napja 
 

Skócia gyöngyszeme: Edinburgh (Utazás - Úti cél)
Skócia gyöngyszeme: Edinburgh

Európa egyik legizgalmasabb városa egyben a legszebb is: dimbes-dombos tájon, a Forth-folyó torkolatánál fekszik, így egyben tengeri kikötő is. Hét dombra épült, mint Róma, ezek azonban vulkanikus eredetűek, ezért építőkőül is szolgáltak. Így a várost egységes arculatú, vöröses barna kőből faragott épületek alkotják.  A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város főleg a turizmusból él. A látogatókat nemcsak a város fekvése és építészete bűvöli el, hanem az az élet, amivel lakói megtöltik: a skótok életszeretete, vidámsága. A brit szigetek híresen esős, szeles időjárását is optimistán szemlélik, egy skót közmondás szerint: „Az eső nem más, mint nedves napsütés”.

Gyalogolni érdemes

Edinburgh a domborzati viszonyok miatt nagy területet foglal el, de a turisták szerencséjére a „kötelezően” meglátogatandó nevezetességek egymástól gyalog távolságban helyezkednek el. Elég egy villamosjegyet venni a repülőtértől befelé, onnan már nincs szükség közlekedési eszközre. Főutcának a Royal Mile-t (Királyi Mérföld) nevezik, amely valóban 1 mérföld hosszú, és a vártól az alatta elterülő királyi palotáig húzódó utcák sora. Az Óvárostól az Újvárosba vezet. E két városrészt az UNESCO felvette a világörökségi listájára. Az Újváros híres sétálóutcájától, a Princess streettől  csupán egy hídon kell átmenni, hogy a várnegyed aljához érjünk. Erre a programra érdemes egy fél napot is rászánnunk, a vár meglátogatására 3 órát javasolnak, a környező utcákban pedig ugyanúgy érdemes barangolni, mint a budai Várnegyedben. Bárokba, vendéglőkbe is betérhetünk közben. A híres-hírhedt haggis, a skótok nemzeti étele kellemes meglepetés a magyaroknak: a májas hurkát ismerhetjük fel benne.

Fesztiválok városa

Edinburgh egyik fő vonzereje a fesztiválok és más, kulturális rendezvények. A sziklacsúcson épült, XII. századi vár előtt rendezik meg minden évben az Edinburgh, sőt, egész Skócia egyik jelképévé vált látványos katonazenekari fesztivált, a Royal Military Tattoo-t – természetesen elsősorban skót dudások felvonulásával. Augusztusban kerül sor a Fringe-re, a világ legnagyobb nemzetközi előadóművészeti fesztiváljára. A csaknem egyhónapos rendezvény során közel 60 ezer színházi, cirkuszi, zenei, tánc- és bábelőadásra lehet számítani.

Loch Ness vagy Hogwarts express?

Akit a lélegzetelállítóan szép skót tájak is érdekelnek, netán legendák, mesék nyomába eredne, annak ajánlhatók az egynapos túrák. Az első helyen természetesen a Loch Ness-i szörny felkutatása szerepel az utazók listáján, melyet a Harry Potter és a Hogwarts express témájú követ. A vasútvonal a magyar fordításban a Roxfort nevet kapta, ám angol nyelvterületen így hiába is keresnénk. Egy sikeres filmsorozat, az Outlander forgatási helyszíneire is szerveznek túrát, sőt, a whisky kedvelők is megtalálják számításukat a lepárlók látogatása során https://www.haggisadventures.com.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat