.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2   

 
Jogsegély pszichiátriai jogsértések esetén

Olyan károsultaknak működtet jogsegélyszolgálatot az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, akik egy pszichiátriai kórházban, intézetben szenvedtek sérelmet: egészségkárosodást, megaláztatást, igazságtalan kényszerkezeléseket vagy akár egy szeretett családtag elvesztését.

bővebben >
 


Megjelent a Mesenaptár 2024

A Legyél te is író! pályázatra olyan sok tehetséges gyerek és fiatal küldte el a meséjét, hogy az MKMT mozgalom alapítói úgy döntöttek, a legérdekesebb, vagy legszebben illusztrált mesékből is készítenek egy naptárat. A borítót nem más, mint Kakucsi-Csernák Zoltán, Prima és Dürer díjas festőművész, az MKMT mozgalom nagykövete tervezte kislánya, Kakucsi-Csernák Ketrin ötlete alapján.

Mivel a gyönyörű borítót támogatásban kapta a mozgalom, így a naptár értékesítéséből befolyó profit teljes mértékben A magyar könyv is magyar termék mozgalmat támogatja. Köszönjük a gyerekeknek a meséket, illusztrációkat, Kakucsi-Csernák Zoltánnak a borító tervet, és neked, kedves vásárló a támogatást!

 

bővebben >
 


Munkába állt az első önkormányzati humanoid robot Bács-Kiskunban
Petőfi-szakértő robot állt szolgálatba Bács-kiskun Vármegyében

Új munkatárs érkezett Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához. Az aprócska, humanoid robot, Pepper, hamar a csapat kedvence lett, és már mindent tud Petőfi Sándorról. Az emberi és a gépi intelligencia ötvözetének hála a kis robot képes szórakoztatóan tanítani bárkit. Hamarosan a nagyközönség is megismerheti, hiszen az önkormányzat elsősorban rendezvényeken szerepelteti majd.

bővebben >
 


Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat
A kulcs a gyors alkalmazkodás

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.

bővebben >
 


Jó helyre került az 1%: mentőautóra költötték

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet nemrég saját mentőautót állíthatott szolgálatba, amelyet a tavaly felajánlott szja 1% felajánlásokból sikerült teljeskörűen felszerelni: többek között mobil lélegeztetőgép, monitor-defibrillátor-EKG funkciókat együttesen teljesítő készülék, elektromos oldallépcső és egy hordágy is került a fedélzetre az adófizetők jóvoltából, 25 millió Ft értékben.

bővebben >
 


Húsz éve láthatóak óriáspandák a bécsi állatkertben

Húsz éve, 2003. március 14-én érkeztek meg az óriáspandák a Schönbrunni Állatkertbe. Yang Yang és Long Hui a veszélyeztetett faj megőrzését célzó kutatási együttműködés keretében lettek a bécsi állatkert lakói. Az óriáspandák a mai napig a Kínai Népköztársaság tulajdonában vannak.

bővebben >
 


Fűtés nélküli irodaházat építenek Bécsben

Nem lesz fűtés abban az irodaházban, amelynek a napokban tették le az alapkövét Bécs új városrészében, aspern Seestadtban. Az épület szellőzéséhez a termeszvárak adták az ötletet, a fűtéshez az emberek és a világítás által leadott hőt használják majd. A fejlesztők szerint az épületben 22-26 fok között lesz a hőmérséklet.

bővebben >
 


Hazakísérő Telefon - minden nőnek jár az éjszakai biztonság

Nincs olyan nő, aki ne szorított volna magához kulcscsomót vagy ne került volna több háztömböt éjszakai sétája során, csak mert nem érezte magát biztonságban. A nemek közti egyenlőség alapfeltétele, hogy a nőknek se kelljen mindig szoronganiuk, amikor buliból tartanak haza vagy esti futásra indulnak. A Johnnie Walker most induló programjának köszönhetően a Hazakísérő Telefon Alapítvány még több nőnek segíthet a biztonságérzetük megteremtésében.

bővebben >
 


Gyermeknap az Állatkertben
Lepkekerttel, kisállatokkal, élményprogramokkal készül az Állatkert a hétvégére

Gyermeknap az Állatkertben

Május utolsó vasárnapjára, azaz a gyermeknapra, és persze az azt megelőző szombati napra is számos látnivalóval, élménnyel, programmal készül a Fővárosi Állat- és Növénykert. Többek között rengeteg kisállattal is, hiszen a közelmúltban számos állatfajnál volt gyermekáldás. Meg lehet csodálni például a kéthónapos manul, azaz pusztai macska kölyköket, a Pálmaházban látható, ugyancsak most tavasszal született arany oroszlánmajom és éji majom kölyköket, a kis muntyákszarvast, valamint az állatkerti Majorságban cseperedő kecskegidákat, kisbárányokat, és Ellát, a kisbocit is. Persze vannak olyan kisállatok is, akik még a tavalyi évben jöttek világra, de most is cseperedőben vannak: köztük a két perzsa leopárd kölyök, és a 13 hónapos kiselefánt a legnépszerűbb. 

Szombaton és vasárnap is napi 24 különböző élményprogram, látványetetés, állatbemutató várja a gyerekeket, illetve a családokat. Látványetetéseket tartanak például a sörényes hangyászoknál, az óriásvidráknál, a pingvineknél, a keáknál, a denevéreknél és a gorilláknál is, de lesz kertészeti bemutató, trópusi növényszemle, bonsai bemutató, elefántiskola, oroszlánfóka tréning, sőt még merüléses cápaetetés is.

A további programokról a "bővebben" szóra kattintva olvashat

bővebben >
 


Háború az ingatlanpiacon: mit érdemes lépni ilyenkor?
Már hazánkban is érezhető a szomszédban zajló események hatása

Az orosz-ukrán háború az ingatlanpiacot is bizonytalan helyzetbe hozta, a februári helyzethez képest márciusban közel 30 százalékkal csökkent az érdeklődés az eladó használt ingatlanok iránt Magyarországon. Jelenleg senki nem látja a háború végét, így nem tudni merre mozdulnak az árak.

bővebben >
 


Az 5G elmossa, a 6G lebontja a fizikai valóság és a digitális tér közötti határokat
Budapesten beszélt a jövő hálózatáról az Ericsson technológiai vezetője

A jövő egyik meghatározó hálózati trendje az érzékek internetének megjelenése lehet, mely különböző szenzorok segítségével új szintre emeli majd a távoli kapcsolattartást, és a felhasználók úgy léphetnek majd kapcsolatba emberekkel, gépekkel vagy éppen robotokkal távolról, mintha a közvetlen közelükben lennének – mondta el Erik Ekudden, az Ericsson globális technológiai igazgatója (CTO) a vállalat magyarországi és közép-európai ügyfeleinek tartott előadásában.

bővebben >
 


Kedvezményekkel és programokkal készül az Állatkert az őszi szünetre

 Kedvezményekkel és programokkal készül az Állatkert az őszi szünetre

Programokkal és látnivalók sokaságával, valamint jelentős kedvezményekkel várja látogatóit a Budapesti Állatkert az őszi szünet idején. Október 23-tól november 1-ig, mindenszentekig, a 14 éven aluli gyermekek jelképes árú, 200 forintos jeggyel kereshetik fel a városligeti intézményt.

A most kezdődő őszi szünet kiváló alkalmat kínál közös családi programokra, például egy állatkerti látogatásra is. A Budapesti Állatkert ezért különleges kedvezményt kínál a családoknak erre az időszakra. Most szombattól mindenszentekig, azaz október 23-tól november 1-ig ugyanis a 14 éven aluli gyermekek jelképes árú, 200 forintos belépőjeggyel látogathatják a városligeti intézményt.

Az Állatkert azokra a családokra is gondolt, ahol a szünet ideje alatt a nagyszülők, vagy más, már nyugdíjas családtagok hoznák el a gyerekeket. Hiszem már október elején elkezdődött, és egészen november végéig tart az állatkerti Nyugdíjas ősz, amelynek keretében a 65 éven felüli, illetve nyugdíjas látogatók is jelentős kedvezményt kapnak.

Nem lesz hiány programokból sem: az őszi szünetben is naponta több állatbemutató, látványetetés, állattréning és egyéb érdekesség várja a közönséget, a fóka-mókától a sörényes hangyászok etetésén át egészen az elefántiskoláig. 

Az őszi szünet idején rengeteg látnivaló is várja a nagyközönséget, annál is inkább, mivel az Állatkert szinte minden pontján cseperedő kisállatokat, kölyköket és fiókákat lehet látni. A legnépszerűbb jövevény továbbra is Samu, a kiselefánt, de sokan kíváncsiak a most másfél hetes zebracsikóra is.

A további részletekért kattintson a "bővebben" szóra

bővebben >
 


Járványhelyzet a gyerekek szemével: fejre állt a világ az elmúlt évben

Izoláció okozta unalom, monotonitás, a barátok hiánya – erről szól az Epson alkotói pályázatára beérkezett rajzok és videók többsége, melyekben iskolás gyerekek mutatták be, hogyan élték meg a járványhelyzetet és a digitális oktatást. A korlenyomatot képező alkotásokból kiderül, hogy sokak számára az iskola lett a legkívánatosabb hely a Földön, de azért megjelenik a családi együttlétből és nagyobb szabadságból fakadó öröm is. 

bővebben >
 


Perzsa leopárd ismerkedik új otthonával

Új otthonával ismerkedik Banu, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nemrégiben érkezett nőstény perzsa leopárd. Mivel az Állatkert a koronavírus világjárvány miatt jelenleg zárva tart, a városligeti intézmény kisfilmen mutatta be az új lakót a közönségnek. A fiatal nőstényt egy 2018-ban Budapestre érkezett hímmel szeretnék összepárosítani. A Budapesti Állatkertben 2003 óta foglalkoznak a veszélyeztetett perzsa leopárdokkal, és az elmúlt években hét kölyök sikeresen fel is cseperedett.

bővebben >
 


Hogy tetszik lenni? - Önkéntes program a magányos időseknek

A Fesztivál Önkéntes Központ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében az ünnepek alatt is folytatódik az a program, melyet a magányos idősek megsegítésére hívtak életre tavasszal, a pandémia kezdetekor.

bővebben >
 


Az 5G elhozza a szinkronizált valóságot a mobilunkra
Az Ericsson 190 millió 5G előfizetést jósol 2020 végére

Az 5G-s mobilhálózatok már nem misztikus jóslatok részei. A generációugrás mostanra megtörtént a világ összes régiójában, több tucat ország száznál is több szolgáltatójánál. Bár a legtöbb szó a technológia ipari felhasználásáról esik, az egyéni és üzleti mobilelőfizetők számára is új lehetőségek sorát hozza el a hálózatok új nemzedéke. Az 5G lehetővé teheti, hogy tényleg valós időben beszélgessünk vagy akár zenéljünk tőlünk több száz kilométerre lévő emberekkel, és benne van a potenciál, hogy magának a mobiltelefonnak a koncepcióját is megváltoztassa.

bővebben >
 


A járványhelyzet még inkább felértékeli a rugalmas foglalkoztatási formákat

A járvány miatt azok is kipróbálhatták az otthoni munkavégzést, akiknek korábban nem volt erre lehetőségük, és a részmunkaidő is vonzóbb lett azoknál a munkavállalóknál, akiknek a gyermekeik oktatásáról is otthon kellett vagy kell gondoskodniuk. A Morgan Stanley budapesti irodája számos lehetőséget kínál a családi vagy bármilyen más okból flexibilitásra vágyó kollégáknak. A technológiai központ munkatársai karrierjük során módosíthatják is a munkabeosztásukat, ha megváltozik az élethelyzetük.

bővebben >
 


Jakuzzi és automata kávéfőző - mit vásárol járványidőben a magyar?

Háztartási kisgépek, fagyasztók és mosogatógépek, kertépítés, jakuzzi - hatalmas mértékben erősödött a kényelmet és az otthoni munkát kiszolgáló eszközök eladása a COVID-19 járvány kezdete óta, mondják a szakemberek. A konyhai eszközöket és a kerti termékeket árusító üzletek forgalma az egekbe szökött, ez a trend pedig megmarad jövőre is. Fontosabbá vált az otthoni kényelem és praktikum, sokan luxus kerti cikkekre, medencékre vagy jakuzzikra “cserélték” a nyaralásaikat, a lakberendezés, mint ágazat kifejezetten megerősödött az elmúlt fél évben.

bővebben >
 


Kihaltnak hitt kengurufaj a Budapesti Állatkert újdonsága

A XIX. század derekán felfedezett Parma-kengurukat mintegy hetven éven át kihaltnak hitték, és csak az 1960-as években derült ki, hogy néhány helyen mégis fennmaradtak. Az apró termetű kengurufajt mostantól a Budapesti Állatkert közönsége is láthatja. A hazai állatkertek közül városligeti intézmény mutatja be a legtöbb féle állatot: ez a kengurukra is igaz, hiszen a látogatók négyféle kengurufajjal is megismerkedhetnek.

bővebben >
 


Még lehet jelentkezni a Brit-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskolába

A COVID-19 járvány következtében kialakult helyzetre tekintettel meghosszabbította jelentkezési határidejét a kiemelkedő alapfokú képzést, modern oktatási módszertant és progresszív pedagógiai eszközöket kínáló, Brit-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola. A szeptemberben induló oktatási intézmény tananyaga a magyar Nemzeti Alaptanterven alapul, amit az angol és walesi iskolák számára kidolgozott Cambridge International oktatási program modern módszereivel ötvöz. A második kerületi magánintézmény víziója, hogy átfogó ismereteket biztosítson diákjainak, hozzásegítve őket ahhoz, hogy valódi világpolgárokká válhassanak. Az iskola honlapján online Tanár-Szülő Találkozókon vehetnek részt az érdeklődők.

bővebben >
 


oldalak:  1  2   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat