.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
Amerikai bölény - a Thália új produkciója

Az ócskásüzlet sokat látott tulajdonosa, Donny szagot fog: az ősrégi, bölényes ötcentes, amin olcsón túladott, egy vagyont is érhet. Elhatározza, hogy visszalopatja segédjével, a kis Bobbyval. Ekkor felbukkan Prof, a régi barát, hogy elhalássza a balhét, de Chicago sötét zugaiban a legkisebb stikli is könyörtelen véget érhet.

David Mamet darabja, az Amerikai bölény 1975-ös chicagói premierje óta, a Broadwaytól a West End-ig gyakorlatilag az egész világot meghódította, 1996-ban pedig Dustin Hoffman főszereplésével filmre is vitték. A budapesti közönség azonban most, a Thália Színház színpadán láthatja először.

A darab rendezője, Sebestyén Aba úgy gondolja, hogy Mamet szövege ma ugyanannyira aktuális, mint negyven évvel ezelőtt, hiszen örök érvényű emberi érzésekről – szeretetről, hűségről, barátságról, bizalomról – szól, amelyek torz tükörképét mutatják világunknak. „Nagyon izgalmas, hogy az értékekről és érzésekről szóló történetet egy értékhiányos közegbe helyezi, hatalmas kettősséget adva ezzel neki. A társadalom perifériájára szorult figurák beszélnek a nagy értékekről, ettől válik igazán izgalmassá. Számomra egyszerre jelenik meg benne a szent és a profán.”

És hogy mit is jelent a címben szereplő bölény? A rendező számára nagyon sokat. „Az amerikai bölény egy végveszélyben élő állat, amelyet az indiánok egykor szentként tiszteltek, a múlt századok alatt azonban szinte teljesen kiirtottak, ma pedig rezervátumokban őrzik őket! Számomra a bölénység egyenlő mindazokkal az értékekkel, amelyekről Mamet beszél: tisztesség, becsület, bizalom, hűség, barátság, amelyek lassan veszélybe kerülnek a társadalmunkban, hiszen mindent elnyom a mindenáron való érvényesülni akarás és a profitszerzés hajszája. Időnként talán a bölény is megjelenik, hiszen jelképezi mindazt, amiről a karakterek beszélnek, s mint az Isten, benéz az ablakon, és megnézi, mi történik.”

Sebestyén Aba szerint a kettősség az, amelynek egyszerre a darab humora és drámaisága is köszönhető. A történet egy olyan társadalmat mutat fel, ahol az elvek meg is maradnak elvi szinten, és ahol a figurák nagyon szeretnének valamilyenné válni. „Heroikus módon szeretnének tiszták, hűségesek, igaz emberek lenni, és ebből a heroikus küzdelemből származik a komikum. Remélem, hogy olyan előadást sikerül létrehozni, ahol a néző könnyes szemmel tud nevetni.”

Az Amerikai bölény premierje március 5-én lesz a Thália Színház Nagyszínpadán. A főszerepekben Csányi Sándort, Szervét Tibort és Mózes Andrást láthatja a közönség.


 

Rövid a póráz

Lucette, a popdíva klipet forgat a párizsi filmstúdióban. Fernand, a szerelme hosszú távollét után megjelenik. Ez az utolsó pillanat: be kell vallania, hogy még aznap este más nőt vesz el feleségül. Mi történik, ha gyávaságból elillan az utolsó pillanat? És Lucette este éppen Fernand esküvőjén lép fel?

Felhőtlen szórakozást ígérő, klasszikus bohózat a műfaj királyától, Georges Feydeau-tól, a főbb szerepekben Schell Judittal, Pindroch Csabával, Szabó Győzővel, Molnár Piroskával, Lovas Rozival, Vida Péterrel, Gubás Gabival, Fodor Annamáriával, Hunyadkürti Istvánnal és Tóth Eszterrel.

A darabot mára hangszerelte Hamvai Kornél, rendezője: Kelemen József.

A Thália Színház saját produkciójának premierje 2016. január 23. 


 

Pole Artistic Comptetition Hungary
A technika és a művészi önkifejezés versenye

Igazán különleges versengés színhelye lesz november 29-én a budapesti RAM Colosseum. Technikai tudás, akrobatika és művészi önkifejezés fog versenyre kelni, méghozzá a rúdon. A Pole Artistic Competition nemzetközi rúdtáncversenyt először rendezik meg Magyarországon, lehetőséget adva arra, hogy a rúdtánc művészibb, színházi ágát ismerhessük meg.

A pole art műfaj 2008. óta van jelen Magyarországon, és bár hazánkban az erotikus klubok kapcsán került a köztudatba, valójában alapjai a cirkuszi akrobatáktól származnak, művészi értéke pedig megkérdőjelezhetetlen. A bemutatott produkciók egy történetet, vagy egy zenét mesélnek el mozdulatok segítségével. A versenyzők valóban táncolnak a rúdon, arcukkal, testtartásukkal és gesztusaikkal is játszanak, ugyanúgy, mint a többi táncstílus képviselői. Az akrobatikus elemekkel tarkított koreográfiát igényes jelmezekben, színházi körülmények között adják elő a sportág hívei, akiknek tábora évről-évre rendületlenül gyarapszik. Ma már nemcsak hölgyek, hanem urak is indulnak a versenyeken, ahol az egyéni produkciók mellett csapatban és vegyes párosban is a közönség elé állnak a nevezettek.
A pole art a tapadási felületeket (tenyér, talp, térdhajlat, könyék és derék) szabadon hagyó, rugalmas ruházaton kívül nem igényel különösebb felszerelést, csak a krómozott alumíniumból készülő rudat vagy rudakat, amelyekből egy 3 méteres pódiumos darab ára 300.000 forintra rúg. A budapesti megmérettetésen a rudak magassága az 5 métert is elérheti, az eszközöket a legnevesebb nemzetközi gyártó, az X-pole szállítja Angliából.
A Pole Artistic Competition 2009-ben, Helsinkiből indult hódító útjára. Már akkor a világ minden részéről érkeztek versenyzők, azonban csupán kategóriánként tízen állhattak színpadra a döntőben. A novemberi versenyre előzetes videó-zsűrizés útján több mint 50 profi és amatőr kvalifikálta magát. Az esemény főszervezője – szemben azzal, hogy a szakma az olimpia felé terelte volna a pole artot – inkább egy olyan műfajban gondolkodott, amelyben a sport mellett a színház is szerepet tud kapni. Pálmaffy Barbara Táncművészeti Főiskolát végzett, az Experidance alapító tagja volt és jelenleg is a Soproni Balett vendégművésze. Pirner Alma stúdiójában kezdte elsajátítani, majd oktatni a műfaj lélegzetelállító mozdulatait, és rövid időn belül magyar-, Európa- és kétszeres világbajnok lett.
Pirner Alma kisfia születését követően először tér vissza a pole arthoz, és foglalja el helyét a budapesti Pole Artistic Competition zsűrijében. A verseny fővédnökei Magyar Zoltán és Czene Attila lesz, de akik ellátogatnak a főváros egyetlen élményszínházába november 29-én, biztosan találkozhatnak majd Katus Tamással és a szakma legismertebb neveként számon tartott Laurence Hilsummal is, aki nemcsak zsűrizni érkezik, de nyílt workshopot is tart majd Budapesten. 

Két magyar táncos a Lord of the Dance főszerepeiben

Ismét hazánkban turnézik a világ legnépszerűbb tánc-showja, a megújult Lord of the Dance - Dangerous Games, 2015. október 20-24. között. Michael Flatley 2014-ben több hónapig tartó munkával újra koreografálta és rendezte a show-t. Az új darab merészen eltávolodik az eredeti produkciótól: a hihetetlen látványt, a lélegzetelállító, új táncokat korszerű vizuális- és fénytechnikával ötvözte, új a hangzás is.

A karakterek is új, izgalmas személyiségekké fejlődtek. A „varázslatos kalandnak” nevezett show valójában egy, az ír folklór alapjaira épülő utazás az időben, a Jó és a Gonosz klasszikus meséje. A „Kis Lélek” vezeti be a közönséget a történetbe és segít a Tánc Urának megvédeni az embereket a Gonosz ellen. Ám Don Dorcha sokkal erősebb és vadabb lett. Vajon megnyerheti-e a Lord a harcot?

Az előadásban szerepet kapott az egykori Girls Aloud együttes énekesnője Nadine Coyle, aki Erin Istennőt alakítja a show-ban. Tőle hallható többek között a produkció címadó dala is, melyet Gerard Fahy szerzett, ahogyan az új dalok és az előadás újra hangszerelése is az ő nevéhez fűződik.A show egy különleges meglepetést is ígér! A nyitó jelenetben Michael Flatley a kivetítőn egy utazásra hívja a közönséget, melyben bemutatja, hogy honnan is indult ő valaha, és hogyan lett belőle a világ egyik legnagyobb táncosa. Az előadás végén, a híres finálé jelenetben pedig Flatley virtuális mása is megjelenik a modern technika segítségével! Így a színpadtól visszavonult táncost újra és újra láthatja a közönség. 

Jelenleg három társulat járja a világot a show-val. A hazánkba érkező produkcióban pedig két magyar táncost láthatunk a főszerepekben!Papp Zoltán és Krén András évek óta tagja a társulatnak. Az európai turné során, ugyan váltott szereposztásban, de Andrást, a Lord (a Tánc Ura) és Zoltánt, a Dark Lord (a Sötét Nagyúr) szerepében láthatja majd a hazai közönség is!

 „Michael Flatley számunkra egy legenda, akitől mindig lehet újat tanulni. Így volt ez a tavalyi hosszú próbafolyamat során is. Maximális koncentrációt követelt mindenkitől és a maximumot hozta ki mindenkiből. A vadonatúj előadásban megtartottuk a legjellegzetesebb táncokat és új koreográfiával egészítettük ki. Az új részekkel modernebb lett a produkció. Új jelmezek is készültek, még nagyobb LED kijelzők kerültek a háttérbe, amik fantasztikus látványt nyújtanak. A zenét újra hangszerelték és így teljesebb lett a hangzás is.” – mondta el a megújult produkció kapcsán Papp Zoltán, aki a turné során nem csak főszereplő, hanem a táncosok vezetője is.

A társulat október elején indult európai turnéjára. A díszleteket, jelmezeket, színpadi- és világítástechnikát két hatalmas kamionnal hozzák. Összesen ötvenen, köztük harmincöt táncossal érkeznek: 2015. október 20-án Veszprémbe, 21-én Debrecenbe, 22-én és 23-án Budapesten a Sportarénába és 24-én Győrbe.

Jegyek: www.broadway.hu


 

Musicalben játszanak az Éjjel-Nappal Budapest szereplők

Nagyon különleges színházi produkció kerül színpadra október 22-én és 23-án a Millenárison. A Kosztolányi Dezső Édes Anna regényének musical változatában szereplő Aleska, Hot Men Dance tánccsoport, Nédó Olga hegedűművész és a Kozmixos Hozsó mellé további két közismert szereplő is csatlakozott az Éjjel-Nappal Budapestből. Péterffy Lili és Polyák Rita cselédlányt alakít majd az Édes Anna musicalben.

Péterffy Lili és Poláyk Rita már három hete próbál a Budapesti Showszínház társulatával. Lázasan készülnek az Édes Anna musical premierjére, hiszen rengeteg táncos, éneklős jelenetet kell megtanulniuk rövid idő alatt. Mindketten cselédlányt játszanak, méghozzá nem is akármilyet: jelenések lesznek, az Édes Anna szobáját körülvevő fal részeiként. 

A musicalt Tóth Ádám rendező a lehető legmodernebb színházi koncepció alapján és a mai kornak megfelelő zenei alapokra építette fel, Hozsó pedig a zeneszerzői pályájának legjavaként értékelte az elkészült dalokat. Alig három hét és bemutatkozik Magyarország legújabb musical produkciója.


 

SZEX a lelke mindennek?
Csenki Attila és Benk Dénes közös estje

Mindenkit érdekel a szex? Mitől vagyunk bénák az ágyban? Tudja, milyen gyorsan stíröl végig egy nőt egy férfi? Egy átlagember mennyit gondol a szexre? Szokott beszélni a szexről, vagy szokott szex közben beszélni?  Sok embert érintenek az egyéjszakás kalandok? Szexuális tartalommal tényleg bármi eladható? Mi rossz és mi jó a pornóban? A punci az oka mindennek? Miért káros a „Szürke 50 árnyalata” a nőkre nézve? Van segédeszköze?

Milyen segédeszközt próbálna ki? Vajon a férfiak nagy része rájön, hogy normális, átlagos méretekkel rendelkezik, de attól még lehet, hogy béna az ágyban?

Rengeteg kérdés merülhet fel a szexszel kapcsolatban. A két humorista öniróniával, őszintén és merészen beszél a szexről, gátlásokról gátlástalanul, átfogóan a legbensőségesebb öleléstől a pornóig. A felszabadító másfél óra után könnyebben elfogadjuk önmagunkat, másokat, de még a narancsbőrt is. 18 év felett kötelező, káros mellékhatása nincs.

Bemutató: 2015. október 16. 19 óra Kompót Dumaklub


 

Színház a színházban
Mindent Éváról!

Siker, vastaps, ováció. Így jellemezhetnénk röviden az Orlai Tibor produkciós iroda által, a budapesti Belvárosi Színházban bemutatott, Mindent Éváról! című darabot.  A színmű az 1950-ben, Bette Davis főszereplésével bemutatott, 6 Oscar-díjas film forgatókönyve alapján készült. 

A lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét, Margót a művészbejárónál. Egy nap szerencséje lesz, bejuthat a vágyott szentélybe, a nagy színpadi sztár öltözőjébe, és megismerheti a színház bennfenteseinek világát, az ünnepelt sztárt, a népszerű házi szerzőt, a rettegett kritikust, és Thália szentélyének többi szereplőjét. Röpködnek a szellemességek, fergeteges komédia kerekedik, ám ez a játék nem csak játék. Sokkal több annál


 

Mary Orr: Mindent Éváról
Belvárosi Színház

A Belvárosi Színház vadnyitó bemutatója 2015. szeptember 11-én Mary Orr: Mindent Éváról című darabja. A színdarab filmen vált örök klasszikussá: Bette Davis főszereplésével ma is a filmtörténet egyik legemlékezetesebb alkotásaként tartják számon.

A lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét, Margót a művészbejárónál. Egy nap szerencséje lesz, bejuthat a vágyott szentélybe, a nagy színpadi sztár öltözőjébe, és megismerheti a színház bennfenteseinek világát, az ünnepelt sztárt, a népszerű házi szerzőt, a rettegett kritikust, és Thália szentélyének többi szereplőjét. Röpködnek a szellemességek, fergeteges komédia kerekedik, ám ez a játék nem csak játék. Sokkal több annál.

Fordította: Zöldi Gergely, rendező Pelsőczy Réka, Producer: Orlai Tibor

Szereplők: Hernádi Judit, Kovács Patrícia, Egri Márta, Mészáros Máté, Szikszai Rémusz, Márton András, Bercsényi Péter, 

Rujder Vivien

 


 

Bemutatódömpinggel indul az új évad a Dumaszínházban

Erősen kezdi az új évadot a Dumaszínház. December végéig összesen tizenhárom új saját önálló estet visznek színpadra, és két, Fügével közös produkció is látható lesz a Jurányi Házban még ebben a naptári évben.

Szeptember 11-én a Brand newval, az először elhangzó anyagok estjével köszönt be az idei évad, ahol többek között Dombóvári István, Mogács Dániel és Litkai Gergely legújabb poénjait hallhatják először a nézők. Ez a produkció is rendszeresen jelentkezik majd, más-más közreműködőkkel. Az önálló estek sorát szeptember 18-án Hadházi László új műsora nyitja, „Nekünk áll a László” címmel, ami olyan kérdésekkel például nem foglalkozik, mint „Mire jó a trollkodás?”, vagy „Mire jó a zászló, ha nem fúj a szél?”.

Október 11-től kezdődik a bemutatók hete – naponta lehet majd újdonságokat látni a Dumaszínházban és a Kompót Duma Klubban. Elsőként Aranyosi Péter „Borsodi homályos” címre keresztelt estjével találkozhatnak, majd rögtön másnap, 12-én, Zsók Leventétől hallhatják milyen az „51% székely humor”, a folytatásban, 13-án Bács Miklós jön: „Önök mind egyéniségek… És most Bács Miklóst nézik”, hogy 14-én átadja a stafétát a Szomszédnéni Produkciós Irodának és Felméri Péternek, akiknek a „Csakazértis!” című estje most mutatkozik be Magyarországon. Október 15-én Hajdú Balázs próbál rávilágítani, hogy mi „A mindennek a lényege”, és ha már a lényegnél tartunk, 16-án a Duma Klubban megtudhatják Csenki Attilától és Benk Dénestől, hogy „A SZEX a lelke mindennek”,  Kőhalmi Zoltán pedig a Corvin Dumaszínházban tart előadást „A pesszimizmus előnyei” címmel. 

Október 17-én délelőtt a „Sütibár” debütál, egy új mesés gyermekrevü – befogadott előadásként, a Dumaszínház azon törekvését erősítve, hogy a legifjabb korosztály számára is minőségi szórakozást kínáljon.  És ugyancsak 17-én este mutatkozik be Litkai Gergely és Felméri Péter új közös műsora a „Budapest”. A bemutatók hetét végül október 18-án Kertész Ricsi „Gagyi hip-hop” című önálló estje zárja.

A sorozat november 15-én folytatódik, amikor is Kovács András Péter és Kormos Anett boncolgatja tovább a humorból kifogyhatatlan témákat – férfiakról és nőkről, „Numera” címmel. November 20-án, jön Litkai Gergely és a „Számok” és végül november 29-én lesz „Kabaré”, Kőhalmi, Szomszédnéni, és Janklovics módra, ezzel lezárva a 2015-ös új, saját műsorok sorát.

Immár harmadik éve lesz, hogy a Jurányi Ház ad otthont a Dumaszínház és a Füge közös, kísérletező produkcióinak, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a színházi műhelymunkát és a humort egyaránt kedvelő közönség körében.

A 2015-ös évben két bemutatóra kerül sor. Október 9-én az „Elhanyagolt férfiszépségek”- szkeccsparádé testhasználattal címűre  – Andrássy Máté és Újvári Milán közreműködésével – október 29-én pedig a „A szerelem zsoldosai” című darabéra, melynek szereplői Bata Éva és Vinnai András.

Bemutatókból és régi kedvencekből tehát egyaránt lesz bőven ebben az évben is. További információ az előadásokról: www.dumaszinhaz.hu


 

Vidéki Színházak fesztiválja
2015. szeptember 7-13.

A Thália színház 2015. szeptember 7-13. között ismét megrendezi az immáron hagyományosnak számító évadnyitó programját, a Vidéki Színházak fesztiválját. A program 7-én a békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza című drámájával kezdődik. Az előadást Béres László álmodta színpadra. 8-án a veszprémi Petőfi Színház előadásában Henrik Ibsen klasszikusa, A vadkacsa lesz látható, Guelmino Sándor rendezésében. 9-én Dürrenmatt: Az öreg holgy látogatása című darabja kerül színre az egri Gárdonyi Géza Színházból, melyet Csiszár Imre rendezett. 10-én a kecskeméti Katona József Színház hozza Jurij Poljakov kortárs orosz író Párcsere című darabját, Cseke Péter rendezésében. 11-én a miskolci Nemzeti Színház mutatja be Heinrich von Kleist vígjátékát, az Eltört korsót. 12-én ismét Kleist: a német drámaíró Kolhaas Mihályról szóló elbeszélése nyomán írta Tasnádi István a Közellenség című darabot. 13-án, zárásul két stúdió produkciót láthat a közönség: Kaposvárról Gareth Armstrong: Shylock című darabját, és a váci Dunakanyar Színházból Václáv Havel két egyfelvonásosát.

A fesztivál nemcsak seregszemle, díjakat is kiosztanak majd, a közönséget pedig igen kedvező árú jegyek és bérletek várják. 


 

Molnár Piroska adománya a Krétakörnek

A  Krétakör büszkén és örömmel jelenti be, hogy  Molnár Piroska színésznő egy havi Nemzet Színésze díjjal, azaz 500 000 Ft-tal támogatta a Krétakör Alapítványt. Piroska ezzel csatlakozik azon támogatóink sorába, akik A HARAG NAPJA című produkció próbafolyamatát, vagyis az alkotótáborokat támogatják. A Harag napját Schilling Árpád rendezi, a főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Láng Annamária és Rába Roland lesz látható. A darab magyarországi bemutatója 2015. november 30-án lesz a Trafóban, az alkotók jelenleg a második próbatáborra készülnek.

Bárki támogathatja a produkció létrejöttét, a legapróbb adomány is sokat jelent a számukra, mert így érezhetik, hogy együtt hoztak létre valamit. A mai napig 46 támogató 2644 dollárt gyűjtött össze, az elérni kívánt cél 10 000 dollár.

A hozzájárulásokat az alábbi linkre várják:https://www.indiegogo.com/projects/kretakor-schilling-a-harag-napja-uj-bemutato#/story


 

Klasszikusok új ritmusban

A Bernarda Alba háza, Édes Anna, Magyar Elektra, Figaro házassága, Tóték, Vitéz Mihály és az Istent a falra festeni című előadások szerepelnek a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó Színházi Szemléjén a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatják be.

 A Városmajori Színházi Szemlét idén 2015. június 18. és július 10. között rendezik meg. Versenyprogramjába hét, nem budapesti színház egy-egy előadását válogatta be Jászay Tamás kritikus  és Miklós Melánia, a színház művészeti és kommunikációs munkatársa.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója elmondta, a főváros két nagymúltú nyári színházában, a Városmajorban és a Margitszigeten, három hónap alatt több mint száz programot kínál a Budapesti Nyári Fesztivál. „Nagy hangsúlyt fordítunk a fesztivál előkészítésére. Friss, minőségi és gondosan válogatott produkciókkal várjuk a kultúrát kedvelőket, amiben a szezonnyitó Színház Szemlének is jelentős szerepe van. Nagyon fontos számunkra a nézők visszajelzése, ezért idén is számítunk rájuk, hogy kik lesznek a legjobbak a legjobbak között”.

A Színházi Szemle vállalt célkitűzése - a nyári színház kategóriáját tágítva - a minőségi szórakoztatás, a valódi színházi élmény közvetítése a közönségnek. Miklós Melánia szerint „A szórakoztatás nem feltétlenül nevetés, az idei program éppen azt bizonyítja, hogy a klasszikusokat is el lehet újszerűen mondani, illetve lehet velük újat mondani, ami adott esetben szórakoztató.”

„ A beválogatott előadások mindegyike jól ismert, múltbéli, mitikus történetet dolgoz fel, illetve hangszerel át mai ritmusban, ami a két új, kortárs darabra, a debreceni Istent a falra és a szombathelyi Vitéz Mihályra is igaz” – állítja Jászay Tamás.

 A 2015. évi Városmajori Színházi Szemle programjában megtekinthető előadások:

García Lorca: Bernarda Alba háza – Békéscsabai Jókai Színház, rendező: Béres László

Kosztolányi Dezső: Édes Anna – Csíki Játékszín, Csíkszereda, rendező: Lendvai Zoltán

Beaumarchais: Figaro házassága – Győri Nemzeti Színház, rendező: Erdeős Anna

Mészáros Tibor: Istent a falra festeni – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, rendező: Mészáros Tibor

Bornemissza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra – Csiky Gergely Színház, Kaposvár, rendező: Horváth Csaba

Örkény István: Tóték – Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila

Székely Csaba: Vitéz Mihály – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Béres Attila

 Szemlén kívül bemutatják még a Balfék, Feydeau A hülyéje címen ismert vígjátékát, rendező Mohácsi János a Kecskeméti Katona József Színházból, Örkény István Kulcskeresőkjét a Veszprémi Petőfi Színházból Kéri Kitty rendezésében, valamint Neil Simon Furcsa pár című vígjátékát, Pelsőczy Réka rendezését a székesfehérvári Vörösmarty Színházból.

További információ: www.szabadter.hu


 

Igazi örömszínház lesz a Tévedések vígjátéka

Molnár Piroska, Haumann Péter, Pálmai Anna, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Szabó Győző... - csak pár név a nyáron, a szegedi Dóm téren színre kerülő Tévedések vígjátéka szereplői közül. Shakespeare fergeteges humorú vígjátékát Kerényi Miklós Gábor KERO álmodja a deszkákra, aki hosszú évekkel ezelőtt rendezett prózát utoljára. Alkotótársaival örömszínházat ígér a nézőknek és a művészeknek egyaránt.

William Shakespeare Tévedések vígjátéka c. komédiája lesz az idei Szegedi Szabadtéri Játékok második önálló bemutatója. A produkció több szempontból is kuriózum a Dóm téren. Régen mutattak már be prózát a fesztiválon, az angol mestertől utoljára 13 éve játszottak drámát.A Tévedések vígjátékának megrendezésére Kerényi Miklós Gábort kérték fel, akinek több mint száz csillagfényes estén játszották már rendezéseit a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az utóbbi években leginkább zenés darabjai voltak ismertek, musicaleket, operetteket, operát is rendezett többek közt a Dóm téren is. Prózai rendezése viszont már nagyon régen nem került színre, így a Tévedések vígjátéka különleges előadás az ő életében is. KERO szerint a produkció igazi „örömszínház" lesz a nézőknek, az alkotóknak és a színészeknek. Shakespeare korai vígjátékának mulattató történetében nagyon érdekes jellemek vonulnak föl – miközben aki akar, komoly filozófiai mélységeket is felfedezhet a darabban, mégis, egy őrület az egész.

A produkció szerepeire ismét az ország vezető színházaiból a legkiválóbb színművészeket sikerült megnyerni a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból.
Az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg a rendező. Furcsa és izgalmas teret képzeltek el, egy közel-keletinek tűnő városka életét jelenítik meg. A tér közepén forog majd egy hatalmas, útvesztő jellegű, gömbszerű spirál, ez tulajdonképpen egy nyüzsgő bazár, amelyben helyet kap lakóház, török fürdő, örömtanya, sőt még kolostor is. Az árusok színes forgatagában pedig fellép majd egy zenekar. Lesz, aki motoron érkezik, és a tükrök, csapóajtók csapdái között szinte artistaként kergetik sorsukat – és egymást – a színészek az ötvennél is több statiszta között. Az előadás mozgástervező-koreográfusa Duda Éva, dramaturgja Lőrinczy Attila. A nyári produkció során Nádasdy Ádám fordítását használják majd.

KERO kifejtette: Shakespeare többek közt abban zseniális, hogy a közösségi, politikai és a személyes konfliktusokat kiválóan tudja ütköztetni egy sztorin belül. A történet Efezusban játszódik, abban a városban, amely igen feszült helyzetben áll Syracuzával, ahonnan viszont a színre lépők egy része érkezik. Mindeközben a valószerűtlen eseményekben dúskáló darab a szereplők őrült reakcióit mutatja be, a személyiség megkettőződésének illetve elvesztésének félelmetes pillanatait. Nevetséges és egyben tragikomikus helyzetek jellemzik majd a Tévedések vígjátékát, vágyakban, felfedezésekben és meglepetésekben gazdagon.


 

Vicces, királykisasszony?!? a Corvin Dumaszínházban

A MANNA, a Váci Dunakanyar Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Dumaszínház közös előadásaként látható a budapesti Dumaszínházban április 18-tól a Vicces, királykisasszony?!? című előadás.

Az előadás főszereplője Ildikó királykisasszony, aki  elhatározza, hogy csakis olyan férfihoz megy feleségül, aki képes őt megnevettetni. Az udvar felhívására tódulnak is a király-jelöltek meghallgatásra, hogy viccesebbnél viccesebb műsorukkal próbálják meghódítani a királykisasszony szívét. A jelentkezők a humor különböző műfajaival próbálkoznak: van dumaszínház, börleszk, hagyományos, békebeli kabaré, angol humor, paródia. De nincsenek könnyű helyzetben – pedig nem búskomor típus a királykisasszony, inkább csak az a véleménye, hogy nincs a kérők között olyan férfi, aki méltó lenne hozzá. Két tréfás kedvű udvarhölgyével, Klotilddal és Matilddal jól szórakoznak a szerencsétlen kérők igyekezetén – és rettegésén, ugyanis a sikertelen fellépőket a gálaműsor után lefejezik. A jókedvet így lassan felváltja a sírás, és az országból szép lassan kipusztul a humor is. Vagy talán még időben rájön a királylány, hogy kit is szeret valójában? 

Szabó Borbála meséjének feldolgozása ősbemutató, amelyet Bereczki Csilla rendezésében láthat a közönség. Az elsősorban kisiskolásoknak szóló zenés, humorelméleti meseelőadás azonban a frappáns, szórakoztató humora miatt a felnőtteknek is felhőtlen szórakozást ígér. A Vicces, királykisasszony?!?  április 18-án és 19-én délelőtt 10 órakor a Dumaszínházban látható. Cím: 1082 Budapest, Corvin sétány 1/b.


 

Ketten egyedül
Színpadon a híres Krumplirózsa c. film

2015. május 9-én mutatja be a Thália Színház legújabb produkcióját, a Ketten egyedül című darabot, ebből készült a Krumpirózsa című híres film Al Pacinóval és Michelle Pfeifferrel a főszerepben.

New York. Frankie felszolgáló, Johnny szakács. Először kinézték egymást az étteremben. Azután szeretkeztek. Eddig csodálatos, de rá kéne jönni, hogyan tovább… A darabbeli felszolgálót és szakácsot, Schell Judit és Csányi Sándor személyesítik meg. A két színészt a nagysikerű magyar mozi, a Csak szex és más semmi (2005) után, legközelebb a 2012-ben bemutatott Esküvőtől válóperig című bohózatban – mint perlekedő házaspárt – láthatta együtt játszani a közönség. A Ketten egyedülben most Csányi Sándor és Schell Judit új helyzetbe kerülnek, egy párkapcsolat kezdetén lesznek láthatók a színpadon. A darabot Goda Krisztina rendezi – aki a fent említett filmet is jegyzi –, és nem tagadja, újra nagyon élvezi a közös munkát: „Alapvetően azért izgalmas számomra színpadra állítani ezt a darabot, mert tíz éve készült el a Csak szex és más semmi, aminek főszereplői Schell Judit és Csányi Sándor voltak és elég sok párhuzam van a film és a darab között. A női szereplő, Franky sokat csalódott korábban és emiatt fél belemenni egy újabb kapcsolatba, ebben nagyon hasonlít Dóra karakteréhez a filmből. Sanyi karaktere pedig azért hasonló a filmbelihez, mert nagyon kitartóan ostromolja a lányt és nem adja fel. Nagyon szerettünk együtt dolgozni a filmben. Ez kicsit nehezíti is a közös munkát, mert figyelnünk kell rá, hogy ne dumáljunk mindig másról, annyi a mesélni valónk egymásnak...” A darab dramaturgja Divinyi Réka, aki Goda Krisztina állandó alkotótársa – szóval teljes mértékben felállt a „régi sikercsapat”. Goda Krisztinának nem ez az első színházi munkája, és bár saját bevallása szerint a film a fő csapásvonala, nagyon izgalmas dolognak tartja a színházi rendezést. „Ami nagy különbség a film és a színház között, hogy a filmen nagyon egyszerű jeleneteket váltani vagy ugrani az időben. A színházban minden jelen idő. A vásznon azt és annyit mutatok meg, amennyit akarok – mondjuk egy meztelenségből. Míg a színpadon valaki vagy fel van öltözve vagy nincs. Ezek az egyértelmű különbségek más hozzáállást követelnek, de a film és a színház lényege ugyanaz: megpróbálni megteremteni egy történetet és érteni a kapcsolat dinamikáját és a változását.”

Bemutató: 2015. május 9. 19:00


 

Eric Idle a Madách Színházban!

2015. június 1-én Eric Idle és John DuPrez, a Spamalot című musical szerzői vendégeskednek a Madách Színházban, és megtekintik a jubileumi 162. Spamalot előadást!

Szirtes Tamás, a darab rendezője és a Madách Színház igazgatója a premier óta vár arra, hogy a színházban köszönthesse Eric Idle-t, hiszen a szerzőpáros másik tagja, John DuPrez már a premieren is részt vett.

A legendás Monty Python alapítója, Eric Idle tiszteletére a Madách Színház egészen különleges Spamalot előadással készül, amelyben természetesen fellép a darab minden szereplője, emellett számtalan meglepetést láthatnak majd a nézők, akik jegyet váltanak az egyetlen júniusi Spamalotra. Egyetlen előadás, amilyen eddig még sosem volt, és ezután sem lesz!

A 2015. június 1-i jubileumi, 162. Spamalotra a jegyek április 10-től kaphatók.


 

A színészet dicsérete

A Színházi Világnapon 1999 óta minden évben megrendezik azt a jótékonysági gálaest, amely a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére és szervezésében jön létre. Idén, március 30-án, a Thália Színház ad otthont a MASZK Gálának.

 A rendezvény budapesti indulása óta már három vidéki város – Kecskemét, Veszprém és Szeged – színházában is helyet kapott. Az ide gála különlegessége, hogy több kerek évforduló is okot ad az ünneplésre. A MASZK megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebben az évben lesz 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol Európában elsőként kezdődött meg szervezett keretek között a színészképzés. Az eseményen részt vesz egy igen jeles, 100 éves színésznő is, aki a mai napig tanít: Gyulányi Eugénia Éva.

 A gálán szakmai díjakat adnak át: a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor-, a Kállai Ferenc- és a Vámos László-díjakat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját, melyeket a már megszokott színvonalas, szórakoztató gálaműsor keretében vehetnek át az arra érdemesnek ítélt művészek.

 A gála fellépői: Balázs Péter, Barnák László, Bercsényi Péter, Béres Ilona, Dolhai Attila, Dunai Tamás, Fehér Anna, Felföldi Anikó, Gömöri András Máté, Herczeg Tamás, Haumann Péter, Hirtling István, Janza Kata, Jordán Tamás, Keresztény Tamás, Kis Diána Magdolna, Kulka János, Mácsai Pál, Muri Enikő, Simon Panna, Szabó Dávid, Szilágyi Katalin, Szinetár Dóra, Szulák Andrea, Veréb Tamás. Az O.G. Juniors Akrobata Csoport, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a Budapesti Operettszínház Énekkara és a Budapesti Operettszínház Musical Együttese.

 Az est házigazdái: Molnár Piroska és Szombathy Gyula.

Konferál: Földes Eszter és Mesterházy Gyula.

Rendező: Hegedűs D. Géza

A gála valamennyi közreműködője természetesen fellépti díj nélkül vállalja a szereplést. A gála bevételéből a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatják. Bővebb információ: www.thalia.hu


 

Játék előítéletek nélkül
Március 21-e a Down Világnap

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedik alkalommal fog össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is el tudják juttatni üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott bemutatni a „0321-Kihívás - Játék előítéletek nélkül” kalandjáték. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. Az eseményen részt vesz: Gundel Takács Gábor, valamint a Vígszínház színészei, többek között Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata.

A játékvezető Gundel Takács Gábor lesz, aki a színtársulat tagjai és a Down Egyesület támogatóinak hajrája mellett közvetíti majd a játékot. Március 21-e a Down Világnap. Fontos felhívni a figyelmet, mert a Down-szindrómások - jellegzetes külső jegyeik miatt - a fogyatékkal élők között az elutasítás legkiemelkedőbb célpontjai. Kirekesztettségük már a családba való befogadás esetében megmutatkozik. Később kevesen jutnak be óvodákba, iskolákba, és alig akad, aki képességeinek megfelelő, szabad munkapiaci állást kapna. A széleskörű társadalmi elutasítást az ismeretek, tapasztalatok hiánya is súlyosbítja. 

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon 2009. március 21-én, a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát a színes, az egész színházat betöltő programokon. 2014-ben immár nem csak Budapesten, hanem Székesfehérvárott, a Vörösmarty Színházban is együtt ünnepelt az érdeklődő közönség. A Down Világnap mára több mint 1000 fős országos eseménnyé nőtte ki magát.

A „ 0321 - kihívás” sajtópremierjével egy időben 14.15-kor indul a Margit–szigeti zenélő szökőkúttól a Vígszínházig tartó szimpátia-séta, melyre a szervezők várnak minden kedves érdeklődőt. Ezt a színház körbeölelése követi 15 órakor.  Az Egyesületről és a Down Világnapról bővebben: www.0321.hu


 

?Légy színi krónikás!? Pályázati felhívás

A Magyar Teátrum színházi havilap és a Magyar Teátrumi Társaság felhívással fordul a színházkedvelő tollforgatókhoz. Felsőfokú intézményekben tanuló, illetve nemrégiben diplomát szerzett fiatalok jelentkezhetnek írásműveikkel háromfordulós színház-publicisztikai pályázatunkra.

A pályázat feltételei és lebonyolítása

 A jelentkezés motivációt tartalmazó rövid életrajzzal és az 1. pályázati forduló kéziratának beküldésével történik. Az önéletrajzot és a kéziratokat a [email protected] e-mail-címre várjuk, csatolt dokumentumban.

A 2. pályázati fordulóban az vehet részt, aki az 1. pályázati fordulóban a műfajnak és a terjedelmi követelménynek megfelelő anyagot küldött be.

A 3. pályázati fordulóban való részvétel meghívás alapján lehetséges. Az első két fordulóra beküldött kéziratokat a Magyar Teátrum havilap és a Magyar Teátrumi Társaság által felkért bírálók véleményezik, rangsorolják. A bírálók egyben javaslatot tehetnek a lapszerkesztőknek a legsikeresebb anyagok közlésére. Ezért a jelentkezők tudomásul veszik, hogy benyújtott szövegük külön engedélykérés nélkül közölhető, illetve elfogadják, hogy pályamunkájuk megjelentetéséért nem illeti meg őket tiszteletdíj.

 A pályázati fordulók

  1. Villámkritika (színházi, bábszínházi, fizikai színházi). Terjedelem: legfeljebb 1500 betű (szóközök nélkül). Beadási határidő (a motivációs levéllel együtt) április 5.
  2. Alkalmi interjú/riport az előadó-művészeti terület egy ismert személyével. Terjedelem: a tartalom korlátozott, amennyiben a riportnak/interjúnak valamilyen alkalomhoz, eseményhez kell kötődnie, nem lehet portré, vagy az életpálya egy szakaszát bemutató, nagy merítésű anyag. Beadási határidő: április 15.
  3. Átfogó kritika (olyan előadó-művészeti bírálat, amely elemzi a választott alkotás főbb motívumait, illetve utal annak helyére az adott műfaj összefüggésrendszerében). Beadási határidő: május 5.

 A teljesítmények elismerése

Elismerésben azok a pályázók részesülnek, akik a 3. pályázati fordulóra meghívást kaptak, a rangsor kialakítása azonban pontszámösszesítés alapján történik. Az első két forduló maximális pontszáma 10-10, míg a harmadiké 20. A pontösszesítés szerinti 1-5. helyezett meghívást kap a 2015. évi Pécsi Országos Színházi Találkozóra. A POSZT részvétel alatt folyamatos workshop és közös munka, valamint írói továbbképzések és konzultációk segítik a nyertes fiatalok továbbfejlődését.

A nyertesek írásműveit – melyeket a POSZT, illetve a Magyar Teátrumi Fesztiválon készítenek – a Magyar Teátrum színházi folyóirat és a Magyar Teátrum Online – tiszteletdíj garanciája nélkül – közölheti. A részletes pályázati feltételek a www.magyarteatrum.hu weboldalon olvashatók.


 

Magyar Attila és Hajdu Steve a színpadon ünnepli a nőket

2015. március 8-án, délután 3 órakor, a Nemzetközi Nőnap alkalmából egy igazán fordulatos vígjátékot láthat a közönség a Duna Palota színpadán, Gallusz Nikolett, Magyar Attila és Hajdu Steve előadásában. ASzerelem, Ó!című darab kapcsán a színészeket kérdeztük a közös munkáról, párkapcsolatokról és természetesen a nőkről.

Murray Schisgal, amerikai író és producer komikus vígjátéka, a Szerelem Ó!,1965-ben debütált a New York-i Broadwayn. Még ugyanebben az évben Tony díjra is jelölték, és bár a szobrocskát végül nem Murray Schisgal vitte haza, ennek ellenére mind a mai napig nagy érdeklődés veszi körül a két felvonásos bohózatot. Magyarországon többször is feldolgozták a komédiát, és ezúttal a Fregoli Színháznak köszönhetően, a Duna Palotában tapsolhat neki a közönség 2015. március 8-án, délután 3 órakor.

„Nők nélkül nem lenne élet a Földön, de még a Marson sem” – mondta Hajdu Steve, majd kicsit komolyabbra fordítva a szót hozzátette: „a Nőnap kiváló alkalom arra, hogy minden olyan hölgyről megemlékezzünk, akik fontos szerepet játszanak vagy játszottak az életünkben. Én például kifejezetten hálás vagyok az édesanyámnak és a női tanáraimnak, akiknek sokat köszönhetek.”

Magyar Attila, Hajdu Steve és Gallusz Nikolett régóta dolgoznak együtt, így a három szereplőből álló darabban egy jól összeszokott csapat játékával találkozhatnak a nézők. „Amikor sokan vannak a színpadon, akkor inkább a megvalósítás dominál, nagyobb fegyelemre van szükség, a színészeket erősen irányítani kell. A családiasabb légkörben viszont sokkal több színészi pillanat van, ami nem annyira megkreált, többet tudunk improvizálni és mivel egy összehangolt csapatról van szó, ezért gyorsan tudunk reagálni egymásra, így érdekes fordulatok alakulhatnak ki a színpadon.” – mondta Gallusz Nikolett. 

Magyar Attila, rendezőként és szereplőként is részt vett a Szerelem, Ó!bemutatásában. „Ebben a darabban, a férfi és a nő kapcsolatát mutatjuk be, mindenféle viszony és iszony vonatkozásában. De persze nem szabad elfelejteni, hogy Murray Schisgal elképesztő humorral írta le az egész történetet. Így bár a témája komoly, tehát azt gondolhatjuk, hogy egy dráma, de mégsem az, a nézők garantáltan nevetni fognak.” – mondta Attila.

Szerelem, Ó!
A Fregoli Színház 2014-ben kezdte játszani a Szerelem,ó!című darabot, melyben három szereplő különös sorsát ismerhetik meg a nézők. A történetben tizenöt év után találkozik két régi iskolatárs. Miltnek jól megy sora, nagymenő, sikeres, nős ember. Harry viszont egész idő alatt hiába kereste az élete értelmét. Ezért épp a folyóba készül vetni magát. De hogyan akarhat valaki meghalni anélkül, hogy megismerte volna a szerelmet? Milt szerint a szerelemért érdemes élni. A gazdag, ám fösvény üzletember ebben a pillanatban ráébred a megoldásra: felajánlja barátjának saját feleségét. Az ötlet olyannyira abszurd, hogy Harry mégis inkább felmászik a hídkorlátra. Így indul ez a Woody Allen világát idéző szatirikus vígjáték, melyben miután megjelenik Milt temperamentumos felesége, Ellen a két ellentétes karakterű férfi élete rendkívüli fordulatot vesz. Ellen ugyanis rövid úton meghódítja Harryt...


 

oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat