.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
Tollak és Tappancsok - meseíró pályázat
Az Állatkert és a Magyar Írószövetség közös felhívása

"Állatkertünk a múltban már többféle pályázatot is hirdetett, jóllehet ezek általában fotópályázatok voltak. Most azonban arra gondoltunk, hogy egy mesepályázattal állunk elő, amelyben a Magyar Írószövetség a partnerünk. A tervek szerint a legjobb meséket még karácsony előtt egy gyűjteményes mesekönyv formájában is kiadjuk" - jelentette be Hanga Zoltán, a Budapesti Állatrkert szóvivője.

bővebben >
 


Indul a Costa Art & Craft pályázat!

Egy jó kávé csodákra képes – felfrissít, inspirál, energiát ad. A hazai prémium kávépiac egyik vezető szereplője, a Costa Coffee frissen elvégzett kutatása szerint a kávé egy erős inspirációs tényező. Ebből kiindulva a vállalat szeretné megtudni, hogy kit mire inspirál egy minőségi kávé, ezért több mint 2,25 millió forint összdíjazással meghirdeti a Costa Art & Craft pályázatot, amelyre professzionális művészek, a művészeti felsőoktatásban résztvevők és minden 18 éven felüli magyar alkotó pályázatát várja augusztus végéig.

bővebben >
 


Sárkány Éve Lampion Fesztivál az állatkerti Biodómnál
Hetven estén át tartó kínai fényvarázs Budapesten

December 16-tól február 24-ig tart a Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodóm térségében, ahol a kínai lampionművészet több száz alkotását, csodálhatja meg a nagyközönség. A látványos kompozíciók varázslatos, fénnyel teli mesevilága esténként 17 és 21 óra között várja a látogatókat.

bővebben >
 


FITT program: Legyél te is író!

A magyar könyv is magyar termék mozgalom (MKMT) és a HELMA Kiadó 2023. tavaszán meseíró pályázatot hirdetett „Legyél te is író!” címmel. A zsűrizés során több olyan pályaművel is találkoztunk, amelyeknél felkaptuk a fejünk, és azt gondoltuk, hogy „Ez igen! Nagyon tehetséges.” Ebből született az ötlet, hogy indítsunk el egy mentorprogramot a MKMT mozgalom keretében, a HELMA kiadó támogatásával, melynek az a célja, hogy felkarolja és segítse az ifjú író-tehetségeket. Hat írótársammal együtt vállaltuk, hogy évente 6-6 diák írással kapcsolatos készségeit fejlesztjük.

A Mentor-program elindítását a „Legyél te is író!” pályázat eredményhirdetésén és ünnepélyes díjátadóján jelentettük be Egerben, 2023. szeptember 17-én. Így ezen a napon alakult meg a Fiatal Író Tanoncok Társasága, röviden FITT.

 

bővebben >
 


Írók-könyvek a világ országaiból

Elsőként csatlakozott "A magyar könyv is magyar termék" mozgalom, valamint mindkét alapítója, Sky S.T. írónő és a Helma Kiadó az Írók-könyvek a világ országaiból kezdeményezéshez.

bővebben >
 


Száz éves papírgyár a városban
Csepel sétálóutcájába költözött a magyar papíripar helyi fellegvárának történelme

Idén ünnepli alapításának századik évfordulóját a Dunapack Packaging csepeli üzeme, korábbi nevén Csepeli Papírgyár. Az üzem története egybeforrt a városrészével, így a jeles évforduló alkalmából szabadtéri gyártörténelmi kiállítás nyílt Csepel belvárosában, a Karácsony Sándor sétányon. A tárlat november 5-éig látható.

bővebben >
 


Megjelent az MKMT szerzők 2024-es naptára

MKMT szerzők összefogásával, a HELMA kiadó támogatásával megjelent az MKMT szerzők 2024-es naptára. Az MKMT mozgalom - A magyar könyv is magyar termék - a lehető legtöbb fórumon és formában igyekszik felhívni a figyelmet a magyar szerzőkre és műveikre. Egy különleges kezdeményezést, az Irodalmi naptárat indítják útjára idén. A naptárban szereplő mesék, versek különlegessége, hogy nem csak meseírók tollából származnak. A Helma Kiadó és az MKMT mozgalmat pártoló lelkes írók felajánlották műveiket támogatásként a naptár elkészítéséhez. Mindenki kíváncsian várja, mit szól hozzá a nagyközönség?

bővebben >
 


Lezárult a meseírói pályázat

Lezárult a Magyar könyv is magyar termék mozgalom első pályázata, amire több mint 70 érvényes pályázat érkezett. Köszönhetően több médium hathatós együttműködésének, igen szép számmal érkeztek írások az ország minden tájáról, és a határokon túlról.

bővebben >
 


Támogasd az MKMT mozgalom törekvéseit!

Támogasd a munkánkat, amennyiben egyetértesz a céljaival:

- szeretnéd, hogy minél több magyar nyelven írt magyar könyv szülessen,

- szeretnéd, hogy a fiatalok többet olvassanak, írjanak,

- szeretnéd, hogy külföldön is jobban elismerjék a magyar szerzők írásait, 

akkor támogasd te is az MKMT mozgalom céljait, vagy egy adott projekt megvalósítását, lebonyolítását!

bővebben >
 


Meseíró pályázat gyerekeknek, felnőtteknek
Leadási határidő: 2023. június 30.

Kedves gyerekek és felnőttek!

Képzeljétek el, hogy az emberek olvasni fogják a ti meséteket is, szerte az országban, de akár még külföldön is, mindenhol, ahol élnek magyar emberek. Megismerik a nevedet, és aki nagyon ügyes lesz, azzal még interjút is készítenek. Ugye milyen izgalmas?

Mit kell ehhez tenned?

bővebben >
 


Kulturális migránsok érkeznek a Nemzeti Múzeumba
Sam Havadtoy legújabb műveiből nyílik kiállítás

2023. június 22-én nyílik a 70 éves Sam Havadtoy Hommàge – Kulturális migránsok című kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban. A sokak által amerikaiként számon tartott, brit-magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló művész – aki barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono – az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre. Tizenegy klasszikussá vált modern festő egy-egy képét a rá jellemző karakteres csipkés technikájával újraalkotta, eléjük pedig fedelet illesztett, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak. Érdekesség, hogy a kiválasztott tizenegy világsztár művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető. A stílusosan tizenegy hétig nyitva tartó tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű – minden héten egy másiktól. Ilyen még nem volt Budapesten – páratlan művészeti csemegének ígérkezik ez a különleges kiállítás, mely a hazai premier után a világ több más múzeumában is látható lesz majd.

A kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóit szinte egyáltalán nem ismeri Nyugat-Európa és az Egyesült Államok szakmai közönsége – kivéve azt a művészt, aki barátként olyan korszakos jelentőségű alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono (ráadásul a japán művésszel élettársi kapcsolatban élt húsz éven keresztül). Sam Havadtoy műveit már Magyarországon is sokan ismerik – jónéhány egyéni kiállítása volt az elmúlt évtizedben a budapesti Ludwig Múzeumtól kezdve a szentendrei Ferenczy Múzeumon át kitűnő képzőművészeti galériákig.

A sokak által amerikaiként számon tartott, brit-magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló, immár 15 éve Milánóban, Budapesten és Szentendrén élő művész az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre, amelynek egyes darabjain újrafestette valamely klasszikussá vált modern festő közismert képét. Tizenegy olyan alkotót választott ki, aki saját művészettapasztalatát erősen befolyásolta – az ő emlékük előtt tisztelegve alkotott tizenegy új művet. Ebből az anyagból rendez egy különleges kiállítást Gulyás Gábor kurátor, amely június 22-én nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezen nemcsak azt csodálhatjuk meg, ahogy Max Beckmann, Marc Chagall, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Moholy-Nagy László, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol egy-egy művét Havadtoy karakteres csipkés technikájával újraalkotta, hanem az eléjük illesztett fedelet is, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak. Érdekesség, hogy a kiválasztott tizenegy világsztár művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető, s mivel Havadtoy szintén így értelmezi saját életútját, ez lett a művészek közös nevezője. A megidézett alkotóktól is megjelenik a tárlaton egy-egy mű – minden héten egy másiktól. Ilyen még nem volt Budapesten – páratlan művészeti csemegének ígérkezik ez a különleges kiállítás!

 

bővebben >
 


Robbie Williams új premierjében egy cicával énekel

Vadonatúj dallal jelentkezik Robbie Williams, méghozzá a méltán híres cica, a csintalan fekete-fehér Felix új hangjaként. Az It´s Great to Be a Cat című szerzeményt saját macskái inspirálták.

bővebben >
 


Ragyogj! - január 21-én látványos Ünneppel kezdődik Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év

Egy hétvége, 13 helyszín és 50 fantasztikus kulturális esemény Veszprém belvárosában: január 21-én Európa-szerte minden szem Veszprémre és a Bakony-Balaton régióra szegeződik. A város a régióval közösen viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek első lépése a grandiózus megnyitó show lesz: a különleges, nagyszabású produkció mellett egész nap, sőt egész héten színes, összművészeti kísérőprogramok várják a Veszprémbe látogatókat.

Január 21-én az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődik az a kulturális évad, melyre Veszprém és a csatlakozott 116 település több éve készül.

Az Európa Kulturális Fővárosa programév indulásával olyan időszak veszi kezdetét, amely minden itt élő és ide látogató számára új ajtókat nyit meg. Olyan ajtókat, amelyek gazdag kulturális kincseinkre, értékeinkre nyílnak. Arra a gazdag örökségre, amely évszázadokon, sőt évezredeken ível át és amely minden magyar ember számára büszkeséget jelenthet.

A felvezető évek után végre elérkezett a pillanat, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa. Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak. Ez nem csak hivatalossá teszi az EKF-év beköszöntét, hanem egyúttal egy örömünnep is, amelyet az utcákra kivonuló közönség, a lebonyolító csapat, kultúrakedvelők, a város, a régió szerelmesei együtt élhetnek meg.

A részletekről a "bőveben" szóra kattintatva olvashatnak

bővebben >
 


Tél végi ünnepeink története

Tél végi ünnepeink története

A karácsony a szeretet és béke, a család ünnepe és ekkor emlékezünk meg a kis Jézus születéséről is. Az emberek tudatában a karácsony keresztény ünnepként él, ám gyökerei jóval korábbra, a pogány időkre nyúlnak vissza.

Az emberiség több ezer évvel azelőtt is ünnepelt ezekben a napokban, mielőtt Jézus megszületett volna. A téli csodavárás pogány hagyományokra nyúlik vissza. Akkoriban persze nem vallásos ünnep volt, hanem az őszi munkák végét ünnepelték és az új évet köszöntötték. Az ősi legendákban istenségek szálltak alá az alvilágba, hogy megküzdjenek a sötétség erőivel. Az emberek a természet termékenységét emberáldozatokkal igyekeztek biztosítani, így próbálták megalapozni a földi békét és szeretetet.

A részletekről a "bővebben" szóra kattintva olvashat

bővebben >
 


Ilyen volt a karácsony az 1980-as és 70-es években
Retró könyv a fél évszázaddal ezelőtti karácsonyokról

„Így karácsonyoztunk a 80-as években” címmel megjelent Glázer Tamás újabb könyve, a Tó-retró könyvtár sorozatban. A szerző a Balaton rejtélyeinek megfejtése után most az 1970-es, 80-as évek karácsonyait idézi fel, hihetetlen és humoros történeteket mesélve a Kádár-kor utolsó évtizedeinek ünnepeiről.

bővebben >
 


Kisebb, de zöldebb lesz a bécsi Christkindlmarkt

Kevesebb stand, energiatakarékosság, bio ételek és italok – ezekkel az újításokkal várja idén a látogatókat Bécs híres karácsonyi vására, a Christkindlmarkt. Több hely lesz nézelődni, és kialakítanak egy gyerekbarát részt is.

bővebben >
 


Nyugdíjas Ősz az Állatkertben

Egész októberben és novemberben is tart a Nyugdíjas Ősz a Budapesti Állatkertben. Ebben az időszakban a szokásosnál is nagyobb kedvezményekkel kedveskednek a szépkorúaknak, akiket a kert területén további kedvezmények is várnak.

Már október elsején elkezdődött, és egészen november 30-ig tart a Nyugdíjas Ősz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A két hónapon át tartó időszakban a 65 éven felüliek (nyugdíjas jogviszonytól függetlenül), illetve a nyugdíjas igazolással rendelkezők (életkortól függetlenül) a szokásos kedvezményes szenior jegynél is kedvezőbb áron, 1500 forintért válthatnak jegyet az Állatkertbe. Emellett a kert területén több vendéglátóhely is kedvezményeket kínál a szépkorúaknak.

A tapasztalatok szerint a nyugdíjasok ilyenkor nemcsak családtagjaikkal, unokáikkal szokták felkeresni az Állatkertet, hanem nagy számban érkeznek nyugdíjasokból álló baráti társaságok, illetve nyugdíjasklubok és más közösségek csoportjai is.

Látnivalóból sincs hiány, hiszen a hazai állatkertek közül a legtöbb féle állat itt látható. A közönség első számú kedvence természetesen Samu, a kiselefánt, de a nemrégiben bemutatkozott lajhárkölyökre is sokan kíváncsiak. Október hónapban még tartanak az úgynevezett „Légy ott!” programok is, napi huszonöt látványetetéssel, állattréninggel, bemutatóval és egyéb érdekességgel.

A Nyugdíjas Ősz két hónapon át tartó kedvezményes időszakát 2008 óta minden évben meghirdeti az Állatkert. Előtte, 2007-ben „Nyugdíjas Hónapot”, a megelőző években pedig a „Nyugdíjas Hetet” tartottak az őszi szezonban.

bővebben >
 


Fradi mesekönyv

A Fradi mesekönyv megjelenésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot ír ki a Provident Pénzügyi Zrt. az FTC-vel együttműködve. A pályázatra a Fradista leszek! című mesekönyv történetéhez hasonlóan olyan felemelő, kedves focis sztorikat várnak, amelyek a Fradiról és a nagyszülő-unoka kapcsolatról szólnak. A fődíjat elnyerő család négy tagja egy fantasztikus utazáson kísérheti el a Ferencváros férfi labdarúgó csapatát a törökországi Trabzonban rendezett Európa Liga-mérkőzésre.

bővebben >
 


A valóság ihlette a Tulipános Kocsma különleges regényt

A Tulipános Kocsma című kisregény üzenete, hogy az egyszerű, olykor kisiklott életű emberek számára is van remény, hogy maradandót alkossanak. Optimista, humorral fűszerezett, könnyed nyári olvasmány, szerethető karakterekkel.

bővebben >
 


Gábor Zsazsa múzeum nyílt Budapesten

Csütörtökön ünnepélyes keretek között nyitották meg a budapesti ORIGO Filmstúdióban a világ első olyan múzeumát, amelyet Zsazsa Gabor színésznő emlékének ajánlanak. A látogatók mások mellett a művésznő bútorait, ruháit, kitüntetéseit, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetik ezentúl a magyar filmtörténelem fontos helyszínén.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat