napja 
 

Nagyszombat, a "szlovák Róma" (Utazás - Úti cél)
Nagyszombat, a

Nagyszombat sok-sok templomával, valamint gazdag katolikus múltjával és jelenével méltán viseli a „Kis Róma” nevet. A mohácsi vész után ide helyezték át az esztergomi érsekség székhelyét. E városban alapított egyetemet Pázmány Péter, az ellenreformáció neves személyisége. Várossá IV. Béla király emelte 1238-ban, így Nagyszombat a legrégebbi szabad királyi város volt a mai Szlovákia területén. Nagy Lajos király is szívesen tartózkodott a városban, itt is halt meg. Zsigmond király árumegállítási jogot adott Nagyszombatnak, s mivel a város szombati napon tartotta heti vásárait, magyar neve innen ered.  Szlovákul Trnava a neve a latin Tirnavia szóból, amely a régió neve.

A középkori Magyarország egyik legjelentősebb városa volt, ennek emlékei, pl. a hatalmas városfal, a tűztorony, a számtalan szakrális és kulturális műemlék ma is ámulatba ejt. Ma a Pozsony és Nyitra között elterülő, dinamikusan fejlődő régió központja, közel 70 000 lakossal.

 A fallal körülvett óváros műemléki védettség alatt áll. Központi tere a Szentháromság-tér, mely a közepén álló barokk stílusú Szentháromság-szoborról könnyen felismerhető. Innen néhány perces sétával a város szinte összes látnivalója elérhető. Itt kezdődik a város legfontosabb bevásárló utcája, a sétáló utcává alakított főutca. A Szentháromság-szobor 1695-ben épült, tetején Szűz Mária látható. Az 1949-es eltávolítást követően csak a rendszerváltás után, 1993-ban került vissza eredeti helyére.

A Városi torony a város büszkesége és jelképe is egyben. 1574-ben épült reneszánsz stílusban. Az 54 m magas torony később tűztoronyként működött. A torony délkeleti oldalán napóra, a barokk kupola tetején aranyozott szobor látható. 143 lépcsőt kell leküzdenie annak, aki a kilátóteraszról akar gyönyörködni a város panorámájában. A messziről is jól látható napóra mellett egy mechanikus óraszerkezet is van a toronyban, amely 300 éve, elektromos áram nélkül működik.

Nagyszombaton van az egy főre eső legtöbb templom Szlovákiában, köztük a legjelentősebbek a Ferencrendiek temploma és kolostora, a Szentháromság templom, a Szent Miklós püspöki székesegyház, Keresztelő Szent János temploma, de ide sorolhatjuk az Érseki palotát is.

A szellemi táplálék után feltétlenül ki kell próbálni a kulinárisakat is. A legjobb konyhával sokak szerint a Restaurant Patriot rendelkezik. Egyedülálló a maga nemében a Synagogue Café, az egykori orthodox zsinagógában berendezett kávéház, amely nemrégiben elnyerte a” legszebben renovált szakrális épület” díját. Az elmaradhatatlan sztrapacska és a sör mellett nem feledkezhetünk meg a kiváló borokról sem. Többféle bortúrát szervez a helyi idegenforgalmi hivatal, ezek közül is kitűnik az alsókorompai kirándulás. Itt a hivatalosan is a világ legjobbjának választott Apimed mézbor nyolc árnyalatát kóstolhatják meg a vendégek, miközben a gyártási technológiával is megismerkednek. 

További információk, szállásfoglalás, programok: www.regiontirnavia.sk

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat