.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Láss jól és figyelj a szemedre!
Magyarországon a világ leggyorsabb lézere

 A világ leggyorsabb lézerével műtenek a Saint James Szemészeti Központban. Egy lézeres látásjavító kezelés mindössze 20 percig tart, a beavatkozás után pedig szinte tökéletesen lát a páciens – természetesen már szemüveg és kontaktlencse nélkül.

A műtéteteket a legmodernebb technikával végzik: a világ leggyorsabb és legmodernebb lézerkészülékével, amely átlagosan 1.ó,4 másodperc alatt képes 1 dioptria kezelésére. Budapesten kizárólag a Saint James Szemészeti Központban található WaveLight Refractive Suite két lézerkészülékből áll:  a WaveLight EX500 az egyetlen 500 Hz frekvencián működő excimer lézer a világon, a lebenyes kezelések esetén használt WaveLight FS200 femtusecundumos lézer pedig a lebenyt átlagosan mindössze 6 másodperc alatt készíti el.

 A lézerrel végzett látásjavító kezelések több, mint 30 éve érhetőek el a világban és hazánkban is bőségesen van már tapasztalat e téren. A beavatkozást a szaruhártya mikron pontosságú domborzati térképe alapján számítógép tervezi meg. Mivel nincs két egyforma szem a világon, minden kezelés személyre szabott. A páciensek akár már a műtét másnapján visszatérhetnek a munkába, sportolhatnak és folytathatják addigi életvitelüket, leszámítva természetesen a szemüveg állandó keresgélését és a kontaktlencsével járó mindennapi macerát. A szaruhártya lézeres átformálása után a szem optikailag 125-150%-os látásélességre is képes lehet, tehát élesebben láthatunk a műtét után, mint előtte szemüvegben, vagy kontaktlencsével. Aki a látásjavító beavatkozás mellett dönt, 3-4 év kontaktlencse vagy dioptriás szemüveg árából fedezni tudja a műtétet. A beavatkozás rövidlátás esetén -1.0 és -12.0 dioptria között, távollátás esetén +1.0 és +4.0 dioptria között, asztigmia esetén pedig +4.0 és -6.0 dioptria között végezhető el.


 

Egy Csepp Világnap - tizedszer

November 14-e a Diabétesz Világnap. Ehhez kapcsolódóan november 15-én, 10-18 óra között Budapesten, a SYMA Csarnokban rendezi az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hagyományos ingyenes családi egészségnapját. 

A jubileumi, 10. Egy Csepp Világnap gazdag programot ígér gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vidám kikapcsolódásról többek között Zséda, Kocsis Tibor, Csonka András, a Kolompos, a Quantum XXL, Katus Attila, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Barátok közt szereplői gondoskodnak, és lesznek meglepetésvendégek is. Neves műsorvezetők – Erős Antónia, Szellő István, Pataki Zita, Barabás Éva, Vadon Jani, Rákóczi Feri, Csonka András – váltják egymást a színpadon, mindeközben ugrálóvárak, izgalmas gyermekfoglalkozások, arcfestés garantálja a gyerekek örömteli szórakozását. Egész nap különféle ingyenes egészségügyi szűrésekre is lesz lehetőség.

A rendezvényen közösen megkóstoljuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a „Barackos buboréktortát”, az EgészségPiacon pedig számos kiállító várja egészséges finomságokkal és új szolgáltatásokkal a látogatókat. Lesznek érdekes előadások és tombola számos ajándékkal és egy értékes fődíjjal!

Idén is bárki csatlakozhat Erős Antóniához, aki a hagyományos Diabétesz Sétát vezeti. A megmozdulás célja, felhívni a figyelmet, hogy rendszeres mozgással megelőzhető a diabétesz, a cukorbetegek számára pedig az életminőség jelentős javulásával jár.

Fontos esemény az alapítvány szervezésében a Cseppont Patikahét is. November 9-15 között jelentős kedvezménnyel vásárolhatóak bizonyos egészségügyi mérőeszközök és tesztcsíkok több száz patikában, emellett természetesen - csakúgy, mint egész évben - az “egycseppes” gyógyszertárakban jelképes összegért bárki megmérettetheti a vércukorszintjét, és sok helyen a vérnyomását és a koleszterinszintjét is.

Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. Célja, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és feltehetően ugyanennyien cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. A 1,5 millió cukorbeteg mellett pedig megközelítőleg ugyanennyien jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé. Az alapítvány országos programjaival szeretné a magyar társadalom figyelmét felhívni az egészségtudatos életmódra, az egészségügyi szűrések fontosságára, mellyel számos krónikus betegség - köztük a cukorbetegség - kialakulása is megelőzhető.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.


 

Természetes nyugtató: a tej
Kevésbé ismert tények a tej jótékony hatásairól

A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá,és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat. Így azoknak sem érdemes teljes mértékben lemondaniuk a róla, akik például laktózérzékenységük miatt első blikkre azt gondolnák, a legokosabb amit tehetnek, hogy kiiktatják étrendjükből. A tej az egyik legkomplexebb vitamin- és ásványi anyag forrás, összetevőinek köszönhetően a szervezet számos területére van jótékony hatással. Nem véletlen, hogy a kisgyermekek immunrendszerének megerősítéséhez, csonttömegük és izomzatuk felépítéséhez is anyatejre van szükségük, a későbbiekben pedig ezek megtartásához is hozzájárul a tejfogyasztás.

„Az anyatejben olyan ellenanyagok vannak, amelyek megvédik a csecsemőt a fertőző betegségektől, ez a tehéntejről nem mondható el. Az anyatej pótlására vagy kisgyermekek számára a kecsketej a legoptimálisabb, mert sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej. A későbbiekben azonban, amikor a gyerekeknek mártehéntej is adható, rendkívül jó hatásai vannak a csontozat és az izomzat fejlődésére” – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus.

„A tej kalcium- és D-vitamin tartalma gyerekeknél a csontnövekedéshez, a csontsűrűség növeléséhez és az izomzat fejlődéséhez járul hozzá elsősorban. Később segít a csonttömeg megtartásában, ezt a benne található magnézium, stroncium és C-vitamin is elősegíti. Az izomfelépítést magas minőségű fehérjeforrrásként támogatja, tartalmazza a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat, fontos energiaforrás, ami a sportolók számára kifejezetten hasznos lehet” – folytatta a szakember hozzátéve, hogy pozitív élettani hatásai miatt azoknak sem kell lemondani a tejről, akik érzékenyek a benne található tejcukorra.

„A laktózérzékenyeknél tejfogyasztás után hasfájás, puffadás és gázképződés jelentkezhet, a kellemetlen tünetek azonban laktáz enzimet tartalmazó készítményekkel, például rágótablettával megelőzhetők. A tejet azért sem érdemes teljes mértékig kiiktatni az étrendből, mert a benne található kálium segít a szív-és érrendszeri betegségek, így a magas vérnyomás és a stroke megelőzésében, miközben D-vitamin tartalma egyes kutatások szerint a vastagbélrák rizikóját is csökkentheti” – hangsúlyozta Dr. Plósz János, aki azt is kiemelte, hogy a tejben található kolin segít az idegi átvivő anyagok képzésében, ezáltal pozitív hatással van az alvásra, a memóriára és természetes nyugtatóként hat.


 

5 figyelmeztető jel, ami szembetegségre utalhat

Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság – néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

Homályos látás

Ez a leggyakoribb szemészeti tünet, amelyet fénytörési hibák is okozhatnak. „A rövidlátók távolra, a távollátók közelre tudnak nehezebben fókuszálni, a szemtengelyferdüléssel élők pedig mindkét távolságra homályosabban látnak. Az öregszeműségre 40-45 éves kor körül lehet gyanakodni, amikor a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabbra kell tartani szöveget” - mondta el a szakorvos. Hozzátette, hogy a nem korrigálható homályos látás oka lehet akár a szürke hályog vagy a macula degeneráció is, amelyek kialakulásában az életkor mellett a dohányzás és UV sugárzás is szerepet játszik.

 Hunyorítás

Amikor távolra nézve hunyorít valaki, gyaníthatóan rövidlátó. „Ezekre az emberekre az a jellemző, hogy a közeli tárgyakat élesen látják, de a távoli dolgok képe a szemben nem a megfelelő helyre vetül, ezért távolra nézve hunyorítanak” – mondta el Dr. Nagy Mária, hangsúlyozva, hogy a rövidlátás hajlamosít bizonyos szembetegségekre, például az ideghártya leválásra is.

 Fejfájás

A fejfájás különféle betegségekre utalhat, azonban ha a tünet leginkább tartós olvasás, hosszas számítógép használat közben jelentkezik és a szem kipirosodása vagy szemfájdalom is kíséri, távollátásra kell gyanakodni. „A távollátó a távoli tárgyakat tisztán látja, ám tartós közeli munkánál a könyv szövegét, a számítógép képernyőjét már elmosódottan érzékeli.  A szem folyamatos erőltetése eredményezheti a fejfájást, ám ezt gyakran nem ismerik fel” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

 Szempirosság és gyulladás

Gyakori, vagy elhúzódó szempirosság, szemhéj-, kötőhártya-gyulladás, árpa: időnként mindenki tapasztalhatja ezeket. Az égő, viszkető, könnyező, piros szem számos betegség jele lehet, és bár általában kötőhártya-gyulladásra gondolunk, a szakértő szerint korrigálatlan fénytörési hiba, szembe került idegentest, ferde állású szempilla, cukorbetegség, bőrbetegség is állhat a háttérben.

 Szemszárazság

„A problémát szúró-, égő-, idegentest-érzés jelzi, amely az egész napos számítógépes munka után – főleg légkondicionált helyiségben – gyakran tapasztalható. Ilyenkor nem pislogunk eleget, és elmarad az éleslátásban fontos szerepet játszó könnyfilm állandó megújulása is" – magyarázta a szemész.

 A látásra már a fenti panaszok jelentkezését megelőzően érdemes odafigyelni! A munka közben, óránként tartott néhány perces pihenő, a monitor megfelelő elhelyezése és a jó megvilágítás segíthetnek a megelőzésben. „Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, vitaminokban gazdag táplálkozással és az orvosi kontrollt követően például A-vitamint, cinket és szemvidítófű kivonatot is tartalmazó készítményekkel sokat tehetünk a szem épségének megőrzéséért" - magyarázta dr. Nagy Mária, aki bármilyen probléma felmerülésekor mielőbbi szemészeti vizsgálatot tanácsol, de panaszmentesség esetén is célszerű évente egyszer ellenőriztetni a látást.


 

Otthoni praktikák a horkolás ellen

A horkolás az éjszakai pihenésünket zavaró kellemetlenség, amely súlyos esetben akár életveszélyes is lehet! Pedig egyszerű praktikákkal – mint például a háton alvás megszüntetése - az enyhe horkolást akár ki is lehet küszöbölni, de a kóros állapot kezelésére is többféle lehetőséget ismertet a szakorvos.

 A horkolást a felső légutak légáramlási szűkülete okozza, ahol alvás közben az átáramló levegő mozgása gyorsul és megrezegteti a lágy szöveteket. „A jellegzetes hangnak különböző fokozatai vannak: a jóindulatú, enyhe formáról akkor beszélhetünk, ha a horkolás egyenletes és rendesen ki tudjuk pihenni magunkat éjjel” – mondta el Dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész szakorvos. Kiemelte: ha a hálótárs arra hívja fel a figyelmünket, hogy horkolásunkat horkantások szakítják meg, és ezt követően nappal rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat, sürgősen szakemberhez kell fordulni, mert elképzelhető, hogy ez az állapot kóros. „Alvási apnoe-nek nevezzük a pihenés alatt fellépő légzészavart – ilyenkor a légzés idegi szabályozási problémája miatt is a felső légutak valamely szintjén elzáródás lép fel és hosszabb ideig, akár másfél-két percig is kimaradhat a légzés. Ilyenkor a páciens felriad, és mivel ez óránként akár több tízszer is megismétlődhet, nem tud megfelelően pihenni. Amennyiben nem kezelik a problémát, ez komoly megbetegedésekhez vezethet, növeli a színinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát” - figyelmeztetett a szakértő, aki azt is elmondta, hogy súlyos légzéskimaradással a lakosság 2-5%-a küzd. Sokan a súlyos állapotuk ellenére ellátatlanok, így a horkolás és légzéskimaradás miatt veszélyben vannak.

A horkolás egyébként minden korosztály problémája, férfiaké, nőké egyaránt. „A 30 évesek között már a férfiak 20%-a rendszeresen adja ki a jellegzetes hangot éjszakánként, de a hölgyek 5%-a szintén horkant álmában. A kor előrehaladtával azonban egyre többen kezdenek horkolni, ami egyébként a férfiakra anatómiai okok miatt jellemzőbb. A 60 éves kort elérve az erősebbik nem 60%-a, míg a nők 40%-a rendszeresen horkol” - tette hozzá Dr. Buda Bernadett, aki azt is elmondta, hogy nem reprezentatív felmérések szerint a válási okok listáján a harmadik helyen szerepel a horkolás – csak az anyagiak és a hűtlenség előzi meg.

A szakértőhöz gyakran fordulnak azért is, mert párjuk pihenését zavarja a horkolás.„Sokak csak háton fekve horkolnak, de testhelyzet változtatással ezt meg lehet szüntetni. A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére, emellett  érdemes kerülni a lefekvés előtti alkoholfogyasztást és a késői vacsorázást is. A hálószoba átszellőztetésével, túlsúly esetén pedig fogyással is javíthatjuk a problémát, illetve a különféle gyógynövények felhasználásával készült torokspray a szájüreg hátsó részébe fújva egyszerű módon segítheti enyhébb esetekben a nyugodt alvást. Súlyos esetben azonban elengedhetetlen szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat. A felső-légúti fizikális vizsgálatot követően az alvásról már hazavihető készülék segítségével is lehet tájékozódni, amely többek között a légzéskimaradást, a vér oxigénszintet, a pulzusszámot, a horkolást és akár a testhelyzetet is figyeli. Többféle kezelési lehetőség létezik – például műtéti beavatkozások a felső légutak területén modern rádiófrekvenciás technológiával, horkoláscsökkentő implantátum, szájba helyezhető eszközök vagy súlyos esetben a légsínterápia” – mondta el Dr. Buda Bernadett, aki hangsúlyozta, hogy ha az alvási apnoe tüneteit észleljük, mindenképpen forduljunk mielőbb szakorvoshoz!


 

Mosolygó fogacskák, mosolygó gyerekek

A dm idén is pályázatot hirdet magyarországi általános iskoláknak, hogy fel hívja a figyelmet a fogápolás fontosságára. A „mosolygó fogacskákat” megmutató elsős diákok között 10 000 fogápolási kezdőcsomagot osztanak szét, két osztályt pedig külön jutalmaz a drogéria. Ebből az alkalomból a dm vendégeket is hívott: a Cseppkő Gyermekotthon és a Docete Alapítványi Általános Iskola diákjai a Minipolisz gyerekvárosban tölthettek egy délelőttöt. A fogápolást segítő kezdeményezés mellé állt Kárász Róbert műsorvezető is.

A dm drogéria fotópályázatot hirdetett, amelyre várja bármely magyarországi székhellyel rendelkező általános iskola 1. osztályos tanulóiról készült olyan fotókat, amelyeken a lehető legtöbb „mosolygó fogacska” látszik.  A fotókon a program kabalafiguráit, Tündit, a fogtündért és Marcit, a fogmanót is szeretné viszontlátni a pályáztató. A programon minden pályázó nyer: 10 000 fogápolási csomagot juttatnak el a pályázó gyerekekhez. Fődíjként az egyik nyertes osztály egynapos ingyenes fogászati szűrést kap ajándékba az iskolájában, a másik nyertes osztály pedig osztálykirándulást nyer a Minipolisz interaktív gyerekvárosba. Nem kell mást tenni, mint fotót készíteni, és feltölteni a mosolygofogacskak.hu oldalon.

Az idei év újdonsága, hogy a Minipolisz gyerekvárosban hétvégén a Mosolygó fogacskák programmal is találkozhatnak a látogatók. A dm a külön erre a programra kialakított standján játékos formában buzdítja a családokat arra, hogy figyeljenek oda a tejfogak ápolására. Tündivel, a fogtündérrel és Marcival, a fogmanóval a következő hétvégéken találkozhatnak a gyerekek: szeptember 26-27., október 3-4., október 10-11.
A program szakmai partnere, a Colgate-Palmolive Magyarország Kft., a program szakértője, dr. Tóth Tünde, aki két hétvégén a Minipoliszban is hasznos tanácsokkal látja el a gyerekeket és kísérőiket.

„A fogszuvasodás világszinten az egyik leggyakoribb krónikus betegség, ami megfelelő szájhigiéniával és táplálkozással megelőzhető és kezdeti stádiumban visszafordítható. A WHO 32 európai országban szervezett felmérést, a szuvas fogak tekintetében Magyarország a 24. helyen állt. Az iskolát kezdő gyermekek fogápolása szülői felelősség. Ebben az életkorban az öt tejfog mögött, tejfogak elvesztése nélkül megjelenik az első nagyőrlő fog, amin jó esetben egy életen át rágunk. A pályázat célja, hogy minél több gyermek mosolya egészséges legyen ”- mondta a pályázat jelentőségéről Dr. Tóth Tünde, a program szájápolási szakértője.


 

Kedvenc Patikám

A Kedvenc Patikám kampányt idén már ötödik alkalommal  rendezik meg. Legfontosabb célkitűzése a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése. A patikai munkára és a szolgáltatást igénybe vevő betegek érdekeire kívánja felhívni a figyelmet, szeretné egymáshoz közelebb hozni a feleket.

A szavazatokért versenybe szállhat az ország bármely területéről minden aktív patika, gyógyszertár. Szavazni a www.kedvencpatikam.hu weboldalon, illetve a médiában található kérdőívek kitöltésével és beküldésével lehet.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke sikerként számolt be a megvalósult áttörésről, melynek célkitűzése, hogy tudatosuljon a társadalom tagjaiban a patikai gyógyszerészek komoly szakmai háttértudása. A beteg – orvos – gyógyszerész együttműködés egyre szorosabban, dokumentált formában, megfelelő protokollok mentén működik. Kiemelt szerep jut a főleg idősebb korú, több betegségben szenvedő pácienseknek, ahol több hatóanyag együttes működésének megfelelő összehangolása a fontos. Dr. Mikola Bálint hozzátette: a gyógyszerellátásban nagy gondok nincsenek, az alapellátásban pedig a nagyobb szerepvállalásra törekednek – így valósítható meg a gyógyszertárakban nyújtott azonnali segítségnyújtás.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke elégedettséggel konstatálta, hogy tudás alapú szolgáltatást tudnak biztosítani a gyógyszertárakban. Az elmúlt 10 esztendőben olyan programok kidolgozására került sor, mely érintette többek közt a diabétesz, a hipertónia, a koleszterin, az elhízás, a metabolikus szindróma témaköreit is.

A kampány 2015. szeptember 30-ig tart. A szavazatok leadása anonim módon történik, így a résztvevőknek semmilyen személyes adatot nem kell megadni, ám amennyiben a szavazók rendelkezésre bocsátják adataikat, úgy sorsoláson vesznek részt, ahol egy wellness hétvége mellett számos más, értékes ajándékot sorsolnak ki. 


 

Deutérium csökkentve

Már az általános iskolában megtanuljuk, hogy van hidrogén, és van nehézhidrogén, ez utóbbit deutérium néven is ismerjük. A nehézhidrogén a természetben előforduló stabil – nem sugárzó – hidrogén változat. A hidrogén atommagja egy protont tartalmaz, a deutérium atommagja pedig egy protont és egy neutront. A kétszeres tömegeltérés miatt a deutérium eltérő fizikai és kémiai tulajdonságokat mutat.

Amiért ez nagyon fontos, az a vízmolekulában lévő kétféle hidrogén. Elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a lehulló csapadéknak a deutérium tartalma határozza meg az élő szervezetek deutérium tartalmát. Ez a tartalom az Északi-, illetve a Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld felé haladva és a tengerszint feletti magassággal csökken.  A víz deutérium tartalmának meghatározáskor a „ppm” egység használatos (parts per million), megmutatja, hogy 1 millió hidrogén atomból mennyi tekinthető nehéznek. Hazai vizeinkre a 140 – 145 ppm jellemző.

Az emberi szervezet 60 %-a víz, de – mivel az egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak nehézhidrogént - testünk deutérium tartalma többszörösen meghaladja más fontos elem normál értékét.

A legújabb kutatások szerint a deutérium csökkentés, mint természetes biológiai folyamat, része a sejtek normál működésének. Egészséges sejtekben ez a funkció megfelelően működik, míg a daganatos sejtekben a folyamat sérül. A csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztásával a szervezet szintje alacsonyabban tartható. A csökkentett deutérium tartalmú környezetben termesztett növények és az ebből készült élelmiszerek szintén hozzájárulnak a szervezet egészségesebb működéséhez.

A vizek nehézhidrogén tartalmát csak magas színvonalú technológiával lehet csökkenteni, házilagos módszer nem ajánlott!

Nézzük, mire jó a deutérium csökkentett víz! Alkalmazásával gátolható a daganatsejtek osztódása, ami a rákgyógyításban játszik szerepet.  Területek, ahol további ígéretes eredményeket tapasztaltak: a cukorbetegség gyógyítása, a depresszióra való hajlam befolyásolása. Kedvezően hat a hosszú távú memóriára. Sportegészségügyi vizsgálatokban is pozitív élettani hatását tapasztalták. A csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztható önmagában, ízesítve, főzéshez. Napi adagnak másfél – két liter ajánlott.

A deutérium megvonásával kapcsolatos kutatások Dr. Somlyai Gábor nevéhez fűződnek. Az idei magyarországi konferencián vele együtt rangos amerikai, svéd, francia és orosz egyetemek kutatói vettek részt. A világon az első deutérium csökkentett víz feltalálója Dr. Somlyai Gábor, aki 1993-ban alapította a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft-t, amelynek termékcsaládja a Preventa ivóvíz termékcsalád. Ajánlott fogyasztásához konzultáció szükséges. Elérhetőség: 1124 Bp., Fürj utca 2. Tel: +361 365 1660, e-mail: info@preventa.org web: www.preventa.hu


 

4 tipp, hogy megússzuk a nyaralást fülfájás nélkül

A nyári melegben szívesen hűsölünk a vízparton vagy a medence szélén, de a strandolás nem csak vidámságot, hanem veszélyeket is tartogat. A fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, ami fájdalommal, sőt akár lázzal járó gyulladást is okozhat. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül!

 Vigyázzunk a sérülésekkel! Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikrosérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. „Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk” – javasolta Dr. Garay Zsolt.

 

 Védjük a fület a víztől!  A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos – például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos – vagy paraffinos cseppentést alkalmazni. Ily módon védőréteget képezhetünk a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

 Válasszuk a természetes vizeket!  Ha tehetjük, fürdőzésre válasszuk a tavakat, folyókat, tengereket. A medencék vizének magas klórtartalma ugyanis  bár a baktériumok ellen védelmet nyújt  kiszáríthatja a hallójárat hámját, ami berepedezik, és jó táptalajt nyújt a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához. „A klórtartalom emellett az orrnyálkahártyát is izgathatja: orrdugulást és a fülben tapasztalható nyomáskiegyenlítődési zavarokat okozhat. Ebben az esetben hatékony lehet a gyógynövény alapú – pl. aloé verával és Holt-tengeri ásványokkal gazdagított – fülspray-k alkalmazása: ez gyengéden oldja a fülzsírt, és nem irritálja a külső hallójáratot illetve a dobhártyát” – mondta el a fül-orr-gégész szakorvos.

Vízbeugrás: csak óvatosan! A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószervünk sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Az óriási fájdalom ugyan gyorsan enyhül, vagy egészen megszűnik, de nyomában szédülés, fülzúgás és tompa hallás maradhat. A szakember szerint, ha ezt tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert az ilyen fül víztűrő-képessége csökken, és a gyulladásra is hajlamosabbá válhat a későbbiekben.

 

 

 


 

Intim higiénia gyerekkorban: Így előzzük meg a fertőzéseket!

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztántartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne. A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyermekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztántartásának technikáit. A fiúk esetében többnyire elég, ha pisilés előtt és után is kezet mosnak, valamint megtörlik a féltett testrészt, a kislányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az érzékeny területek védelmére, mivel ebben az életkorban a hüvelyben még nincs jelen a fertőzésekkel szemben védő lactobacillus (Döderlein) flóra, ezért a hüvelyfertőzések kialakulása gyakori probléma.

Az első menstruáció előtt a hüvely még teljesen védtelen a kórokozókkal szemben és kimondottan érzékeny a fertőzésekre is, ezért - bár ritkán beszélünk róla - már 4-5 éves korban is felléphetnek fokozott váladékozással járó hüvelyi fertőzések. „Gyerekek esetében elsősorban bakteriális eredetű megbetegedésről beszélhetünk, amelyeknek sokszor nincs külső jele, mégis kellemetlen tünetek, sárgás, zöldes, barnás hüvelyváladék és viszketés tapasztalható. Gyakran okozhatnak fertőzést a nem megfelelő tisztálkodás miatt - hüvelybe került székletbaktériumok is. A probléma diagnosztizálásához érdemes gyermeknőgyógyász szakember segítségét kérni, aki egy teljesen fájdalommentes eljárás keretében, ultravékony pálcikák segítségével kenetet vesz a hüvelyből, hogy kiderítse, mi okozza a problémát” – árulta el egy, a témában rendezett kerekasztal beszélgetésen dr. Szabari Erika nőgyógyász-gyermeknőgyógyász szakorvos.

A strandszezonban a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb, néhány egyszerű szabály betartásával a betegségek kialakulásának kockázata azonban a gyerekek esetén is minimálisra csökkenthető. „Úszás közben a medence vizének klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely ökológiai rendszerét, ezért fürdőzés után zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát érdemes minél hamarabb szárazra cserélni a különböző „felfázásos” tünetek megelőzése érdekében. Emellett pedig nagyon fontos figyelni rá, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a lánygyerekek, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet” – tette hozzá a szakértő.

A strandolástól azonban a kislányos szülőknek sem kell rettegnie. A szakember rámutatott: egyszerű biológia, hogy a kislányok könnyebben összeszedhetik a fertőzéseket, mint a fiúk, de ettől nem kell megijedni. „Lányok esetén a húgyvezeték, a külső nemi szervek és a végbél nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ráadásul a kicsiknél még nincs meg a szőrzet, ami a hüvely bejáratát védi. Kapható azonban már 3 éves kortól napi rendszerességgel, külső területeken alkalmazható intim lemosó zselé, ami szabályozza a pH értéket és hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik. Hatóanyagainak  köszönhetően segít a problémákat megelőzni, és használatával az intim higiéniára nevelés is hatékonyabbá válik” – fogalmazott dr. Szabari Erika nőgyógyász. 


 

Tovább ne törj!

A legtöbb ember nem tulajdonít nagy jelentőséget a csonttörésnek. Az orvosok szerint azonban érdemes jobban odafigyelni rá. Általában másfél hónap után leszedik a gipszet, vagy a csont gyógyulását elősegítő merevítő tartókat, azonban itt még nem érhetne véget a kezelés.

A kockázatokról fontos beszélni! Ugyanis a csontritkulás esélyének kockázata a csonttörötteknél sokkal nagyobb, mint általában. Hazánkban közel 1 millió embert érint a csontritkulás, ezzel együtt nő a törések számának lehetősége is. A társadalom elöregedése, a várhatóan hosszabb élettartam miatt egyre nő az osteoporosisos, azaz csontritkulásos betegek száma. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő 30 évben két – háromszorosa is lehet az ilyen páciensek összessége.

A legtöbb osteoporosisos csonttörött beteg, nagyjából 80%, nem kap megfelelő ellátást, pedig a csontok csak 2 év alatt gyógyulnak meg igazán.  Nemcsak a kezelések és a rehabilitáció hiánya, hanem a magyar gyógyszerszedési szokások is ugyanennyira hibásak a témakörben. A betegek csupán harmada szedi az első évben a kapott gyógyszert, második évben ez 12%-ra csökken, így nem érhető el igazi terápiás hatás.

A MOOT hatására alakult meg a több szakmát összefogó osteoporosis centrum hálózat. Ennek munkája eredményeképpen hét év alatt majdnem felére csökkent az osteoporosis által kialakult csonttörések száma.

Mégis, a legnagyobb feladat napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a törés kockázata.  A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a „Tovább Ne Törj” elnevezésű kampányát. A betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére, valamint a megfelelő kezelés szükségességére. A megelőzést már gyermekkorban lehet kezdeni kalcium és D vitamin bevitelével, helyes táplálkozással, valamint minden korosztály számára fontos a mozgás! 

 


 

Reneszánszát éli a Dienes módszertan

A Pedagógusnap és az év végi matematika vizsgák alkalmából is érdemes feleleveníteni Dienes Zoltán emlékét, akit a „matematikatanítás varázslójának” is neveznek. A hazai pedagógia történetének egyik nagy alakja, a Dienes módszer alapítója a játékon alapuló matematika tanítás úttörője. A most szerveződő Dienes Társaság az ő szellemiségét szeretné megőrizni, illetve felhívni a gyerekek és felnőttek figyelmét, hogy miképp lehet kiegészíteni, frissíteni, izgalmasabbá tenni az iskolai tantervet.

Sok diáknak akad problémája a matematikával, amely már szinte mumus tantárggyá vált. Az okok mögött az egyéni képességek különbözősége és a tárgy nehézsége is állhat. A Pedagógusnap környékén érdemes feleleveníteni a legnagyobb tanáregyéniségek emlékét, hiszen ez számos tanulsággal jár a ma diák- és tanártársadalma számára is.

 Miért mumus a matematika?                                                                                                                     

Dienes Zoltán, a „matematikatanítás varázslója” a játékosságot helyezte középpontba, és így forradalmasította a matematika tanulást. Így vélekedett: „Mondjuk ki bátran: a gyerekek többsége sosem jut el odáig, hogy megértse, mit is jelentenek azok a matematikai fogalmak, amelyekről tanul.”. A Londoni Egyetemen pszichológiai tanulmányait végző Dienes szerint a gyermekekre sokkal inkább jellemző a konstruktív gondolkodás, mintsem az analitikus. Szerinte egy alsó tagozatos gyermek sokkal többre képes bizonyos matematikai problémák megoldása terén, mint ahogy azt gondolták és gondolják róluk. Elmélet és gyakorlat egyaránt fűződik a nevéhez: míg sok országban matematika tanterveket rakott össze, illetve a matematika tanulás módszertanával foglalkozott, addig olyan játékokat is létrehozott, amelyek matematikai összefüggéseket segítenek megérteni, ilyen például a híres logikai Dienes készlet vagy a Dienes kockák.

A módszer megőrzése és népszerűsítése érdekében szerveződik a Dienes Társaság, amelyet Dienes Zoltán leszármazottai és barátai hoztak létre. Dienes felvetése – matematikától függetlenül – mindenképpen elgondolkoztató: „Ha elérnénk, hogy a gyerekek a cselekedet örömét többre becsülnék, mint a birtoklásét, ezzel olyan emberek felnevelését segítenénk, akiknek a magatartását nem teljesen a - bármilyen józan értelemben vett - önérdek határozza meg: akiket sokkal jobban érdekelne az, amit csinálnak, mintsem sokat törődnének azzal, hogy a szomszédaiknak jobban megy.


 

Egy Csepp Világnap

A Diabétesz Világnap tiszteletére idén november 16-án, vasárnap, kilencedik alkalommal rendezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Egy Csepp Világnapot. Az ingyenes egészségnapon a család minden tagja talál magának érdekes programot 10-től 18 óráig a SYMA Rendezvényközpontban. A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából Egészségpiaccal, ingyenes szűrésekkel, szakmai előadásokkal és tanácsadással is várják a látogatókat.

Táncbemutatók, gyerekfoglalkozások, nyeremények, trambulin és ugrálóvárak garantálják a jó hangulatot a 9. Egy Csepp Világnapon, november 16-án, vasárnap 10 órától 18 óráig a SYMA Rendezvényközpont  “A”  csarnokában.  A nap folyamán Wolf Kati koncertezik, fellépnek az X-Faktor versenyzői, a Kolompos együttes, Csonka András, Kocsis Tibor és a Csillagszemű gyermektáncegyüttes, valamint a Black Time tánciskola a Quantum XXL közreműködésével. Katus Attila, világ- és Európa-bajnok sportoló pedig közös bemelegítést tart délelőtt.

A felhőtlen szórakozás mellett kiemelt figyelmet kap az egészségmegőrzés. Ingyenes szűréseken (vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés; testösszetétel-mérés; érszűkület-szűrés; látás-, hallás- és lábvizsgálat; hepatitis C vírus rizikószűrés; CO-mérés) vehetnek részt az érdeklődők, és megismerkedhetnek több mint 50 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival.

Idén először EgészségTér elnevezéssel interaktív találkozóhelyet alakítanak ki a szervezők, ahol érdekes szakmai előadások várják a közönséget, valamint szakértők adnak tanácsot egészségmegőrzéssel és táplálkozással kapcsolatos témákban. Az ízek szerelmesei az Egészségpiacon válogathatnak, és "Magyarország Cukormentes Tortáját" is megkóstolhatják. A Nemzetközi Diabétesz Világnap minden évben százezreket mozgat meg világszerte. A kezdeményezés tiszteletére rendezik meg az immár 9. Egy Csepp Világnapon 15 órakor a hagyományos, Diabétesz Sétát, amely felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és az egészséges életmódra.  Az Egy Csepp Világnap honlapja      

Cseppont Patikahét

Az Egy Csepp Világnap héten zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány már szintén hagyományos, őszi Cseppont Patikahete. November 10-16-a között nemcsak az egyébként egész évben igénybe vehető vércukor-, vérnyomás- és koleszterinmérést ejtheti meg jelképes összegért, de 27% kedvezménnyel vásárolhatja meg az Accu-Chek Active vércukormérőt, az Accutrend Plus koleszterinmérőt, az Accutrend Cholesterol tesztcsíkot, valamint Tensoval comfort és Tensoval duo control vérnyomásmérőket. A programban résztvevő mintegy 500 patika listája elérhető az alapítvány weboldalán. A Cseppont Patikahét oldala


 

Mindig fáradt?

Eleget aludt, mégis fáradt? Érdemes kicsit utánajárni, mi rejlik mögötte – és mi segít

Mindannyiunk életében előfordult már, hogy sokat dolgoztunk, este kirúgtunk a hámból, vagy épp gyereksírás riasztott fel legszebb álmunkból. Így nem csoda, ha egész nap úgy érezzük magunkat, mint a kifacsart citrom. De a fáradtság okai nem mindig ennyire egyértelműek. A felnőtt lakosság egyharmada panaszkodik időleges vagy gyakori kimerültségtől, elsősorban nők. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, meg kell keresni a kiváltó okokat, melyek a következők lehetnek:

Vitaminhiány. Ha nemcsak fáradt, hanem ingerlékeny, és koncentrációs képessége sem a régi, a háttérben vitaminhiány húzódhat meg. Oka az egyoldalú táplálkozás, egy hosszabb betegség, vagy gyógyszerek szedése. A B és a C-vitamin hiánya fásultságban, motivációhiányban mutatkozik meg.

Ami segít: kiváló C-vitamin forrás a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a homoktövisital. A citrusfélék is jó szolgálatot tesznek: napi két narancs megfelelő vitamin utánpótlást jelent. B-vitamin szükségletünket zabpehelyből készült reggelivel, ebédre hüvelyesből készült főzelékkel és hússal fedezhetjük. Este elropogtathatunk egy maréknyi napraforgómagot vagy natúr földimogyorót.

Szezonfüggő lelki problémák. Van, akinek a téli hideg és a fény hiánya testi és lelki problémákat okoz. Ők novembertől általában márciusig energiahiányban szenvednek, megnövekszik az alvásigényük és falják a csokoládét. Ezek a tünetek téli depresszióra utalnak. Orvosi nyelven szólva: ha a szem retinájára kevés nappali fény esik, nem választódik ki elég melatonin az agyban. Ez a hormon szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát.

Ami segít: sok fény. Töltsön naponta legalább fél órát, vagy még többet a szabadban, nappali világosságnál. A könnyű mozgás, de még inkább a sport fokozza az anyagcserét is. Gyakran segít a fényterápia is, amely orvosi rendelőintézetekben vehető igénybe.

 Pajzsmirigy működési rendellenesség. Ha nem termel elegendő hormont a pajzsmirigy, alulműködési zavarról van szó. Ez esetben az anyagcsere-folyamat lelassul. A fáradtság mellett a páciens állandóan fázik, de előfordulhat menstruációs zavar, korpás fejbőr és elvékonyodó hajszálak is. További, jellemző tünet a csökkent étvágy melletti hízás.

Ami segít: a háziorvos vérképet csináltathat, amelyből meg tudja állapítani a pajzsmirigy működését. Ha ez nem megfelelő, a megfelelő gyógyszerek (mesterséges hormonok és jód) szedése ismét egyensúlyt teremt, és a tetterő is visszatér.

 Éjszakai légzéskihagyás. Néhány ember éjszaka, alvás közben is légszomjtól szenved, anélkül, hogy ezt észrevenné. Számukra az alvás stresszt jelent, mert alig merülnek el a mélyalvási fázisba. Alvás közben kimarad egy-két lélegzetvétel, amit csak külső szemlélő vehet észre. Az okok között első helyen a felső légutak szűkülete áll. A felnőttek 3%-a szenved ettől a problémától, elsősorban férfiak, ill. a változás korában lévő nők.

Ami segít: kérje meg partnerét, hogy figyelje álmában, egyenletes-e a légzése. Ha 3-4 horkantás után nyugalom, majd hörgés következik, fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni. Légzéskihagyás esetén segíthet egy alvómaszk.

 Állandósult kimerültség. Ha fél évnél is tovább tart az állandó fáradtság, a téli depressziós korszak, ráadásul különböző fájdalmak is gyötrik, valószínűleg krónikussá vált a kimerültség. Oka lehet vírusfertőzés, az immunrendszer nem megfelelő működése, vagy hormonzavar, esetleg stressz, de akár rák is.

Ami segít: forduljon háziorvosához, aki a tünetegyüttes alapján állít fel diagnózist. Érdemes megtanulni lazító, relaxáló techikákat. A mozgás és a sok vitamin erősíti az immunrendszert. Ha vírusfertőzése van, kezeltesse!

Fel nem ismert allergia. Ha már minden, számba jöhető okot ki lehet zárni, és a panaszok mégsem múlnak, érdemes górcső alá venni a táplálkozást. Ha például a fáradtság tejtermékek, vagy gabonafélék fogyasztása után lép fel, felmerül az élelmiszerallergia lehetősége is. Hagyja el két hétre azt a táplálékcsoportot, amelyre gyanakszik, és kiderül, az volt-e a „bűnös”. A bél gombás fertőzése (Candida) is oka lehet a panaszoknak.

Ami segít: forduljon szakemberhez, háziorvoshoz vagy természetgyógyászhoz.

 


 

Az Év Gyógyszerésze , Kedvenc Patikám

Idén is sor került Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám cím  kiosztására. A szakmai zsűrinek idén kifejezetten nehéz feladata volt, hiszen nem csak az első hely eldöntése okozott nehézséget, de a további díjazottak megjelölése is. Idén közel 3500 szavazattal jelezték a kampány iránt érdeklődök, hogy mely gyógyszerészeket szeretnék látni a pályázaton. A legfőbb cél az volt, hogy az arra méltó kollégának országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adjanak munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Összesen 20 gyógyszerészt választottak ki a szervezők, akik közül az Év Gyógyszerésze 2014-ben Dr. Birinyi Péter lett Budapestről. Számára patikájukban alap koncepció, hogy minden betegen segítsenek, próbálják megoldani a gondokat még akkor is, ha nincs rá megfelelő gyógyszer az országban, ritka betegségben szenved, vagy bármely más esetben is. A szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy jelenleg is olyan készítményen dolgoznak, ami olyan speciális betegeken segítene, amire még nincs gyógyszeres megoldás.

Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt, mint ahogy a korábbi években is. Az érdeklődés és a lelkesedés idén sem maradt el, és a megfeszített munkának köszönhetően, a 2014-es év Kedvenc Patikája: Ezüst Holló Patika - Veszprém.

A gyógyszertár képviseletében Dr. Szrága László elmondta, hogy csupán pár éve alakultak, nem is túl nagyok, de kiválóan helytállnak a mindennapokban. A tavalyi évben is indultak a megmérettetésen, akkor a hetedik helyet érték el. A betegek részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így az idén is szerettek volna helyezést elérni. Nagyon örülnek és büszkék arra, hogy a tavalyi eredmények után is tudtak javítani alapszintű szolgáltatásaikon is, és megnyerhették idén a Kedvenc Patikám címet.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően negyedik alkalommal tették közre a pályázati felhívást az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.


 

Szépségkirálynőkkel és Benedek Tiborral futott együtt több mint 200 fogyatékos diák

Több mint 200 fogyatékos fiatal és közéleti személyiség futott együtt a Fogyatékosok Országos Diák – és Szabadidősport Szövetség által meghirdetett akció keretein belül a SPAR Maratonon. A szombat délelőtt rendezett 600 méteres családi futásra az ország több mint 15 pontjáról érkeztek látássérült, mozgássérült, értelmi fogyatékos és hallássérült fiatalok, akikkel kéz a kézben futottak a FODISZ kezdeményezéséhez csatlakozó közéleti személyiségek.

A 600 m-es versenyen kéz a kézben együtt futott a fogyatékos fiatalokkal többek között Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, a Magyarország Szépe csapata Sarka Kata vezetésével, Szekeres Pál, háromszoros paralimpiai bajnok, Németh Kristóf színész, Mátyássy Bence, a Nemzeti Színház színművésze, valamint Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A résztvevőkhöz intézett köszöntőjében Szabó László, a FODISZ elnöke elmondta, hogy a szövetség célja a minden várakozást felülmúló sikeres akcióval az volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a fogyatékos emberek integrációja kiemelt feladat, és a FODISZ a jövőben is azért fog dolgozni, hogy minél több lehetőséget biztosítson a sportolásra a fogyatékos diákok számára.

A közös futás után a FODISZ megvendégelte a versenyzőket egy ebéd formájában, ingyenes állatkerti látogatást szervezett számukra, valamint megajándékozta a résztvevőket egy, az eseményre készített pólóval.


 

Sikeres volt a Szívet szívért! mozgalom

Öt vidéki nagyvárosba látogattak el a mozgalom képviselői Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében. A helyszínre kilátogató érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt.

A vizsgálatok mellett, a jelentkezők a szívhangjukat is adományozhatták, amivel a Magyar Nemzeti Szívalapítványt támogatták. A MegaRed forgalmazója, az RB (Reckitt Benckiser) minden felvett szívdobbanás után pénzt adományozott az Alapítvány számára. Több, mint 2300 ember adományozta szívdobbanásait és járult hozzá, hogy a helyszínen rögzítsék szívhangját.

A mozgalom szervezője az RB számos termékével az egészséget, az aktív életmódot támogatja, illetve kiterjedt karitatív tevékenységet folytat. Figyelembe véve, hogy a keringési problémák milyen jelentősek hazánkban, a Szívet szívért mozgalom keretében most kétmillió forintot adományozott az Alapítványnak, ezzel segítve munkájukat a szív- és keringési betegségek elleni küzdelemben.

 - Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, amely téren a Magyar Nemzeti Szívalapítvány fontos szerepet vállal. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Szívet szívért! mozgalom keretében támogatjuk az Alapítvány munkáját és az összegyűlt szívhangok után pénzt adományozunk számukra.– mondta el Magyari Lajos. (RB)

- A Magyar Nemzeti Szívalalpítvány elsőként hívta fel a figyelmet a transz-zsírok egészségre ártalmas hatására. Örömmel csatlakoztunk a Szívért szívet programhoz. A támogatásként kapott kétmillió forintból tovább folytatjuk a szív és érrendszeri betegségek megelőzését és a betegellátás javítását. –mondott köszönetet dr.Nagy András, az Alapítvány részéről

A szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében sokat tehetünk, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk és eljárunk szűrővizsgálatokra.

Amennyiben nem tudunk egyéb omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani (tengeri halak, lenmag), javasolt az omega-3-zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása. Új generációs forrása a krill olajat tartalmazó kis piros MegaRed® kapszula. A krill olaj krillekből, a garnélához hasonlító apró rákfajtából készül, amely elsősorban az Antarktisz nagy tisztaságú vizeiben él, és Omega-3 zsírsavakban gazdag.  A MegaRed® kapszula nagy hatékonysággal és gyorsan szívódik fel a szervezetben és könnyen emészthető, nem okoz kellemetlen halas utóízt.


 

Merj életet menteni! Légy te is hős!

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Egy magyar mentőtiszt és egy mentőápoló Klupács Péter és Mészáros Zalán kifejlesztett egy új módszert, mellyel nagyon könnyen elsajátítható az újraélesztés technikája. A cél az, hogy egy ember se haljon meg addig, míg a szakértő segítség a helyszínre nem érkezik. Csak egy kis hétköznapi bátorság és hőstett kell hozzá!

Magyarországon 1000-ből csak 17-en tudják, hogyan kell újraéleszteni

A hirtelen keringésleállás vezeti a halálozási okok statisztikáját. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben.  A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést. Az újraélesztés, köszönhetően az újonnan kifejlesztett technikának, már negyedóra alatt megtanulható egy labdán.

Két mentős dolgozta ki a módszert, mellyel könnyen meg lehet tanulni az újraélesztés technikáját

A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk. Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatásával áprilistól országos felvilágosító kampány kezdődik, melynek során minél több emberrel szeretnék megismertetni ezt a negyedóra alatt megtanulható technikát, amellyel akár szüleink, nagyszüleink életét, vagy természetesen bárki másét megmenthetjük.  További információk:  www.tevagyahos.hu  Edukációs kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=6AQgvjaqmh4&feature=youtu.be


 

Mutasd az arcod, és megmondom ki vagy!

Tudta, hogy 70 százalékban az arcunk határozza meg, milyen véleményt alkotnak embertársaink rólunk? Legalábbis ezt állítja Nancy Etcoff, a Harvard Egyetem pszichológusa.

Egyes kutatások szerint a szépség iránti fogékonyságunk genetikailag kódolt. Az persze már más lapra tartozik, hogy korok és országok szerint is változnak a szépségideálok.

 Az idő múlásával az arc bőre is öregszik, ezt mindenki tudja. Ám ezen lehet segíteni, ha valaki nagyon szeretné és meg is tudja fizetni. Egyes szakmákban - főleg a nőknek - szinte kötelező fiatalnak lenni, ami a XX: és XXI. század kényszere. 

Az Álomarc Klinika a minap három különböző korosztályhoz tartozó hölgyet hívott meg egy arcdiagnosztikai tanácsadással egybekötött arcfiatalító kezelésre, hogy bemutassák, milyen ráncokat lehet eltüntetni, hogyan lehet a fogyás következtében megnyúlt arcot „felemelni”.Az esztétikai beavatkozások külföldön már jobban elterjedtek, mint itthon, sokan nem is tudnak róla, hogy ismét olyan lehet az arcuk, mint egy tíz évvel ezelőtti fényképen.

A klinika vezetője, dr. Petrohai Ágnes öt évig élt Londonban ahol a nemzetközileg elismert  Chelsea and Westminster NHS Hospital főorvosa volt.

A genetikai adottságok, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a stressz, a gravitáció, no meg az idő múlása eredményezi, hogy a bőr megereszkedik. Arcunkon 44 különböző aktív izom működik, amelyek már fiatal korban is mély ráncokat okozhatnak. Ezért az esztétikai kezelés igénye – elsősorban a hialuronsavas feltöltés és a botox  - nem is annyira korfüggő, mint gondolnánk – mondta a főorvosnő a sajtótájékoztatón. Az ötveneseket általában öt, a hatvanasokat tíz évvel lehet fiatalítani. Az eredmény hosszú évekig fenntartható.

Nagyon fontos, hogy a lehető legújabb, legkorszerűbb eszközökkel és anyagokkal dolgozzon   az orvos. A hialuronsavas feltöltés is magyar találmány, mint oly sok más a kozmetikában, Balázs Endre magyar tudós az ötvenes években végzett kutatásainak köszönhetően.

Elek Lenke

Képünkön dr. Petrohai Ágnes


 

A gyermeki elme
Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák

A napokban jelent meg Daniel Siegel - Tina Payne Bryson: A gyermeki elme - Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák - című könyve. A kötet - a gyermeki agyfejlődés kutatásának legújabb eredményeit bemutatva és felhasználva - a gyermekek egészséges,
integrált mentális fejlődését elősegítő nevelési stratégiákat ismerteti, sok
konkrét gyakorlati tanáccsal és képes esettanulmánnyal segítve 
gyakorlati megvalósításukat.

A könyvben ismertetett nevelési technikák:

 1. Kapcsolódás és formálás – az érzelmek hullámainak meglovaglása
 2. Nevezd meg ahhoz, hogy megszelídíthesd – történetmesélés a nagy érzelmek lecsillapítására
 3. Foglaljuk le, és ne dühítsük fel - a felső agyterületek elcsábítása
 4. Használd, különben elvész - gyakorlatok a felső agyterületek számára
 5. Mozogjunk, különben „kiborulunk” – mozgassuk meg a testünket, hogy ne veszítsük el a fejünket
 6. Használjuk az elme távirányítóját – az emlékek újrajátszása
 7. Emlékezzünk az emlékeinkre – tegyük az élmények áttekintését a mindennapi családi élet részévé
 8. Hagyjuk az érzelmek felhőit továbbúszni – tanítsuk meg a gyermekeinknek, hogy az érzelmek jönnek-mennek
 9. Figyeljünk arra, hogy mi történik bennünk!
 10. Gyakoroljuk az elmetudatosságot – térjünk vissza a középpontba
 11. Tegyük szórakoztatóbbá a családi együttlétet – hangsúlyozzuk az együttlét örömét
 12. Kapcsolódás a konfliktuson keresztül - tanítsuk meg a gyermekünket arra, hogy a „mi”-t észben tartva érveljen

Kiadja az Ursus Libris. Ára: 3200 Ft 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat