.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   

 
Tízévente egy évet veszítenek életükből az endometriózissal küzdő nők

Annak ellenére, hogy egyre több helyen lehet hallani az endometrózisról, még mindig sok nő csak hosszú évek alatt jut diagnózishoz. Miért? Mert sokan nem ismerik a tüneteket és azt gondolják, hogy a fájdalmas menstruáció normális. Nem az. Az Endometriózis Magyarország / „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon a betegség. 2024-ben egy országos roadshow keretében hívják fel az érintettek figyelmét az endometriózisra, és arra, hogy a fájdalom sohasem normális és panasz eseté mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

bővebben >
 


Még hiányzik az a kis extra, amit az egészségért tehetnénk

Mindössze a magyarok fele szed rendszeresen vitaminokat, és még ennél is kevesebben sportolnak. Bár időszakosan többen fogyasztanak különböző ásványi anyag és vitamin tartalmú kiegészítőket, ezt a legtöbben továbbra sem elég tudatosan teszik. Ráadásul a magyarok túlnyomó része a betegségmegelőzés további formáit is mellőzi az életéből – mint az egészséges étkezés, vagy a szűrővizsgálatok. Egyebek mellett ez derül ki a magyar gyógyszergyártó, a Bioextra Zrt. reprezentatív kutatásából. A vállalat arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy csupán egy kis extra odafigyeléssel is nagyban hozzájárulhatnánk egészségünk megőrzéséhez.

bővebben >
 


Szürkehályog műtét azonnal - Így kerülhető el a várólista

A kórházi várólisták miatt hónapokba is telhet, mire műtétre hívják a szürkehályoggal diagnosztizált pácienseket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisa szerint az országban 12 492-en várakoznak ilyen beavatkozásra, többen, mint bármilyen más műtétre. De mit lehet tenni, hogy elkerüljük az átlagosan 44 napos várakozási időt?

bővebben >
 


Gyógynövényekkel harcolhatunk a Candida-fertőzés ellen
A stressz is okozhat emésztőrendszeri problémákat

A candidiasis olyan gombás fertőzés, amelynek kórokozói a Candida családba tartozó gombák. Ezek általában a bőrön, a nyálkahártyán, a nemi szerveknél és az emésztőrendszerben szaporodhatnak el. Noha a fertőzés viszonylag könnyen gyógyítható, nem mindegy, milyen kezelési formát választunk.

bővebben >
 


3+1 tipp az immunrendszer erősítésére

A gyakori vagy hosszan elhúzódó megbetegedések és allergiás tünetek gyakran az immunredszer terhelt állapotára és kimerültségére utalnak. De mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön? Az életmódunk komoly hatással van a védelmi rendszerünk működésére, így érdemes először a szokásainkat felülvizsgálni. Amint kevesebbet alszunk, stresszesebbek és kimerültebbek vagyunk, a szervezetünk is kevésbé tud ellenállni a kórokozókkal szemben. Íme, 3+1 tipp az immunrendszerünk erősítésére - szakértő tippjeivel.

bővebben >
 


Egyszerre el lehet kapni mindhárom vírust

Akár egyszerre is el lehet kapni a tridémia két, ritkább esetben mindhárom vírusát, de egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szerint a többszörös vírusfertőzés a klinikai tünetekben hatványozódna.

bővebben >
 


Írjuk át tudatalattinkban elraktározott hiedelmeinket, programjainkat!

Három évvel ezelőtt érkezett meg Magyarországra az amerikai eredetű, három évtizedes múltra visszatekintő PSYCH-K® módszer, amely egy eszközt kínál ahhoz, hogy könnyedén és gyorsan beazonosítsuk és megváltoztassuk érzelmeinket, gondolatainkat, hiedelmeinket és nézőpontjainkat, amelyek megakadályozzák, hogy kiteljesedjünk az életben. A technika hazai megismertetését és elterjesztését Konkoly Tímea PSYCH-K® konzulens vállalta magára, aki betekintést nyújt a tudatalatti átformálásának különleges világába.

bővebben >
 


Fitt nagymama lett Bódi Margó

Fitt nagymamának tartja magát Bódi Margó. Az énekesnő a futópadon korát meghazudtolva képes akár öt kilométert is megtenni, annak ellenére, hogy néhány hónapja még járni is alig tudott, hiszen komoly ízületi gyulladással küzdött. 

bővebben >
 


Fájdalom és időjárás - mit mind a tudomány?

„Ha jön a hideg, sajog a térdem; ha front van, fáj a sebem; ha erős a szél, feszülnek az izmaim” – ugye ismerős?
Sokunk számára egyértelmű az összefüggés az időjárás és a különböző nyavaják, fájdalmak felbukkanása között.
De, valóban létezik az a hatás, amit a frontnak, a szélnek vagy éppen a hirtelen jött lehűlésnek tulajdonítunk?
Kodak Adrienna Sherlock Rehab humánkineziológusa egy rövid kitekintést ad a tudomány jelenlegi álláspontjáról a témába

bővebben >
 


Hogyan óvhatjuk gerincünk épségét?

Húzd ki magad! Ülj egyenesen! Ne legyen olyan görbe a hátad! - Valószínűleg sokunk fülében ismerősen csengenek ezek a mondatok, főleg nagymamáink szájából. És milyen igazuk volt!  Gyerekként sokan sétáltunk babzsákkal, könyvvel a fejünkön, hogy szép legyen a tartásunk. Az a legjobb, ha az egyenes gerinccel való ülés már egészen kisiskolás korban belénk ivódik. Palotás Andrea, gyógytornász-fizioterapeuta részletezi, mit tehetünk az egészségünk érdekében, ha ülő munkát végzünk?!

bővebben >
 


Anyajegyek - mire figyeljünk?

Száz évvel ezelőtt még a porcelánbabákhoz hasonló, hófehér bőrű hölgyek képviselték a női ideált. Ma a barna bőr hódít, amit, ellentétben a természet törvényeivel, még télen is magunkénak akarunk tudni. A Plasztika Esztétika, független döntéstámogató portál végigveszi, mire kell odafigyelnünk, milyen gyakran kell megnézetnünk az anyajegyeket, mit tehet a bőrgyógyász, és mikor van szükség a plasztikai sebészre, és hogyan zajlik a gyanús anyajegyek eltávolítása?!

bővebben >
 


Elpusztult a bükki szervál: covidos volt

Elpusztult a bükki szervál: covidos volt

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott és az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál. Az állat boncolását még pénteken elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta. Miután a trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan volt kénytelen a hidegben kóborolni, szervezete túlságosan legyengült ahhoz, hogy a vírust legyőzze, s az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

Az elmúlt napokban sokat foglalkoztak a médiumok a bükki szervál néven elhíresült állattal. Ez a macskafélék családjába tartozó faj Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos, magától tehát biztosan nem kerülhetett Borsod és Heves megye határvidékére. Ugyanakkor előfordul, hogy emberek kedvtelésből tartanak szervált, így igen valószínű, hogy a bükki szervál korábban házikedvenc lehetett, s vagy megszökött korábbi tartójától, vagy esetleg szándékosan engedték el.

A további részletekeről a "bővebben" szóra kattintva olvashat.

bővebben >
 


Immunerősítés, te hogyan csinálod?
Egészséges táplálkozás, vitaminok, táplálékkiegészítők, rendszeres mozgás

A Herbalife Nutrition felelős vállalatként 2021 őszén közösségi felületein megkérdezte a felhasználókat, hogy ők hogyan, milyen módszerrel támogatják immunrendszerüket. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók jelentős többsége nagyobb hangsúlyt fektetett erre az elmúlt két évben, mint előtte. A válaszok alapján a felhasználók nemcsak ősszel és télen, hanem minden évszakban fontosnak tartják immunrendszerük támogatását. A túlnyomó többség (87%) jellemzően vitaminok és étrendkiegészítők fogyasztásával teszi ezt. A vezető táplálékkiegészítőket forgalmazó cég egy sajtóesemény keretén belül szakértőket és influenszereket is megkérdezett, hogy ők hogyan támogatják immunrendszerük egészségét és milyen bevált módszereket, praktikákat javasolnak a fogyasztóknak.

bővebben >
 


Inzulin nélkül nincs élet

Idén 100 éves az inzulin. Ez alkalomból az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online kiállítással készül, mely az inzulin felfedezésétől az első inzulin injekció hazai beadásának legendás történetén át a legújabb tudományos és technikai vívmányokig a 100 év legérdekesebb pillanatait eleveníti fel.  A szervezet sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy egy májusban elfogadott törvény értelmében speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért. Az érintett dolgozók felkészítésében az alapítvány szakemberei is részt vesznek. A sajtórendezvényen két születésnapost is köszöntöttek: a 35 éves magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft.-t és Szellő István, televíziós műsorvezetőt.

bővebben >
 


Búcsú Norbitól
Az Állatkert öreg tigrise 18 éves volt

El kellett altatni Norbit, a Budapesti Állatkert idős tigrisét, akinek életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették. Norbi 2004 óta élt Budapesten, és összesen öt kölyke született párjától, Nivától.

bővebben >
 


Ritka Betegségek Világnapja: PKU anyagcsere zavar

Február végén volt a Ritka Betegségek Világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az egészségügyi problémákra. De a világnap elmúltával sem feledkezhetünk meg ezekről a betegségekről, amelyek kétezerből egy embert érintenek. Ilyen a fenilketonuria nevű anyagcsere-betegség, más néven a PKU. Az érintetteknek egész életükben szigorú diétát kell követniük, különben jelentős romlásnak indulnak szellemi-intellektuális képességeik. Ez az életmód sok lemondással jár, ugyanakkor környezetük támogatásával a PKU-sok is teljes életet élhetnek.

bővebben >
 


Új táv-EKG szolgáltatás veszélyeztetett vagy szívbetegségen átesett személyeknek

Otthon használatos EKG berendezések léteznek egy ideje, és EKG-t használnak az egészségügyben a feltételezhető vagy kimutatott szívpanaszokkal élő páciensek elsődleges vizsgálati eszközeként. Azonban otthoni, professzionális minőségű EKG-szolgáltatás magánorvosi felügyelettel eddig Magyarországon még nem működött. A LEEV új magánegészségügyi szolgáltatása növeli az érintettek biztonságérzetét és csökkenti a jelentős pszichikai és lelki terheket.

bővebben >
 


Egy Csepp EgészségFeszt
Online rendezvénysorozat november 9-től 15-ig

A közelgő Diabétesz Világnap alkalmából mától november 15-éig egyedülálló online rendezvénysorozatot szervez az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Az egycseppegeszsegfeszt.hu weboldalon Egészség - Táplálkozás - Mozgás - Lélek – Tudomány témákban lesznek online programok. Emellett öt délutánon át a MOM Park Bevásárlóközpontban felállított stúdióból élőben jelentkeznek szakemberek és neves műsorvezetők talkshowkkal, tanácsadásokkal, ismeretterjesztő webinárokkal, és az alapítvány munkatársai a járványügyi előírásokat betartva ingyenes szűréseket végeznek. A Kék Kör Túra kezdeményezés pedig arra hív, hogy elsősorban virtuálisan „gyűjtsük” össze az Országos Kékkör távját, a 2550 km-t a diabétesz megelőzéséért! A kék kör az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség kezdeményezésére a cukorbetegség egyezményes jelképe.

bővebben >
 


Szeretné megtudni, védett-e a koronavírussal szemben?

A CMC Déli Klinikán zárt rendszerben végzett immunológiai vizsgálatok segítségével számszerűen meghatározható, hogy a vizsgált páciens szervezetében milyen típusú és mennyiségű ellenanyag termelődött az új koronavírus fertőzés ellen. A klinika csatlakozott ahhoz - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kezdeményezett - nemzetközi vizsgálati protokollhoz, amely alapján pontosan meg lehet állapítani, hogy az új koronavírussal szemben ki az, aki már védett, illetve ki az, aki fogékony a fertőzésre.

 A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat

 
 
 

bővebben >
 


3 ok, amikor mindenképpen ki kell cserélni a mellimplantátumot

Vannak esetek, amikor a lehető leggyorsabban kell kicserélni a szilikon implantátumokat, de a rendszeres vizsgálatok mellett ez minimálisra csökkenthető. Szakértőnk segítségével megmondjuk, melyek azok. Időről-időre felröppennek olyan hírek, mikor „életmentő műtétnek” neveznek egy-egy mellimplantátummal kapcsolatos operációt. Ez a kifejezés azonban gyakran félrevezető. De mi az igazság? Dr. Molnár Istvánnal, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebészével jártuk körül a témát.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat