.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
Robbie Williams új premierjében egy cicával énekel

Vadonatúj dallal jelentkezik Robbie Williams, méghozzá a méltán híres cica, a csintalan fekete-fehér Felix új hangjaként. Az It´s Great to Be a Cat című szerzeményt saját macskái inspirálták.

bővebben >
 


Ragyogj! - január 21-én látványos Ünneppel kezdődik Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év

Egy hétvége, 13 helyszín és 50 fantasztikus kulturális esemény Veszprém belvárosában: január 21-én Európa-szerte minden szem Veszprémre és a Bakony-Balaton régióra szegeződik. A város a régióval közösen viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek első lépése a grandiózus megnyitó show lesz: a különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész héten színes, összművészeti kísérőprogramok várják a Veszprémbe látogatókat.

Január 21-én az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődik az a kulturális évad, melyre Veszprém és a csatlakozott 116 település több éve készül.

Az Európa Kulturális Fővárosa programév indulásával olyan időszak veszi kezdetét, amely minden itt élő és ide látogató számára új ajtókat nyit meg. Olyan ajtókat, amelyek gazdag kulturális kincseinkre, értékeinkre nyílnak. Arra a gazdag örökségre, amely évszázadokon, sőt évezredeken ível át és amely minden magyar ember számára büszkeséget jelenthet.

A felvezető évek után végre elérkezett a pillanat, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa. Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak. Ez nem csak hivatalossá teszi az EKF-év beköszöntét, hanem egyúttal egy örömünnep is, amelyet az utcákra kivonuló közönség, a lebonyolító csapat, kultúrakedvelők, a város, a régió szerelmesei együtt élhetnek meg.

A részletekről a "bőveben" szóra kattintatva olvashatnak

bővebben >
 


Tél végi ünnepeink története

Tél végi ünnepeink története

A karácsony a szeretet és béke, a család ünnepe és ekkor emlékezünk meg a kis Jézus születéséről is. Az emberek tudatában a karácsony keresztény ünnepként él, ám gyökerei jóval korábbra, a pogány időkre nyúlnak vissza.

Az emberiség több ezer évvel azelőtt is ünnepelt ezekben a napokban, mielőtt Jézus megszületett volna. A téli csodavárás pogány hagyományokra nyúlik vissza. Akkoriban persze nem vallásos ünnep volt, hanem az őszi munkák végét ünnepelték és az új évet köszöntötték. Az ősi legendákban istenségek szálltak alá az alvilágba, hogy megküzdjenek a sötétség erőivel. Az emberek a természet termékenységét emberáldozatokkal igyekeztek biztosítani, így próbálták megalapozni a földi békét és szeretetet.

A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat

bővebben >
 


Ilyen volt a karácsony az 1980-as és 70-es években
Retró könyv a fél évszázaddal ezelőtti karácsonyokról

„Így karácsonyoztunk a 80-as években” címmel megjelent Glázer Tamás újabb könyve, a Tó-retró könyvtár sorozatban. A szerző a Balaton rejtélyeinek megfejtése után most az 1970-es, 80-as évek karácsonyait idézi fel, hihetetlen és humoros történeteket mesélve a Kádár-kor utolsó évtizedeinek ünnepeiről.

bővebben >
 


Kisebb, de zöldebb lesz a bécsi Christkindlmarkt

Kevesebb stand, energiatakarékosság, bio ételek és italok – ezekkel az újításokkal várja idén a látogatókat Bécs híres karácsonyi vására, a Christkindlmarkt. Több hely lesz nézelődni, és kialakítanak egy gyerekbarát részt is.

bővebben >
 


Nyugdíjas Ősz az Állatkertben

Egész októberben és novemberben is tart a Nyugdíjas Ősz a Budapesti Állatkertben. Ebben az időszakban a szokásosnál is nagyobb kedvezményekkel kedveskednek a szépkorúaknak, akiket a kert területén további kedvezmények is várnak.

Már október elsején elkezdődött, és egészen november 30-ig tart a Nyugdíjas Ősz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A két hónapon át tartó időszakban a 65 éven felüliek (nyugdíjas jogviszonytól függetlenül), illetve a nyugdíjas igazolással rendelkezők (életkortól függetlenül) a szokásos kedvezményes szenior jegynél is kedvezőbb áron, 1500 forintért válthatnak jegyet az Állatkertbe. Emellett a kert területén több vendéglátóhely is kedvezményeket kínál a szépkorúaknak.

A tapasztalatok szerint a nyugdíjasok ilyenkor nemcsak családtagjaikkal, unokáikkal szokták felkeresni az Állatkertet, hanem nagy számban érkeznek nyugdíjasokból álló baráti társaságok, illetve nyugdíjasklubok és más közösségek csoportjai is.

Látnivalóból sincs hiány, hiszen a hazai állatkertek közül a legtöbb féle állat itt látható. A közönség első számú kedvence természetesen Samu, a kiselefánt, de a nemrégiben bemutatkozott lajhárkölyökre is sokan kíváncsiak. Október hónapban még tartanak az úgynevezett „Légy ott!” programok is, napi huszonöt látványetetéssel, állattréninggel, bemutatóval és egyéb érdekességgel.

A Nyugdíjas Ősz két hónapon át tartó kedvezményes időszakát 2008 óta minden évben meghirdeti az Állatkert. Előtte, 2007-ben „Nyugdíjas Hónapot”, a megelőző években pedig a „Nyugdíjas Hetet” tartottak az őszi szezonban.

bővebben >
 


Fradi mesekönyv

A Fradi mesekönyv megjelenésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot ír ki a Provident Pénzügyi Zrt. az FTC-vel együttműködve. A pályázatra a Fradista leszek! című mesekönyv történetéhez hasonlóan olyan felemelő, kedves focis sztorikat várnak, amelyek a Fradiról és a nagyszülő-unoka kapcsolatról szólnak. A fődíjat elnyerő család négy tagja egy fantasztikus utazáson kísérheti el a Ferencváros férfi labdarúgó csapatát a törökországi Trabzonban rendezett Európa Liga-mérkőzésre.

bővebben >
 


A valóság ihlette a Tulipános Kocsma különleges regényt

A Tulipános Kocsma című kisregény üzenete, hogy az egyszerű, olykor kisiklott életű emberek számára is van remény, hogy maradandót alkossanak. Optimista, humorral fűszerezett, könnyed nyári olvasmány, szerethető karakterekkel.

bővebben >
 


Gábor Zsazsa múzeum nyílt Budapesten

Csütörtökön ünnepélyes keretek között nyitották meg a budapesti ORIGO Filmstúdióban a világ első olyan múzeumát, amelyet Zsazsa Gabor színésznő emlékének ajánlanak. A látogatók mások mellett a művésznő bútorait, ruháit, kitüntetéseit, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetik ezentúl a magyar filmtörténelem fontos helyszínén.

bővebben >
 


Műalkotásokkal hív űrutazásra a pécsi m21 Galéria

Május végén mintegy 450 millió forint értékű, 65 művész 250 műalkotását felvonultató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában AZ ŰR  alternatív kozmoszok címmel. A többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László munkáit bemutató lenyűgöző tárlat az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba. A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek a galéria 1100 négyzetméterén.

bővebben >
 


A könyvkiadás ma már mindenki számára elérhető
A könyv az egyik legolcsóbb és legmaradandóbb szórakozási forma

Annak ellenére, hogy számos kikapcsolódási lehetőség közül választhatunk, az olvasás semmit nem veszített a népszerűségéből, és amellett, hogy a kiadványok többsége már elektronikusan, illetve hangoskönyv formájában is elérhető, a könyvet egyik sem képes letaszítani a trónjáról. Semmi nem helyettesítheti a papír tapintását, illatát, a lapozás élményét és a könyvespolcon sorakozó színes borítók látványa keltette kellemes érzést. Egy szerző számára pedig a műve a névjegye, lényeges, hogy kézzelfogható, forgatható is legyen.

bővebben >
 


Álljon meg egy novellára - ötödször

Kevés olyan kulturális jelenség van, ami annyira meghatározná az ország nagyvárosainak utcaképét, mint a JCDecaux immár ötéves Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázata, melyet idén második alkalommal a Magyar Telekommal közösen rendeznek meg. A nagy népszerűségnek örvendő esemény 2022-ben is visszatér, hogy felületet adjon az ország írótehetségeinek, akiknek egy kiválasztott novelláját most először színpadra is állítják a Magyar Telekom jóvoltából.

bővebben >
 


Ukrajnai tervezővel startolt a Budapest Fashion Week

Ukrajnai tervezővel startolt a Budapest Fashion Week

Április 20-21-22-én kerül megrendezésre a 24. Budapest Fashion Week. Ez alkalomból kérdeztük a főszervező-tulajdonost, Kengurut, azaz Mayer Balázst.

„Két év kényszerszünet után, januárban újult erővel álltunk neki a 2022-es Budapest Fashion Week szervezésének. Aztán jött a háború. A szomszédunkban zajló események következményei, a személyes emberi tragédiák mindannyiunkat megérintenek, aggódva, szorongva követjük a napi történéseket, és egy jobb világba vetett hit reményével dolgozunk mi magunk is.”

bővebben >
 


Bödőcs Tibor alkotói szabadságra vonul
Április 1-jén a Comedy Centralon zárja országos turnéját a népszerű stand-upos

Nem áprilisi tréfa! Bödőcs Tibor alkotói szabadságra megy, hogy kipihenje az elmúlt, pörgős időszak fáradalmait. A stand-up kedvelőinek viszont addig sem kell nélkülöznie a bödőcsi univerzumot és a szókimondó poénokat, hiszen a Comedy Central április 1-jén 21.00 órától műsorra tűzi a Kolera a Vackor csoportban című, nagysikerű önálló turnéestjét. Bödőcs azt is elárulta, mit tervez a továbbiakban.

bővebben >
 


Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Nívójának köszönhetően a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számon tartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 14. alkalommal rendezik meg Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában, az egész évben üzemelő Fővárosi Nagycirkuszban. A fesztiválon a világ legjobb artistaművészei, kulturális csemegék és szakmai konferenciák várják az érdeklődőket. 

bővebben >
 


Egy csipetnyi Erdély

Hiánypótló irodalmi tartalmú képeskönyvet készített Bendekffy Katalin Prima díjas, MMA ösztöndíjas énekművész, aki zenei és színházi karrierjében hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt komoly sikereket ért el. Katalin Egy Csipetnyi Erdély című könyve gyerekeknek és családoknak szól.

bővebben >
 


Menekülés, New York, szerelem
Könyvajánló

Romantika, szerelem, tudomány, bonyodalom és a világ legizgalmasabb városa, New York – íme, a tökéletes kikapcsolódás receptje Czank Nelli új regényében. A Menekülés, New York, szerelem egy letehetetlen történet a stewardessből lett regényíró tollából.

bővebben >
 


Culture43 - Ingyenes kulturális élmények diákoknak

A Sport43 népszerű kezdeményezését követően a 43 (forfree) hitvallása a kultúrát, művészetet is belengi. Október közepétől az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolás diákok változatos kulturális programokon vehetnek részt térítésmentesen osztályukkal.

bővebben >
 


Gasztrohegy 4.
Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Amikor vége a nyárnak, és kicsit kiürül a Balaton, egy új korszak következik: egy olyan szakasza az évnek, amit a Badacsonyi borvidéken a nem csak a szüret tesz izgalmassá. Ilyenkor lesz idő a konyhákban kísérletezni, játszani az ősz ízeivel, színeivel, alapanyagokban gazdag időszak ez, jöhetnek az új étlapok, és minden visszáll egy nyugodtabb kerékvágásba. nem véletlen, hogy ilyenkor indul a Gasztrohegy programsorozat is, hiszen az ősz és a tél azoké, akik az igazi különlegességet keresik. Ilyenkor van idő megismerni a Balaton egy nyugodtabb, otthonos arcát, amikor a vendéglátókkal is könnyebb összefutni, és akár ráérősen borozgatni. Induljunk neki a Gasztrohegynek, és fedezzük fel lépésről lépésre, falatról falatra, kortyról kortyra Badacsonyt!

bővebben >
 


Hajdú-Antal Zsuzsanna - Belvárosi srác

A hősök márpedig köztünk élnek! Ők azok, akik akkor sem adják fel, ha nehézséggel kell megküzdeniük, akik akkor is mennek tovább, ha a világ kifordul a négy sarkából. Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvének főszereplője pont egy ilyen hétköznapi hős, a Belvárosi srác című regény pedig olyan sorsokat mutat be, amelyek messze vannak a tökéletesnek tűnő életektől, mégis pont ettől szerethetőek. A könyvet igaz történet ihlette.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat