.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
Budapestre érkezik az eredeti Macskák musical

Budapestre érkezik világturnéja során az eredeti legendás angol Macskák musical, amelyet Trevor Nunn rendezett, és amely 30 évig a londoni West End, a New York-i Broadway és sok más város legsikeresebb musical produkciója volt, Cameron Macintosh és Andrew Lloyd Webber produkciós cége a Really Useful Group produkciójában. A mostani produkció plusz  meglepetést is tartogat a Macskák rajongóinak, ugyanis két új meseszép dalt írt a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber.

bővebben >
 


Francia bohózattal nyitja bemutatóinak sorát a Thália

A 2016/17-es színházi évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát Francis Veber: Bérgyilkos a barátom című darabjával nyitja a Thália Színház. A francia bohózatszerző (Balfácán vacsorára, Magas szőke férfi felemás cipőben) halálosan mulatságos és képtelenül érzelmes darabja igazi világsiker, többször megfilmesítették, jelenleg is játsszák a londoni West Enden. A produkció rendezője Vida Péter, aki most kap először lehetőséget nagyszínpadi rendezésre. 

bővebben >
 


A Vidéki Színházak Fesztiváljával nyit a Thália színház

A Thália Színház 2016. szeptember 5-11. között rendezi hagyományos évadnyitó eseményét, a Vidéki Színházak Fesztiválját. 7 nap alatt 9 előadás várja majd a színházkedvelő közönséget.

bővebben >
 


Webber két új dalt írt a Macskákhoz

Két új meseszép dalt írt a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber a Macskák musicalhez. A szerzeményeket a magyar közönség is meghallgathatja, ugyanis az eredeti angol darab turnéja során hamarosan Budapestre érkezik.

bővebben >
 


Martin McDonaugh: A nagy kézrablás

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként mutatja be a Thália Színház Martin McDonaugh: A nagy kézrablás című fekete komédiáját. 

A nagy kézrablás főszereplőjének, Carmichelnek egyetlen célja van az életben: meg akarja találni régen elveszett kezét. Tudja, hogy a keresés értelmetlen, hiszen akkor sem tudná használni, ha véletlenül rábukkanna, mégis ez a hiábavaló kutatás tölti ki a mindennapjait.

Martin McDonaugh misztikus, fekete komédiáinak sorát erősíti A nagy kézrablás is, mely az Erőszakik és A kripli alkotójának Magyarországon még nem játszott darabja, egy gyilkos humorú élet-halál harc. A párbeszédek Tarantino és Guy Ritchie figuráit idézik, a bűnügyi történetben mintha a Sin City és a Csupasz pisztoly filmek világa találkozna egymással…

A fekete komédia – az ír sikerszerző egyetlen Amerikában játszódó darabja – 2010-ben debütált a Broadwayen. Nem mindennapi, szélsőséges élethelyzetben találkozó figuráit Szervét Tibor, Bán Bálint, Lovas Rozi és Tamási Zoltán keltik életre.

Amire a néző még számíthat - erős karakterek, erős kifejezések

Ön káromkodott már életében? Mert mi még nem! Viszont az előadás szereplői néha cifrán szentségelnek. Mindezt persze csak azért teszik, mert közvetlen életveszélyben vannak, fegyvert fognak a fejükhöz és leöntik őket egy kanna benzinnel. Szerintünk ilyen helyzetben ez megbocsájtható. Ön szerint is, igaz?

 Ha szereti Tarantino vagy a Coen testvérek filmjeit, ezt is imádni fogja! Fergetegesen erőszakos jelenetekkel és lehengerlően brillírózó káromkodásokkal várjuk Önöket!

Szereplők:

Carmichael - Szervét Tibor

Toby - Bán Bálint

Marilyn - Lovas Rozi

Mervyn - Tamási Zoltán

Fordította: Hamvai Kornél

Rendezte: Radnai Márk

 

Bemutató: 2016. április 23. 

Medveczky Balázs: Ecc-pecc kimehetsz
Szatirikus vígjáték aThália Színház Mikroszínpadán

„Színház az egész világ...”Még akkor is, ha történetesen a színház új vezetője a „nem kell hozzá érteni ahhoz, hogy igazgassuk” elv mentén irányít. Karakterének emberi és szak-emberi hibái, humoros, olykor abszurd szituációkba sodorják őt és az alárendelt színházi szakembereket.

A tehetséges manipulátor beosztottjai gyanútlanul sétálnak be jól előkészített csapdáiba – amelyekkel pozícióját erősíti –, miközben próbálnak megfelelni a „főnök” elvárásainak, szakmai meggyőződésüket háttérbe szorítva.

 Színpadon – és színpadon túl – az emberi konfliktusok kortalanok, csak a kellékek és jelmezek lesznek korról korra, jelenetről jelenetre modernebbek.

A játék vég nélkül folyik – a hatalomért.

A kérdés, hogy meddig feszíthető a húr és ki mondja ki: állj, ennyi volt!

 FÜGGÖNY!

 A DARABRÓL

 „A történet két térben játszódik, az igazgatói irodában és a művészbüfében. Utóbbi az ottani közösség legfontosabb találkahelyének számít. Az igazgatói iroda ezzel szemben az a hely, ahol a „fontos események” zajlanak. A főszereplői színházi emberek, kivéve az intézmény élére kinevezett új igazgatót, akinek fogalma sincs a színház működéséről. Meglepő és mulatságos elképzelése van például arról, hogyan lehet „költséghatékonyan” színre vinni a Rómeó és Júliát. Ahhoz viszont nagyon ért, hogyan játssza ki egymás ellen a munkatársait. Kiváló manipulátor. A többi karakternek szintén megvan a saját önös célja, ugyanakkor mindegyik alárendelt típus. Hozzászoktak ahhoz, hogy megfeleljenek a felsőbb utasításnak. Az egyetlen kivétel a főrendező, aki fölveszi a kesztyűt és csatába száll az igazgatói intrikákkal szemben. Lényegében két ember hatalomért vívott harcát látjuk” – foglalja össze dióhéjban Bozsó József rendező, mit fog látni a színpadon a közönség, míg a Vida Péter által megformált új igazgatót így jellemzi: Szakértelme korántsem művészi, színházi, hanem „csak” vezetői. Célja pedig nem más, mint hatalmának megszilárdítsa és a vetélytársak kiiktatása. Ehhez a célhoz miden eszközt gátlástalanul bevet, minden munkatársnak kihasználja emberi gyarlóságát, az életszituációiból adódó sebezhetőségét. Mégsem fekete-fehér minden. Ez az ember nem véletlenül van ott, ahol van: tehetséges csirkefogó. Minden politikai rendszer jolly jokere”, humoros, sőt vicces, utálva szerethető figura.”

 Szereplők

 

Hamar Imre színházigazgató: Vida Péter

 Zsuzsa, a titkárnője: Tóth Eszter

 Zsolt, a művészeti titkár: Hajmási Dávid

 Bálint, a főrendező: Mózes András 

Éva, a színésznő: Bánovits Vivianne

Laci bácsi, kiöregedett színész: Hunyadkürti István 

 Rendező: Bozsó József

 Bemutató: 2016. április 30.


 

Ismét Thália Humorfesztivál

Február 24-től indul a IV. Thália Humorfesztivál, ahol 5 nap alatt tíz előadást láthat a közönség. Február 24-én szerdán a Nagyszínpadon a Győri Nemzeti Színház produkcióját láthatják, Ken Ludwig népszerű kortárs amerikai vígjátékszerző Primadonnák című komédiáját, Simon Kornél rendezésében. A főszereplők Járai Máté és Nagy Balázs.

Csütörtökön, 25-én szintén egy amerikai szerző darabja kerül színre. A Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátéka, melyből film is készült Robert Redford és Jane Fonda főszereplésével. Ugyanezen a napon a Thália Mikroszínpadán a Momentán Társulat RögvEstje lesz látható. A társulat az interaktív improvizációs színház hazai meghonosítója.

Másnap, 26-án a Nagyszínpadon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában nézhetik meg Gábor Andor komédiáját, a Dollárpapát, Lendvai Zoltán rendezésében, Józsa Imre főszereplésével. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a váci Dunakanyar Színház produkcióját láthatják Az élet nehéz, hát még a versenyzongora címmel. A romantikus komédiát íróként és rendezőként is Olt Tamás jegyzi, a főbb szerepekben Mohai Tamás, Vándor Éva és Schlanger András.

Február 27-én, szombaton a Nagyszínpadon a Thália Színház saját produkciója kerül színre a műfaj koronázatlan királyától. Georges Feydeau Rövid a póráz című darabjának főszereplői Schell Judit, Szabó Győző és Pindroch Csaba. Szintén szombaton du. 5-től az Arizona Stúdióban egy Dumaszínház produkciót láthatnak, az Elhanyagolt férfiszépségeket, Andrássy Máté és Újvári Milán szavak nélkül ábrázoló, mégis sokat mondó duóját. Este fél 8-tól a Mikroszínpadon Bödőcs Tibor Cefre palota című közéleti önálló estje lesz látható.

A zárónapon a Miskolci Nemzeti Színház adja elő A nagy Romulust, Dürrenmatt mindig aktuális klasszikusát. Az Arizona Stúdióban a Pinceszínház előadásában Tasnádi István Finito című darabja lesz látható. A főszereplők Györgyi Anna és Bajomi-Nagy György, a rendező Tasnádi Csaba.

A program iránt érdeklődőket fesztiválbérlettel, kedvezményes jegyekkel, kiállítással és farsangi meglepetéssel is várják, részletek a Thália Színház honlapján http://www.thalia.hu


 

Amerikai bölény - a Thália új produkciója

Az ócskásüzlet sokat látott tulajdonosa, Donny szagot fog: az ősrégi, bölényes ötcentes, amin olcsón túladott, egy vagyont is érhet. Elhatározza, hogy visszalopatja segédjével, a kis Bobbyval. Ekkor felbukkan Prof, a régi barát, hogy elhalássza a balhét, de Chicago sötét zugaiban a legkisebb stikli is könyörtelen véget érhet.

David Mamet darabja, az Amerikai bölény 1975-ös chicagói premierje óta, a Broadwaytól a West End-ig gyakorlatilag az egész világot meghódította, 1996-ban pedig Dustin Hoffman főszereplésével filmre is vitték. A budapesti közönség azonban most, a Thália Színház színpadán láthatja először.

A darab rendezője, Sebestyén Aba úgy gondolja, hogy Mamet szövege ma ugyanannyira aktuális, mint negyven évvel ezelőtt, hiszen örök érvényű emberi érzésekről – szeretetről, hűségről, barátságról, bizalomról – szól, amelyek torz tükörképét mutatják világunknak. „Nagyon izgalmas, hogy az értékekről és érzésekről szóló történetet egy értékhiányos közegbe helyezi, hatalmas kettősséget adva ezzel neki. A társadalom perifériájára szorult figurák beszélnek a nagy értékekről, ettől válik igazán izgalmassá. Számomra egyszerre jelenik meg benne a szent és a profán.”

És hogy mit is jelent a címben szereplő bölény? A rendező számára nagyon sokat. „Az amerikai bölény egy végveszélyben élő állat, amelyet az indiánok egykor szentként tiszteltek, a múlt századok alatt azonban szinte teljesen kiirtottak, ma pedig rezervátumokban őrzik őket! Számomra a bölénység egyenlő mindazokkal az értékekkel, amelyekről Mamet beszél: tisztesség, becsület, bizalom, hűség, barátság, amelyek lassan veszélybe kerülnek a társadalmunkban, hiszen mindent elnyom a mindenáron való érvényesülni akarás és a profitszerzés hajszája. Időnként talán a bölény is megjelenik, hiszen jelképezi mindazt, amiről a karakterek beszélnek, s mint az Isten, benéz az ablakon, és megnézi, mi történik.”

Sebestyén Aba szerint a kettősség az, amelynek egyszerre a darab humora és drámaisága is köszönhető. A történet egy olyan társadalmat mutat fel, ahol az elvek meg is maradnak elvi szinten, és ahol a figurák nagyon szeretnének valamilyenné válni. „Heroikus módon szeretnének tiszták, hűségesek, igaz emberek lenni, és ebből a heroikus küzdelemből származik a komikum. Remélem, hogy olyan előadást sikerül létrehozni, ahol a néző könnyes szemmel tud nevetni.”

Az Amerikai bölény premierje március 5-én lesz a Thália Színház Nagyszínpadán. A főszerepekben Csányi Sándort, Szervét Tibort és Mózes Andrást láthatja a közönség.


 

Rövid a póráz

Lucette, a popdíva klipet forgat a párizsi filmstúdióban. Fernand, a szerelme hosszú távollét után megjelenik. Ez az utolsó pillanat: be kell vallania, hogy még aznap este más nőt vesz el feleségül. Mi történik, ha gyávaságból elillan az utolsó pillanat? És Lucette este éppen Fernand esküvőjén lép fel?

Felhőtlen szórakozást ígérő, klasszikus bohózat a műfaj királyától, Georges Feydeau-tól, a főbb szerepekben Schell Judittal, Pindroch Csabával, Szabó Győzővel, Molnár Piroskával, Lovas Rozival, Vida Péterrel, Gubás Gabival, Fodor Annamáriával, Hunyadkürti Istvánnal és Tóth Eszterrel.

A darabot mára hangszerelte Hamvai Kornél, rendezője: Kelemen József.

A Thália Színház saját produkciójának premierje 2016. január 23. 


 

Pole Artistic Comptetition Hungary
A technika és a művészi önkifejezés versenye

Igazán különleges versengés színhelye lesz november 29-én a budapesti RAM Colosseum. Technikai tudás, akrobatika és művészi önkifejezés fog versenyre kelni, méghozzá a rúdon. A Pole Artistic Competition nemzetközi rúdtáncversenyt először rendezik meg Magyarországon, lehetőséget adva arra, hogy a rúdtánc művészibb, színházi ágát ismerhessük meg.

A pole art műfaj 2008. óta van jelen Magyarországon, és bár hazánkban az erotikus klubok kapcsán került a köztudatba, valójában alapjai a cirkuszi akrobatáktól származnak, művészi értéke pedig megkérdőjelezhetetlen. A bemutatott produkciók egy történetet, vagy egy zenét mesélnek el mozdulatok segítségével. A versenyzők valóban táncolnak a rúdon, arcukkal, testtartásukkal és gesztusaikkal is játszanak, ugyanúgy, mint a többi táncstílus képviselői. Az akrobatikus elemekkel tarkított koreográfiát igényes jelmezekben, színházi körülmények között adják elő a sportág hívei, akiknek tábora évről-évre rendületlenül gyarapszik. Ma már nemcsak hölgyek, hanem urak is indulnak a versenyeken, ahol az egyéni produkciók mellett csapatban és vegyes párosban is a közönség elé állnak a nevezettek.
A pole art a tapadási felületeket (tenyér, talp, térdhajlat, könyék és derék) szabadon hagyó, rugalmas ruházaton kívül nem igényel különösebb felszerelést, csak a krómozott alumíniumból készülő rudat vagy rudakat, amelyekből egy 3 méteres pódiumos darab ára 300.000 forintra rúg. A budapesti megmérettetésen a rudak magassága az 5 métert is elérheti, az eszközöket a legnevesebb nemzetközi gyártó, az X-pole szállítja Angliából.
A Pole Artistic Competition 2009-ben, Helsinkiből indult hódító útjára. Már akkor a világ minden részéről érkeztek versenyzők, azonban csupán kategóriánként tízen állhattak színpadra a döntőben. A novemberi versenyre előzetes videó-zsűrizés útján több mint 50 profi és amatőr kvalifikálta magát. Az esemény főszervezője – szemben azzal, hogy a szakma az olimpia felé terelte volna a pole artot – inkább egy olyan műfajban gondolkodott, amelyben a sport mellett a színház is szerepet tud kapni. Pálmaffy Barbara Táncművészeti Főiskolát végzett, az Experidance alapító tagja volt és jelenleg is a Soproni Balett vendégművésze. Pirner Alma stúdiójában kezdte elsajátítani, majd oktatni a műfaj lélegzetelállító mozdulatait, és rövid időn belül magyar-, Európa- és kétszeres világbajnok lett.
Pirner Alma kisfia születését követően először tér vissza a pole arthoz, és foglalja el helyét a budapesti Pole Artistic Competition zsűrijében. A verseny fővédnökei Magyar Zoltán és Czene Attila lesz, de akik ellátogatnak a főváros egyetlen élményszínházába november 29-én, biztosan találkozhatnak majd Katus Tamással és a szakma legismertebb neveként számon tartott Laurence Hilsummal is, aki nemcsak zsűrizni érkezik, de nyílt workshopot is tart majd Budapesten. 

Két magyar táncos a Lord of the Dance főszerepeiben

Ismét hazánkban turnézik a világ legnépszerűbb tánc-showja, a megújult Lord of the Dance - Dangerous Games, 2015. október 20-24. között. Michael Flatley 2014-ben több hónapig tartó munkával újra koreografálta és rendezte a show-t. Az új darab merészen eltávolodik az eredeti produkciótól: a hihetetlen látványt, a lélegzetelállító, új táncokat korszerű vizuális- és fénytechnikával ötvözte, új a hangzás is.

A karakterek is új, izgalmas személyiségekké fejlődtek. A „varázslatos kalandnak” nevezett show valójában egy, az ír folklór alapjaira épülő utazás az időben, a Jó és a Gonosz klasszikus meséje. A „Kis Lélek” vezeti be a közönséget a történetbe és segít a Tánc Urának megvédeni az embereket a Gonosz ellen. Ám Don Dorcha sokkal erősebb és vadabb lett. Vajon megnyerheti-e a Lord a harcot?

Az előadásban szerepet kapott az egykori Girls Aloud együttes énekesnője Nadine Coyle, aki Erin Istennőt alakítja a show-ban. Tőle hallható többek között a produkció címadó dala is, melyet Gerard Fahy szerzett, ahogyan az új dalok és az előadás újra hangszerelése is az ő nevéhez fűződik.A show egy különleges meglepetést is ígér! A nyitó jelenetben Michael Flatley a kivetítőn egy utazásra hívja a közönséget, melyben bemutatja, hogy honnan is indult ő valaha, és hogyan lett belőle a világ egyik legnagyobb táncosa. Az előadás végén, a híres finálé jelenetben pedig Flatley virtuális mása is megjelenik a modern technika segítségével! Így a színpadtól visszavonult táncost újra és újra láthatja a közönség. 

Jelenleg három társulat járja a világot a show-val. A hazánkba érkező produkcióban pedig két magyar táncost láthatunk a főszerepekben!Papp Zoltán és Krén András évek óta tagja a társulatnak. Az európai turné során, ugyan váltott szereposztásban, de Andrást, a Lord (a Tánc Ura) és Zoltánt, a Dark Lord (a Sötét Nagyúr) szerepében láthatja majd a hazai közönség is!

 „Michael Flatley számunkra egy legenda, akitől mindig lehet újat tanulni. Így volt ez a tavalyi hosszú próbafolyamat során is. Maximális koncentrációt követelt mindenkitől és a maximumot hozta ki mindenkiből. A vadonatúj előadásban megtartottuk a legjellegzetesebb táncokat és új koreográfiával egészítettük ki. Az új részekkel modernebb lett a produkció. Új jelmezek is készültek, még nagyobb LED kijelzők kerültek a háttérbe, amik fantasztikus látványt nyújtanak. A zenét újra hangszerelték és így teljesebb lett a hangzás is.” – mondta el a megújult produkció kapcsán Papp Zoltán, aki a turné során nem csak főszereplő, hanem a táncosok vezetője is.

A társulat október elején indult európai turnéjára. A díszleteket, jelmezeket, színpadi- és világítástechnikát két hatalmas kamionnal hozzák. Összesen ötvenen, köztük harmincöt táncossal érkeznek: 2015. október 20-án Veszprémbe, 21-én Debrecenbe, 22-én és 23-án Budapesten a Sportarénába és 24-én Győrbe.

Jegyek: www.broadway.hu


 

Musicalben játszanak az Éjjel-Nappal Budapest szereplők

Nagyon különleges színházi produkció kerül színpadra október 22-én és 23-án a Millenárison. A Kosztolányi Dezső Édes Anna regényének musical változatában szereplő Aleska, Hot Men Dance tánccsoport, Nédó Olga hegedűművész és a Kozmixos Hozsó mellé további két közismert szereplő is csatlakozott az Éjjel-Nappal Budapestből. Péterffy Lili és Polyák Rita cselédlányt alakít majd az Édes Anna musicalben.

Péterffy Lili és Poláyk Rita már három hete próbál a Budapesti Showszínház társulatával. Lázasan készülnek az Édes Anna musical premierjére, hiszen rengeteg táncos, éneklős jelenetet kell megtanulniuk rövid idő alatt. Mindketten cselédlányt játszanak, méghozzá nem is akármilyet: jelenések lesznek, az Édes Anna szobáját körülvevő fal részeiként. 

A musicalt Tóth Ádám rendező a lehető legmodernebb színházi koncepció alapján és a mai kornak megfelelő zenei alapokra építette fel, Hozsó pedig a zeneszerzői pályájának legjavaként értékelte az elkészült dalokat. Alig három hét és bemutatkozik Magyarország legújabb musical produkciója.


 

SZEX a lelke mindennek?
Csenki Attila és Benk Dénes közös estje

Mindenkit érdekel a szex? Mitől vagyunk bénák az ágyban? Tudja, milyen gyorsan stíröl végig egy nőt egy férfi? Egy átlagember mennyit gondol a szexre? Szokott beszélni a szexről, vagy szokott szex közben beszélni?  Sok embert érintenek az egyéjszakás kalandok? Szexuális tartalommal tényleg bármi eladható? Mi rossz és mi jó a pornóban? A punci az oka mindennek? Miért káros a „Szürke 50 árnyalata” a nőkre nézve? Van segédeszköze?

Milyen segédeszközt próbálna ki? Vajon a férfiak nagy része rájön, hogy normális, átlagos méretekkel rendelkezik, de attól még lehet, hogy béna az ágyban?

Rengeteg kérdés merülhet fel a szexszel kapcsolatban. A két humorista öniróniával, őszintén és merészen beszél a szexről, gátlásokról gátlástalanul, átfogóan a legbensőségesebb öleléstől a pornóig. A felszabadító másfél óra után könnyebben elfogadjuk önmagunkat, másokat, de még a narancsbőrt is. 18 év felett kötelező, káros mellékhatása nincs.

Bemutató: 2015. október 16. 19 óra Kompót Dumaklub


 

Színház a színházban
Mindent Éváról!

Siker, vastaps, ováció. Így jellemezhetnénk röviden az Orlai Tibor produkciós iroda által, a budapesti Belvárosi Színházban bemutatott, Mindent Éváról! című darabot.  A színmű az 1950-ben, Bette Davis főszereplésével bemutatott, 6 Oscar-díjas film forgatókönyve alapján készült. 

A lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét, Margót a művészbejárónál. Egy nap szerencséje lesz, bejuthat a vágyott szentélybe, a nagy színpadi sztár öltözőjébe, és megismerheti a színház bennfenteseinek világát, az ünnepelt sztárt, a népszerű házi szerzőt, a rettegett kritikust, és Thália szentélyének többi szereplőjét. Röpködnek a szellemességek, fergeteges komédia kerekedik, ám ez a játék nem csak játék. Sokkal több annál


 

Mary Orr: Mindent Éváról
Belvárosi Színház

A Belvárosi Színház vadnyitó bemutatója 2015. szeptember 11-én Mary Orr: Mindent Éváról című darabja. A színdarab filmen vált örök klasszikussá: Bette Davis főszereplésével ma is a filmtörténet egyik legemlékezetesebb alkotásaként tartják számon.

A lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét, Margót a művészbejárónál. Egy nap szerencséje lesz, bejuthat a vágyott szentélybe, a nagy színpadi sztár öltözőjébe, és megismerheti a színház bennfenteseinek világát, az ünnepelt sztárt, a népszerű házi szerzőt, a rettegett kritikust, és Thália szentélyének többi szereplőjét. Röpködnek a szellemességek, fergeteges komédia kerekedik, ám ez a játék nem csak játék. Sokkal több annál.

Fordította: Zöldi Gergely, rendező Pelsőczy Réka, Producer: Orlai Tibor

Szereplők: Hernádi Judit, Kovács Patrícia, Egri Márta, Mészáros Máté, Szikszai Rémusz, Márton András, Bercsényi Péter, 

Rujder Vivien

 


 

Bemutatódömpinggel indul az új évad a Dumaszínházban

Erősen kezdi az új évadot a Dumaszínház. December végéig összesen tizenhárom új saját önálló estet visznek színpadra, és két, Fügével közös produkció is látható lesz a Jurányi Házban még ebben a naptári évben.

Szeptember 11-én a Brand newval, az először elhangzó anyagok estjével köszönt be az idei évad, ahol többek között Dombóvári István, Mogács Dániel és Litkai Gergely legújabb poénjait hallhatják először a nézők. Ez a produkció is rendszeresen jelentkezik majd, más-más közreműködőkkel. Az önálló estek sorát szeptember 18-án Hadházi László új műsora nyitja, „Nekünk áll a László” címmel, ami olyan kérdésekkel például nem foglalkozik, mint „Mire jó a trollkodás?”, vagy „Mire jó a zászló, ha nem fúj a szél?”.

Október 11-től kezdődik a bemutatók hete – naponta lehet majd újdonságokat látni a Dumaszínházban és a Kompót Duma Klubban. Elsőként Aranyosi Péter „Borsodi homályos” címre keresztelt estjével találkozhatnak, majd rögtön másnap, 12-én, Zsók Leventétől hallhatják milyen az „51% székely humor”, a folytatásban, 13-án Bács Miklós jön: „Önök mind egyéniségek… És most Bács Miklóst nézik”, hogy 14-én átadja a stafétát a Szomszédnéni Produkciós Irodának és Felméri Péternek, akiknek a „Csakazértis!” című estje most mutatkozik be Magyarországon. Október 15-én Hajdú Balázs próbál rávilágítani, hogy mi „A mindennek a lényege”, és ha már a lényegnél tartunk, 16-án a Duma Klubban megtudhatják Csenki Attilától és Benk Dénestől, hogy „A SZEX a lelke mindennek”,  Kőhalmi Zoltán pedig a Corvin Dumaszínházban tart előadást „A pesszimizmus előnyei” címmel. 

Október 17-én délelőtt a „Sütibár” debütál, egy új mesés gyermekrevü – befogadott előadásként, a Dumaszínház azon törekvését erősítve, hogy a legifjabb korosztály számára is minőségi szórakozást kínáljon.  És ugyancsak 17-én este mutatkozik be Litkai Gergely és Felméri Péter új közös műsora a „Budapest”. A bemutatók hetét végül október 18-án Kertész Ricsi „Gagyi hip-hop” című önálló estje zárja.

A sorozat november 15-én folytatódik, amikor is Kovács András Péter és Kormos Anett boncolgatja tovább a humorból kifogyhatatlan témákat – férfiakról és nőkről, „Numera” címmel. November 20-án, jön Litkai Gergely és a „Számok” és végül november 29-én lesz „Kabaré”, Kőhalmi, Szomszédnéni, és Janklovics módra, ezzel lezárva a 2015-ös új, saját műsorok sorát.

Immár harmadik éve lesz, hogy a Jurányi Ház ad otthont a Dumaszínház és a Füge közös, kísérletező produkcióinak, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a színházi műhelymunkát és a humort egyaránt kedvelő közönség körében.

A 2015-ös évben két bemutatóra kerül sor. Október 9-én az „Elhanyagolt férfiszépségek”- szkeccsparádé testhasználattal címűre  – Andrássy Máté és Újvári Milán közreműködésével – október 29-én pedig a „A szerelem zsoldosai” című darabéra, melynek szereplői Bata Éva és Vinnai András.

Bemutatókból és régi kedvencekből tehát egyaránt lesz bőven ebben az évben is. További információ az előadásokról: www.dumaszinhaz.hu


 

Vidéki Színházak fesztiválja
2015. szeptember 7-13.

A Thália színház 2015. szeptember 7-13. között ismét megrendezi az immáron hagyományosnak számító évadnyitó programját, a Vidéki Színházak fesztiválját. A program 7-én a békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza című drámájával kezdődik. Az előadást Béres László álmodta színpadra. 8-án a veszprémi Petőfi Színház előadásában Henrik Ibsen klasszikusa, A vadkacsa lesz látható, Guelmino Sándor rendezésében. 9-én Dürrenmatt: Az öreg holgy látogatása című darabja kerül színre az egri Gárdonyi Géza Színházból, melyet Csiszár Imre rendezett. 10-én a kecskeméti Katona József Színház hozza Jurij Poljakov kortárs orosz író Párcsere című darabját, Cseke Péter rendezésében. 11-én a miskolci Nemzeti Színház mutatja be Heinrich von Kleist vígjátékát, az Eltört korsót. 12-én ismét Kleist: a német drámaíró Kolhaas Mihályról szóló elbeszélése nyomán írta Tasnádi István a Közellenség című darabot. 13-án, zárásul két stúdió produkciót láthat a közönség: Kaposvárról Gareth Armstrong: Shylock című darabját, és a váci Dunakanyar Színházból Václáv Havel két egyfelvonásosát.

A fesztivál nemcsak seregszemle, díjakat is kiosztanak majd, a közönséget pedig igen kedvező árú jegyek és bérletek várják. 


 

Molnár Piroska adománya a Krétakörnek

A  Krétakör büszkén és örömmel jelenti be, hogy  Molnár Piroska színésznő egy havi Nemzet Színésze díjjal, azaz 500 000 Ft-tal támogatta a Krétakör Alapítványt. Piroska ezzel csatlakozik azon támogatóink sorába, akik A HARAG NAPJA című produkció próbafolyamatát, vagyis az alkotótáborokat támogatják. A Harag napját Schilling Árpád rendezi, a főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Láng Annamária és Rába Roland lesz látható. A darab magyarországi bemutatója 2015. november 30-án lesz a Trafóban, az alkotók jelenleg a második próbatáborra készülnek.

Bárki támogathatja a produkció létrejöttét, a legapróbb adomány is sokat jelent a számukra, mert így érezhetik, hogy együtt hoztak létre valamit. A mai napig 46 támogató 2644 dollárt gyűjtött össze, az elérni kívánt cél 10 000 dollár.

A hozzájárulásokat az alábbi linkre várják:https://www.indiegogo.com/projects/kretakor-schilling-a-harag-napja-uj-bemutato#/story


 

Klasszikusok új ritmusban

A Bernarda Alba háza, Édes Anna, Magyar Elektra, Figaro házassága, Tóték, Vitéz Mihály és az Istent a falra festeni című előadások szerepelnek a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó Színházi Szemléjén a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatják be.

 A Városmajori Színházi Szemlét idén 2015. június 18. és július 10. között rendezik meg. Versenyprogramjába hét, nem budapesti színház egy-egy előadását válogatta be Jászay Tamás kritikus  és Miklós Melánia, a színház művészeti és kommunikációs munkatársa.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója elmondta, a főváros két nagymúltú nyári színházában, a Városmajorban és a Margitszigeten, három hónap alatt több mint száz programot kínál a Budapesti Nyári Fesztivál. „Nagy hangsúlyt fordítunk a fesztivál előkészítésére. Friss, minőségi és gondosan válogatott produkciókkal várjuk a kultúrát kedvelőket, amiben a szezonnyitó Színház Szemlének is jelentős szerepe van. Nagyon fontos számunkra a nézők visszajelzése, ezért idén is számítunk rájuk, hogy kik lesznek a legjobbak a legjobbak között”.

A Színházi Szemle vállalt célkitűzése - a nyári színház kategóriáját tágítva - a minőségi szórakoztatás, a valódi színházi élmény közvetítése a közönségnek. Miklós Melánia szerint „A szórakoztatás nem feltétlenül nevetés, az idei program éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikusokat is el lehet újszerűen mondani, illetve lehet velük újat mondani, ami adott esetben szórakoztató.”

„ A beválogatott előadások mindegyike jól ismert, múltbéli, mitikus történetet dolgoz fel, illetve hangszerel át mai ritmusban, ami a két új, kortárs darabra, a debreceni Istent a falra és a szombathelyi Vitéz Mihályra is igaz” – állítja Jászay Tamás.

 A 2015. évi Városmajori Színházi Szemle programjában megtekinthető előadások:

García Lorca: Bernarda Alba háza – Békéscsabai Jókai Színház, rendező: Béres László

Kosztolányi Dezső: Édes Anna – Csíki Játékszín, Csíkszereda, rendező: Lendvai Zoltán

Beaumarchais: Figaro házassága – Győri Nemzeti Színház, rendező: Erdeős Anna

Mészáros Tibor: Istent a falra festeni – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, rendező: Mészáros Tibor

Bornemissza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra – Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendező: Horváth Csaba

Örkény István: Tóték – Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila

Székely Csaba: Vitéz Mihály – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Béres Attila

 Szemlén kívül bemutatják még a Balfék, Feydeau A hülyéje címen ismert vígjátékát, rendező Mohácsi János a Kecskeméti Katona József Színházból, Örkény István Kulcskeresőkjét a Veszprémi Petőfi Színházból Kéri Kitty rendezésében, valamint Neil Simon Furcsa pár című vígjátékát, Pelsőczy Réka rendezését a székesfehérvári Vörösmarty Színházból.

További információ: www.szabadter.hu


 

Igazi örömszínház lesz a Tévedések vígjátéka

Molnár Piroska, Haumann Péter, Pálmai Anna, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Szabó Győző... - csak pár név a nyáron, a szegedi Dóm téren színre kerülő Tévedések vígjátéka szereplői közül. Shakespeare fergeteges humorú vígjátékát Kerényi Miklós Gábor KERO álmodja a deszkákra, aki hosszú évekkel ezelőtt rendezett prózát utoljára. Alkotótársaival örömszínházat ígér a nézőknek és a művészeknek egyaránt.

William Shakespeare Tévedések vígjátéka c. komédiája lesz az idei Szegedi Szabadtéri Játékok második önálló bemutatója. A produkció több szempontból is kuriózum a Dóm téren. Régen mutattak már be prózát a fesztiválon, az angol mestertől utoljára 13 éve játszottak drámát.A Tévedések vígjátékának megrendezésére Kerényi Miklós Gábort kérték fel, akinek több mint száz csillagfényes estén játszották már rendezéseit a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az utóbbi években leginkább zenés darabjai voltak ismertek, musicaleket, operetteket, operát is rendezett többek közt a Dóm téren is. Prózai rendezése viszont már nagyon régen nem került színre, így a Tévedések vígjátéka különleges előadás az ő életében is. KERO szerint a produkció igazi „örömszínház" lesz a nézőknek, az alkotóknak és a színészeknek. Shakespeare korai vígjátékának mulattató történetében nagyon érdekes jellemek vonulnak föl – miközben aki akar, komoly filozófiai mélységeket is felfedezhet a darabban, mégis, egy őrület az egész.

A produkció szerepeire ismét az ország vezető színházaiból a legkiválóbb színművészeket sikerült megnyerni a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból.
Az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg a rendező. Furcsa és izgalmas teret képzeltek el, egy közel-keletinek tűnő városka életét jelenítik meg. A tér közepén forog majd egy hatalmas, útvesztő jellegű, gömbszerű spirál, ez tulajdonképpen egy nyüzsgő bazár, amelyben helyet kap lakóház, török fürdő, örömtanya, sőt még kolostor is. Az árusok színes forgatagában pedig fellép majd egy zenekar. Lesz, aki motoron érkezik, és a tükrök, csapóajtók csapdái között szinte artistaként kergetik sorsukat – és egymást – a színészek az ötvennél is több statiszta között. Az előadás mozgástervező-koreográfusa Duda Éva, dramaturgja Lőrinczy Attila. A nyári produkció során Nádasdy Ádám fordítását használják majd.

KERO kifejtette: Shakespeare többek közt abban zseniális, hogy a közösségi, politikai és a személyes konfliktusokat kiválóan tudja ütköztetni egy sztorin belül. A történet Efezusban játszódik, abban a városban, amely igen feszült helyzetben áll Syracuzával, ahonnan viszont a színre lépők egy része érkezik. Mindeközben a valószerűtlen eseményekben dúskáló darab a szereplők őrült reakcióit mutatja be, a személyiség megkettőződésének illetve elvesztésének félelmetes pillanatait. Nevetséges és egyben tragikomikus helyzetek jellemzik majd a Tévedések vígjátékát, vágyakban, felfedezésekben és meglepetésekben gazdagon.


 

oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat