, John McLaughlin, Marianne Faithfull, Pat Benatar, Tori Amos, Joan Baez, Steve Winwood vagy Suzanne Vega.     „Ő fog kísérni a színpadhoz a döntőben, így több energiám lesz. Korábban is mindig akkor voltam a legnyugodtabb és a legjobb, amikor ő is velem volt, ez most is így lesz” - tette hozzá Kállay-Saunders András.

 

Produkciójának fontos része a két remek táncos, Likovics Alexandra és Nagy Tibor, akik a Running komoly témáját, a gyerekek elleni erőszak kérdését érzékeltetik a színpadon. Kállay-Saunders András mögött két vokalista, Cselovszky Rozina és Fedor Kyra is színpadon lesz. Az énekes elmondta, hogy az Eurovízió után saját zenekarával szeretne koncertezni, sok már korábban lekötött fellépése lesz. „Nem szeretném, ha az emberek popsztárként gondolnának rám, mert nem vagyok az. Nagy koncertet akkor szeretnék, ha megjelenik a lemezem, ami egyébként már készen van, de még nem döntöttük el, mikor jön ki és milyen formában”.

 

    Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjének nincs egyértelmű esélyese, de a legtöbb fogadóiroda a svéd Sanne Nielsen győzelmét várja (két éve is a svédek nyertek), mögötte az osztrák Conchita Wurst, a holland Common Linnets, az örmény Aram MP3, a brit Molly (a britek 1997-ben nyertek utoljára), majd Kállay-Saunders András neve következik.     A B&W Hallernében a döntőben öt volt szovjet tagköztársaság szerepel: Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Örményország és Azerbajdzsán, szintén finalista öt északi ország, Dánia (a rendező jogán), Finnország, Izland, Norvégia és Svédország. A közép-kelet-európai/balkáni térségből Magyarország mellett Ausztria, Szlovénia, Lengyelország, Románia és Montenegró egyaránt döntős, akárcsak a „bérlettel” rendelkező öt állandó kiemelt ország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország.     A dalfesztivál győztesének egy mikrofont formázó, üvegből készült trófea jár. Az Eurovíziós Dalfesztivált a legtöbbször - hétszer - az írek nyerték meg, ők most nem jutottak a fináléba.

 

    Az M1 szombaton 21 órától élőben közvetíti a döntőt, 20:20-tól pedig az Elővízió című háttérműsort tekinthetik meg a nézők ugyanitt.


 

Majka visszatér a gyökereihez
Borsod szülöttei is az EFOTT színpadára lépnek

Majka, a Hooligans, Paddy and the Rats, vagy éppen az EDDA - nem csupán az a közös bennünk, hogy velük is találkozhatsz az idei EFOTT-on és mindannyian kötődnek Borsod megyéhez. Fiatal koruk legvadabb bulijait itt élték át, Miskolctapolcára pedig garantáltan visszahozzák az egykori esték feledhetetlen hangulatát.

Harminc év után ismét a miskolci egyetemvárosba érkezik hazánk egyetlen vándorló fesztiválja, az EFOTT. Az öt napos hallgatói bulin nem kell nélkülözni a megye híressé vált előadóit, akik féktelen szórakozást ígérnek a hazai közönségnek.

 Majka a nehéz anyagi körülmények ellenére szívesen emlékszik vissza a Borsodban töltött évekre.„Ivással, bulizással és csajozással teltek a kamaszévek, mint minden fiatalnak, persze a pénztelenség akkoriban nem hagyott túl nagy teret nekünk. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ha egy ilyen közegből építkezel, az megtanít jobban értékelni bizonyos dolgokat. Mindig jó érzés újra hazatérni, hiszen „sorsod Borsod”, ezért különös örömmel lépek majd színpadra az idei EFOTT-on is!” – vélekedett Majka, aki Curtis-szel ragad majd mikrofont a legnagyobb hallgatói bulin.

A Hooligans dobosa, Endi számára a katonaévek a legmeghatározóbbak, ezekhez kötődnek számára a legnagyobb miskolci bulik is. „22 éves koromig éltem Szerencsen. A katonaság után még egy évet maradtam ott és utána költöztem Budapestre. A legvadabb bulizós emlékeim a katonaság előttről, illetve a katonasághoz kötődnek. A leszerelésem előtti utolsó hónapokat Miskolcon töltöttem. Nagyon sokat buliztunk akkor, de most sincs ez másképp” – kezdte Endi.  „Régen sokkal jobb és vadabb bulik voltak Miskolcon, illetve vidéken általában, mint manapság, mert mindenki ismerte a másikat. Ennek megvolt az előnye és a hátránya is. A rossz oldala például az volt, hogy egy idő után nem volt olyan lány, akihez egyszer már ne mentünk volna oda” – tette hozzá nevetve a Hooligans dobosa.

Pataki Attila máig kivételes izgalommal készül a miskolci fellépésekre. „Miskolchoz kötődnek azok a felhőtlen, boldog pillanatok, amikor egymás után születtek a dalok és egy jó házibulihoz nem kellett semmi más, csak lányok, zsíros kenyér lilahagymával, néhány üveg zöldszilváni bor, és kerek volt a világ” – mondta az Edda frontembere. - „A bulik előtt általában igyekszünk felpörgetni magunkat, Miskolcon viszont inkább le kell nyugtatnom magamat, mert otthon mindig szeretnék jobban megfelelni. Mai napig ahányszor közeledünk Miskolc felé, kicsit összeszorul a gyomrom. Örülök, hogy onnan származom, ha nem ebbe a közegbe születtem volna, ma nem ott tartanék, ahol most” – folytatta Pataki Attila.

 A Paddy and the Rats szintén nem először jár majd az Egyetemvárosban. „Fiatalként minden kocsmát bejártunk Miskolcon és az Egyetemváros területén, ahol nem volt olyan nap, amikor ne csöppenhettünk volna egy-egy őrült buliba. A helyiek tiszta szívből tudnak szórakozni, ami az elmúlt évekhez képest szerintem mit sem változott. Biztos vagyok benne, hogy ez az EFOTT-on sem lesz másként!” - mondta a banda énekese, Paddy.

 Majka és Curtis, a Paddy and the Rats, a Hooligans és az EDDA legismertebb dalaira is bulizhatsz, ha július 15 és 20. között Te is ellátogatsz az EFOTT-ra, ami a hallgatók és örök ifjak legkedveltebb fesztiválja lesz jó eséllyel idén is!

EFOTT – 2104-ben Miskolctapolcán is csak szabadon...


 

Érdi Tamás újra Budapesten koncertezik

Húsvét kedden, április22-én egy különleges koncerttel kedveskedik rajongóinak Érdi Tamás a Zeneakadémia nagytermében, ahol meghívott vendége Miklósa Erika operaénekes lesz.

„ A fellépés első részében Mozart, Beethoven és Brahms variációin keresztül jutok el a bartóki improvizációkig, s a szünet után két csodálatos szonátával zárom a koncert lüktető vibrálását”- mondta lapunknak a zongoraművész.

A Shakespeare Viharjáról elnevezett d-moll Beethoven-szonáta és az 1823-ban komponált Schubert-szonáta előtt, a szünet előtt kamaramuzsikusként is megmutatkozik a 33 éves, Prima Primissa-díjas művész: Schubert, Bartók Béla és Kodály Zoltán-dalok zongoraszólamát fogja játszani a Kossuth- és Liszt-díjas Miklósa Erika partnereként, akivel 15 éve már zenéltek együtt.
Érdi Tamás, akiről Szabó Magda mondta, hogy „Én csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen”, egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását, de tanárai egy speciális módszerrel „láthatóvá” teszik számára a kottát. 15 éves korától fogva koncertezik, fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában. Varsóban, a Chopin szobor alatt, több alkalommal 4000 embernek zongorázott.

Fejes Imre


 

Budapest Jazz Orchestra - Csejtey Ákos: A hidak városa
április 19. (szombat), 20.00, Budapest Jazz Club

Kiemelkedően fontos a 15 éves jubileumát ünneplő Budapest Jazz Orchestra számára, hogy a hazánkban élő, kiváló kortárs magyar szerzők műveit koncertjeiken is bemutassák. A számos külföldi megkeresés mellett magyar szerzőktől is érkeznek szép számmal felkérések egy közös anyag létrehozására. 2014. április 19-én, este 20 órától Csejtey Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenorszaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Clubban. Az izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címet viseli.. A nagyzenekari szvit egy, a Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.

Csejtei Ákos a most 15 éves Budapest Jazz Orchestra egyik alapító tagja. A Budapest Jazz Orchestra fellépéseiről bővebben az együttes weboldalán, a www.budapestjazzorchestra.hu oldalon található részletes információ.

 


 

Palya Bea: NŐ - Lemezbemutató koncert
április 9. (szerda), 20:00 ? Budapest, A38 hajó

Palya Bea énekesnő, dalszerző, előadóművész, író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene). Leginkább saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezében nyomon követhető az a folyamat, ahogyan játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. 2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának. Az anyaság Bea életében egy új életszakasz kezdetét jelenti, melyhez új dalok és új zenészek, új zenekar is társul. Bea így vall erről az időszakról: „Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar. Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekes-dalszerzőé… és a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban. A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, kelet és nyugat közt folyton utazgatva születik. Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a jazz és más improvizált zenék is, meg az is, amit a nagy dalíró egyéniségektől tanultam. Zenésztársaim is hozták a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, több szólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk, kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, bandává zenéljük magunkat. .Szeretném, ha sokan hallgatnátok a számokat, szeretném, ha nem csak fotókról és interjúkból tudnátok rólam, hanem ismernétek a zenéimet. A népdalénekes megnevezést is szűkösnek érzem magamra, és ha már címke kell, az énekes-dalszerző sokkal inkább megmutatja, miben Megszülettek olyan dalok, mint a Hívlak téged, amelyben minden nőt egybeterelek, hogy segítsenek új és könnyebb életmesét írni, az anya-lánya összeolvadós szerelméről szóló Szavak nélküli, vagy az Emberállat, amely nőstény titkokat mesél el. De születtek olyan slágerek is, mint a Szabadon, ahol már nyoma sincs a régi keservnek, nincs más, csak Én ennek az öt delejes férfinek a támaszától csak még teljesebb nővé váltam. És talán a dalok mellékhatása az is, hogy egy kicsivel jobban értem magam, meg a másik nemet. Az én életem rengeteget változott a daloktól, és izgatottan várom, vajon a tiétek fog-e.”A NŐ című új lemez márciusban jelent meg, melynek hanganyagát Budapesten április 9-én, az A38 hajón mutatják be a nagyközönség előtt.


 

Házaspárok a zongoránál
2014. április 7. Vigadó

Négykezes, kétzongorás és nyolckezes zongoraműveket hallhat a különlegességekre fogékony komolyzene-kedvelő budapesti közönség 2014. április 7-én, hétfőn 19 órakor a felújított Vigadó dísztermében. Várnagy Andrea és Farkas Zsolt, valamint Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre immár tizedik éve koncertezik közösen a Magyar Zongorás Négyes nevű formációban.

 A két házaspár közös összefogásából született Magyar Zongorás Négyes 2005-ben mutatkozott be először a Holdfény Estek keretében, azóta minden évben egy alkalommal megismétlik a nem mindennapi előadást. Hangversenyeiken nemcsak nyolckezes darabok, hanem a zeneirodalom négykezes és két zongorára írott remekművei is megszólalnak. Barátságukat erősíti közös hitük, a zenéről és a muzsikáról vallott nézeteik hasonlósága. A mély emberi kapcsolatok világába enged bepillantani egy ilyen különlegesnek ígérkező párbeszéd – négyesben. Mostani koncertjükön olyan méltán népszerű klasszikusok feldolgozásaival állnak a közönség el, mint Beethoven Egmont nyitánya, Brahms válogatott Magyar táncai, Liszt A bölcsőtől a sírig című opusza, és II. magyar rapszódiája, vagy Saint-Saëns Haláltánca. A programban több olyan zenemű is helyet kapott, amely Várnagy Andrea és Farkas Zsolt nemrég megjelent Liszt arcai című lemezén is hallható.


 

Világhírű zongoraművésznő érkezik Budapestre
Március 6.18 óra

Ahreum Ahn koreai zongoraművésznő, és Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész ad közös koncertet március 6-án 18 órakor, melynek helyszíne a Koreai Kulturális Központ (1124 Budapest Csörsz u. 49-51.) A koncert kiválóan szimbolizálja a magyar és koreai képzőművészet harmóniáját, továbbá a két nemzet közötti barátságot.

A dél-koreai zongorista Ahn Ahreum jelenleg a németországi Detmondban él. 1984-ben született a dél-koreai Suwonban. A diploma megszerzése után Európában folytatta tanulmányait, először Elena Margolina, majd Bob Versteegh tanítványaként tanult a hannoveri és a detmoldi zeneművészeti egyetemeken. 

Számos nívós zenei versenyen ért el kiváló eredményeket: 17. Santander International Zongoraverseny, Santader, 2012 – 2. díj; Schubert Nemzetközi Zongoraverseny, Dortmund, 2011 – 3. díj; Moroco Filharmonikus Verseny, Rabat, 2011 – 2. díj és közönségdíj; Nemzetközi Grand Prix ANIMATO, Párizs, 2010 – 1. díj és különdíj; Stefano Marizza Nemzetközi Zongoraverseny, Trieste, 2010 – 1. díj; Nemzetközi Smetana Verseny, Pilsen, 2010 – 1. díj és három különdíj;Nemzetközi Paul Hindemith Competition, Berlin, 2009 – 1. díj és két különdíj

Bálint János 

1961-ben született Hódmezővásárhelyen. A Liszt-díjas fuvolaművész több nemzetközi versenyen nyert díjat,A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szóló fuvolása volt 1981-1991 között. Ezt az időszakot követő években a Római Respighi Academia, az Academia Musicale di Rovigo majd az Academia Flautistica di Imola tanára és a Szegedi Tudományegyetem majd Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskola tanára volt. 2000- 2006 között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólófuvolása. Jelenleg a Detmoldi Zeneművészeti Főiskola professzora.

Az Intézmény kiállítóterében Bang Hai Ja “A fény tánca” című kiállítása is megtekinthető március 20-ig. Az 1937-es szöuli születésű művész a koreai absztrakt festők első generációjához tartozik, a koreai kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja. 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11  12   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat