.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   

 
4 tipp, hogy megússzuk a nyaralást fülfájás nélkül

A nyári melegben szívesen hűsölünk a vízparton vagy a medence szélén, de a strandolás nem csak vidámságot, hanem veszélyeket is tartogat. A fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, ami fájdalommal, sőt akár lázzal járó gyulladást is okozhat. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül!

 Vigyázzunk a sérülésekkel! Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikrosérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. „Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk” – javasolta Dr. Garay Zsolt.

 

 Védjük a fület a víztől!  A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos – például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos – vagy paraffinos cseppentést alkalmazni. Ily módon védőréteget képezhetünk a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

 Válasszuk a természetes vizeket!  Ha tehetjük, fürdőzésre válasszuk a tavakat, folyókat, tengereket. A medencék vizének magas klórtartalma ugyanis  bár a baktériumok ellen védelmet nyújt  kiszáríthatja a hallójárat hámját, ami berepedezik, és jó táptalajt nyújt a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához. „A klórtartalom emellett az orrnyálkahártyát is izgathatja: orrdugulást és a fülben tapasztalható nyomáskiegyenlítődési zavarokat okozhat. Ebben az esetben hatékony lehet a gyógynövény alapú – pl. aloé verával és Holt-tengeri ásványokkal gazdagított – fülspray-k alkalmazása: ez gyengéden oldja a fülzsírt, és nem irritálja a külső hallójáratot illetve a dobhártyát” – mondta el a fül-orr-gégész szakorvos.

Vízbeugrás: csak óvatosan! A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószervünk sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Az óriási fájdalom ugyan gyorsan enyhül, vagy egészen megszűnik, de nyomában szédülés, fülzúgás és tompa hallás maradhat. A szakember szerint, ha ezt tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert az ilyen fül víztűrő-képessége csökken, és a gyulladásra is hajlamosabbá válhat a későbbiekben.

 

 

 


 

Intim higiénia gyerekkorban: Így előzzük meg a fertőzéseket!

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztántartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne. A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyermekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztántartásának technikáit. A fiúk esetében többnyire elég, ha pisilés előtt és után is kezet mosnak, valamint megtörlik a féltett testrészt, a kislányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az érzékeny területek védelmére, mivel ebben az életkorban a hüvelyben még nincs jelen a fertőzésekkel szemben védő lactobacillus (Döderlein) flóra, ezért a hüvelyfertőzések kialakulása gyakori probléma.

Az első menstruáció előtt a hüvely még teljesen védtelen a kórokozókkal szemben és kimondottan érzékeny a fertőzésekre is, ezért - bár ritkán beszélünk róla - már 4-5 éves korban is felléphetnek fokozott váladékozással járó hüvelyi fertőzések. „Gyerekek esetében elsősorban bakteriális eredetű megbetegedésről beszélhetünk, amelyeknek sokszor nincs külső jele, mégis kellemetlen tünetek, sárgás, zöldes, barnás hüvelyváladék és viszketés tapasztalható. Gyakran okozhatnak fertőzést a nem megfelelő tisztálkodás miatt - hüvelybe került székletbaktériumok is. A probléma diagnosztizálásához érdemes gyermeknőgyógyász szakember segítségét kérni, aki egy teljesen fájdalommentes eljárás keretében, ultravékony pálcikák segítségével kenetet vesz a hüvelyből, hogy kiderítse, mi okozza a problémát” – árulta el egy, a témában rendezett kerekasztal beszélgetésen dr. Szabari Erika nőgyógyász-gyermeknőgyógyász szakorvos.

A strandszezonban a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb, néhány egyszerű szabály betartásával a betegségek kialakulásának kockázata azonban a gyerekek esetén is minimálisra csökkenthető. „Úszás közben a medence vizének klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely ökológiai rendszerét, ezért fürdőzés után zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát érdemes minél hamarabb szárazra cserélni a különböző „felfázásos” tünetek megelőzése érdekében. Emellett pedig nagyon fontos figyelni rá, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a lánygyerekek, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet” – tette hozzá a szakértő.

A strandolástól azonban a kislányos szülőknek sem kell rettegnie. A szakember rámutatott: egyszerű biológia, hogy a kislányok könnyebben összeszedhetik a fertőzéseket, mint a fiúk, de ettől nem kell megijedni. „Lányok esetén a húgyvezeték, a külső nemi szervek és a végbél nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ráadásul a kicsiknél még nincs meg a szőrzet, ami a hüvely bejáratát védi. Kapható azonban már 3 éves kortól napi rendszerességgel, külső területeken alkalmazható intim lemosó zselé, ami szabályozza a pH értéket és hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik. Hatóanyagainak  köszönhetően segít a problémákat megelőzni, és használatával az intim higiéniára nevelés is hatékonyabbá válik” – fogalmazott dr. Szabari Erika nőgyógyász. 


 

Tovább ne törj!

A legtöbb ember nem tulajdonít nagy jelentőséget a csonttörésnek. Az orvosok szerint azonban érdemes jobban odafigyelni rá. Általában másfél hónap után leszedik a gipszet, vagy a csont gyógyulását elősegítő merevítő tartókat, azonban itt még nem érhetne véget a kezelés.

A kockázatokról fontos beszélni! Ugyanis a csontritkulás esélyének kockázata a csonttörötteknél sokkal nagyobb, mint általában. Hazánkban közel 1 millió embert érint a csontritkulás, ezzel együtt nő a törések számának lehetősége is. A társadalom elöregedése, a várhatóan hosszabb élettartam miatt egyre nő az osteoporosisos, azaz csontritkulásos betegek száma. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő 30 évben két – háromszorosa is lehet az ilyen páciensek összessége.

A legtöbb osteoporosisos csonttörött beteg, nagyjából 80%, nem kap megfelelő ellátást, pedig a csontok csak 2 év alatt gyógyulnak meg igazán.  Nemcsak a kezelések és a rehabilitáció hiánya, hanem a magyar gyógyszerszedési szokások is ugyanennyira hibásak a témakörben. A betegek csupán harmada szedi az első évben a kapott gyógyszert, második évben ez 12%-ra csökken, így nem érhető el igazi terápiás hatás.

A MOOT hatására alakult meg a több szakmát összefogó osteoporosis centrum hálózat. Ennek munkája eredményeképpen hét év alatt majdnem felére csökkent az osteoporosis által kialakult csonttörések száma.

Mégis, a legnagyobb feladat napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a törés kockázata.  A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a „Tovább Ne Törj” elnevezésű kampányát. A betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére, valamint a megfelelő kezelés szükségességére. A megelőzést már gyermekkorban lehet kezdeni kalcium és D vitamin bevitelével, helyes táplálkozással, valamint minden korosztály számára fontos a mozgás! 

 


 

Reneszánszát éli a Dienes módszertan

A Pedagógusnap és az év végi matematika vizsgák alkalmából is érdemes feleleveníteni Dienes Zoltán emlékét, akit a „matematikatanítás varázslójának” is neveznek. A hazai pedagógia történetének egyik nagy alakja, a Dienes módszer alapítója a játékon alapuló matematika tanítás úttörője. A most szerveződő Dienes Társaság az ő szellemiségét szeretné megőrizni, illetve felhívni a gyerekek és felnőttek figyelmét, hogy miképp lehet kiegészíteni, frissíteni, izgalmasabbá tenni az iskolai tantervet.

Sok diáknak akad problémája a matematikával, amely már szinte mumus tantárggyá vált. Az okok mögött az egyéni képességek különbözősége és a tárgy nehézsége is állhat. A Pedagógusnap környékén érdemes feleleveníteni a legnagyobb tanáregyéniségek emlékét, hiszen ez számos tanulsággal jár a ma diák- és tanártársadalma számára is.

 Miért mumus a matematika?                                                                                                                     

Dienes Zoltán, a „matematikatanítás varázslója” a játékosságot helyezte középpontba, és így forradalmasította a matematika tanulást. Így vélekedett: „Mondjuk ki bátran: a gyerekek többsége sosem jut el odáig, hogy megértse, mit is jelentenek azok a matematikai fogalmak, amelyekről tanul.”. A Londoni Egyetemen pszichológiai tanulmányait végző Dienes szerint a gyermekekre sokkal inkább jellemző a konstruktív gondolkodás, mintsem az analitikus. Szerinte egy alsó tagozatos gyermek sokkal többre képes bizonyos matematikai problémák megoldása terén, mint ahogy azt gondolták és gondolják róluk. Elmélet és gyakorlat egyaránt fűződik a nevéhez: míg sok országban matematika tanterveket rakott össze, illetve a matematika tanulás módszertanával foglalkozott, addig olyan játékokat is létrehozott, amelyek matematikai összefüggéseket segítenek megérteni, ilyen például a híres logikai Dienes készlet vagy a Dienes kockák.

A módszer megőrzése és népszerűsítése érdekében szerveződik a Dienes Társaság, amelyet Dienes Zoltán leszármazottai és barátai hoztak létre. Dienes felvetése – matematikától függetlenül – mindenképpen elgondolkoztató: „Ha elérnénk, hogy a gyerekek a cselekedet örömét többre becsülnék, mint a birtoklásét, ezzel olyan emberek felnevelését segítenénk, akiknek a magatartását nem teljesen a - bármilyen józan értelemben vett - önérdek határozza meg: akiket sokkal jobban érdekelne az, amit csinálnak, mintsem sokat törődnének azzal, hogy a szomszédaiknak jobban megy.


 

Egy Csepp Világnap

A Diabétesz Világnap tiszteletére idén november 16-án, vasárnap, kilencedik alkalommal rendezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Egy Csepp Világnapot. Az ingyenes egészségnapon a család minden tagja talál magának érdekes programot 10-től 18 óráig a SYMA Rendezvényközpontban. A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából Egészségpiaccal, ingyenes szűrésekkel, szakmai előadásokkal és tanácsadással is várják a látogatókat.

Táncbemutatók, gyerekfoglalkozások, nyeremények, trambulin és ugrálóvárak garantálják a jó hangulatot a 9. Egy Csepp Világnapon, november 16-án, vasárnap 10 órától 18 óráig a SYMA Rendezvényközpont  “A”  csarnokában.  A nap folyamán Wolf Kati koncertezik, fellépnek az X-Faktor versenyzői, a Kolompos együttes, Csonka András, Kocsis Tibor és a Csillagszemű gyermektáncegyüttes, valamint a Black Time tánciskola a Quantum XXL közreműködésével. Katus Attila, világ- és Európa-bajnok sportoló pedig közös bemelegítést tart délelőtt.

A felhőtlen szórakozás mellett kiemelt figyelmet kap az egészségmegőrzés. Ingyenes szűréseken (vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés; testösszetétel-mérés; érszűkület-szűrés; látás-, hallás- és lábvizsgálat; hepatitis C vírus rizikószűrés; CO-mérés) vehetnek részt az érdeklődők, és megismerkedhetnek több mint 50 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival.

Idén először EgészségTér elnevezéssel interaktív találkozóhelyet alakítanak ki a szervezők, ahol érdekes szakmai előadások várják a közönséget, valamint szakértők adnak tanácsot egészségmegőrzéssel és táplálkozással kapcsolatos témákban. Az ízek szerelmesei az Egészségpiacon válogathatnak, és "Magyarország Cukormentes Tortáját" is megkóstolhatják. A Nemzetközi Diabétesz Világnap minden évben százezreket mozgat meg világszerte. A kezdeményezés tiszteletére rendezik meg az immár 9. Egy Csepp Világnapon 15 órakor a hagyományos, Diabétesz Sétát, amely felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és az egészséges életmódra.  Az Egy Csepp Világnap honlapja      

Cseppont Patikahét

Az Egy Csepp Világnap héten zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány már szintén hagyományos, őszi Cseppont Patikahete. November 10-16-a között nemcsak az egyébként egész évben igénybe vehető vércukor-, vérnyomás- és koleszterinmérést ejtheti meg jelképes összegért, de 27% kedvezménnyel vásárolhatja meg az Accu-Chek Active vércukormérőt, az Accutrend Plus koleszterinmérőt, az Accutrend Cholesterol tesztcsíkot, valamint Tensoval comfort és Tensoval duo control vérnyomásmérőket. A programban résztvevő mintegy 500 patika listája elérhető az alapítvány weboldalán. A Cseppont Patikahét oldala


 

Mindig fáradt?

Eleget aludt, mégis fáradt? Érdemes kicsit utánajárni, mi rejlik mögötte – és mi segít

Mindannyiunk életében előfordult már, hogy sokat dolgoztunk, este kirúgtunk a hámból, vagy épp gyereksírás riasztott fel legszebb álmunkból. Így nem csoda, ha egész nap úgy érezzük magunkat, mint a kifacsart citrom. De a fáradtság okai nem mindig ennyire egyértelműek. A felnőtt lakosság egyharmada panaszkodik időleges vagy gyakori kimerültségtől, elsősorban nők. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, meg kell keresni a kiváltó okokat, melyek a következők lehetnek:

Vitaminhiány. Ha nemcsak fáradt, hanem ingerlékeny, és koncentrációs képessége sem a régi, a háttérben vitaminhiány húzódhat meg. Oka az egyoldalú táplálkozás, egy hosszabb betegség, vagy gyógyszerek szedése. A B és a C-vitamin hiánya fásultságban, motivációhiányban mutatkozik meg.

Ami segít: kiváló C-vitamin forrás a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a homoktövisital. A citrusfélék is jó szolgálatot tesznek: napi két narancs megfelelő vitamin utánpótlást jelent. B-vitamin szükségletünket zabpehelyből készült reggelivel, ebédre hüvelyesből készült főzelékkel és hússal fedezhetjük. Este elropogtathatunk egy maréknyi napraforgómagot vagy natúr földimogyorót.

Szezonfüggő lelki problémák. Van, akinek a téli hideg és a fény hiánya testi és lelki problémákat okoz. Ők novembertől általában márciusig energiahiányban szenvednek, megnövekszik az alvásigényük és falják a csokoládét. Ezek a tünetek téli depresszióra utalnak. Orvosi nyelven szólva: ha a szem retinájára kevés nappali fény esik, nem választódik ki elég melatonin az agyban. Ez a hormon szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát.

Ami segít: sok fény. Töltsön naponta legalább fél órát, vagy még többet a szabadban, nappali világosságnál. A könnyű mozgás, de még inkább a sport fokozza az anyagcserét is. Gyakran segít a fényterápia is, amely orvosi rendelőintézetekben vehető igénybe.

 Pajzsmirigy működési rendellenesség. Ha nem termel elegendő hormont a pajzsmirigy, alulműködési zavarról van szó. Ez esetben az anyagcsere-folyamat lelassul. A fáradtság mellett a páciens állandóan fázik, de előfordulhat menstruációs zavar, korpás fejbőr és elvékonyodó hajszálak is. További, jellemző tünet a csökkent étvágy melletti hízás.

Ami segít: a háziorvos vérképet csináltathat, amelyből meg tudja állapítani a pajzsmirigy működését. Ha ez nem megfelelő, a megfelelő gyógyszerek (mesterséges hormonok és jód) szedése ismét egyensúlyt teremt, és a tetterő is visszatér.

 Éjszakai légzéskihagyás. Néhány ember éjszaka, alvás közben is légszomjtól szenved, anélkül, hogy ezt észrevenné. Számukra az alvás stresszt jelent, mert alig merülnek el a mélyalvási fázisba. Alvás közben kimarad egy-két lélegzetvétel, amit csak külső szemlélő vehet észre. Az okok között első helyen a felső légutak szűkülete áll. A felnőttek 3%-a szenved ettől a problémától, elsősorban férfiak, ill. a változás korában lévő nők.

Ami segít: kérje meg partnerét, hogy figyelje álmában, egyenletes-e a légzése. Ha 3-4 horkantás után nyugalom, majd hörgés következik, fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni. Légzéskihagyás esetén segíthet egy alvómaszk.

 Állandósult kimerültség. Ha fél évnél is tovább tart az állandó fáradtság, a téli depressziós korszak, ráadásul különböző fájdalmak is gyötrik, valószínűleg krónikussá vált a kimerültség. Oka lehet vírusfertőzés, az immunrendszer nem megfelelő működése, vagy hormonzavar, esetleg stressz, de akár rák is.

Ami segít: forduljon háziorvosához, aki a tünetegyüttes alapján állít fel diagnózist. Érdemes megtanulni lazító, relaxáló techikákat. A mozgás és a sok vitamin erősíti az immunrendszert. Ha vírusfertőzése van, kezeltesse!

Fel nem ismert allergia. Ha már minden, számba jöhető okot ki lehet zárni, és a panaszok mégsem múlnak, érdemes górcső alá venni a táplálkozást. Ha például a fáradtság tejtermékek, vagy gabonafélék fogyasztása után lép fel, felmerül az élelmiszerallergia lehetősége is. Hagyja el két hétre azt a táplálékcsoportot, amelyre gyanakszik, és kiderül, az volt-e a „bűnös”. A bél gombás fertőzése (Candida) is oka lehet a panaszoknak.

Ami segít: forduljon szakemberhez, háziorvoshoz vagy természetgyógyászhoz.

 


 

Az Év Gyógyszerésze , Kedvenc Patikám

Idén is sor került Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám cím  kiosztására. A szakmai zsűrinek idén kifejezetten nehéz feladata volt, hiszen nem csak az első hely eldöntése okozott nehézséget, de a további díjazottak megjelölése is. Idén közel 3500 szavazattal jelezték a kampány iránt érdeklődök, hogy mely gyógyszerészeket szeretnék látni a pályázaton. A legfőbb cél az volt, hogy az arra méltó kollégának országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adjanak munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Összesen 20 gyógyszerészt választottak ki a szervezők, akik közül az Év Gyógyszerésze 2014-ben Dr. Birinyi Péter lett Budapestről. Számára patikájukban alap koncepció, hogy minden betegen segítsenek, próbálják megoldani a gondokat még akkor is, ha nincs rá megfelelő gyógyszer az országban, ritka betegségben szenved, vagy bármely más esetben is. A szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy jelenleg is olyan készítményen dolgoznak, ami olyan speciális betegeken segítene, amire még nincs gyógyszeres megoldás.

Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt, mint ahogy a korábbi években is. Az érdeklődés és a lelkesedés idén sem maradt el, és a megfeszített munkának köszönhetően, a 2014-es év Kedvenc Patikája: Ezüst Holló Patika - Veszprém.

A gyógyszertár képviseletében Dr. Szrága László elmondta, hogy csupán pár éve alakultak, nem is túl nagyok, de kiválóan helytállnak a mindennapokban. A tavalyi évben is indultak a megmérettetésen, akkor a hetedik helyet érték el. A betegek részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így az idén is szerettek volna helyezést elérni. Nagyon örülnek és büszkék arra, hogy a tavalyi eredmények után is tudtak javítani alapszintű szolgáltatásaikon is, és megnyerhették idén a Kedvenc Patikám címet.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően negyedik alkalommal tették közre a pályázati felhívást az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.


 

Szépségkirálynőkkel és Benedek Tiborral futott együtt több mint 200 fogyatékos diák

Több mint 200 fogyatékos fiatal és közéleti személyiség futott együtt a Fogyatékosok Országos Diák – és Szabadidősport Szövetség által meghirdetett akció keretein belül a SPAR Maratonon. A szombat délelőtt rendezett 600 méteres családi futásra az ország több mint 15 pontjáról érkeztek látássérült, mozgássérült, értelmi fogyatékos és hallássérült fiatalok, akikkel kéz a kézben futottak a FODISZ kezdeményezéséhez csatlakozó közéleti személyiségek.

A 600 m-es versenyen kéz a kézben együtt futott a fogyatékos fiatalokkal többek között Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, a Magyarország Szépe csapata Sarka Kata vezetésével, Szekeres Pál, háromszoros paralimpiai bajnok, Németh Kristóf színész, Mátyássy Bence, a Nemzeti Színház színművésze, valamint Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A résztvevőkhöz intézett köszöntőjében Szabó László, a FODISZ elnöke elmondta, hogy a szövetség célja a minden várakozást felülmúló sikeres akcióval az volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a fogyatékos emberek integrációja kiemelt feladat, és a FODISZ a jövőben is azért fog dolgozni, hogy minél több lehetőséget biztosítson a sportolásra a fogyatékos diákok számára.

A közös futás után a FODISZ megvendégelte a versenyzőket egy ebéd formájában, ingyenes állatkerti látogatást szervezett számukra, valamint megajándékozta a résztvevőket egy, az eseményre készített pólóval.


 

Sikeres volt a Szívet szívért! mozgalom

Öt vidéki nagyvárosba látogattak el a mozgalom képviselői Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében. A helyszínre kilátogató érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt.

A vizsgálatok mellett, a jelentkezők a szívhangjukat is adományozhatták, amivel a Magyar Nemzeti Szívalapítványt támogatták. A MegaRed forgalmazója, az RB (Reckitt Benckiser) minden felvett szívdobbanás után pénzt adományozott az Alapítvány számára. Több, mint 2300 ember adományozta szívdobbanásait és járult hozzá, hogy a helyszínen rögzítsék szívhangját.

A mozgalom szervezője az RB számos termékével az egészséget, az aktív életmódot támogatja, illetve kiterjedt karitatív tevékenységet folytat. Figyelembe véve, hogy a keringési problémák milyen jelentősek hazánkban, a Szívet szívért mozgalom keretében most kétmillió forintot adományozott az Alapítványnak, ezzel segítve munkájukat a szív- és keringési betegségek elleni küzdelemben.

 - Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, amely téren a Magyar Nemzeti Szívalapítvány fontos szerepet vállal. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Szívet szívért! mozgalom keretében támogatjuk az Alapítvány munkáját és az összegyűlt szívhangok után pénzt adományozunk számukra.– mondta el Magyari Lajos. (RB)

- A Magyar Nemzeti Szívalalpítvány elsőként hívta fel a figyelmet a transz-zsírok egészségre ártalmas hatására. Örömmel csatlakoztunk a Szívért szívet programhoz. A támogatásként kapott kétmillió forintból tovább folytatjuk a szív és érrendszeri betegségek megelőzését és a betegellátás javítását. –mondott köszönetet dr.Nagy András, az Alapítvány részéről

A szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében sokat tehetünk, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk és eljárunk szűrővizsgálatokra.

Amennyiben nem tudunk egyéb omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani (tengeri halak, lenmag), javasolt az omega-3-zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása. Új generációs forrása a krill olajat tartalmazó kis piros MegaRed® kapszula. A krill olaj krillekből, a garnélához hasonlító apró rákfajtából készül, amely elsősorban az Antarktisz nagy tisztaságú vizeiben él, és Omega-3 zsírsavakban gazdag.  A MegaRed® kapszula nagy hatékonysággal és gyorsan szívódik fel a szervezetben és könnyen emészthető, nem okoz kellemetlen halas utóízt.


 

Merj életet menteni! Légy te is hős!

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Egy magyar mentőtiszt és egy mentőápoló Klupács Péter és Mészáros Zalán kifejlesztett egy új módszert, mellyel nagyon könnyen elsajátítható az újraélesztés technikája. A cél az, hogy egy ember se haljon meg addig, míg a szakértő segítség a helyszínre nem érkezik. Csak egy kis hétköznapi bátorság és hőstett kell hozzá!

Magyarországon 1000-ből csak 17-en tudják, hogyan kell újraéleszteni

A hirtelen keringésleállás vezeti a halálozási okok statisztikáját. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben.  A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést. Az újraélesztés, köszönhetően az újonnan kifejlesztett technikának, már negyedóra alatt megtanulható egy labdán.

Két mentős dolgozta ki a módszert, mellyel könnyen meg lehet tanulni az újraélesztés technikáját

A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk. Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatásával áprilistól országos felvilágosító kampány kezdődik, melynek során minél több emberrel szeretnék megismertetni ezt a negyedóra alatt megtanulható technikát, amellyel akár szüleink, nagyszüleink életét, vagy természetesen bárki másét megmenthetjük.  További információk:  www.tevagyahos.hu  Edukációs kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=6AQgvjaqmh4&feature=youtu.be


 

Mutasd az arcod, és megmondom ki vagy!

Tudta, hogy 70 százalékban az arcunk határozza meg, milyen véleményt alkotnak embertársaink rólunk? Legalábbis ezt állítja Nancy Etcoff, a Harvard Egyetem pszichológusa.

Egyes kutatások szerint a szépség iránti fogékonyságunk genetikailag kódolt. Az persze már más lapra tartozik, hogy korok és országok szerint is változnak a szépségideálok.

 Az idő múlásával az arc bőre is öregszik, ezt mindenki tudja. Ám ezen lehet segíteni, ha valaki nagyon szeretné és meg is tudja fizetni. Egyes szakmákban - főleg a nőknek - szinte kötelező fiatalnak lenni, ami a XX: és XXI. század kényszere. 

Az Álomarc Klinika a minap három különböző korosztályhoz tartozó hölgyet hívott meg egy arcdiagnosztikai tanácsadással egybekötött arcfiatalító kezelésre, hogy bemutassák, milyen ráncokat lehet eltüntetni, hogyan lehet a fogyás következtében megnyúlt arcot „felemelni”.Az esztétikai beavatkozások külföldön már jobban elterjedtek, mint itthon, sokan nem is tudnak róla, hogy ismét olyan lehet az arcuk, mint egy tíz évvel ezelőtti fényképen.

A klinika vezetője, dr. Petrohai Ágnes öt évig élt Londonban ahol a nemzetközileg elismert  Chelsea and Westminster NHS Hospital főorvosa volt.

A genetikai adottságok, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a stressz, a gravitáció, no meg az idő múlása eredményezi, hogy a bőr megereszkedik. Arcunkon 44 különböző aktív izom működik, amelyek már fiatal korban is mély ráncokat okozhatnak. Ezért az esztétikai kezelés igénye – elsősorban a hialuronsavas feltöltés és a botox  - nem is annyira korfüggő, mint gondolnánk – mondta a főorvosnő a sajtótájékoztatón. Az ötveneseket általában öt, a hatvanasokat tíz évvel lehet fiatalítani. Az eredmény hosszú évekig fenntartható.

Nagyon fontos, hogy a lehető legújabb, legkorszerűbb eszközökkel és anyagokkal dolgozzon   az orvos. A hialuronsavas feltöltés is magyar találmány, mint oly sok más a kozmetikában, Balázs Endre magyar tudós az ötvenes években végzett kutatásainak köszönhetően.

Elek Lenke

Képünkön dr. Petrohai Ágnes


 

A gyermeki elme
Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák

A napokban jelent meg Daniel Siegel - Tina Payne Bryson: A gyermeki elme - Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák - című könyve. A kötet - a gyermeki agyfejlődés kutatásának legújabb eredményeit bemutatva és felhasználva - a gyermekek egészséges,
integrált mentális fejlődését elősegítő nevelési stratégiákat ismerteti, sok
konkrét gyakorlati tanáccsal és képes esettanulmánnyal segítve 
gyakorlati megvalósításukat.

A könyvben ismertetett nevelési technikák:

 1. Kapcsolódás és formálás – az érzelmek hullámainak meglovaglása
 2. Nevezd meg ahhoz, hogy megszelídíthesd – történetmesélés a nagy érzelmek lecsillapítására
 3. Foglaljuk le, és ne dühítsük fel - a felső agyterületek elcsábítása
 4. Használd, különben elvész - gyakorlatok a felső agyterületek számára
 5. Mozogjunk, különben „kiborulunk” – mozgassuk meg a testünket, hogy ne veszítsük el a fejünket
 6. Használjuk az elme távirányítóját – az emlékek újrajátszása
 7. Emlékezzünk az emlékeinkre – tegyük az élmények áttekintését a mindennapi családi élet részévé
 8. Hagyjuk az érzelmek felhőit továbbúszni – tanítsuk meg a gyermekeinknek, hogy az érzelmek jönnek-mennek
 9. Figyeljünk arra, hogy mi történik bennünk!
 10. Gyakoroljuk az elmetudatosságot – térjünk vissza a középpontba
 11. Tegyük szórakoztatóbbá a családi együttlétet – hangsúlyozzuk az együttlét örömét
 12. Kapcsolódás a konfliktuson keresztül - tanítsuk meg a gyermekünket arra, hogy a „mi”-t észben tartva érveljen

Kiadja az Ursus Libris. Ára: 3200 Ft 

Télen is egészségesen

Az évszakhoz képest enyhe idő miatt nagyon sokan betegednek meg a levegőben terjedő vírusok és baktériumok miatt. Ám a közelgő lehűlés és az influenza is komoly problémákat okozhatnak, így nem árt, ha időben felkészítjük a szervezetünket a betegségek kivédésére vagy leküzdésére. Ha immunrendszerünk erős, könnyebben elkerülhetjük, vagy súlyosabb panaszok nélkül vészelhetjük át a megbetegedést.

"Ha nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, ha semmilyen vitamint nem szedünk, vagy ha nem sportolunk rendszeresen, immunrendszerünk legyengülhet, melynek következtében fogékonyabbak lehetünk a vírusok és baktériumok okozta fertőzésekre" - mondja Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója. "Igyekezzünk a napi étrendünkbe minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget illeszteni, amelyek kiváló természetes vitaminforrások. Az influenzaszezon előtt érdemes a vitaminpótlást vitaminkészítményekkel kiegészíteni, amely fokozza szervezetünk védekezőképességét. Ha minden nap sportolunk legalább egy fél órát, az nem csak a testünkre lesz jó hatással, de hangulatunkat is javítja, amely a téli szürkeségben gyakran szomorkásabb, mint a naposabb évszakokban" - mondta Dr. Nagy Judit.

Téli vitaminbombák
Ha friss és vitaminban gazdag zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk, mindig válasszunk a szezonális termékek közül. Ha a hazai termelők portékáit vásároljuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy magas tápértékű és tápanyagokban gazdag zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. Télen is számos termék közül válogathatunk, így biztosan találunk a piacion friss céklát, fehér káposztát, kelkáposztát, póréhagymát, sütőtököt, téli almát és körtét vagy zellergumót. Csodálatos krémleves készíthető a sütőtökből, de sütve is igazi finomság. A savanyú káposzta tökéletes C-vitamin forrás, a cékla pedig kiváló köretként is. A friss zöldségek és gyümölcsük számtalan módon felhasználhatók, amelyek lehetővé teszik a változatos étrendet, de nyersen is finom nassolni való lehet a chips vagy csoki helyett.

Sport télen is
A sportnak számos pozitív élettani hatása van. Ha rendszeresen sportolunk, néhány hét után már jelentős fejlődést tapasztalhatunk. Nő az állóképességünk, javul a közérzetünk, energikusabbak leszünk és a hangulatunk is jobb lesz. A testedzés erősíti a csontokat, javítja az emésztést, a méregtelenítést és az immunműködést. Nem beszélve arról, hogy testünk is formálódik, a felesleges plusz kilóktól pedig kitartó munkával szépen - lassan megszabadulhatunk. Ám nagyon fontos a fokozatosság és a kellő felkészültség. Akár az edzőtermet, akár a szabadban történő sportolást választjuk, a mozgást mindig alapos bemelegítéssel kezdjük. Ezzel elkerülhetőek a húzódások és a sportsérülések. Mindig az edzettségi szintünknek megfelelő terhelést válasszuk, amelyet fokozatosan növelve fejleszthetjük állóképességünket. A téli sportok szerelmeseinek irány a sípálya! A szabadban történő mozgás még több energiát ad, előnyösebb hatással van a közérzetre. A megfelelő, funkcionális ruházattal és a réteges öltözködéssel megelőzhető a meghűlés, és ne feledkezzünk meg a bukósisakról sem, amelynek viselése kötelező a pályákon!


 

A minőségi szeretkezésért
Tények és adatok a korai magömléssel kapcsolatban

Az ünnepek alatt szeretkezünk a legtöbbet. Kutatás bizonyítja, hogy a legtöbb baba szeptemberben, azaz kilenc hónappal karácsony után születik. Nem mindegy azonban a szexuális együttlét milyensége. Vajon mindenkinek kielégítő volt az együttlét?

A férfiak 20%-a szenved a korai magömléstől. Számuk magasabb, mint ahányan merevedési zavarban érintettek. A korai magömlés a férfiakat leggyakrabban érintő szexuális diszfunkció. Számtalan tévhit létezik az emberek fejében ezzel kapcsolatban. A korai magömlés a 60 év alatti férfiak leggyakoribb szexuális diszfunkciója és nem függ az életkortól. A korai magömléstől szenvedő férfiak 50%-a az első szexuális együttléttől kezdődően érintett benne. Elsősorban nem pszichés problémáról van szó.

A férfiak gyakran nem hajlandóak megbeszélni tüneteiket orvosukkal, miután úgy hiszik, hogy nem létezik ígéretes kezelési mód állapotukra. Mindössze 9%-uk jelentkezik és kér orvosi segítséget, és még ennek a kis csoportnak a 70%-a is gyakran valamilyen más hivatkozással kér időpontot. A korai magömléssel érintett férfiak azon 91%-ából, akik nem konzultáltak orvossal, 52,2% nyilatkozta azt, nem merült fel benne a korai magömlés lehetősége problémájukkal összefüggésben. Utóbbi ténynek oka lehet az is, sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent a korai magömlés.

Az ötből egy férfit érintő korai magömlésnek két fajtája van. Az elsődleges korai magömlés az első szexuális tapasztalattól kezdődik és egész életen át tart. A szerzett korai magömlés esetében az ejakuláció korábban normális volt, a korai magömlés hirtelen, vagy fokozatosan jelenik meg. Mára bizonyítást nyert, a korai magömlés inkább idegrendszeri, nem pedig pszichés jelenség, ezért kezelési stratégiáit illetően is történt változás az utóbbi időben. „Gyakran állunk úgy a témához fiatalok esetében, hogy a magömlés késleltetése tanulandó és majd megjavul néhány aktus után, de a sokadik kudarc oda vezethet, hogy a fiú kerüli a szexuális kapcsolatot, alkohollal vagy más szerrel próbálkozik, esetleg az internetes szexre szokik rá. A probléma felismerése és a szakember segítsége elejét veheti ezeknek a nehezen visszafordítható következményeknek. Nekünk, akik nap mint nap foglalkozunk szexuális zavarokkal, áttörést jelent, hogy kezünkben van egy olyan gyógyszer, ami bizonyítottan segíthet ezeknek a pácienseknek.” – hangsúlyozza Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság tagja.

Ma már létezik tehát olyan kezelési lehetőség, amivel a korai magömléssel érintett férfiak és partnereik számára sem egy pusztán vágyott állapot a kielégítő, szorongásoktól mentes nemi élet. Tavaly indult el a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai felügyelete mellett a „Tiéd a kontroll” kampány, mely az érintettek figyelmét hívja fel arra, hogy a korai magömlés kezelhető, van segítség, merjenek orvoshoz fordulni. Ezzel a kezelhető egészségügyi problémával kapcsolatban számtalan információ a www.tiedakontroll.hu oldalon is megtalálható. A kampányban résztvevő orvosok remélik, hogy 2014-ben a korai magömlésről eleget beszélünk majd ahhoz, hogy egyre kevesebb férfi, így egyre kevesebb párkapcsolat legyen érintett.


 

Egészségügyi tévhitek ? veszélyes városi legendák

Hátrahajtott fej orrvérzésnél, felülni rosszullétkor, nyállal kezelt seb, szorítókötés a vérzésre, kiszívott méreg méhcsípéskor vagy éppen nyers hús a sebes duzzanatra – csak néhány a leggyakoribb hibák közül, amelyeket sokan elkövetnek, ha magukat vagy a környezetükben megsérülteket kezdik gyógyítani. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most a leggyakoribb tévhiteket oszlatja el, azokat a téves megoldásokat, amelyek alkalmazásával sokkal többet árthatunk, mint gondoljuk.

Tévhitek, városi legendák – sokat árthatunk velük

Számos népi bölcsesség, szakszerűtlen praktika, városi legenda él a köztudatban, melyek alkalmazásával kisebb sérüléseinket saját magunk próbáljuk ellátni, betegségeinket kikúrálni. Azonban ezek jó része olyan, amely nemhogy nem segít, de nagyon is sokat árt, sőt, némelyik akár életveszélyhez is vezethet  - mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos. Az egyik legnépszerűbb tévhit a vérzéshez köthető, amit a legtöbben szorítókötéssel orvosolnak, ami azonban elzárja az adott végtag vérkeringését, így egy bajból kettőt csinálva könnyen szövetkárosodást okozhatunk. Alkalmazzunk inkább nyomókötést a seben, és ügyeljünk, hogy a használt anyagok mindig tiszták és sterilek legyenek. Fontos, hogy a végtagot a szív magassága fölé emeljük. Orrvérzés esetén sokan azonnal hátrahajtják a fejüket, melynek következtében a vér hátracsorog, és az illető vagy saját vérébe fullad bele, vagy lenyeli azt, és hányni kezd. A legjobb, ha befogjuk az orrunkat, vagy zsebkendőt dugunk bele, kb. 10 percig. Ha ezután sem áll el a vérzés, azonnal forduljunk orvoshoz.

 Ha valaki olyan rosszul lesz, hogy úgy érzi, le kell feküdnie, ne gátoljuk meg ebben. Amíg fennáll a rosszullét, ne ültessük fel, mert az ájuláshoz vezethet, ha pedig előrebukik a feje, az elzárhatja a légutakat, és leállhat a légzése is. Hagyjuk feküdni, ha fekvés közben elájulna, helyezzük stabil oldalfekvésbe.

 Fertőzésveszélynek tesszük ki magunkat abban az esetben, ha méhcsípés áldozatai leszünk és a fullánkot kapargatással szeretnénk eltávolítani, a mérget pedig megpróbáljuk kiszívni a sebből, holott egy tiszta csipesszel és antihisztamin tartalmú krémmel gyorsan és szakszerűen orvosolhatjuk a bajt. A fertőzéseknél maradva, nem lehet elégszer elmondani, hogy a nyállal „kezelt” seb biztosan nem gyógyul jobban vagy gyorsabban, azonban a szánkban, illetve a nyálban megtalálható baktériumok fertőzések melegágyául szolgálhatnak. Sajnos reflexszerűen kapjuk elvágott ujjunkat a szánkba, azonban ez egy olyan téves berögződés, amiről jobb minél előbb leszokni.

  A sebes duzzanatra helyezett nyers hús hasonlóan az előzőekben felsorolt „praktikákhoz” szintén nem segít, azonban a benne található coli baktériumok elfertőzhetik a sérülést, és a mélyhűtőből közvetlenül előrántott fagyasztott termék is csak az érintett terület elfagyásához vezethet a duzzanat lelohasztása helyett. Jót azzal teszünk, ha fertőtlenítés, kötözés után törülközőbe tekert jéggel próbáljuk a fájdalmat és a látvány súlyosságát csökkenteni. 

 Szintén rossz berögződés, hogy a legtöbben azt gondoljuk, a citromlé, az ecet vagy a pálinka jó ellenszere lehet annak a fájdalmas nyavalyának, amit úgy hívunk, herpesz. Nem érdemes bevetni őket, ugyanis nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják azt, ami a gyógyulást csak még fájdalmasabbá teszi. Amire ilyen helyzetekben szükségünk lehet, azok a hámosító gyulladáscsökkentő készítmények. Gyakori az égési sebek otthoni (félre)kezelése is. Sokan zsíros anyaggal, pl. vajjal kenegetik, ráadásul betekerik, ami óriási hiba. A legfontosabb – ezekkel ellentétben – a legalább 10-15 perces hűtés (hideg folyó víz alá kell tenni), a tenyérnyinél nagyobb sérülés, hólyagosodás vagy láz esetén pedig az azonnali orvosi segítségnyújtás kérése.

 Nem melegít az alkohol

 Egy másik, és igencsak elterjedt tévhit, hogy az alkohol felmelegít minket a hidegben. Az arcunk talán kipirul és az a bizonyos melegség érzet is meglesz, amire egy téli forraltborozáskor vágyik az ember, azonban ezen túl mást nem várhatunk a dologtól, sőt! „Valójában éppen az ellenkezője történik. Az alkoholnak értágító hatása van, a test felől a végtagokba áramoltatja a vért, és még jobban kihűléshez vezethet. Ezért a már meglévő, komolyabb kihűlés esetén a hideg vagy nedves ruhától kell megszabadulnunk és mielőbb száraz, meleg helyet kell keresni - mondja dr. Czakler Éva.


 

Az első évek együtt, avagy Nagyszülők és unokák

Ma, a XXI. században mindent tudatosabban csinálunk. Könyvekből tanulunk főzni, gyereket nevelni, pelenkázni, szoptatni, szülőnek lenni. Régen mindez ösztönös cselekvés volt, a nagyszülővé válás is, ha egyáltalán megértük azt a kort. Ma pedig már akár fiatalos dédik is lehetünk, ha korán találtunk magunknak párt és utódunk sem késlekedett ezzel. (Kivéve persze, ha 40 vagy 45 évesen szültünk, ami a hosszú életkorból következő újabb trend.)

Ebben a bonyolult, káoszos világban és az újfajta családmodellben segít eligazodni Veres Mária könyve, a Nagyszülők és unokák. A könyv, bár sokszor alapigazságokat mond ki, (persze ez is embere válogatja, kinek mi számít alapigazságnak) letehetetlen, azok számára is, akik még nem nagyszülők. Letehetetlen, mert őszintén beszél azokról is, akik egyáltalán nem akarna (még) nagymamák és nagypapák lenni, és korántsem ideálisak erre a szerepre.

Akik pedig már nagymamák és nagypapák – nos, nekik sem késő tanulni, vagy éppen belefeledkezni egy-egy ismerős helyzetbe, a rácsodálkozás örömével. Annyit azonban leszögezhetünk - elolvasva a könyvet – hogy ennek a szerepnek, feladatkörnek a teljesítése – még középiskolás fokon is - bizony kemény munkával jár.

„Minden nagyszülőnek van ezernyi, erőt adó pillanata, amely unokájához köti. Beletartoznak ebbe a különleges, egyedi, de a hétköznapi élmények is, amelyekből építgetik kapcsolatukat. Mire nagyszülők leszünk, túl vagyunk életünk apróbb-nagyobb változásainak sorozatán, amelyek formáltak, csiszoltak, gazdagítottak bennünket. Akik megtapasztalhatták, tudják: az egyik legszebb változás a nagyszülővé válás – minden nehézségével és kihívásával együtt” -  véli Veres Mária, az újságíró-szerző, aki két kislány gyakorló nagymamája.

A Jaffa Kiadó által gondozott kötet sokféle oldalról tárgyalja ezt az összetett témát, orvos és jogi szakértő egyaránt ad tanácsot, játékötleteket és recepteket is közöl, utóbbiakat akár ráérő, főzőcskézni szerető nagypapák is elkészíthetik. 


 

Az irodai munka veszélyei

Gondolná, hogy egy átlagos irodai munkanap számos láthatatlan veszélyforrást rejteget, amelyek az idő múlásával fejtik ki negatív hatásukat? A huzamosabb ideig tartó ülés okozta gerincbántalmak, a monitor szemre gyakorolt káros hatása, valamint az iroda levegőjében keringő kórokozók mind-mind veszélyeztetik egészségünket."Sokan azt hiszik, hogy az irodai munka kevésbé veszélyes, mint a kemény, fizikai munka. Pedig az irodai munkahelyen is többféle kockázati tényezőnek vagyunk kitéve. A képernyős munkát végzők körében évről évre növekszik a mozgásszervi, keringési és szemészeti panaszok és tünetek, eltérések előfordulása, leggyakoribbak a nyaki, derék- és hátfájdalom, fejfájás, szemszárazság, látásromlás, valamint az alsó végtagi visszeresség. Ahhoz, hogy elkerülhessük a tartós egészségkárosodást, tudnunk kell, hogy mire figyeljük, illetve mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében" -mondja Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Az ülőmunka ártó hatása
A folyamatos ülés során gerincünket egyoldalúan, statikusan terheljük, amely derék-, háti- és nyaki fájdalmat, de hosszabb idő alatt akár súlyosabb problémákat, mint például porckorong eltéréseket is okozhat. A hátizmok működése háttérbe szorul, a nyaki izmok görcsössé válnak, amely rossz testtartáshoz vagy akár végtagzsibbadáshoz is vezethetnek. Az egy helyben ülés során előforduló másik súlyos probléma az alsó végtagi vénás pangás, mely növelheti a visszeresség kialakulásának kockázatát. Az ülőmunka során ugyanis a lábakat hosszabb ideig nem használjuk, így az alsó lábszár izmai nem húzódnak össze és nem segítenek a vénás vér lábból történő eltávolításában. Mit tehetünk mindezek kialakulása ellen? Bizonyos időközönként tartsunk szünetet, álljunk fel és sétáljunk, illetve ülés közben is az asztal alatt mozgassuk néha a lábainkat, hogy a vádlink összehúzódjon. Végezzünk fej-, derék- és vállkörzést, valamint nyújtó hatású gyakorlatokat. Nagyon fontos, hogy a széken helyesen üljünk: csípőnket toljuk hátra, a medencénket billentsük előre, hogy a szék háttámlája megtámassza hátunkat. Ha szükséges, ne csak nyakunkat nyújtsuk előre, hanem teljes hátunkkal dőljünk a monitor felé, vagy menjünk közelebb az asztalhoz. A monitort és a billentyűzetet úgy helyezzük el az asztalunkon, hogy használatukhoz ne kelljen elfordulnunk, a szék magasságát pedig úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen a padlóra, térdünk pedig derékszögben hajoljon be.

A monitor káros hatásai
Egy hosszú és fárasztó nap után azt érezhetjük, hogy a betűk összefolynak előttünk, ég és viszket a szemünk, sőt gyakran még a fejünk is megfájdul. Ezek mind a szem túlterheltségének tünetei, amelyet a monitor előtti munkavégzés okoz. A feladat befejeztével a panaszok általában megszűnnek, de sajnos olyan problémák is kialakulhatnak - mint például a szemszárazság, a szem romlása - amely orvosi segítséget igényelnek. A tüneteket enyhíthetjük, vagy megelőzhetjük, ha gyakran pislogunk, időnként megszakítjuk a munkát, vagy néha a megfelelő könnyréteget pótló szemcseppet használunk. Ha a problémák nem szűnnek, vagy fokozódnak, mindenképpen érdemes felkeresni a szemész orvost.

A légkondicionáló és padlószőnyeg veszélyei
Ha az irodai klímaberendezéseket nem - vagy nem megfelelően - tisztítják és fertőtlenítik, betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat és gombákat juttathatnak a levegőbe. Hogy a fertőzéseket elkerüljük, a nyári hőség előtt mindenképp fertőtleníttessük a berendezéseket. Ám a túlzásba vitt hűtés is kellemetlenségeket okozhat. Ha túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, vagy kellemetlen huzathatás, légáramlat lép fel, annak könnyen megfázás, torokfájás lehet az eredménye, aki pedig a beömlőnyílás alatt ül, az ízületeiben is érezheti a kellemetlen tüneteket. Érdemes tehát úgy beállítani a berendezést, hogy a kinti hőmérsékletnél nagyjából 5-7 fokkal hűvösebb levegőt biztosítson. A padlószőnyeggel burkolt irodákban a szőnyegben megtelepedő por okozhat kellemetlen, allergiás tüneteket, így rendszeres portalanításuk, tisztításuk javasolt.


 

Májvédő gyógynövény

A máriatövis nem  mostanában felkapott gyógynövény, már az ókori birodalmakban is felismerték jótékony hatását és rendszeresen fogyasztották sylimarin tartalmú, érett magjait. Napjainkban leginkább a méregtelenítési kúrák során alkalmazzák, ugyanis sejtregeneráló hatásának köszönhetően segítséget nyújt a máj folyamatos megújulásában csökkentve a toxinok által okozott sejtkárokat.

Szervezetünk és legfőbbképpen májunk folyamatos harcot vív a környezetünkből szinte észrevétlenül érkező káros anyagok ellen. A különleges hatású máriatövis ebben a méregtelenítő folyamatban nyújt segítséget(például olyan méregtelenítő kapszulák hatóanyagaként, mint a Silegon*), hiszen fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-és a fehérjeszintézist, ezáltal biztosítva legnagyobb mirigyünksejt-újratermelődését „A máriatövis legfontosabb szerepe a máj sejtjeinek regenerálása, és a sejtek pusztulásának megakadályozása. A gyógynövény leghatásosabb részei a sylimarint tartalmazó érett magok, ezeket hasznosítják a májvédő kapszulák is. A növény föld feletti részei egyébként forrázatként, vagy köretként elkészítve is fogyaszthatók, de csak mértékkel” – mondja Györki Niké dietetikus. Ez az Európában őshonos gyógynövény megakadályozza a káros anyagok eltávolításához nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket. Sokan úgy gondolják, a méregtelenítésre csak a májbetegségekben szenvedőknek van szüksége. Ez azonban nem így van. Például hosszú távú gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy tartósan toxikus anyagokkal kapcsolatba kerülő személyeknek mindenképpen javasolt egy-egy májvédő máriatövis kúra beiktatása. 


 

Hungaroring Futófesztivál és Egészségnap

2013. június 29-én a lóerők és benzingőz helyett az állóképességé és az izmoké lesz a főszerep. A mozgás szerelmesei egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy kipróbálják magukat a Hungaroringen, ahol a futás mellett az egészségmegőrzés is fontos szerepet kap! A futóversenyeken négy számban indulhatnak a résztvevők: 1. félmaraton terepen, 2. félmaraton aszfalton, 3. egy kör a ring aszfaltcsíkján, 4. egy kör terepen.

Igazi kuriózum várja tehát a versenyzőket, hiszen a pályacsíkon kívül a közel 20 hektáros erdőben kialakított egyedi off-road pályán is meghódíthatják a ringet. A futóversenyek mellett izgalmas kerékpárversenyek is várják a látogatókat. Az eseményen profi és amatőr aszfalt- és terepfutók, kerékpárosok, valamint gyalogolni vágyók egyaránt részt vehetnek.A Hungaroring Futófesztiválon nemcsak a versenyzők húznak futócipőt. Ismert hazai sztárok és médiaszereplők is rajthoz állnak, és reményeink szerint a sajtó képviselői közül is sokan megméretik állóképességüket, gyorsaságukat. Mindezeken kívül lehetősége van vállalatok munkatársainak csoportosan is jelentkezni a programokra. Annak a cégnek a humánerőforrás munkatársát, aki a legtöbb jelentkezőt nevezi, értékes ajándékkal jutalmazzuk. A felnőttek mellett kisgyermekek is indulhatnak a 400 méteres Ovi-futamon.

Egészségnap. Az aktív sport az egészséges életvitel szerves része. Nem véletlen, hogy a rendezvényen is kiemelt szerep jut a sport mellett az egészségmegőrzésnek is! A látogatóknak lehetősége nyílik különböző egészségügyi szűrővizsgálatok, egyéni életmód tanácsadás vagy különböző masszázsok kipróbálására, de lesz egészséges ételkóstoló, és bemutatók sokasága is. Megismerkedhetnek a bioételek és bio gazdaságok világával, megkóstolhatják milyen újdonságok, új ízek kerültek a biotermékek, és az egészséges ételek palettájára. Új és hatékony megoldásokat ismerhetnek meg a testi-lelki egészségmegőrzés területén, a legjobb szakemberek jóvoltából.

Szórakozás. A Hungaroring Futófesztivál és Egészségnap műsorát sokféle program színesíti! A versenyek közben élményekkel teli programok és vérpezsdítő koncertek felelnek a hangulatért. Tartalmas vezetéstechnikai bemutató vár a biztonságos autózás híveire, de azok sem maradnak esemény nélkül, akik inkább bepattannának a volán mögé. A vezetés és sebesség rajongói Gokartokban bizonyíthatják tudásukat!

Nemcsak a látogatókra, de a versenyzőkre is vár egy meglepetés! Valamennyi nevező részt vesz a Tombolában a helyszínen kapott rajtszámával! A szerencsés rajtszám tulajdonosát nagyszerű ajándékkal lepjük meg! 

Ritka és Veleszületett Betegségek Napja

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége immár 6. alkalommal rendezte meg hazánkban - 44 országgal összhangban - a Ritka Betegségek Világnapját, ezúttal február 23-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A rendezvény célja, hogy felhívják a társadalom és a döntéshozók figyelmét a ritka betegségekre és a betegek életére gyakorolt hatásukra. 2013-ban a világnap a határon átnyúló egészségügyi összefogásra fókuszált.

Magyarországon több mint 2 millió ember életét érinti, ha a család valamelyik tagja ritka, többnyire genetikai eredetű betegségben szenved. A 800  ezernyi (!) hazai betegen kívül ugyanis a szülők és a testvérek mindennapjait is nagyban befolyásolják a legtöbbször gyógyíthatatlan bajok. Az idén február 23-án a Vajdahunyad várba jöttek el az érintettek, köztük is elsősorban a fővárosban élő beteg gyermekek és szüleik, hogy érezzék az összefogást, hiszen együtt könnyebb leküzdeni a fájdalmat, a mindennapi nehézségeket, és nevetni, szórakozni, játszani is jobb a sorstársak között. A törpenövésűek, a neurofibromatózisban szenvedők, az autisták, az enzimhiányosok vagy az Asperger, illetve a Williams-szindrómások mind ebbe a körbe tartoznak. Van, amelyik betegséget jobban ismerjük – hála a filmgyártásnak, az autizmust, gondoljunk csak az Esőemberre – van, amelyet kevésbé. A világon több mint hatezerre teszik a ritka betegségek válfaját. Van olyan kór, amelyben világszerte tucatnyian betegszenek meg, és van, amelyekben több százezren.

Magyarországon a neuorofibromatózistól – a testen mindenütt megjelenő, kívülről is látszó, eltávolítás után visszanövő, kisebb-nagyobb daganatoktól - 6-8 ezren szenvednek. Az ilyen betegségekkel küzdők egész életükben szinte bujkálnak, annak is örülnek, ha nem csúfolják vagy közösítik ki őket, bár ezzel gyermekkorukban szinte mindnyájan megküzdenek. Másoknak „csak” tönkremegy a magánéletük és nem kapnak tisztességes munkát. A ritka betegségben szenvedő gyermekek 30 százaléka nem éri meg a 6. életévét. Akik megérik a felnőtt kort, azok számára is rövidebb a várható élettartam. Ráadásul sok ritka betegség egymást átfedi – van, aki egyszerre autista és hiperaktív.

A legnagyobb gond – ahogyan Bach Rezső, a neurofibromatózisban szenvedők szövetségének magyarországi elnöke hangsúlyozta – az, hogy az orvosok sokszor későn ismerik fel a betegséget, ha egyáltalán felismerik. Már a védőnőknek figyelnie kellene a gyerekek furcsa tüneteire: például a kicsi egész életét tönkre tevő, bonyolult, olykor csak külföldön elvégezhető műtéttel eltávolítható arcdaganatok már néhány éves korban jelentkeznek. Az utóbbi években javult a helyzet az orvosi ellátás és a diagnosztizálás terén, de még mindig a szülők hősies küzdelmén múlik többnyire, milyen minőségű életet élhetnek gyermekeik. A felnőtt kort viszonylag kevesen érik el az ilyen betegségekben szenvedők, de akik megérik, azoknak sincs könnyű dolga, hiszen közös sorsuk többnyire a kiközösítés, az egyedüllét, és állást is nagyon nehéz találniuk.

A Ritka Napon - ahogyan az érintettek nevezik rendezvényüket – a vidáman játszó és bajukat időlegesen elfeledő gyermekeken és szüleiken kívül – a hazai betegszervezetek vezetői és azok a hazai leghíresebb orvosok is részt vettek, akik specialistái ezeknek a kóroknak.


 

oldalak:  1  2  3  4  5   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat