napja 
 

Miért pont Sri Lanka? (Utazás - Úti cél)
Miért pont Sri Lanka?

Sri Lankán minden megtalálható, ami egy turistát érdekelhet. Homokos tengerpartok, magas hegyek, ősi városok, Buddha-szobrokkal teli barlangok, teaültetvények, elefánttelepek, és olyan vadrezervátumok, ahol karnyújtásnyi közelségben lehet megfigyelni a leopárdokat. A műemlékek több mint 2550 éves kulturális örökségünkről árulkodnak - mondta el Madubhani Perera, a Sri Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója a május 17-én Budapesten, a Continental Zara szállodában megtartott Sri Lanka-Magyarország Turisztikai Üzleti Fórumon.

Sri Lankára a legtöbben nyaralni jönnek, méghozzá télen, ez itt a főszezon. A pihenni vágyókat tengerparti szállodák sora várja; a legszebb partok és strandok délen vannak - folytatta a marketing igazgató. De nem érdemes a szabadság egész ideje alatt csak a parton lazítani: a sziget a látnivalók teljes spektrumát kínálja. A piciny Sri Lanka 7 Unesco világörökséggel büszkélkedhet: vallási, építészeti, történelmi emlékei érdemelték ki e megkülönböztető címet. Közülük öt az ún. kulturális háromszögben található, ahol akár az egész, nyaralásra szánt időt is el lehet tölteni, annyi a látnivaló.

Akit jobban lekötnek a természet csodái, annak a nemzeti parkok, az elefánt árvaház, a meredek hegyoldalakra felkúszó teaültetvények, a kókuszpálmaligetek ajánlhatók. De itt várja az utazót Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, a leopárdok lakta vadrezervátum, a már messziről illatozó fűszerültetvények is. Ki gondolná, hogy az otthon száradt – és méregdrága - kóróként megismert vanília friss állapotban milyen vastag és puha, vagy hogy a zöld bors a fekete, míg a pirosból lesz a fehér. Tudtuk-e, hogy a legfinomabbnak tartott holland kakaót innen importálják, Sri Lanka-i nemcsak a legjobb minőségű tea és fahéj, de a kakaó is. Megterem a kávé, a kókusz, az elviselhetetlen szagú durián, a savanykás passiógyümölcs, az édes mangó és vagy 23 féle banán is. Közülük a piros banán éretlenül barna színű, ízébe őszibarack is vegyül.

Sri Lankát – neve Fényességes szigetet jelent – számos névvel illették, volt már Fenséges sziget, Paradicsomi sziget, India könnycseppe, a Kelet gyöngyszeme, a Kelet kapuja, de a legismertebb neve Ceylon. Ez a név óind eredetű (oroszlánszigetet jelent), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra utal. A mancsában kardot tartó oroszlán az ország zászlajában is megtalálható, a mellette található narancssárga szín a tamilokat, a zöld a muzulmánokat jelképezi. Az egykori portugál, majd holland, végül brit gyarmat 1948 óta független. 1972 óta hívják Sri Lankának, de az itteni teát máig ceyloni tea néven forgalmazzák.

A sziget fő látnivalóit mindenképp a több ezer éves műemlékek, templomok, romvárosok és vallási ereklyék jelentik. Fenséges, gránitsziklákba faragott Buddha szobrok, káprázatosan díszített templomok, freskók százaival ékesített sziklabarlangok ejtik ámulatba az utazót. Az ereklyék Buddha korába, 2500 évvel ezelőttre viszik vissza a látogatókat. Az Indiában dúló háborúk miatt a legközelebbi buddhista országba, Sri Lankára menekítették Buddha maradványainak egy részét, ezért vannak itt különböző relikviái, öltözetének és testének maradványai. A turisták legnagyobb szerencséjére a műemlékek és a szent városok 100 km-es távolságon belül találhatók az ország közepén, ez a kulturális háromszög. A buddhisták két legfőbb szent helyének egyike az Anuradhapurában i.e.288-ban ültetett fa, a világ legöregebb, dokumentált fája. A Sri Maha Bodhi (szent fügefa) annak a Bódhifának a hajtása, amely alatt ülve Buddha megvilágosodott. Zarándokok ezrei keresik fel minden nap. Ugyancsak vallásos áhítat övezi Kandyben a Fog templomot, ahol a Buddha néhány fogát rejtő színarany ereklyét őrzik. Hihetetlen hangulatú élmény az itteni, dob- és kürtszóval kísért szertartás, amit nem szabad kihagyni a Kandybe látogatóknak.

Kép és szöveg: Piros Christa

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat