.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
Nézőszám-robbanás ? 400 000-en a Vígszínházban
Eszenyi Enikő vígszínházi sajtótájékoztatója a Pesti Színházban

Ismét merész műsorterv a Vígszínházban: ifj. Vidnyánszky Attila Hamlet, Wunderlich József Andrej, Börcsök Enikő Gertrudis, Hegedűs D. Géza Claudius, Kern András újra Feydeau-darabban, Petrik Andrea vendégként játszik, Vecsei H. Miklós az egyik legifjabb vígszínházi szerzőként mutatkozik be. „Nagy kihívások, nagy kalandok, nagy vállalkozások várnak ránk” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a 122. évadot bemutató és az előző évadot értékelő sajtótájékoztatót a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő, aki a Hamletet rendezi.

bővebben >
 


Tiltott darabbal indul a Tesla Teátrum
Háy Gyula özvegye küldte el a tiltott dráma kéziratát

Titokban jutott el Vas-Zoltán Iván rendezőhöz Háy Gulya Appassionata című drámájának kézirata, amelyet idén április 29-én visz színpadra a Tesla Teátrum. Az egykor nemkívánatos drámát a szerző özvegye, Háy (Majoros) Éva rejtélyes körülmények között küldte el Svájcból a rendezőnek, még a rendszerváltás előtt. A drámában egy művész pár szerelmi története és a kommunista diktatúrával szembeni küzdelme bontakozik ki az ‘56-os forradalmat követő megtorlás idején. 

bővebben >
 


Színház nyílik a belváros szívében
56-os darabbal indít a Tesla Teátrum

Színház nyílik Budapest belvárosában, a Kazinczy utcában Tesla Teátrum néven. A repertoárjában élő, korszerű XXI. századi előadásokat ígér. A teátrum Háy Gyula Appassionata című drámájával kezdi meg folyamatos működését, a darab premierjét április 29-én tartják. Szeptembertől pedig új bemutatókkal és bőséges programkínálattal indul a színház első teljes évada.

bővebben >
 


Klasszikus vígjáték a mában!

A főnök meg én meg a főnök címmel Sebestyén Aba rendezésében mutatja be április 29-én a Thália Színház a Két úr szolgája című komédia Hamvai Kornél-féle átiratát.

 

bővebben >
 


Minden rendű emberi dolgokhoz
versszínház ? felhanggal, a költészet napja tiszteletére

A legszebb verseivel és egy formabontó előadással tiszteleg a Költészet Napján a Holdvilág Kamaraszínház József Attila előtt. József Attila születésnapja, a Költészet Napja. idén egy többszereplős, a költő munkásságát felölelő darabbal készült a Holdvilág Kamaraszínház, aminek a székhelye az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban van. Az előadás nagyon meghitt, hiszen a színészek, a nézők között játszanak, a színpadon.

bővebben >
 


Thália Humorfesztivál 2017

Az idei Thália Humorfesztivált március 17. és 19. között rendezik meg a Thália Színházban, ahol összesen nyolc produkció mutatkozik be.

bővebben >
 


Kean, a színész a Tháliában
Romantika, szerelem, féltékenység és egy szökevény menyasszony - Kean, a színész

A március 5-én bemutatásra kerülő új darab a neves angol színész, Edmund Kean viharos magánéletébe enged betekintést: szerelem, féltékenység, és még egy szökevény menyasszony is felkavarja a kedélyeket. Alexandre Dumas eredeti darabját Jean Paul Sartre írta át, amelyből most Hamvai Kornél készített a Thália Színház számára egy kétfelvonásos változatot. Keant Szervét Tibor alakítja, további szerepekben pedig Molnár Piroskát, Csányi Sándort, Gubás Gabit, Pindroch Csabát, Szabó Erikát és Bán Bálintot láthatják a nézők. A darab rendezője, Kelemen József elmondása szerint a Kean, a színész egy vadromantikus történet, amelyben egy bonyolult szerelmi sokszög bontakozik ki. Az egzisztencialista mű azt a nehéz kérdést feszegeti, hogy hol végződik a civil ember, és hol kezdődik a művész, a darab pedig folyamatosan reflektál a saját világunkra. A jelmezek a steampunkot idézik, és egy olyan izgalmas világ tárul a szemünk elé, amely tele van romantikával.

bővebben >
 


Szemenszedett igazság ? Müller Péter bűnügyi komédiája a Tháliában

Február 13-án 19 órától a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében láthatja a közönség Müller Péter darabját – a Szemenszedett igazságot – a Thália Színház Nagyszínpadán. A Csiki Játékszín vendégjátékaként színre kerülő, gondolatébresztő darabot itthon keveset játszották, viszont nagy sikerrel járta be Olaszországot és Latin-Amerikát is.

bővebben >
 


Minden rendű emberi dolgokhoz
Fejes Imre kritikája

Színdarab József Attila halálának évfordulójára - A Holdvilág Kamaraszínház elő-bemutatója (zenés, képes versszínház, felhanggal, 1 részben)

bővebben >
 


Facebook Live sajtótájékoztató a Dumaszínházban

A Dumaszínház január 17-én élő Facebook-közvetítésben ismerteti a 2017-es év soron következő bemutatóit. A stand-up főhadiszállása ezt az évet is erősnek ígérkező produkciókkal nyitja: a közönség Dombóvári István, Bödőcs Tibor, Csenki Attila, Felméri Péter, Badár Sándor és Mogács Dániel korábban még nem látott önálló estjére válthat jegyet 2017 elején, emellett három vadonatúj közös estet is láthat Aranyosi Péter és Dombóvári István, Kiss Ádám és Benk Dénes, valamint Ceglédi Zoltán és Tóth Edu közreműködésével.

 

 

bővebben >
 


József Attila est - előbemutató
Minden rendű emberi dolgokhoz

Zenés, képes versszínház egy részben, József Attila halálának évfordulóján a XIII. kerületi Önkormányzat támogatásával, a Holdvilág Kamaraszínház előadásában – Elő-bemutató

bővebben >
 


Dumaszínház bemutató: Fear the Szaknévsor

Érezte már azt, hogy a sorsa egy manikűrös kezében van? Szembesült már azzal, hogy egy temetkezési vállalkozó bármikor képes kirántani maga alól a talajt? Pironkodott már szoláriumban? Előfordult már önnel, hogy az otthonát hazavágta egy költöztető brigád? Csalta már tőrbe vívóoktató? Tapasztalta már, hogy a felbérelt Mikulás elsiklott a dolgok felett? Vagy hogy jelen előadás színészei eljátsszák a becsületét? Féli ön a bébiszittereket, könyvelőket, pincéreket? Rosszul teszi, ha nem, mert mindannyian ki vagyunk szolgáltatva a szolgáltatói szektor kényének-kedvének.

bővebben >
 


Moszkva-Petuski

Venyegyikt Jerofejev Moszkva-Petuski című kisregényét Vári Erzsébet fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta és rendezte Tamási Zoltán.

Venya, a seremetyevói kábelfektetési munkálatok egykori brigádvezetője, képzeletében legyeskedő angyalkái kíséretében vonatra száll a moszkvai Kurszki pályaudvaron. Lelke nyitott, szelleme szárnyal. Petuskiba készül, ahol a boldogság várja...És bőröndöcskéje zsúfolásig tömve színes sokféleségben tündöklő, magas alkoholtartalmú italkülönlegességekkel...

bővebben >
 


Budapestre érkezik az eredeti Macskák musical

Budapestre érkezik világturnéja során az eredeti legendás angol Macskák musical, amelyet Trevor Nunn rendezett, és amely 30 évig a londoni West End, a New York-i Broadway és sok más város legsikeresebb musical produkciója volt, Cameron Macintosh és Andrew Lloyd Webber produkciós cége a Really Useful Group produkciójában. A mostani produkció plusz  meglepetést is tartogat a Macskák rajongóinak, ugyanis két új meseszép dalt írt a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber.

bővebben >
 


Francia bohózattal nyitja bemutatóinak sorát a Thália

A 2016/17-es színházi évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát Francis Veber: Bérgyilkos a barátom című darabjával nyitja a Thália Színház. A francia bohózatszerző (Balfácán vacsorára, Magas szőke férfi felemás cipőben) halálosan mulatságos és képtelenül érzelmes darabja igazi világsiker, többször megfilmesítették, jelenleg is játsszák a londoni West Enden. A produkció rendezője Vida Péter, aki most kap először lehetőséget nagyszínpadi rendezésre. 

bővebben >
 


A Vidéki Színházak Fesztiváljával nyit a Thália színház

A Thália Színház 2016. szeptember 5-11. között rendezi hagyományos évadnyitó eseményét, a Vidéki Színházak Fesztiválját. 7 nap alatt 9 előadás várja majd a színházkedvelő közönséget.

bővebben >
 


Webber két új dalt írt a Macskákhoz

Két új meseszép dalt írt a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber a Macskák musicalhez. A szerzeményeket a magyar közönség is meghallgathatja, ugyanis az eredeti angol darab turnéja során hamarosan Budapestre érkezik.

bővebben >
 


Martin McDonaugh: A nagy kézrablás

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként mutatja be a Thália Színház Martin McDonaugh: A nagy kézrablás című fekete komédiáját. 

A nagy kézrablás főszereplőjének, Carmichelnek egyetlen célja van az életben: meg akarja találni régen elveszett kezét. Tudja, hogy a keresés értelmetlen, hiszen akkor sem tudná használni, ha véletlenül rábukkanna, mégis ez a hiábavaló kutatás tölti ki a mindennapjait.

Martin McDonaugh misztikus, fekete komédiáinak sorát erősíti A nagy kézrablás is, mely az Erőszakik és A kripli alkotójának Magyarországon még nem játszott darabja, egy gyilkos humorú élet-halál harc. A párbeszédek Tarantino és Guy Ritchie figuráit idézik, a bűnügyi történetben mintha a Sin City és a Csupasz pisztoly filmek világa találkozna egymással…

A fekete komédia – az ír sikerszerző egyetlen Amerikában játszódó darabja – 2010-ben debütált a Broadwayen. Nem mindennapi, szélsőséges élethelyzetben találkozó figuráit Szervét Tibor, Bán Bálint, Lovas Rozi és Tamási Zoltán keltik életre.

Amire a néző még számíthat - erős karakterek, erős kifejezések

Ön káromkodott már életében? Mert mi még nem! Viszont az előadás szereplői néha cifrán szentségelnek. Mindezt persze csak azért teszik, mert közvetlen életveszélyben vannak, fegyvert fognak a fejükhöz és leöntik őket egy kanna benzinnel. Szerintünk ilyen helyzetben ez megbocsájtható. Ön szerint is, igaz?

 Ha szereti Tarantino vagy a Coen testvérek filmjeit, ezt is imádni fogja! Fergetegesen erőszakos jelenetekkel és lehengerlően brillírózó káromkodásokkal várjuk Önöket!

Szereplők:

Carmichael - Szervét Tibor

Toby - Bán Bálint

Marilyn - Lovas Rozi

Mervyn - Tamási Zoltán

Fordította: Hamvai Kornél

Rendezte: Radnai Márk

 

Bemutató: 2016. április 23. 

Medveczky Balázs: Ecc-pecc kimehetsz
Szatirikus vígjáték aThália Színház Mikroszínpadán

„Színház az egész világ...”Még akkor is, ha történetesen a színház új vezetője a „nem kell hozzá érteni ahhoz, hogy igazgassuk” elv mentén irányít. Karakterének emberi és szak-emberi hibái, humoros, olykor abszurd szituációkba sodorják őt és az alárendelt színházi szakembereket.

A tehetséges manipulátor beosztottjai gyanútlanul sétálnak be jól előkészített csapdáiba – amelyekkel pozícióját erősíti –, miközben próbálnak megfelelni a „főnök” elvárásainak, szakmai meggyőződésüket háttérbe szorítva.

 Színpadon – és színpadon túl – az emberi konfliktusok kortalanok, csak a kellékek és jelmezek lesznek korról korra, jelenetről jelenetre modernebbek.

A játék vég nélkül folyik – a hatalomért.

A kérdés, hogy meddig feszíthető a húr és ki mondja ki: állj, ennyi volt!

 FÜGGÖNY!

 A DARABRÓL

 „A történet két térben játszódik, az igazgatói irodában és a művészbüfében. Utóbbi az ottani közösség legfontosabb találkahelyének számít. Az igazgatói iroda ezzel szemben az a hely, ahol a „fontos események” zajlanak. A főszereplői színházi emberek, kivéve az intézmény élére kinevezett új igazgatót, akinek fogalma sincs a színház működéséről. Meglepő és mulatságos elképzelése van például arról, hogyan lehet „költséghatékonyan” színre vinni a Rómeó és Júliát. Ahhoz viszont nagyon ért, hogyan játssza ki egymás ellen a munkatársait. Kiváló manipulátor. A többi karakternek szintén megvan a saját önös célja, ugyanakkor mindegyik alárendelt típus. Hozzászoktak ahhoz, hogy megfeleljenek a felsőbb utasításnak. Az egyetlen kivétel a főrendező, aki fölveszi a kesztyűt és csatába száll az igazgatói intrikákkal szemben. Lényegében két ember hatalomért vívott harcát látjuk” – foglalja össze dióhéjban Bozsó József rendező, mit fog látni a színpadon a közönség, míg a Vida Péter által megformált új igazgatót így jellemzi: Szakértelme korántsem művészi, színházi, hanem „csak” vezetői. Célja pedig nem más, mint hatalmának megszilárdítsa és a vetélytársak kiiktatása. Ehhez a célhoz miden eszközt gátlástalanul bevet, minden munkatársnak kihasználja emberi gyarlóságát, az életszituációiból adódó sebezhetőségét. Mégsem fekete-fehér minden. Ez az ember nem véletlenül van ott, ahol van: tehetséges csirkefogó. Minden politikai rendszer jolly jokere”, humoros, sőt vicces, utálva szerethető figura.”

 Szereplők

 

Hamar Imre színházigazgató: Vida Péter

 Zsuzsa, a titkárnője: Tóth Eszter

 Zsolt, a művészeti titkár: Hajmási Dávid

 Bálint, a főrendező: Mózes András 

Éva, a színésznő: Bánovits Vivianne

Laci bácsi, kiöregedett színész: Hunyadkürti István 

 Rendező: Bozsó József

 Bemutató: 2016. április 30.


 

Ismét Thália Humorfesztivál

Február 24-től indul a IV. Thália Humorfesztivál, ahol 5 nap alatt tíz előadást láthat a közönség. Február 24-én szerdán a Nagyszínpadon a Győri Nemzeti Színház produkcióját láthatják, Ken Ludwig népszerű kortárs amerikai vígjátékszerző Primadonnák című komédiáját, Simon Kornél rendezésében. A főszereplők Járai Máté és Nagy Balázs.

Csütörtökön, 25-én szintén egy amerikai szerző darabja kerül színre. A Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátéka, melyből film is készült Robert Redford és Jane Fonda főszereplésével. Ugyanezen a napon a Thália Mikroszínpadán a Momentán Társulat RögvEstje lesz látható. A társulat az interaktív improvizációs színház hazai meghonosítója.

Másnap, 26-án a Nagyszínpadon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában nézhetik meg Gábor Andor komédiáját, a Dollárpapát, Lendvai Zoltán rendezésében, Józsa Imre főszereplésével. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a váci Dunakanyar Színház produkcióját láthatják Az élet nehéz, hát még a versenyzongora címmel. A romantikus komédiát íróként és rendezőként is Olt Tamás jegyzi, a főbb szerepekben Mohai Tamás, Vándor Éva és Schlanger András.

Február 27-én, szombaton a Nagyszínpadon a Thália Színház saját produkciója kerül színre a műfaj koronázatlan királyától. Georges Feydeau Rövid a póráz című darabjának főszereplői Schell Judit, Szabó Győző és Pindroch Csaba. Szintén szombaton du. 5-től az Arizona Stúdióban egy Dumaszínház produkciót láthatnak, az Elhanyagolt férfiszépségeket, Andrássy Máté és Újvári Milán szavak nélkül ábrázoló, mégis sokat mondó duóját. Este fél 8-tól a Mikroszínpadon Bödőcs Tibor Cefre palota című közéleti önálló estje lesz látható.

A zárónapon a Miskolci Nemzeti Színház adja elő A nagy Romulust, Dürrenmatt mindig aktuális klasszikusát. Az Arizona Stúdióban a Pinceszínház előadásában Tasnádi István Finito című darabja lesz látható. A főszereplők Györgyi Anna és Bajomi-Nagy György, a rendező Tasnádi Csaba.

A program iránt érdeklődőket fesztiválbérlettel, kedvezményes jegyekkel, kiállítással és farsangi meglepetéssel is várják, részletek a Thália Színház honlapján http://www.thalia.hu


 

oldalak:  1  2  3  4  5  6   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat