.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Az Év Gyógyszerésze , Kedvenc Patikám

Idén is sor került Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám cím  kiosztására. A szakmai zsűrinek idén kifejezetten nehéz feladata volt, hiszen nem csak az első hely eldöntése okozott nehézséget, de a további díjazottak megjelölése is. Idén közel 3500 szavazattal jelezték a kampány iránt érdeklődök, hogy mely gyógyszerészeket szeretnék látni a pályázaton. A legfőbb cél az volt, hogy az arra méltó kollégának országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adjanak munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Összesen 20 gyógyszerészt választottak ki a szervezők, akik közül az Év Gyógyszerésze 2014-ben Dr. Birinyi Péter lett Budapestről. Számára patikájukban alap koncepció, hogy minden betegen segítsenek, próbálják megoldani a gondokat még akkor is, ha nincs rá megfelelő gyógyszer az országban, ritka betegségben szenved, vagy bármely más esetben is. A szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy jelenleg is olyan készítményen dolgoznak, ami olyan speciális betegeken segítene, amire még nincs gyógyszeres megoldás.

Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt, mint ahogy a korábbi években is. Az érdeklődés és a lelkesedés idén sem maradt el, és a megfeszített munkának köszönhetően, a 2014-es év Kedvenc Patikája: Ezüst Holló Patika - Veszprém.

A gyógyszertár képviseletében Dr. Szrága László elmondta, hogy csupán pár éve alakultak, nem is túl nagyok, de kiválóan helytállnak a mindennapokban. A tavalyi évben is indultak a megmérettetésen, akkor a hetedik helyet érték el. A betegek részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így az idén is szerettek volna helyezést elérni. Nagyon örülnek és büszkék arra, hogy a tavalyi eredmények után is tudtak javítani alapszintű szolgáltatásaikon is, és megnyerhették idén a Kedvenc Patikám címet.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően negyedik alkalommal tették közre a pályázati felhívást az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.


 

Szépségkirálynőkkel és Benedek Tiborral futott együtt több mint 200 fogyatékos diák

Több mint 200 fogyatékos fiatal és közéleti személyiség futott együtt a Fogyatékosok Országos Diák – és Szabadidősport Szövetség által meghirdetett akció keretein belül a SPAR Maratonon. A szombat délelőtt rendezett 600 méteres családi futásra az ország több mint 15 pontjáról érkeztek látássérült, mozgássérült, értelmi fogyatékos és hallássérült fiatalok, akikkel kéz a kézben futottak a FODISZ kezdeményezéséhez csatlakozó közéleti személyiségek.

A 600 m-es versenyen kéz a kézben együtt futott a fogyatékos fiatalokkal többek között Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, a Magyarország Szépe csapata Sarka Kata vezetésével, Szekeres Pál, háromszoros paralimpiai bajnok, Németh Kristóf színész, Mátyássy Bence, a Nemzeti Színház színművésze, valamint Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A résztvevőkhöz intézett köszöntőjében Szabó László, a FODISZ elnöke elmondta, hogy a szövetség célja a minden várakozást felülmúló sikeres akcióval az volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a fogyatékos emberek integrációja kiemelt feladat, és a FODISZ a jövőben is azért fog dolgozni, hogy minél több lehetőséget biztosítson a sportolásra a fogyatékos diákok számára.

A közös futás után a FODISZ megvendégelte a versenyzőket egy ebéd formájában, ingyenes állatkerti látogatást szervezett számukra, valamint megajándékozta a résztvevőket egy, az eseményre készített pólóval.


 

Sikeres volt a Szívet szívért! mozgalom

Öt vidéki nagyvárosba látogattak el a mozgalom képviselői Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében. A helyszínre kilátogató érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt.

A vizsgálatok mellett, a jelentkezők a szívhangjukat is adományozhatták, amivel a Magyar Nemzeti Szívalapítványt támogatták. A MegaRed forgalmazója, az RB (Reckitt Benckiser) minden felvett szívdobbanás után pénzt adományozott az Alapítvány számára. Több, mint 2300 ember adományozta szívdobbanásait és járult hozzá, hogy a helyszínen rögzítsék szívhangját.

A mozgalom szervezője az RB számos termékével az egészséget, az aktív életmódot támogatja, illetve kiterjedt karitatív tevékenységet folytat. Figyelembe véve, hogy a keringési problémák milyen jelentősek hazánkban, a Szívet szívért mozgalom keretében most kétmillió forintot adományozott az Alapítványnak, ezzel segítve munkájukat a szív- és keringési betegségek elleni küzdelemben.

 - Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, amely téren a Magyar Nemzeti Szívalapítvány fontos szerepet vállal. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Szívet szívért! mozgalom keretében támogatjuk az Alapítvány munkáját és az összegyűlt szívhangok után pénzt adományozunk számukra.– mondta el Magyari Lajos. (RB)

- A Magyar Nemzeti Szívalalpítvány elsőként hívta fel a figyelmet a transz-zsírok egészségre ártalmas hatására. Örömmel csatlakoztunk a Szívért szívet programhoz. A támogatásként kapott kétmillió forintból tovább folytatjuk a szív és érrendszeri betegségek megelőzését és a betegellátás javítását. –mondott köszönetet dr.Nagy András, az Alapítvány részéről

A szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében sokat tehetünk, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen sportolunk és eljárunk szűrővizsgálatokra.

Amennyiben nem tudunk egyéb omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani (tengeri halak, lenmag), javasolt az omega-3-zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása. Új generációs forrása a krill olajat tartalmazó kis piros MegaRed® kapszula. A krill olaj krillekből, a garnélához hasonlító apró rákfajtából készül, amely elsősorban az Antarktisz nagy tisztaságú vizeiben él, és Omega-3 zsírsavakban gazdag.  A MegaRed® kapszula nagy hatékonysággal és gyorsan szívódik fel a szervezetben és könnyen emészthető, nem okoz kellemetlen halas utóízt.


 

Merj életet menteni! Légy te is hős!

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Egy magyar mentőtiszt és egy mentőápoló Klupács Péter és Mészáros Zalán kifejlesztett egy új módszert, mellyel nagyon könnyen elsajátítható az újraélesztés technikája. A cél az, hogy egy ember se haljon meg addig, míg a szakértő segítség a helyszínre nem érkezik. Csak egy kis hétköznapi bátorság és hőstett kell hozzá!

Magyarországon 1000-ből csak 17-en tudják, hogyan kell újraéleszteni

A hirtelen keringésleállás vezeti a halálozási okok statisztikáját. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben.  A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést. Az újraélesztés, köszönhetően az újonnan kifejlesztett technikának, már negyedóra alatt megtanulható egy labdán.

Két mentős dolgozta ki a módszert, mellyel könnyen meg lehet tanulni az újraélesztés technikáját

A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk. Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatásával áprilistól országos felvilágosító kampány kezdődik, melynek során minél több emberrel szeretnék megismertetni ezt a negyedóra alatt megtanulható technikát, amellyel akár szüleink, nagyszüleink életét, vagy természetesen bárki másét megmenthetjük.  További információk:  www.tevagyahos.hu  Edukációs kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=6AQgvjaqmh4&feature=youtu.be


 

Mutasd az arcod, és megmondom ki vagy!

Tudta, hogy 70 százalékban az arcunk határozza meg, milyen véleményt alkotnak embertársaink rólunk? Legalábbis ezt állítja Nancy Etcoff, a Harvard Egyetem pszichológusa.

Egyes kutatások szerint a szépség iránti fogékonyságunk genetikailag kódolt. Az persze már más lapra tartozik, hogy korok és országok szerint is változnak a szépségideálok.

 Az idő múlásával az arc bőre is öregszik, ezt mindenki tudja. Ám ezen lehet segíteni, ha valaki nagyon szeretné és meg is tudja fizetni. Egyes szakmákban - főleg a nőknek - szinte kötelező fiatalnak lenni, ami a XX: és XXI. század kényszere. 

Az Álomarc Klinika a minap három különböző korosztályhoz tartozó hölgyet hívott meg egy arcdiagnosztikai tanácsadással egybekötött arcfiatalító kezelésre, hogy bemutassák, milyen ráncokat lehet eltüntetni, hogyan lehet a fogyás következtében megnyúlt arcot „felemelni”.Az esztétikai beavatkozások külföldön már jobban elterjedtek, mint itthon, sokan nem is tudnak róla, hogy ismét olyan lehet az arcuk, mint egy tíz évvel ezelőtti fényképen.

A klinika vezetője, dr. Petrohai Ágnes öt évig élt Londonban ahol a nemzetközileg elismert  Chelsea and Westminster NHS Hospital főorvosa volt.

A genetikai adottságok, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a stressz, a gravitáció, no meg az idő múlása eredményezi, hogy a bőr megereszkedik. Arcunkon 44 különböző aktív izom működik, amelyek már fiatal korban is mély ráncokat okozhatnak. Ezért az esztétikai kezelés igénye – elsősorban a hialuronsavas feltöltés és a botox  - nem is annyira korfüggő, mint gondolnánk – mondta a főorvosnő a sajtótájékoztatón. Az ötveneseket általában öt, a hatvanasokat tíz évvel lehet fiatalítani. Az eredmény hosszú évekig fenntartható.

Nagyon fontos, hogy a lehető legújabb, legkorszerűbb eszközökkel és anyagokkal dolgozzon   az orvos. A hialuronsavas feltöltés is magyar találmány, mint oly sok más a kozmetikában, Balázs Endre magyar tudós az ötvenes években végzett kutatásainak köszönhetően.

Elek Lenke

Képünkön dr. Petrohai Ágnes


 

A gyermeki elme
Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák

A napokban jelent meg Daniel Siegel - Tina Payne Bryson: A gyermeki elme - Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák - című könyve. A kötet - a gyermeki agyfejlődés kutatásának legújabb eredményeit bemutatva és felhasználva - a gyermekek egészséges,
integrált mentális fejlődését elősegítő nevelési stratégiákat ismerteti, sok
konkrét gyakorlati tanáccsal és képes esettanulmánnyal segítve 
gyakorlati megvalósításukat.

A könyvben ismertetett nevelési technikák:

 1. Kapcsolódás és formálás – az érzelmek hullámainak meglovaglása
 2. Nevezd meg ahhoz, hogy megszelídíthesd – történetmesélés a nagy érzelmek lecsillapítására
 3. Foglaljuk le, és ne dühítsük fel - a felső agyterületek elcsábítása
 4. Használd, különben elvész - gyakorlatok a felső agyterületek számára
 5. Mozogjunk, különben „kiborulunk” – mozgassuk meg a testünket, hogy ne veszítsük el a fejünket
 6. Használjuk az elme távirányítóját – az emlékek újrajátszása
 7. Emlékezzünk az emlékeinkre – tegyük az élmények áttekintését a mindennapi családi élet részévé
 8. Hagyjuk az érzelmek felhőit továbbúszni – tanítsuk meg a gyermekeinknek, hogy az érzelmek jönnek-mennek
 9. Figyeljünk arra, hogy mi történik bennünk!
 10. Gyakoroljuk az elmetudatosságot – térjünk vissza a középpontba
 11. Tegyük szórakoztatóbbá a családi együttlétet – hangsúlyozzuk az együttlét örömét
 12. Kapcsolódás a konfliktuson keresztül - tanítsuk meg a gyermekünket arra, hogy a „mi”-t észben tartva érveljen

Kiadja az Ursus Libris. Ára: 3200 Ft 

Télen is egészségesen

Az évszakhoz képest enyhe idő miatt nagyon sokan betegednek meg a levegőben terjedő vírusok és baktériumok miatt. Ám a közelgő lehűlés és az influenza is komoly problémákat okozhatnak, így nem árt, ha időben felkészítjük a szervezetünket a betegségek kivédésére vagy leküzdésére. Ha immunrendszerünk erős, könnyebben elkerülhetjük, vagy súlyosabb panaszok nélkül vészelhetjük át a megbetegedést.

"Ha nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, ha semmilyen vitamint nem szedünk, vagy ha nem sportolunk rendszeresen, immunrendszerünk legyengülhet, melynek következtében fogékonyabbak lehetünk a vírusok és baktériumok okozta fertőzésekre" - mondja Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója. "Igyekezzünk a napi étrendünkbe minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget illeszteni, amelyek kiváló természetes vitaminforrások. Az influenzaszezon előtt érdemes a vitaminpótlást vitaminkészítményekkel kiegészíteni, amely fokozza szervezetünk védekezőképességét. Ha minden nap sportolunk legalább egy fél órát, az nem csak a testünkre lesz jó hatással, de hangulatunkat is javítja, amely a téli szürkeségben gyakran szomorkásabb, mint a naposabb évszakokban" - mondta Dr. Nagy Judit.

Téli vitaminbombák
Ha friss és vitaminban gazdag zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk, mindig válasszunk a szezonális termékek közül. Ha a hazai termelők portékáit vásároljuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy magas tápértékű és tápanyagokban gazdag zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. Télen is számos termék közül válogathatunk, így biztosan találunk a piacion friss céklát, fehér káposztát, kelkáposztát, póréhagymát, sütőtököt, téli almát és körtét vagy zellergumót. Csodálatos krémleves készíthető a sütőtökből, de sütve is igazi finomság. A savanyú káposzta tökéletes C-vitamin forrás, a cékla pedig kiváló köretként is. A friss zöldségek és gyümölcsük számtalan módon felhasználhatók, amelyek lehetővé teszik a változatos étrendet, de nyersen is finom nassolni való lehet a chips vagy csoki helyett.

Sport télen is
A sportnak számos pozitív élettani hatása van. Ha rendszeresen sportolunk, néhány hét után már jelentős fejlődést tapasztalhatunk. Nő az állóképességünk, javul a közérzetünk, energikusabbak leszünk és a hangulatunk is jobb lesz. A testedzés erősíti a csontokat, javítja az emésztést, a méregtelenítést és az immunműködést. Nem beszélve arról, hogy testünk is formálódik, a felesleges plusz kilóktól pedig kitartó munkával szépen - lassan megszabadulhatunk. Ám nagyon fontos a fokozatosság és a kellő felkészültség. Akár az edzőtermet, akár a szabadban történő sportolást választjuk, a mozgást mindig alapos bemelegítéssel kezdjük. Ezzel elkerülhetőek a húzódások és a sportsérülések. Mindig az edzettségi szintünknek megfelelő terhelést válasszuk, amelyet fokozatosan növelve fejleszthetjük állóképességünket. A téli sportok szerelmeseinek irány a sípálya! A szabadban történő mozgás még több energiát ad, előnyösebb hatással van a közérzetre. A megfelelő, funkcionális ruházattal és a réteges öltözködéssel megelőzhető a meghűlés, és ne feledkezzünk meg a bukósisakról sem, amelynek viselése kötelező a pályákon!


 

A minőségi szeretkezésért
Tények és adatok a korai magömléssel kapcsolatban

Az ünnepek alatt szeretkezünk a legtöbbet. Kutatás bizonyítja, hogy a legtöbb baba szeptemberben, azaz kilenc hónappal karácsony után születik. Nem mindegy azonban a szexuális együttlét milyensége. Vajon mindenkinek kielégítő volt az együttlét?

A férfiak 20%-a szenved a korai magömléstől. Számuk magasabb, mint ahányan merevedési zavarban érintettek. A korai magömlés a férfiakat leggyakrabban érintő szexuális diszfunkció. Számtalan tévhit létezik az emberek fejében ezzel kapcsolatban. A korai magömlés a 60 év alatti férfiak leggyakoribb szexuális diszfunkciója és nem függ az életkortól. A korai magömléstől szenvedő férfiak 50%-a az első szexuális együttléttől kezdődően érintett benne. Elsősorban nem pszichés problémáról van szó.

A férfiak gyakran nem hajlandóak megbeszélni tüneteiket orvosukkal, miután úgy hiszik, hogy nem létezik ígéretes kezelési mód állapotukra. Mindössze 9%-uk jelentkezik és kér orvosi segítséget, és még ennek a kis csoportnak a 70%-a is gyakran valamilyen más hivatkozással kér időpontot. A korai magömléssel érintett férfiak azon 91%-ából, akik nem konzultáltak orvossal, 52,2% nyilatkozta azt, nem merült fel benne a korai magömlés lehetősége problémájukkal összefüggésben. Utóbbi ténynek oka lehet az is, sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent a korai magömlés.

Az ötből egy férfit érintő korai magömlésnek két fajtája van. Az elsődleges korai magömlés az első szexuális tapasztalattól kezdődik és egész életen át tart. A szerzett korai magömlés esetében az ejakuláció korábban normális volt, a korai magömlés hirtelen, vagy fokozatosan jelenik meg. Mára bizonyítást nyert, a korai magömlés inkább idegrendszeri, nem pedig pszichés jelenség, ezért kezelési stratégiáit illetően is történt változás az utóbbi időben. „Gyakran állunk úgy a témához fiatalok esetében, hogy a magömlés késleltetése tanulandó és majd megjavul néhány aktus után, de a sokadik kudarc oda vezethet, hogy a fiú kerüli a szexuális kapcsolatot, alkohollal vagy más szerrel próbálkozik, esetleg az internetes szexre szokik rá. A probléma felismerése és a szakember segítsége elejét veheti ezeknek a nehezen visszafordítható következményeknek. Nekünk, akik nap mint nap foglalkozunk szexuális zavarokkal, áttörést jelent, hogy kezünkben van egy olyan gyógyszer, ami bizonyítottan segíthet ezeknek a pácienseknek.” – hangsúlyozza Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság tagja.

Ma már létezik tehát olyan kezelési lehetőség, amivel a korai magömléssel érintett férfiak és partnereik számára sem egy pusztán vágyott állapot a kielégítő, szorongásoktól mentes nemi élet. Tavaly indult el a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai felügyelete mellett a „Tiéd a kontroll” kampány, mely az érintettek figyelmét hívja fel arra, hogy a korai magömlés kezelhető, van segítség, merjenek orvoshoz fordulni. Ezzel a kezelhető egészségügyi problémával kapcsolatban számtalan információ a www.tiedakontroll.hu oldalon is megtalálható. A kampányban résztvevő orvosok remélik, hogy 2014-ben a korai magömlésről eleget beszélünk majd ahhoz, hogy egyre kevesebb férfi, így egyre kevesebb párkapcsolat legyen érintett.


 

Egészségügyi tévhitek ? veszélyes városi legendák

Hátrahajtott fej orrvérzésnél, felülni rosszullétkor, nyállal kezelt seb, szorítókötés a vérzésre, kiszívott méreg méhcsípéskor vagy éppen nyers hús a sebes duzzanatra – csak néhány a leggyakoribb hibák közül, amelyeket sokan elkövetnek, ha magukat vagy a környezetükben megsérülteket kezdik gyógyítani. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most a leggyakoribb tévhiteket oszlatja el, azokat a téves megoldásokat, amelyek alkalmazásával sokkal többet árthatunk, mint gondoljuk.

Tévhitek, városi legendák – sokat árthatunk velük

Számos népi bölcsesség, szakszerűtlen praktika, városi legenda él a köztudatban, melyek alkalmazásával kisebb sérüléseinket saját magunk próbáljuk ellátni, betegségeinket kikúrálni. Azonban ezek jó része olyan, amely nemhogy nem segít, de nagyon is sokat árt, sőt, némelyik akár életveszélyhez is vezethet  - mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos. Az egyik legnépszerűbb tévhit a vérzéshez köthető, amit a legtöbben szorítókötéssel orvosolnak, ami azonban elzárja az adott végtag vérkeringését, így egy bajból kettőt csinálva könnyen szövetkárosodást okozhatunk. Alkalmazzunk inkább nyomókötést a seben, és ügyeljünk, hogy a használt anyagok mindig tiszták és sterilek legyenek. Fontos, hogy a végtagot a szív magassága fölé emeljük. Orrvérzés esetén sokan azonnal hátrahajtják a fejüket, melynek következtében a vér hátracsorog, és az illető vagy saját vérébe fullad bele, vagy lenyeli azt, és hányni kezd. A legjobb, ha befogjuk az orrunkat, vagy zsebkendőt dugunk bele, kb. 10 percig. Ha ezután sem áll el a vérzés, azonnal forduljunk orvoshoz.

 Ha valaki olyan rosszul lesz, hogy úgy érzi, le kell feküdnie, ne gátoljuk meg ebben. Amíg fennáll a rosszullét, ne ültessük fel, mert az ájuláshoz vezethet, ha pedig előrebukik a feje, az elzárhatja a légutakat, és leállhat a légzése is. Hagyjuk feküdni, ha fekvés közben elájulna, helyezzük stabil oldalfekvésbe.

 Fertőzésveszélynek tesszük ki magunkat abban az esetben, ha méhcsípés áldozatai leszünk és a fullánkot kapargatással szeretnénk eltávolítani, a mérget pedig megpróbáljuk kiszívni a sebből, holott egy tiszta csipesszel és antihisztamin tartalmú krémmel gyorsan és szakszerűen orvosolhatjuk a bajt. A fertőzéseknél maradva, nem lehet elégszer elmondani, hogy a nyállal „kezelt” seb biztosan nem gyógyul jobban vagy gyorsabban, azonban a szánkban, illetve a nyálban megtalálható baktériumok fertőzések melegágyául szolgálhatnak. Sajnos reflexszerűen kapjuk elvágott ujjunkat a szánkba, azonban ez egy olyan téves berögződés, amiről jobb minél előbb leszokni.

  A sebes duzzanatra helyezett nyers hús hasonlóan az előzőekben felsorolt „praktikákhoz” szintén nem segít, azonban a benne található coli baktériumok elfertőzhetik a sérülést, és a mélyhűtőből közvetlenül előrántott fagyasztott termék is csak az érintett terület elfagyásához vezethet a duzzanat lelohasztása helyett. Jót azzal teszünk, ha fertőtlenítés, kötözés után törülközőbe tekert jéggel próbáljuk a fájdalmat és a látvány súlyosságát csökkenteni. 

 Szintén rossz berögződés, hogy a legtöbben azt gondoljuk, a citromlé, az ecet vagy a pálinka jó ellenszere lehet annak a fájdalmas nyavalyának, amit úgy hívunk, herpesz. Nem érdemes bevetni őket, ugyanis nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják azt, ami a gyógyulást csak még fájdalmasabbá teszi. Amire ilyen helyzetekben szükségünk lehet, azok a hámosító gyulladáscsökkentő készítmények. Gyakori az égési sebek otthoni (félre)kezelése is. Sokan zsíros anyaggal, pl. vajjal kenegetik, ráadásul betekerik, ami óriási hiba. A legfontosabb – ezekkel ellentétben – a legalább 10-15 perces hűtés (hideg folyó víz alá kell tenni), a tenyérnyinél nagyobb sérülés, hólyagosodás vagy láz esetén pedig az azonnali orvosi segítségnyújtás kérése.

 Nem melegít az alkohol

 Egy másik, és igencsak elterjedt tévhit, hogy az alkohol felmelegít minket a hidegben. Az arcunk talán kipirul és az a bizonyos melegség érzet is meglesz, amire egy téli forraltborozáskor vágyik az ember, azonban ezen túl mást nem várhatunk a dologtól, sőt! „Valójában éppen az ellenkezője történik. Az alkoholnak értágító hatása van, a test felől a végtagokba áramoltatja a vért, és még jobban kihűléshez vezethet. Ezért a már meglévő, komolyabb kihűlés esetén a hideg vagy nedves ruhától kell megszabadulnunk és mielőbb száraz, meleg helyet kell keresni - mondja dr. Czakler Éva.


 

Az első évek együtt, avagy Nagyszülők és unokák

Ma, a XXI. században mindent tudatosabban csinálunk. Könyvekből tanulunk főzni, gyereket nevelni, pelenkázni, szoptatni, szülőnek lenni. Régen mindez ösztönös cselekvés volt, a nagyszülővé válás is, ha egyáltalán megértük azt a kort. Ma pedig már akár fiatalos dédik is lehetünk, ha korán találtunk magunknak párt és utódunk sem késlekedett ezzel. (Kivéve persze, ha 40 vagy 45 évesen szültünk, ami a hosszú életkorból következő újabb trend.)

Ebben a bonyolult, káoszos világban és az újfajta családmodellben segít eligazodni Veres Mária könyve, a Nagyszülők és unokák. A könyv, bár sokszor alapigazságokat mond ki, (persze ez is embere válogatja, kinek mi számít alapigazságnak) letehetetlen, azok számára is, akik még nem nagyszülők. Letehetetlen, mert őszintén beszél azokról is, akik egyáltalán nem akarna (még) nagymamák és nagypapák lenni, és korántsem ideálisak erre a szerepre.

Akik pedig már nagymamák és nagypapák – nos, nekik sem késő tanulni, vagy éppen belefeledkezni egy-egy ismerős helyzetbe, a rácsodálkozás örömével. Annyit azonban leszögezhetünk - elolvasva a könyvet – hogy ennek a szerepnek, feladatkörnek a teljesítése – még középiskolás fokon is - bizony kemény munkával jár.

„Minden nagyszülőnek van ezernyi, erőt adó pillanata, amely unokájához köti. Beletartoznak ebbe a különleges, egyedi, de a hétköznapi élmények is, amelyekből építgetik kapcsolatukat. Mire nagyszülők leszünk, túl vagyunk életünk apróbb-nagyobb változásainak sorozatán, amelyek formáltak, csiszoltak, gazdagítottak bennünket. Akik megtapasztalhatták, tudják: az egyik legszebb változás a nagyszülővé válás – minden nehézségével és kihívásával együtt” -  véli Veres Mária, az újságíró-szerző, aki két kislány gyakorló nagymamája.

A Jaffa Kiadó által gondozott kötet sokféle oldalról tárgyalja ezt az összetett témát, orvos és jogi szakértő egyaránt ad tanácsot, játékötleteket és recepteket is közöl, utóbbiakat akár ráérő, főzőcskézni szerető nagypapák is elkészíthetik. 


 

Az irodai munka veszélyei

Gondolná, hogy egy átlagos irodai munkanap számos láthatatlan veszélyforrást rejteget, amelyek az idő múlásával fejtik ki negatív hatásukat? A huzamosabb ideig tartó ülés okozta gerincbántalmak, a monitor szemre gyakorolt káros hatása, valamint az iroda levegőjében keringő kórokozók mind-mind veszélyeztetik egészségünket."Sokan azt hiszik, hogy az irodai munka kevésbé veszélyes, mint a kemény, fizikai munka. Pedig az irodai munkahelyen is többféle kockázati tényezőnek vagyunk kitéve. A képernyős munkát végzők körében évről évre növekszik a mozgásszervi, keringési és szemészeti panaszok és tünetek, eltérések előfordulása, leggyakoribbak a nyaki, derék- és hátfájdalom, fejfájás, szemszárazság, látásromlás, valamint az alsó végtagi visszeresség. Ahhoz, hogy elkerülhessük a tartós egészségkárosodást, tudnunk kell, hogy mire figyeljük, illetve mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében" -mondja Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Az ülőmunka ártó hatása
A folyamatos ülés során gerincünket egyoldalúan, statikusan terheljük, amely derék-, háti- és nyaki fájdalmat, de hosszabb idő alatt akár súlyosabb problémákat, mint például porckorong eltéréseket is okozhat. A hátizmok működése háttérbe szorul, a nyaki izmok görcsössé válnak, amely rossz testtartáshoz vagy akár végtagzsibbadáshoz is vezethetnek. Az egy helyben ülés során előforduló másik súlyos probléma az alsó végtagi vénás pangás, mely növelheti a visszeresség kialakulásának kockázatát. Az ülőmunka során ugyanis a lábakat hosszabb ideig nem használjuk, így az alsó lábszár izmai nem húzódnak össze és nem segítenek a vénás vér lábból történő eltávolításában. Mit tehetünk mindezek kialakulása ellen? Bizonyos időközönként tartsunk szünetet, álljunk fel és sétáljunk, illetve ülés közben is az asztal alatt mozgassuk néha a lábainkat, hogy a vádlink összehúzódjon. Végezzünk fej-, derék- és vállkörzést, valamint nyújtó hatású gyakorlatokat. Nagyon fontos, hogy a széken helyesen üljünk: csípőnket toljuk hátra, a medencénket billentsük előre, hogy a szék háttámlája megtámassza hátunkat. Ha szükséges, ne csak nyakunkat nyújtsuk előre, hanem teljes hátunkkal dőljünk a monitor felé, vagy menjünk közelebb az asztalhoz. A monitort és a billentyűzetet úgy helyezzük el az asztalunkon, hogy használatukhoz ne kelljen elfordulnunk, a szék magasságát pedig úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen a padlóra, térdünk pedig derékszögben hajoljon be.

A monitor káros hatásai
Egy hosszú és fárasztó nap után azt érezhetjük, hogy a betűk összefolynak előttünk, ég és viszket a szemünk, sőt gyakran még a fejünk is megfájdul. Ezek mind a szem túlterheltségének tünetei, amelyet a monitor előtti munkavégzés okoz. A feladat befejeztével a panaszok általában megszűnnek, de sajnos olyan problémák is kialakulhatnak - mint például a szemszárazság, a szem romlása - amely orvosi segítséget igényelnek. A tüneteket enyhíthetjük, vagy megelőzhetjük, ha gyakran pislogunk, időnként megszakítjuk a munkát, vagy néha a megfelelő könnyréteget pótló szemcseppet használunk. Ha a problémák nem szűnnek, vagy fokozódnak, mindenképpen érdemes felkeresni a szemész orvost.

A légkondicionáló és padlószőnyeg veszélyei
Ha az irodai klímaberendezéseket nem - vagy nem megfelelően - tisztítják és fertőtlenítik, betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat és gombákat juttathatnak a levegőbe. Hogy a fertőzéseket elkerüljük, a nyári hőség előtt mindenképp fertőtleníttessük a berendezéseket. Ám a túlzásba vitt hűtés is kellemetlenségeket okozhat. Ha túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, vagy kellemetlen huzathatás, légáramlat lép fel, annak könnyen megfázás, torokfájás lehet az eredménye, aki pedig a beömlőnyílás alatt ül, az ízületeiben is érezheti a kellemetlen tüneteket. Érdemes tehát úgy beállítani a berendezést, hogy a kinti hőmérsékletnél nagyjából 5-7 fokkal hűvösebb levegőt biztosítson. A padlószőnyeggel burkolt irodákban a szőnyegben megtelepedő por okozhat kellemetlen, allergiás tüneteket, így rendszeres portalanításuk, tisztításuk javasolt.


 

Májvédő gyógynövény

A máriatövis nem  mostanában felkapott gyógynövény, már az ókori birodalmakban is felismerték jótékony hatását és rendszeresen fogyasztották sylimarin tartalmú, érett magjait. Napjainkban leginkább a méregtelenítési kúrák során alkalmazzák, ugyanis sejtregeneráló hatásának köszönhetően segítséget nyújt a máj folyamatos megújulásában csökkentve a toxinok által okozott sejtkárokat.

Szervezetünk és legfőbbképpen májunk folyamatos harcot vív a környezetünkből szinte észrevétlenül érkező káros anyagok ellen. A különleges hatású máriatövis ebben a méregtelenítő folyamatban nyújt segítséget(például olyan méregtelenítő kapszulák hatóanyagaként, mint a Silegon*), hiszen fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-és a fehérjeszintézist, ezáltal biztosítva legnagyobb mirigyünksejt-újratermelődését „A máriatövis legfontosabb szerepe a máj sejtjeinek regenerálása, és a sejtek pusztulásának megakadályozása. A gyógynövény leghatásosabb részei a sylimarint tartalmazó érett magok, ezeket hasznosítják a májvédő kapszulák is. A növény föld feletti részei egyébként forrázatként, vagy köretként elkészítve is fogyaszthatók, de csak mértékkel” – mondja Györki Niké dietetikus. Ez az Európában őshonos gyógynövény megakadályozza a káros anyagok eltávolításához nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket. Sokan úgy gondolják, a méregtelenítésre csak a májbetegségekben szenvedőknek van szüksége. Ez azonban nem így van. Például hosszú távú gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy tartósan toxikus anyagokkal kapcsolatba kerülő személyeknek mindenképpen javasolt egy-egy májvédő máriatövis kúra beiktatása. 


 

Hungaroring Futófesztivál és Egészségnap

2013. június 29-én a lóerők és benzingőz helyett az állóképességé és az izmoké lesz a főszerep. A mozgás szerelmesei egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy kipróbálják magukat a Hungaroringen, ahol a futás mellett az egészségmegőrzés is fontos szerepet kap! A futóversenyeken négy számban indulhatnak a résztvevők: 1. félmaraton terepen, 2. félmaraton aszfalton, 3. egy kör a ring aszfaltcsíkján, 4. egy kör terepen.

Igazi kuriózum várja tehát a versenyzőket, hiszen a pályacsíkon kívül a közel 20 hektáros erdőben kialakított egyedi off-road pályán is meghódíthatják a ringet. A futóversenyek mellett izgalmas kerékpárversenyek is várják a látogatókat. Az eseményen profi és amatőr aszfalt- és terepfutók, kerékpárosok, valamint gyalogolni vágyók egyaránt részt vehetnek.A Hungaroring Futófesztiválon nemcsak a versenyzők húznak futócipőt. Ismert hazai sztárok és médiaszereplők is rajthoz állnak, és reményeink szerint a sajtó képviselői közül is sokan megméretik állóképességüket, gyorsaságukat. Mindezeken kívül lehetősége van vállalatok munkatársainak csoportosan is jelentkezni a programokra. Annak a cégnek a humánerőforrás munkatársát, aki a legtöbb jelentkezőt nevezi, értékes ajándékkal jutalmazzuk. A felnőttek mellett kisgyermekek is indulhatnak a 400 méteres Ovi-futamon.

Egészségnap. Az aktív sport az egészséges életvitel szerves része. Nem véletlen, hogy a rendezvényen is kiemelt szerep jut a sport mellett az egészségmegőrzésnek is! A látogatóknak lehetősége nyílik különböző egészségügyi szűrővizsgálatok, egyéni életmód tanácsadás vagy különböző masszázsok kipróbálására, de lesz egészséges ételkóstoló, és bemutatók sokasága is. Megismerkedhetnek a bioételek és bio gazdaságok világával, megkóstolhatják milyen újdonságok, új ízek kerültek a biotermékek, és az egészséges ételek palettájára. Új és hatékony megoldásokat ismerhetnek meg a testi-lelki egészségmegőrzés területén, a legjobb szakemberek jóvoltából.

Szórakozás. A Hungaroring Futófesztivál és Egészségnap műsorát sokféle program színesíti! A versenyek közben élményekkel teli programok és vérpezsdítő koncertek felelnek a hangulatért. Tartalmas vezetéstechnikai bemutató vár a biztonságos autózás híveire, de azok sem maradnak esemény nélkül, akik inkább bepattannának a volán mögé. A vezetés és sebesség rajongói Gokartokban bizonyíthatják tudásukat!

Nemcsak a látogatókra, de a versenyzőkre is vár egy meglepetés! Valamennyi nevező részt vesz a Tombolában a helyszínen kapott rajtszámával! A szerencsés rajtszám tulajdonosát nagyszerű ajándékkal lepjük meg! 

Ritka és Veleszületett Betegségek Napja

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége immár 6. alkalommal rendezte meg hazánkban - 44 országgal összhangban - a Ritka Betegségek Világnapját, ezúttal február 23-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A rendezvény célja, hogy felhívják a társadalom és a döntéshozók figyelmét a ritka betegségekre és a betegek életére gyakorolt hatásukra. 2013-ban a világnap a határon átnyúló egészségügyi összefogásra fókuszált.

Magyarországon több mint 2 millió ember életét érinti, ha a család valamelyik tagja ritka, többnyire genetikai eredetű betegségben szenved. A 800  ezernyi (!) hazai betegen kívül ugyanis a szülők és a testvérek mindennapjait is nagyban befolyásolják a legtöbbször gyógyíthatatlan bajok. Az idén február 23-án a Vajdahunyad várba jöttek el az érintettek, köztük is elsősorban a fővárosban élő beteg gyermekek és szüleik, hogy érezzék az összefogást, hiszen együtt könnyebb leküzdeni a fájdalmat, a mindennapi nehézségeket, és nevetni, szórakozni, játszani is jobb a sorstársak között. A törpenövésűek, a neurofibromatózisban szenvedők, az autisták, az enzimhiányosok vagy az Asperger, illetve a Williams-szindrómások mind ebbe a körbe tartoznak. Van, amelyik betegséget jobban ismerjük – hála a filmgyártásnak, az autizmust, gondoljunk csak az Esőemberre – van, amelyet kevésbé. A világon több mint hatezerre teszik a ritka betegségek válfaját. Van olyan kór, amelyben világszerte tucatnyian betegszenek meg, és van, amelyekben több százezren.

Magyarországon a neuorofibromatózistól – a testen mindenütt megjelenő, kívülről is látszó, eltávolítás után visszanövő, kisebb-nagyobb daganatoktól - 6-8 ezren szenvednek. Az ilyen betegségekkel küzdők egész életükben szinte bujkálnak, annak is örülnek, ha nem csúfolják vagy közösítik ki őket, bár ezzel gyermekkorukban szinte mindnyájan megküzdenek. Másoknak „csak” tönkremegy a magánéletük és nem kapnak tisztességes munkát. A ritka betegségben szenvedő gyermekek 30 százaléka nem éri meg a 6. életévét. Akik megérik a felnőtt kort, azok számára is rövidebb a várható élettartam. Ráadásul sok ritka betegség egymást átfedi – van, aki egyszerre autista és hiperaktív.

A legnagyobb gond – ahogyan Bach Rezső, a neurofibromatózisban szenvedők szövetségének magyarországi elnöke hangsúlyozta – az, hogy az orvosok sokszor későn ismerik fel a betegséget, ha egyáltalán felismerik. Már a védőnőknek figyelnie kellene a gyerekek furcsa tüneteire: például a kicsi egész életét tönkre tevő, bonyolult, olykor csak külföldön elvégezhető műtéttel eltávolítható arcdaganatok már néhány éves korban jelentkeznek. Az utóbbi években javult a helyzet az orvosi ellátás és a diagnosztizálás terén, de még mindig a szülők hősies küzdelmén múlik többnyire, milyen minőségű életet élhetnek gyermekeik. A felnőtt kort viszonylag kevesen érik el az ilyen betegségekben szenvedők, de akik megérik, azoknak sincs könnyű dolga, hiszen közös sorsuk többnyire a kiközösítés, az egyedüllét, és állást is nagyon nehéz találniuk.

A Ritka Napon - ahogyan az érintettek nevezik rendezvényüket – a vidáman játszó és bajukat időlegesen elfeledő gyermekeken és szüleiken kívül – a hazai betegszervezetek vezetői és azok a hazai leghíresebb orvosok is részt vettek, akik specialistái ezeknek a kóroknak.


 

Mellplasztika ?hozott anyagból?

A saját zsírral történő feltöltés minden eddiginél gyorsabban hódít, megjelent a vákuumos melltartó, és e két módszer kombinációja akár az árakat is csökkentheti.

Sokan még mindig fenntartásokkal kezelik a plasztikai beavatkozásokat, úgy vélik, így mesterséges anyagok kerülhetnek az ember szervezetébe. Ugyanakkor a saját zsír visszatöltésével történő esztétikai beavatkozás olyan nőket is megszólít, akik eddig idegenkedtek a plasztikai beavatkozásoktól. A vákuumos melltartó pedig olyan új eszköz, amely természetes módon támogatja a zsírfeltöltést.

 A saját zsírból történő esztétikai beavatkozás során saját testünk anyagát használják fel egy másik terület korrigálására, miközben ezzel egyidejűleg megtörténhet az adott terület formázása is. A bizonyos testtájakról leszívott zsírt egy speciális gépen történő átszűrést követően visszajuttatják azokra a területekre, ahol térfogatnövelést vagy formálást szeretne a páciens. Külföldön leginkább arc- és mellkorrekcióhoz használják ezt a módszert, és gyakran végzik egyszerre arcplasztikával, tehát egy időben korrigálják az arc bőrének megereszkedését és a zsír sorvadása okozta beesettséget, karikás szemet is. A szem körüli régiókat is egyre gyakrabban fiatalítják saját zsírral, illetve kombinálják szemhéjplasztikával. A mell zsírral való töltése általában több lépésben történik, hisz egy töltés során egy kisebb mellnél maximum 160-180ml zsírt lehet egy ülésben befecskendezni, de a legtöbb esetben ennél nagyobb mennyiségre volna igény. „Ezt az eljárást már pár éve alkalmazzák külföldön, és teljesen új időszámítást indított el a plasztikai sebészetben. Ma már Magyarországon is biztonságosan alkalmazható, de speciális képzést igényel”- mondja Dr. László Zsolt, plasztikai sebész. Létezik már olyan eljárás is, amellyel a mell térfogatának növelését érik el egy speciális vákuumos melltartó műtét előtt történő felhelyezésével. Ezt a páciens meghatározott ideig viseli, s az eszköz állandó szívóerejének mértékét a páciens egy kapcsolóval állíthatja. Viselése hatására a mell bőre, kötőszövetes állománya tágul, keringése fokozódik, így nagyobb mennyiségű zsírt lehet betölteni, nagyobb méretnövelést lehet elérni. Ráadásul egy-két töltést meg is lehet spórolni, azaz kevesebb alkalommal kell szúrással beavatkozni.

A plasztika egyre inkább beépül a mindennapokba. Ahogy az igény egyre nő, úgy fejlődik a technika is. A kisebb-nagyobb beavatkozások és az anyagok is egyre természetesebbek lesznek. A saját zsírral történő beavatkozás igen egyszerű, általában altatásban történik, de előfordulhat, hogy bódítás és helyi érzéstelenítés kombinációja is elegendő. A gyógyulási idő rövidebb, mint az implantáció után. Az áttörést a két technológia együttes használata jelenti. „A plasztika, mint szó eddig kevésbé sugallta a természetességet, én is egyre inkább az esztétikai sebészet kifejezést használom. Azáltal, hogy a páciensbe a saját zsírja kerül vissza, még természetesebb külsőt és közérzetet biztosít” - véli Dr. László Zsolt, plasztikai sebész.

Elek Lenke 


 

Az erős, egészséges fogakért a Vademecumtól

A Henkel egyik legjelentősebb szájápolási márkájának, a Vademecumnak legújabb innovációja – a Vademecum ProVitamin – a vitaminos formulának köszönhetően magas minőségű és hatékony védelmet nyújt az egészséges szájért és gyönyörű mosolyért!

A vitaminok a fogínyen keresztül szívódnak fel. A fogíny lágy szövetének köszönhetően a vitaminok könnyebben eljutnak felhasználási helyükre. Mivel a vitaminok fogmosás közben a habzó formulából kerülnek be a fogínybe, így közvetlenül ott hatnak, ahol szükség van rájuk.

 A Vademecum ProVitamin: az alapvető vitaminokat közvetlenül a fogínybe juttatja, az egészséges szájért és a gyönyörű mosolyért! A Vademecum laboratóriumai által kifejlesztett, magas teljesítményű fogkrémek egyedülálló ProVitamin komplexet tartalmaznak, amelyek nemcsak védenek a fogszuvasodás ellen, hanem táplálják a fogínyt, erősebbé és egészségesebbé téve a fogakat, a tökéletesen magabiztos mosolyért. A ProVitamin a fogak és a fogíny egészségéhez szükséges alapvető vitaminokat biztosítja, az egészséges szájért és a gyönyörű fogakért! Az egyedülálló ProVitamin nemcsak véd a fogszuvasodás ellen, hanem elősegíti a fogíny természetes regenerálódását is.

 Az új, magas minőségű Vademecum ProVitamin két változatban kapható:

 • Vademecum ProVitamin Sensitive: hatékony védelem a fogérzékenység ellen.
 • Vademecum ProVitamin Complete: 360°-os védelem az egészséges fogakért és fogínyérVademecum ProVitamin Sensitive 75 ml, ajánlott fogyasztói ára: 499 F
 • Vademecum ProVitamin Complete 75 ml, ajánlott fogyasztói ára: 499  
 • A Henkel népszerű Vademecum szájápolási márkájának legújabb innovációja, a Vademecum ProVitamin 2013 februárjától kapható a boltokban. A fogkrémek és szájápolási termékek széles választékát kínálva a Vademecum Laboratóriumainak szakértői egyesítették a tudományt a természettel és megalkották azokat a magas minőségű termékeket, melyek megfelelnek a vásárlói igényeknek és az áruk is kedvező. Még egy ok arra, hogy mosolyogjon és megmutassa egészséges fogait!

 


 

Újra itt az Egy Cseppes Patikahét
Óriási kedvezmények több mint 500 Cseppont Patikában

November 12-18. között az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ismét Egy Cseppes Patikahetet
szervez. A mostantól Cseppont Patikáknak nevezett “egycseppes” gyógyszertárakban
egészségügyi szűrésekre egész évben lehetőség nyílik, de az Egy Cseppes Patikahéten egyes
gyógyászati segédeszközök 27% kedvezménnyel vásárolhatók meg, többek között az Accu-Chek Active vércukormérők, az Accutrend Plus koleszterinmérők, az Accutrend Cholesterol tesztcsíkok és a dr.hu BD-8200 automata felkaros vérnyomásmérők.

Az “egycseppes” gyógyszertárakat mostantól Cseppont Patikáknak nevezi az alapítvány, ami arra utal,
hogy ezeken a “check-point”-okon minden érdeklődőnek lehetősége van egészségi értékeinek ellenőrzésére. Az Erős Antónia által életre hívott Egy Csepp Figyelem Alapítvány hagyományosan évente kétszer hirdeti meg az Egy Cseppes Patikahét elnevezésű programját, hogy mindenkihez eljuttassa az üzenetet: a Cseppont Patikákban egész évben lehetőség van jelképes összegért a vércukorszint és a vérnyomás ellenőrzésére, sőt a legtöbb helyen még a koleszterinszint tesztelésére is. A patikai szűrések lehetőségét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány teremtette meg a gyógyszerészekkel közösen 2005-ben, és mára országszerte több, mint 500 Cseppont Patikában érhetők el jelképes összegért a helyi egészségügyi szűrések. A Cseppont Patikák listája egyre bővül; az Egy Csepp Figyelem Alapítvány honlapján mindenki könnyen megtalálhatja a számára legegyszerűbben megközelíthető “egycseppes” gyógyszertárat. 

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem tudnak arról, hogy
cukorbetegek. A 2-es típusú cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető, a szövődmények részben a
korai felismeréssel elkerülhetők. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2005 több tízezer ember egészségügyi
értékeit mérte meg ingyenes programjaiban.
Az Egy Cseppes Patikahét támogatói az Accu-Chek Active, az Accutrend Plus és a dr.hu.
Az Egy Cseppes Patikahét honlapja: http://www.egycseppfigyelem.hu/esemenyeink/egy_cseppes_patikahet
A Cseppont Patikák listája: http://www.egycseppfigyelem.hu/patikakereso


 

Hogyan élhetünk boldog párkapcsolatban ötven év felett?

Alfons Vansteenwegen: Sokévnyi együttlét után

A könyv az 50 feletti korosztály párkapcsolatának kihívásaival foglalkozik. Hogyan lehet a rég tovatűnt szerelem helyén együttes munkával egy másfajta intimitást, tartós szeretetet kialakítani, amikor a munkával és gyerekneveléssel eltöltött sok-sok év után ismét egyre több idő jut egymásra?

Alfons Vansteenwegen kapcsolati terapeuta őszintén, mély együttérzéssel, lépésről lépésre haladva írja le és elemzi az 50-75 éves korosztály párkapcsolatának legfontosabb kihívásait. Mi történik, ha a gyermekek kirepülnek, és oly sok év után ismét egyre több időt töltünk kettesben, ismét jobban egymásra vagyunk utalva? Mit lehet tenni, ha ez újra élesebben felszínre hozza a különbségeket, és súrlódásokhoz vezet? Hogyan lehet a rég tovatűnt szerelem helyén együttes munkával egy másfajta intimitást, tartós szeretetet létrehozni? Hogyan maradhatunk mégis eredetiek és „különbözőek” egymás számára? Hogyan szerethető a másik anélkül, hogy ráerőltetnénk a törődést? Hogyan lehet valódi párbeszédet kialakítani? Mi a helyzet a kapcsolat szexuális oldalával ebben az életkorban?

Kiadja az Ursus Libris, ára: 2200 Ft 

 

 

 


 

Vezetnek a vitaminok és a fájdalomcsillapítók
Egyre több, recept nélkül kapható gyógyszert vásárolunk

A különféle, recept nélkül kapható gyógyszerekből és gyógyhatású készítményekből 7 százalékkal nagyobb bevételt ért el a kiskereskedelem (ebben benne van a patikák és a patikán kívüli üzletek forgalma) idén az első félévben, mint tavaly a hasonló időszakban. A Nielsen piackutató által mért harmincöt kategória forgalma mintegy 63 milliárd forintot tett ki ez év január-júniusban.

A vény nélkül beszerezhető gyógyszerek és gyógyhatású készítmények bevételének közel felét (45 százalékát) érik el együttesen a legnagyobb forgalmú vitaminok és étrend-kiegészítők, továbbá a fájdalomcsillapítók. A vitaminok és étrendkiegészítők értékesítése 8 százalékkal emelkedett, értéket tekintve. A fájdalomcsillapítóknál ennél is nagyobb mértékű, 11 százalékos növekedést regisztráltak a piackutatók, féléves összehasonlításban. A rangsorban utánuk következő köhögéscsillapítók/megfázás elleni szerek eladása 2 százalékkal kisebb lett, míg a visszér kezelésére való, illetve keringést javító készítményeké 2 százalékkal nőtt, szintén értékben. A fél év alatt 100 millió forintnál nagyobb forgalmat elérő, úgynevezett OTC termékek közül átlag feletti növekedést regisztrált a Nielsen orrdugulás elleni szereknél (18 százalék), puffadás elleni (11), valamint bőrgyulladások helyi kezelésére szolgáló készítményeknél (13), szemészeti szereknél (10), enyhe hashajtóknál (12), valamint prosztata kezelésére való gyógyszereknél (9). 


 

Műtét helyett gyógyszeres terápia

Áttörő megoldást jelenthet a Magyarországon most először bemutatkozó gyógyszeres terápia a Dupuytren-kontraktúrában szenvedők kezelésében. A sebészeti műtétet teljes egészében kiváltó gyógyszeres kezelés hatékonysága révén nagyban hozzájárul a betegségben érintettek életminőségének javításához.

Az európai populáció 3-13 százalékát érintő betegség a Dupuytren-kontraktúra, más néven a tenyéri bőnye zsugorodás egy például cukorbetegségben gyakrabban fellépő, operálható kézelváltozás, amelynél a tenyér kötőszövete megvastagodik, és az ujjak karomszerűen begörbülnek.

A szakemberek nem tudják, pontosan mi okozza a zsugorodást. A kutatások kimutatták, hogy a férfiaknál előbb (átlagosan 55 éves korukban), a nőknél később (átlagosan 65 éves korukban) jelentkezhet az elváltozás és a férfiaknál az előfordulása ötször gyakoribb, mint a hölgyeknél. A vizsgálatok szerint elsősorban a diabétesz és az epilepszia növelheti a betegség kialakulásának veszélyét, de a rendszeres és nagy mennyiségű alkohol-fogyasztás és dohányzás, valamint a családi kórelőzmény is fokozott kockázatot jelenthet. A Dupuytren-kórban szenvedők nagy részének nem csak a fizikai munkavégzés jelent gondot, de az olyan mindennapi feladatok ellátása is, mint autót vezetni, vagy egy inget begombolni.

Jelenleg nincs olyan kezelés, ami véglegesen meg tudná gyógyítani a betegséget, bár számos sebészeti és nem sebészeti eljárás akadályozhatja meg a kéz további károsodásának kialakulását. Manapság azoknál a betegeknél javasolt a műtéti eljárás alkalmazása, akiknél az elváltozás lehetetlenné teszi a mindennapi teendők elvégzését és nagyban rontja az életminőséget. A műtét során általában csak a zsugorodott heges kötegek teljes kiirtásával szüntethető meg a zsugorodás és a beavatkozás után a betegség sokszor kiújulhat. A kutatások szerint a műtéti eljárás ugyan a betegek 75 százalékánál sikeresen elvégezhető, azonban a beavatkozás után az érintettek közel felénél (46%) tapasztalható szövődmények kialakulása, leggyakrabban ízületi merevség, vérömleny, gyulladás és túlzott fájdalom.

A Magyarországon most először alkalmazott gyógyszeres megoldás helyettesíti a műtéti beavatkozást, ezáltal forradalmi változást hoz a kórkép kezelésében. A kezelés teljes egészében kiválthatja a műtéti beavatkozást – amint az egy sajtótájékoztatón elhangzott.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az érintettek 63 százalékánál már az első injekció beadása után tapasztalható volt az eredmény. A klinikai vizsgálatban résztvevő betegek 45,2 százaléka nagymértékű javulást tapasztalt, 39,7 százaléka állapota jelentősen jobb lett és 12,7 százalékuk minimális javulást észlelt. Átlagosan a betegek 72,2 százaléka nagyon elégedett volt a kezeléssel, és a kezelt betegek kevesebb, mint 20 százalékánál mutatható ki kiújulás a kezelést követő két évben.

 

E.L.


 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat