napja 
 

150 éves a Vigadó (Programajánlók - Muzsika)
150 éves a Vigadó

Az első nyilvános táncmulatságot 1865 januárjában tartották a Feszl Frigyes tervezte épületben, amit majd csak egy hónap elteltével, február végén adtak át hivatalosan a város számára. Az épület elődjét, a Redoute-ot és a Vigadót is a táncmulatságok helyszínéül szánták alkotóik, hiszen akkoriban nem volt Pest városának megfelelő méretű bálterme, amelyet a Vigadó megnyitása az 1865. évi báli szezon nyitányára megoldott.

A többfunkciós alkalmazhatóság természetesen már az első években előnyt jelentett – rövid időn belül a kor legsikeresebb nemzetközi zeneszerzői is felléptek a Díszteremben, öregbítve a Vigadó és Magyarország hírnevét.  A ma is összművészeti központként működő Vigadóban, Európában egyedüliként hat művészeti ág egy napon, egy időben lehet jelen. Az épületben a történelmi terek mellett rendelkezésre állnak azok a produkciós helyszínek - konferenciaterem, koncertterem, kiállító helyiségek, könyvtár, Kamaraszínház terem – is, amelyeknek köszönhetően a magas színvonalú műemléki helyreállítás után, a Vigadó újra beléphetett a főváros és az ország legfontosabb kulturális színterei közé.

A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját, amelyre a köztestület „150 éves a Vigadó” programsorozatával készül.

A Magyar Művészeti Akadémia büszke arra, hogy a jubileumhoz kötődően hozzájárulhat a Vigadó gazdag múltjának öregbítéséhez. Ahogyan 1865-ben egy hónapon keresztül ünnepelték a megnyitást, úgy erre emlékezve, idén a köztestület is ezen időszakban készül az átadás kerek évfordulójának megünneplésére.

Idén a Magyar Kultúra Napján, január 22-én ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők a Magyar Művészeti Akadémia székházát.Február 19-én ünnepi koncerttel köszöntötték a 150 éves Vigadót. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Pesti Vigadó a „Nyitott ház” program ismétlését tervezi az év folyamán.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat