.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2   

 
Foci EB - maradj tovább: Köln

„Több, mint csupán 90 perc, maradj tovább!” szlogennel hirdeti magát Németország a futball Európa-bajnokság kapcsán. Igazuk is van, minden meccshelyszín rengeteg látnivalót kínál. A magyar válogatott első három mérkőzésének időpontja biztos csak, a helyszínek Köln és Stuttgart. A szurkolók számára jó hír, ha nem kaptak jegyet, akkor is a helyszínen élvezhetik a mérkőzést a városban kialakított számos ingyenes szurkolói zónában. Becslések szerint 7 millió olyan szurkoló fog érkezni Németországba, akinek már nem jutott jegy a stadionokba. Autóval minden helyszín könnyen megközelíthető, vonattal átszállással juthatunk el, a repülőjegyek - a szurkolói különjáratokra is - már elfogytak. 

Szállás: az EB idejére a Rajna partján olcsó kempinget alakítanak ki, sátrat vinni kell https://fancampcologne.traverise.com/book-now

bővebben >
 


Skócia gyöngyszeme: Edinburgh

Európa egyik legizgalmasabb városa egyben a legszebb is: dimbes-dombos tájon, a Forth-folyó torkolatánál fekszik, így egyben tengeri kikötő is. Hét dombra épült, mint Róma, ezek azonban vulkanikus eredetűek, ezért építőkőül is szolgáltak. Így a várost egységes arculatú, vöröses barna kőből faragott épületek alkotják.  A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város főleg a turizmusból él. A látogatókat nemcsak a város fekvése és építészete bűvöli el, hanem az az élet, amivel lakói megtöltik: a skótok életszeretete, vidámsága. A brit szigetek híresen esős, szeles időjárását is optimistán szemlélik, egy skót közmondás szerint: „Az eső nem más, mint nedves napsütés”.

bővebben >
 


100 kastély és időutazás
Kerékpárutak a romantika kedvelőinek

A 100 kastély kerékpárút nem véletlenül a bicikliutak koronázatlan királya. Ez a romantikus útvonal ugyanis több mint 100 kastélyt és várat érint a drótszamarak Mekkájában, a zöld Münsterland régióban. A kastélyút négy jól bejárható kerékpárút összekapcsolásával jött létre, így egyéni túránk kiindulópontját szabadon választhatjuk. Az időutazáson középkori városok,  Versailles-i stílusú kertek vagy pompás reneszánsz és barokk épületek várnak.  

bővebben >
 


Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről

Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről

Az energiaválság ellenére sem szeretne lemondani a Bécsi Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi díszkivilágításról. A magyar sajtót is bejárta, hogy az osztrák főváros vezetése nemrég az ünnepi világítás korlátozásáról döntött, ami a Gazdasági Kamara szerint önkéntes alapon az üzletek kirakatait is érinthette volna. A bevásárlóutcákat tömörítő szövetség azonban nem volt hajlandó ilyen drasztikus döntést hozni. Ehelyett energiatakarékos LED-égőkkel és időkorlát bevezetésével próbálja megmenteni a karácsonyi hangulatot.

Válságos időkben különösen nagy szükség van pozitív hangulatra, csillogásra és melegségre – hangsúlyozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke, miután a Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi kivilágítás megtartásáról döntött. A spórolás érdekében azonban jóval rövidebb ideig fognak égni a fények: a tavalyi 660 óra helyett csak 364 órán át csillognak majd az ünnepi kirakatok. Már ezzel 45 százalékkal csökkentik majd az energiafelhasználást és a költségeket. A hagyományos égőket pedig energiatakarékos LED-izzókra cserélik majd.

bővebben >
 


Dolce vita - úticélok Olaszországban

Olaszország a történelem, a napfény, a tenger, az ízek, az olasz amorózók, a bella signorinák és a dolce vita hazája. Ebben az országban él több mint tíz éve Gyovai Helén, akinek immár harmadik, ezúttal igazán hiánypótló könyve jelenik meg. Az Olaszmamma néven is ismert blogger kalauzt írt az édes élethez, amelyben olyan helyekre viszi a kalandvágyó olvasókat, amelyeket csak egy Itália-bennfentes segítségével ismerhetünk meg igazán. Márpedig ha valahol, akkor Olaszországban érdemes kipróbálni mindent, ami szem-szájnak ingere!

bővebben >
 


Szlovénia: ideje felfedeznünk a szomszédos meseországot!

Szlovénia: ideje felfedeznünk a szomszédos meseországot!

Most, hogy beköszöntött az ősz, egyre többen vágynak másfajta élményekre, akár egy vadregényes erdei vagy hegyi túrára is. Egy ilyen kiruccanáshoz tökéletes célpont Szlovénia! Ez a mindössze kétmilliós lakosságú kis ország a magyar turisták előtt még jórészt ismeretlen, pedig igazi kincsesbánya az érintetlen természet kedvelőinek. Tízezer barlangnak ad otthont, 27 ezer kilométernyi folyó és patak szeli át, és a területe több mint felét fedik erdőségek.

Szlovénia szépségét már a királyi családok is felismerték, akik előszeretettel vakációztak a festői Bled-tó partján. Érdemes felkeresni a nem messze fekvő Skocjan és Postojna cseppkőbarlangok lélegzetelállító föld alatti tavait és kőképződményeit is. Regénybe illő látványosság még a sziklafalba épült, nyolcszáz éves Predjama kastély, ami mögött titkos barlangrendszer húzódik és denevérek tanyáznak.

Ha még magasabbra merészkednénk, ott az Alpok csúcsai közt elterülő Golte nemzeti park, Budapesttől mindössze 3 és fél órányi autótra. A parkon át több, mint 100 kilométernyi kijelölt túraösvény vezet, és mivel a hőmérséklet itt, a hegyekben általában 10 fokkal hűsebb, a nyári hőség sem lehet az erdei túra akadálya.

További részletekért kattintson a "bővebben" szóra

bővebben >
 


Naplemente éjfélkor

Van, aki forrón szereti, más meg menekül a nyári meleg elől. Nekik ajánljuk Norvégiát, Európa egyik legszebb országát, ahol nyáron csak 2-3 órára megy le a Nap.

bővebben >
 


Olajországban olcsó a benzin
Bakui körséta

Kevés város változik gyorsabban, mint Baku és talán sehol nem ennyire zökkenőmentes az átmenet a középkor és a XXI. század között, mint itt. Egyetlen fotóra ráfér az ezeréves bástya és a lángot formázó üveg-acél tornyok.

bővebben >
 


100 éves a Bauhaus

A Bauhausnak szenteli az idei témaévét a DZT Német Turisztikai Hivatal, a számos magyar vonatkozással is rendelkező mozgalom épp 100 éve indult világhódító útjára.

bővebben >
 


Nyársapát: régi és új
Hagyományait teremti a település

Az ország egyik legnagyobb tanyás települése korábban Nagykőrös külterülete volt, 1954 óta önálló község. A 2100 lakos kétharmada ma is tanyán él, sokan nem is tudják elképzelni, hogy beköltözzenek a faluba. A Cegléd és Nagykőrös között félúton fekvő Nyársapát nevét a Nyársapáthy családról kapta; a tanyavilág határában valóban állt egy apátság. 

bővebben >
 


5 különleges fesztivál a nyár végére - a Wizz Tours válogatása

A nyár egyet jelent a fesztiválszezonnal. Egyre többen szeretnék a nyaralásukat valamilyen fesztivállal vagy egyéb érdekes programmal összekötni. Az aktív kikapcsolódás és a szórakozás szerelmesei szerencsére rengeteg program közül választhatnak augusztusban is, hiszen Európa augusztusban is hemzseg az izgalmasabbnál izgalmasabb kulturális fesztiváloktól. A Wizz Tours összegyűjtött 5 olyan fesztivált, amelyre érdemes lehet ellátogatni, hiszen remek helyszíneken vannak, ahol a szórakozás mellett a városnézés és a környék bebarangolása is feltöltődést adhat.

bővebben >
 


Nyaraljunk! De hol?

A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? A Wizz Tours tippjei ehhez nyújtanak egy kis segítséget.

bővebben >
 


Miért pont Sri Lanka?

Sri Lankán minden megtalálható, ami egy turistát érdekelhet. Homokos tengerpartok, magas hegyek, ősi városok, Buddha-szobrokkal teli barlangok, teaültetvények, elefánttelepek, és olyan vadrezervátumok, ahol karnyújtásnyi közelségben lehet megfigyelni a leopárdokat. A műemlékek több mint 2550 éves kulturális örökségünkről árulkodnak - mondta el Madubhani Perera, a Sri Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója a május 17-én Budapesten, a Continental Zara szállodában megtartott Sri Lanka-Magyarország Turisztikai Üzleti Fórumon.

bővebben >
 


Ceglédbercel, az okos falu
Hagyományőrzés és modernitás

Ceglédbercel, a 4500 lelkes település takaros, tiszta, sváb falu, rengeteg beruházással. Nincs földút, napelemmel fűtik a községházát és az iskolát, minden padsorban fűtés van a templomban. A 70 éven felülieknek ingyen laptopot adnak és internetes tanfolyamot tartanak hozzá. De a modern falu gondosan ápolja a múlt emlékeit is.

bővebben >
 


Elzász: francia is, német is

Elzász két kultúra keresztezésének édes gyümölcse. A középkori műemlékekkel, történelmi emlékhelyekkel, mesebeli falvakkal és városokkal tagolt dimbes-dombos táj Franciaország legkisebb régiója. A bűbájos Elzász 170 km-es, hangulatos borútjával, váraival, kastélyaival a kultúr- és gasztroturizmus egyik legvonzóbb úti célja. 

bővebben >
 


A Wizz Air új útvonala Budapestről: Asztana, Kazahsztán

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy új útvonalat indít Budapestről Asztanába, Kazahsztán fővárosába. A legújabb WIZZ járat június 8-ától hetente kétszer, csütörtökönként és vasárnaponként indul. A járatokra a jegyek már 11 990 forinttól* foglalhatók a wizzair.com weboldalon.

bővebben >
 


A világ vége Skóciában van
A smaragzöld ország kihagyhatatlan úticéljai

Az Egyesült Királysághoz tartozó második legnagyobb tagország Skócia, amely a Brit-sziget északi harmadát foglalja el. A festői szépségű, néhol zord tájakon járva az utazó úgy érzi, hogy egy olyan világba csöppent, ahol bármi megtörténhet, újraelevenedik szeme előtt a történelem. Ehhez az úticélhoz adunk pár tippet, hogy mit nem szabad kihagyni, ha az ember idelátogat.

bővebben >
 


Manhattan a Majna partján

Már a repülőről feltűnik a város sziluettje: ennyi felhőkarcoló sehol másutt nincs Európában. Nem véletlenül nevezik Frankfurtot Majna-parti Manhattannek.

 Frankfurt am Main az európai pénzügyi élet központja, a „legamerikaiabb európai város”, Goethe szülővárosa, Gutenberg és a könyvnyomtatás, hazája, így természetesen itt van a világ legnagyobb és legjelentősebb könyvvására is.

 Frankfurt Németország ötödik legnagyobb városa. Meglepő hát, hogy mindössze 670 ezer lakosa van. Az egykori német császári koronázóváros ma fontos pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde, és a világ legnagyobb határidős tőzsdéje, az EUREX. Frankfurt a világ egyik legfontosabb légiközlekedési csomópontja – ahogy a földrajzkönyvekben áll: Európa forgatókorongja. Itt van a kontinens legnagyobb repülőtere, világviszonylatban a 8. helyen áll. Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb városa. Egy menedzsermagazin felmérése szerint az élet minőségét tekintve hetedik helyen áll a világon.

Története több mint kétezer évre nyúlik vissza: a Nyugat-római Birodalom szétesése után a vidéken frankok telepedtek le. Ekkor a település egy kereskedelmi út mellett feküdt, a kereskedelmi partnerek kezdték el hívni Frankenfurtnak, amely frank gázlót jelent.

 Frankfurt az egyetlen európai város, melynek panorámáját 150 méternél magasabb felhőkarcolók tarkítják. Ezek a város nyugati részében állnak, a Hauptwache és a Főpályaduvar közötti városrészben, melynek neve Bankenviertel, azaz Bank-negyed. A 80 felhőkarcoló közül a Commerzbank Towert a maga 259 méteres magasságával 2003-ig a legmagasabb európai épületként tartották számon. A csupa üveg, csupa beton paloták közt tényleg olyan mintha Amerikában járnánk. A város azonban nemcsak modern hangulatú, megtaláljuk itt a favázas házakat és a régi falusi hangulatot is. Németország legszebb gótikus belvárosa is itt volt, de sajnos a háborúban porig égett. Szerencsére ezt a mai látogató már csak olvasmányaiból tudja. A háború óta nagyon jól halad itt a helyreállítás. A gótikus Römerhalle, az ugyanilyen korú Kaisertreppe láttán könnyen képzelhetjük magunkat az eredeti korba. A Hauptwache (magyarul Főőrség) Frankfurt legforgalmasabb tere. Nevét az itt álló Hauptwache-házról kapta, melyet 1730-ban építettek és hosszú ideig a helyi csendőrség székhelye, ill. börtön volt. További csodálatos, régi épület a Salzhaus, a reneszánsz Justitia-kút, Szent Pál-templom. A romantikus Majna-part rengeteg film helyszínéül is szolgált. Ha már filmről beszélünk, akkor illik megemlíteni, hogy Frankfurtban található a legnagyobb német filmarchívum és filmmúzeum is. Az irodalom kedvelői bizonyára tudják, hogy itt született a német költőóriás, Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832). A Goethe-ház tömegeket vonz egész évben, Goethe szavai nagyon hűen jellemzik a Frankfurtot még a XXI. században is: „nincs még egy hely, amely annyira illik polgári gondolkodásához, költőiségéhez, s amely ráadásul olyan kellemes, mint Frankfurt.”

Tippek, információk:

Frankfurt Hessen tartomány fővárosa, Németország kereskedelmi és pénzügyi központja.

Megközelítés: autó, vonat, repülő

Árszínvonal: drágább, mint a legtöbb német város, ezért ajánlatos minél előbb szállást foglalni. A szállodai árak könyvvásár és más vásárok idején jelentősen megugranak.

Étkezés: olcsó, hangulatos kiskocsmák, borozók a Majna túlpartján találhatók.

További információk: http://www.germany.travel/hu

 


 

Győr, a találkozások városa

Múlt és jövő, hagyományok és innováció keveredik ebben a több mint 1000 éves kisalföldi városban, négy folyó találkozásánál.  Magyarország egyik legszebb városa püspöki székhely, jelentős kulturális és gazdasági központ. Aki csak áthalad rajta, nem is sejti, milyen ékszerdobozt rejt magában a gyönyörű barokk belváros. Hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városához méltóan történelmi korokat idéző paloták, jellegzetes sarokerkélyek és szobrok csábítják időutazásra a feltöltődni vágyókat. A város impozáns szimbóluma a neoreneszánsz Városháza. Érdemes megmászni 59 méter magas tornyát, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. Szinte rá sem ismerünk a folyamatosan megújuló belvárosra, hiszen a Közép-Kelet Európa egyik legszebb barokk tereként számon tartott Széchenyi tér teljesen megújult. A belvárost ellepték a hangulatos, teraszos kis kávéházak, a romantikus közök virágos ablakaikkal pedig mindenkit andalgásra invitálnak. A tér mediterrán hangulatú teraszain üldögélve a szökőkút felszálló vízpárája mögött felfedezhetjük a bencés épületegyüttest, mely hazánk egyetlen működő múzeumpatikáját rejti magában. Győr szakrális értékekben hazánk egyik legjelentősebb kincsekkel bíró városa, a bazilikában őrzik Szent László király hermáját.

 A folyók városa

A város különleges hangulatát vizeinek szelíd ölelése adja. Romantikus sétákra csábít a festőien kanyargó Mosoni-Duna, a Rábca, a Marcal és a város egykori névadó folyója, a Rába. Akár tutajon is megcsodálhatjuk az ódon várfalak, a csodálatos zöld környezet és az öreg fák árnyékában felbukkanó vendéglőket vagy a szerelmesek szigeteként számon tartott Radó-szigetet. A folyók állandó helyszínt nyújtanak kajak-kenu, evezős és sárkányhajós versenyek lebonyolításához. A Rába és a Mosoni-Duna folyók festői összefolyásánál a 2000 méter mély termálkútból felszínre törő, 67 fokos gyógyvízforrásra néhány éve modern Gyógy-, Termál- és Élményfürdőt építettek.

 A kultúra városa

2010-ben Győr nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet. A megyeszékhely olyan kiemelkedő kulturális attrakciókkal, egyesületekkel, zenekarral rendelkezik, mint a Győri Balett vagy a Győri Filharmonikus Zenekar, a város rendezvényei és fesztiváljai tömegeket mozgatnak meg, nemzetközi szinten is. A Győri Nemzeti Színház, vagy a Vaskakas Bábszínház előadásai is kiemelt fontosságúak a város életében. A múzeumok időszakosan nagy sikerű Munkácsy, Rippl-Rónai kiállításokat, Kovács Margit állandó kiállítást rejtenek, de egyedülállónak számít Patkó Imre kályhagyűjteménye, valamint az ország első Gyermekmúzeuma is. Minden évszakban érdemes lapozgatni a kulturális programok listáját, hiszen a Győri Tavaszi Fesztivál, a Nemzetközi Ütős Fesztivál, az országos hírű Győrkőc Fesztivál, a Bornapok, a hazánkban kuriózumnak számító Barokk Esküvő, az őszi napokra időzített Magyar Hagyományok Fesztiválja vagy az adventi időszak meghittségével fűszerezett Téli Fesztivál mind arra csábít, hogy kimozduljunk otthonunkból, és részt vegyünk a kisalföldi nagyváros pezsgő kulturális életében.

Győr városa folyamatos fejlődésen megy keresztül, a megújulás szem előtt tartja a régi értékeket, a városra oly jellemző barokk építészeti stílusjegyeket. Érdemes megismerni az igazi Győrt, a találkozások városát, melynek sikerült túllépnie az iparváros státuszon, és mára minden szempontból Magyarország egyik legszebb, élettel teli megyeszékhelyévé vált. 

Az aktuális programokról a http://programs.gyor.hu honlapon tájékozódhat.

 


 

Cegléd: több mint gondolnád

Cegléd szlogenje: több mint gondolnád. Ez igaz is. A patinás történelmi múltú városban nemcsak néhány órára érdemes megállni, hiszen sokszínű, hagyományt őrző és modern gasztronómiai kínálattal, valamint érdekes programokkal várja az érkezőt, az év minden szakában. az impozáns méretű református templom, a múzeumok, köztük Kossuthé vagy az Európa-szerte ritkaságnak számító Dobmúzeum. Ceglédet Kossuth városának is nevezik, a városhoz megannyi szállal kötődik a magyar történelem nagy alakja, Kossuth Lajos. Ennek egyik jelképe a Szabadság téren fellelhető Kossuth szobor és Kossuth-erkély mellett, vagy a szintén Kossuth nevét viselő téren a Kossuth emléktábla. E tábla őrzi annak az emlékét, hogy a neves politikus itt, ezen a téren mondta el az 1848-49-es szabadságharc idején az emlékezetes toborzóbeszédét és hívta hadba a férfiakat a haza becsületéért. De Kossuth nemcsak a történelmi emlékművek és szobrok révén van jelen, hanem sütemény formában is. Az országos hírű Békebeli Cukrászda tulajdonosa, a Franciaországban tanult Lajos Mary – mestercukrász, valamint macaron- és csokoládémester – már több helyen bemutatta külföldön, hogyan készülnek Kossuth kedvenc süteményei. Sok cukrászda őrzi a régi hagyományokat, főleg a családi recepteket, de a ceglédi mindegyiktől különbözik. Szem előtt tartják a legmagasabb minőséget, a táplálkozástudomány legújabb eredményeit, a legfrissebb alapanyagokat vásárolják meg a helyi termelőktől, nem használnak sem térfogatnövelőket, sem tartósítószereket, viszont kapcsolatban állnak külföldi cukrászatokkal, akiktől tanulni lehet. Gyakran édesítenek nyírfacukorral, saját maguk teszik el a lekvárokat és a dzsemeket, különös tekintettel vannak a cukorbetegekre és az allergiásokra. A cukrászda törzsvendégeinek majdnem a fele külföldi.

Mozgásra, a szabadidő aktív eltöltésére több lehetőség is kínálkozik. A város külső területén található A Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, a strand, valamint a fiatalok által kedvelt csúszdapark. Nyársapáti határában találjuk a Bognár Gokart Parkot, a szigorú EU-s szabályoknak is megfelelő pályán kicsik és nagyok is remekül szórakoznak. A látogatók több mint 40 százaléka itt is külföldi.


 

oldalak:  1  2   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat