.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Idén is kiosztják az Év Gyógyszerésze díjakat

A 2015-ös év minőségi változást hozott az Év Gyógyszerésze pályázaton mind tartalmilag, mind igényességében. A témakörök között megtalálható volt az önmenedzselés, a betegség tudatos magatartás, a labordiagnosztika, a gyógynövények alkalmazása a terápián. A 2015-ös Év Gyógyszerésze első helyezett pályaművének azért is van nagy jelentősége, mert saját kutatási eredményeit mutatta be. Arra próbálta a figyelmet ráirányítani, hogy a betegek a saját gyógyulásuk érdekében milyen felelősséggel rendelkeznek, és milyen módszereket követhetnek.

 A pályázat nyertese, Dr. Gálné Dr. Kartali Edit elmondta, kíváncsiak voltak arra, hogy a betegek mennyire vannak tisztában a gyógyszerészi gondozás létezésével, mit csinálnak ennek kapcsán a gyógyszertárban. A konklúzió során több olyan eredmény volt, amire számított, de egyben csalódott is. A náluk megfordult betegek nagy része nincs tisztában ezekkel a lehetőségekkel, nem is éltek velük olyan szinten, mint ahogy lehetne. Véleménye szerint a feladatuk e programok népszerűsítése, hogy tudatos életmódjukkal, egészségmegtartással, a betegségek megfelelő kezelésével, magas életminőséget érhessenek el.

A Roche Magyarország már több mint öt éve támogatja a kezdeményezést: azt a szemléletet kívánják erősíteni, hogy a patika az egészségügyi ellátó-rendszer része, és egyébként van kereskedelmi funkciója is.

Idén az új pályázatra várják a jelöléseket. A szavazatok beérkezésének határideje: 2016. április 30. További információ: http://www.evgyogyszeresze.hu/palyazati-felhivas


 

A digitális oktatás pszichológiájának kutatása

Sikeresen zárta első teljes iskolai félévét a Hipersuli, a Telenor digitális oktatási programja. A kezdeményezésben résztvevő diákok, pedagógusok és szülők bevonásával hatástanulmány készül, amelynek eredményei felgyorsíthatják a digitális eszközök és módszerek széles körű bevezetését az oktatásba. Most az első kör eredményeiről tud beszámolni a Telenor.

A Hipersuli 2015 májusában indult 5 iskola 15 osztályában, 354 gyermek és 32 pedagógus bevonásával. A modellprojektet már a 2013/14-es tanévben egy 1 osztályos pilot előzte meg. Így a szakértők a rendelkezésre álló tapasztalatokkal vághattak bele az ország különböző térségeiben élő gyermekek digitális oktatásának fejlesztésébe. A Hipersuli megvalósításában a Telenor oktatási célokra is alkalmas digitális eszközökkel – nagy kijelzős, billentyűzettel rendelkező táblagépek – és Hipernet hozzáféréssel látta el a szakmai alapon kiválasztott intézményeket. A részt vevő pedagógusok számára pedig az együttműködő partner, a Microsoft segítségével a megfelelő pedagógus-képzési programok biztosítottak. A cél, hogy a pedagógusok mély szakmai bevonásával a digitális oktatás területén úttörő módon alkalmazza a technológiai eszközöket. Ezzel feltárja a digitális oktatás gyors elterjesztésének kritériumait, a jövőben az oktatás bármely szereplője számára felhasználható tapasztalatokat gyűjt és oszt meg. A Telenor ennek érdekében a résztvevőkkel fókusz csoportos, kérdőíves és pszichológiai kutatást is folytat.

 Motiváltabb diákokra számítanak a pedagógusok

 A Hipersuli programjában részt vevő tanárok nem csupán a gyerekek, hanem saját fejlődésük szempontjából is örülnek annak, hogy a projekt részesei lehetnek – állapította meg a Telenor kutatása, amely a Hipersulival kapcsolatos várakozásokat mérte fel. A diákok többsége izgatottan várta a táblagépes órákat: szerintük az eszköz használata izgalmassá, változatossá, játékossá teszi a tanórákat. A gyerekek szerint javulhatnak az eredményeik is a digitális oktatás hatására, és megtanulják okosan használni az internetet is. A szülők osztják gyerekeik optimizmusát, döntő többségük szerint jó hatással lesz a tanulmányokra a digitális eszközök használata. A szülők 90%-a szerint még azért lesz hasznos a program, mert a gyerekek rájönnek, hogy az internet tanulásra is használható. A szülők túlnyomó többsége úgy gondolja, a gyerekek jobb esélyekkel fognak indulni az életben, mivel már nagyon hamar megtanulják az infokommunikációs eszközök használatát.

 Éjjel-nappal internet

 A kutatás kitért a diákok internetezési szokásainak megismerésére is. A programban részt vevő 2.-10. osztályos diákok 26%-ának valamelyik eszközén mindig be van kapcsolva a net, és további 14 százalékuk is napi 3-5 órát netezik. Érdekesség, hogy míg a gyermekek 47%-a szerint van otthon szabály az internet-használatra, ugyanezen családokban a szülők 83%-a gondolja ugyanezt. Az internetet a diákok háromnegyede használja játékra, és 76 százalékuk közösségi oldalon is regisztrált már. Legnépszerűbb a Facebook, 32 százalékuk pedig az Instagramon is megosztja fényképeit, videóit. A válaszadók csaknem harmada szeretné, ha nem maradna nyoma, miről chatel ismerőseivel, így a Snapchaten kommunikál.

Legalább alkalmanként mindenki tanul is az internet segítségével, leggyakrabban információkat keresnek (82 százalék) egy-egy témáról, és a válaszadók negyede chaten is meg szokta kérdezni osztálytársait, ismerőseit egy-egy feladatról.

 Tisztában vannak a veszélyekkel

 A gyerekek tapasztalata szerint az internet használata inkább veszélyes, mint ártalmatlan. Közel 60 százalékukkal már előfordult, hogy kéretlen levelet kaptak, felnőtteknek szóló tartalomra bukkantak, megfenyegették vagy csúfolták őket a neten. Ugyanakkor a válaszadó szülők csaknem fele szerint még semmilyen negatív hatás nem érte gyermeküket netezés közben, vagyis valószínűsíthető, a gyerekek nem minden esetben számolnak be ezekről a támadásokról, vagy inkább kortársaikkal osztják meg az élményeket.

 A Hipersuliba bevont iskolák és tantárgyak:

-          Eötvös József Általános Iskola, Ercsi: matematika, magyar nyelv és irodalom, környezetismeret, angol

-          Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely: magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, természetismeret

-          Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola, Törökbálint: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, kémia, fizika, földrajz, vizuális kultúra, angol, francia, német, informatika

-          Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Zsombó: magyar nyelv és irodalom, matematika, természetismeret, történelem, angol és informatika.

-          Áldás utcai Általános Iskola, Budapest: magyar nyelv és irodalom, erkölcstan


 

HPV vírus - tényleg veszélyes?

Sokszor és sokat beszéltek - beszélnek a HPV vírusról, és kell is beszélni róla. Magyarországon évente 1100 nő betegszik meg tőle. S míg nálunk közel 400 nőt nem tudnak megmenteni, addig a finneknél évente egyet. Ennek többféle oka is van hazánkban, de főként a késői a felismerés – szűrés hiányában. Szűrésre pedig nem járnak a magyar emberek. pedig a megelőzés, a korai felismerés a legfontosabb minden betegségnél!

Kevesen tudják, hogy nemcsak a méhnyakrákot okozza a HPV, hanem a méhen kívüli területek szintén megbetegedhetnek a vírustól, pl. a hüvely, de okozhat nyaki és szájüregi daganatot is a kórokozó. Sokan hiszik, hogy óvszer használata esetén nem fertőz a HPV, pedig egy apró hámsérülés is elég lehet az átvitelhez, így az óvszer nem nyújt teljes védelmet ellene.

Gyakori tévhit, hogy a HPV fertőzés leküzdése után a szervezetben automatikus védettség alakul ki. Ez – sajnos – nem igaz, bár esetek többségében egy éven belül a fertőzés elmúlhat spontán, az újrafertőzés kockázata kifejezetten magas. Amennyiben egy évnél tovább van a szervezetben a vírus, fennáll a rákos megbetegedés kialakulásának lehetősége.

De mi is az HPV? A leginkább nemi úton terjedő Human Papillomavirus (HPV) jóindulatú és rosszindulatú megbetegedéseket okozhat: nemi szervi, ritkán egyéb szemölcsök kialakulása mellett a rákos megbetegedések 5%-áért lehet felelős. A szemölcsöket el lehet távolítani, legeredményesebb módja a fagyasztásos módszer. Szemölcs kialakulása nélkül is fertőz a vírus!

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy csak nőknél alakul ki a betegség. A férfiak ugyanúgy megbetegedhetnek.

A védőoltások terén haladást értünk el, eddig volt a 2 komponensű oltás, amit kifejezetten nők számára fejlesztettek. A következő fejlesztés a 4 komponensű oltás, amit mind a nők, mind a férfiak a mai napig megkaphatnak. Idén januártól a 9 komponensű vakcina is elérhető Magyarországon, ami 90%-os védelmet nyújt a méhnyakrákkal szemben.

Magyarországon a tizennégy éves lányok, és fiúk is, kapják az oltást 2014 óta, ami a megelőzést szolgálja, ráadásul térítésmentesen.


 

Vérüket adták a hírességek a Jégteraszon
Az Operettszínház művészei is a jó ügy mellé álltak

Polyák Lilla, Mészáros Árpád Zsolt, Gömöri András Máté, Dolhai Attila, Feke Pál és Erdei Zsolt is ellátogattak a Magyar Vöröskereszt véradására a Jégteraszra. A hírességek fontosnak tartották a részvételt, tudva, hogy egy véradással akár három betegen is segíthetnek. A rendezvény, amelyen a Nike+ Futóklub futói is adtak vért, nagy sikerrel zárult: a 67 véradó jóvoltából 201-en juthatnak majd a gyógyító vérkészítményhez!

Hazánk hírességei sem feledkeztek meg a betegekről – nagy lelkesedéssel és bátran érkeztek vért adni a Jégteraszra. A Budapesti Operettszínház művészei közül Polyák Lilla, Mészáros Árpád Zsolt és Gömöri András Máté egyenesen a Marie Antoinette musical próbájáról érkeztek az eseményre. „Én játszom Marie Antoinette szerepét a darabban, Mészáros Árpád Zsolt pedig a férjemet, XVI. Lajost, akik fejüket és így szó szerint vérüket is vesztik majd” – mesélte mosolyogva Lilla, aki már egyszer adott vért még az egyetemen, egy beteg kollégának segítve ezzel. „Most is nagyon szívesen jöttem, nullás a vércsoportom, és ha jól tudom, ez a legszélesebb körben hasznosítható” – tette hozzá a színésznő, aki nem vesztegette az időt véradás közben sem: Gömöri András Máté segítségével szövegét gyakorolta.

 

 Mészáros Árpád Zsolt korábban saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen nagy szükség van egy műtétnél vérkészítményre. „Évekkel ezelőtt vesedaganatot diagnosztizáltak nálam, ami miatt ki kellett venni az egyik vesémet. Teljesen egészséges vagyok már, de korábbi betegségem miatt nem adhatok vért, pedig azt megelőzően rendszeresen jártam” – mesélte a művész, aki egyetértett kollégájával, Feke Pállal abban, hogy a véradás a férfiember egészségére is pozitív hatással van. „Még soha nem adtam vért, pedig már régóta szerettem volna. Egy orvos barátomtól pár héttel ezelőtt azt is megtudtam, hogy évente kétszer jót tesz, ha véradással frissítjük vérüket, így amellett, hogy másoknak segítek, a saját egészségemmel is jót teszek most” – tette hozzá Pál, aki egyébként már nagyon készül a Shrek musical próbáira.

 A színészgárdából Dolhai Attila számít a legrutinosabb véradónak – nyugodtan társalgott a tőle vért vevő doktornővel és a mellette fekvő kollégákkal. „Édesapám rendszeres véradó volt, amiért csodáltam őt gyerekként - az ő mintáját követve körülbelül húsz éve adtam én is először. Egyáltalán nem kell félni egyébként a véradástól, az előkészületekkel együtt maximum húsz perc alatt lezajlik, maga a szúrás pedig annyira sem fáj, mint egy szúnyogcsípés” – árulta el a művész, aki nagyon szeret korcsolyázni, ezért véradás után a Jégterasz jegét Mészáros Árpád Zsolttal együtt próbálta ki.

 

 Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó tudatosan készült a véradásra: a reggelt nagy mennyiségű folyadékkal kezdte. „Saját tapasztalatból tudom, hogy a véradással életeket lehet menteni, ugyanis Gréti kislányomnak koraszülöttként nagy szüksége volt vérkészítményre az életben maradáshoz. Tudom, hogy milyen kevés a felhasználható vérkészítmény, és mivel egészséges vagyok úgy gondoltam, hogy tudok nélkülözni közel fél litert” – mondta el Zsolt.


 

Gyógyulás a gőz fölött
Az inhalálás évezredek óta segít a téli betegségek leküzdésében

Rózsa, ásványi anyagok, sós víz, eukaliptusz és ópium – még ha elsőre furcsán is hangzik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. Az emberiség története során a különböző népcsoportok, más-más gyógynövények és főzetek hatásában hittek. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

A tél első jeleivel szinte egy időben menetrendszerűen beköszönt a náthaszezon is. Ilyenkor a legtöbben nem rohanunk egyből orvoshoz, szívesebben fordulunk olyan jól bevált házi praktikákhoz, mint a mézes-citromos tea vagy az inhalálás. Leggyakrabban kamillát vagy valamilyen mentolos keveréket  használunk, a történelem során azonban rengeteg más módszer is napvilágot látott. 

Az ókori egyiptomi civilizációnak nemcsak építészeti remekeket és izgalmas szépségápolási tippeket köszönhetünk. Kleopátra népe jött rá ugyanis először arra, hogy a növények és ásványi anyagok gőzének belélegzésével tisztulnak a légutak. A növényeket tűzön melegített köveken gőzölték fel, a füstöt pedig lyukacsos gőzgyűjtőn keresztül szívták be. Ezt a módszert Nefertiti egyiptomi királyné is szívesen alkalmazta.

Természetesen az antik világ legmeghatározóbb birodalmában élőknek is megvoltak a maguk inhalálási módszerei. A perzsák légúti megbetegedések esetén rózsa és más virágok gőzét lélegezték be, de a pézsmát és ámbrát sem vetették meg. Sőt! Nemcsak belélegezve, de por formájában, felszívva is használták. Emellett ők figyeltek fel először a mindmáig népszerű mentolos-eukaliptuszos keverék kedvező hatásaira is, amelyet napjainkban bedörzsölő kenőcs formájában is használunk.

A sorból a rómaiak sem maradhatnak ki. Köztudott, hogy a fürdőzés mindennapjaik meghatározó része volt, így hamar felfedezték, hogy a sós vízgőz tisztítja a légutakat és puhábbá teszi a bőrt, ezzel együtt pedig fiatalít is. Nem véletlen, hogy a gőzkamrák azóta is rendkívül népszerűek a különböző wellness központokban.

Sok más gyógyászati eljáráshoz hasonlóan, az inhalálás módszerének fejlesztésében is élen jártak a kínaiak. A keletiek már körülbelül i.e. 2000-ben is inhaláltak a ma-huang nevű gyógynövénnyel, amelyet magas efedrin tartalmának köszönhetően alacsony vérnyomás kezelésére és a koncentrációképesség javítására használtak. De arra is volt példa, hogy ennél továbbmentek, és vasból készült inhalátorok segítségével juttattak ópiumot a szervezetükbe. 

Bár a történelem során sokan, sokféle inhalálási formával kísérleteztek, érdemes megválogatni a módszereket. A rómaiak tengeri sós oldata, vagy a perzsáktól eredő eukaliptuszos-mentolos egyveleg ma is használható, de a kamillás, zsályás vagy levendulás gőzfürdő, valamint a zöldpajzsos termékek is hatalmas segítséget nyújtanak a nátha és megfázás leküzdésében.


 

Hiperneten érkezik a tananyag

Több ezer olyan gyermek él ma Magyarországon, akik tartós kórházi ápolásra kényszerülnek, ezért nem tudnak részt venni a hagyományos oktatási rendszerben. Az ő életükben és a kórházpedagógusok munkájában hozhat pozitív változást a Telenor és a KórházSuli program együttműködése.

 A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli idén májusban indult útjára. Ezzel 5 általános iskola 11 osztályában - 360 gyermek és pedagógusaik számára - vált elérhetővé, hogy a tanórákat digitális eszközökkel, táblagépekkel és Hipernettel, valamint a Microsoft által oktatási célokra fejlesztett alkalmazásokkal tegyék színesebbé. A Hipersuli osztálytermi projekt azóta is sikeresen fut, mind a gyermekek, mind a pedagógusok pozitív tapasztalatokról számolnak be. A Hipersuli keresi azokat az új lehetőségeket, ahol digitális oktatási megoldások növelhetik a képzés hatékonyságát, bővítik az oktatás lehetőségeit.

A KórházSuli egy éve indult önkéntes alapú kezdeményezés, fő célja, hogy a kórház-pedagógiai rendszerben érintett gyermekek oktatását technológiai megoldásokkal és személyre szabott tartalmakkal segítse. Ennek keretén belül a kórházpedagógusok táblagépekkel és mobilinternettel látogathatják meg kis betegeiket. A gyerekek ezen eszközök segítségével, a KórházSuli rendszerében kidolgozott felületen az igényeikre szabott tananyagokból tanulhatnak. A KórházSuli program tökéletesítését is egy komoly teszt időszak előzte meg, a program szélesebb körű kiterjesztésében a Hipersulival történő együttműködés hozta meg az áttörést.

A KórházSuliban a digitális tananyagokat egy erre kialakított, felhasználó-barát E-StudyGroup online felületen önkéntes diákok hozzák létre, és önkéntes pedagógusok lektorálják. Minden anyag a beteg gyerekek személyes igényei alapján készül, de ezek a fejezetek később, hasonló igény esetén újra felhasználhatóak. Hogy a KórházSuli tudásbázis a lehető legnagyobbra duzzadjon, a Hipersulit üzemeltető Telenor és a KórházSuli program tananyag fejlesztői pályázatot hirdet középiskolás diákok számára. A pályázókat a szervezők a díjazásként felajánlott 10 db hibrid táblagéppel, 1 évig korlátlan Hipernet hozzáféréssel és értékes Telenor ajándékcsomagokkal motiválják. A pályázatról további részletek awww.korhazsuli.hu oldalon érhetők el.

 „A KórházSuli és a Telenor által életre hívott Hipersuli céljai összecsengenek: korszerű digitális tananyagokkal, mobil eszközök segítségével szeretnénk támogatni a diákok fejlődését, legyenek azok az ország bármely pontján, tanintézményekben vagy azokon kívül. Ahhoz, hogy ez sikerüljön rengeteg ember összehangolt munkája szükséges: a kórházpedagógusok, a programban részt vevő, a tananyagot fejlesztő diákok és tanáraik emberfeletti teljesítményt nyújtanak. A Telenor a KórházSuli rendszerét használó tanárok részére korlátlan Hipernet hozzáférést biztosít, hogy a mobiltechnológia adta lehetőségekkel az oktatás helyhez kötöttsége ne lehessen többé a program gyors bővülésének akadálya” – mondta el Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.


 

Láss jól és figyelj a szemedre!
Magyarországon a világ leggyorsabb lézere

 A világ leggyorsabb lézerével műtenek a Saint James Szemészeti Központban. Egy lézeres látásjavító kezelés mindössze 20 percig tart, a beavatkozás után pedig szinte tökéletesen lát a páciens – természetesen már szemüveg és kontaktlencse nélkül.

A műtéteteket a legmodernebb technikával végzik: a világ leggyorsabb és legmodernebb lézerkészülékével, amely átlagosan 1.ó,4 másodperc alatt képes 1 dioptria kezelésére. Budapesten kizárólag a Saint James Szemészeti Központban található WaveLight Refractive Suite két lézerkészülékből áll:  a WaveLight EX500 az egyetlen 500 Hz frekvencián működő excimer lézer a világon, a lebenyes kezelések esetén használt WaveLight FS200 femtusecundumos lézer pedig a lebenyt átlagosan mindössze 6 másodperc alatt készíti el.

 A lézerrel végzett látásjavító kezelések több, mint 30 éve érhetőek el a világban és hazánkban is bőségesen van már tapasztalat e téren. A beavatkozást a szaruhártya mikron pontosságú domborzati térképe alapján számítógép tervezi meg. Mivel nincs két egyforma szem a világon, minden kezelés személyre szabott. A páciensek akár már a műtét másnapján visszatérhetnek a munkába, sportolhatnak és folytathatják addigi életvitelüket, leszámítva természetesen a szemüveg állandó keresgélését és a kontaktlencsével járó mindennapi macerát. A szaruhártya lézeres átformálása után a szem optikailag 125-150%-os látásélességre is képes lehet, tehát élesebben láthatunk a műtét után, mint előtte szemüvegben, vagy kontaktlencsével. Aki a látásjavító beavatkozás mellett dönt, 3-4 év kontaktlencse vagy dioptriás szemüveg árából fedezni tudja a műtétet. A beavatkozás rövidlátás esetén -1.0 és -12.0 dioptria között, távollátás esetén +1.0 és +4.0 dioptria között, asztigmia esetén pedig +4.0 és -6.0 dioptria között végezhető el.


 

Egy Csepp Világnap - tizedszer

November 14-e a Diabétesz Világnap. Ehhez kapcsolódóan november 15-én, 10-18 óra között Budapesten, a SYMA Csarnokban rendezi az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hagyományos ingyenes családi egészségnapját. 

A jubileumi, 10. Egy Csepp Világnap gazdag programot ígér gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vidám kikapcsolódásról többek között Zséda, Kocsis Tibor, Csonka András, a Kolompos, a Quantum XXL, Katus Attila, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Barátok közt szereplői gondoskodnak, és lesznek meglepetésvendégek is. Neves műsorvezetők – Erős Antónia, Szellő István, Pataki Zita, Barabás Éva, Vadon Jani, Rákóczi Feri, Csonka András – váltják egymást a színpadon, mindeközben ugrálóvárak, izgalmas gyermekfoglalkozások, arcfestés garantálja a gyerekek örömteli szórakozását. Egész nap különféle ingyenes egészségügyi szűrésekre is lesz lehetőség.

A rendezvényen közösen megkóstoljuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a „Barackos buboréktortát”, az EgészségPiacon pedig számos kiállító várja egészséges finomságokkal és új szolgáltatásokkal a látogatókat. Lesznek érdekes előadások és tombola számos ajándékkal és egy értékes fődíjjal!

Idén is bárki csatlakozhat Erős Antóniához, aki a hagyományos Diabétesz Sétát vezeti. A megmozdulás célja, felhívni a figyelmet, hogy rendszeres mozgással megelőzhető a diabétesz, a cukorbetegek számára pedig az életminőség jelentős javulásával jár.

Fontos esemény az alapítvány szervezésében a Cseppont Patikahét is. November 9-15 között jelentős kedvezménnyel vásárolhatóak bizonyos egészségügyi mérőeszközök és tesztcsíkok több száz patikában, emellett természetesen - csakúgy, mint egész évben - az “egycseppes” gyógyszertárakban jelképes összegért bárki megmérettetheti a vércukorszintjét, és sok helyen a vérnyomását és a koleszterinszintjét is.

Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. Célja, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és feltehetően ugyanennyien cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. A 1,5 millió cukorbeteg mellett pedig megközelítőleg ugyanennyien jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé. Az alapítvány országos programjaival szeretné a magyar társadalom figyelmét felhívni az egészségtudatos életmódra, az egészségügyi szűrések fontosságára, mellyel számos krónikus betegség - köztük a cukorbetegség - kialakulása is megelőzhető.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.


 

Természetes nyugtató: a tej
Kevésbé ismert tények a tej jótékony hatásairól

A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá,és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat. Így azoknak sem érdemes teljes mértékben lemondaniuk a róla, akik például laktózérzékenységük miatt első blikkre azt gondolnák, a legokosabb amit tehetnek, hogy kiiktatják étrendjükből. A tej az egyik legkomplexebb vitamin- és ásványi anyag forrás, összetevőinek köszönhetően a szervezet számos területére van jótékony hatással. Nem véletlen, hogy a kisgyermekek immunrendszerének megerősítéséhez, csonttömegük és izomzatuk felépítéséhez is anyatejre van szükségük, a későbbiekben pedig ezek megtartásához is hozzájárul a tejfogyasztás.

„Az anyatejben olyan ellenanyagok vannak, amelyek megvédik a csecsemőt a fertőző betegségektől, ez a tehéntejről nem mondható el. Az anyatej pótlására vagy kisgyermekek számára a kecsketej a legoptimálisabb, mert sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej. A későbbiekben azonban, amikor a gyerekeknek mártehéntej is adható, rendkívül jó hatásai vannak a csontozat és az izomzat fejlődésére” – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus.

„A tej kalcium- és D-vitamin tartalma gyerekeknél a csontnövekedéshez, a csontsűrűség növeléséhez és az izomzat fejlődéséhez járul hozzá elsősorban. Később segít a csonttömeg megtartásában, ezt a benne található magnézium, stroncium és C-vitamin is elősegíti. Az izomfelépítést magas minőségű fehérjeforrrásként támogatja, tartalmazza a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat, fontos energiaforrás, ami a sportolók számára kifejezetten hasznos lehet” – folytatta a szakember hozzátéve, hogy pozitív élettani hatásai miatt azoknak sem kell lemondani a tejről, akik érzékenyek a benne található tejcukorra.

„A laktózérzékenyeknél tejfogyasztás után hasfájás, puffadás és gázképződés jelentkezhet, a kellemetlen tünetek azonban laktáz enzimet tartalmazó készítményekkel, például rágótablettával megelőzhetők. A tejet azért sem érdemes teljes mértékig kiiktatni az étrendből, mert a benne található kálium segít a szív-és érrendszeri betegségek, így a magas vérnyomás és a stroke megelőzésében, miközben D-vitamin tartalma egyes kutatások szerint a vastagbélrák rizikóját is csökkentheti” – hangsúlyozta Dr. Plósz János, aki azt is kiemelte, hogy a tejben található kolin segít az idegi átvivő anyagok képzésében, ezáltal pozitív hatással van az alvásra, a memóriára és természetes nyugtatóként hat.


 

5 figyelmeztető jel, ami szembetegségre utalhat

Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság – néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

Homályos látás

Ez a leggyakoribb szemészeti tünet, amelyet fénytörési hibák is okozhatnak. „A rövidlátók távolra, a távollátók közelre tudnak nehezebben fókuszálni, a szemtengelyferdüléssel élők pedig mindkét távolságra homályosabban látnak. Az öregszeműségre 40-45 éves kor körül lehet gyanakodni, amikor a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabbra kell tartani szöveget” - mondta el a szakorvos. Hozzátette, hogy a nem korrigálható homályos látás oka lehet akár a szürke hályog vagy a macula degeneráció is, amelyek kialakulásában az életkor mellett a dohányzás és UV sugárzás is szerepet játszik.

 Hunyorítás

Amikor távolra nézve hunyorít valaki, gyaníthatóan rövidlátó. „Ezekre az emberekre az a jellemző, hogy a közeli tárgyakat élesen látják, de a távoli dolgok képe a szemben nem a megfelelő helyre vetül, ezért távolra nézve hunyorítanak” – mondta el Dr. Nagy Mária, hangsúlyozva, hogy a rövidlátás hajlamosít bizonyos szembetegségekre, például az ideghártya leválásra is.

 Fejfájás

A fejfájás különféle betegségekre utalhat, azonban ha a tünet leginkább tartós olvasás, hosszas számítógép használat közben jelentkezik és a szem kipirosodása vagy szemfájdalom is kíséri, távollátásra kell gyanakodni. „A távollátó a távoli tárgyakat tisztán látja, ám tartós közeli munkánál a könyv szövegét, a számítógép képernyőjét már elmosódottan érzékeli.  A szem folyamatos erőltetése eredményezheti a fejfájást, ám ezt gyakran nem ismerik fel” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

 Szempirosság és gyulladás

Gyakori, vagy elhúzódó szempirosság, szemhéj-, kötőhártya-gyulladás, árpa: időnként mindenki tapasztalhatja ezeket. Az égő, viszkető, könnyező, piros szem számos betegség jele lehet, és bár általában kötőhártya-gyulladásra gondolunk, a szakértő szerint korrigálatlan fénytörési hiba, szembe került idegentest, ferde állású szempilla, cukorbetegség, bőrbetegség is állhat a háttérben.

 Szemszárazság

„A problémát szúró-, égő-, idegentest-érzés jelzi, amely az egész napos számítógépes munka után – főleg légkondicionált helyiségben – gyakran tapasztalható. Ilyenkor nem pislogunk eleget, és elmarad az éleslátásban fontos szerepet játszó könnyfilm állandó megújulása is" – magyarázta a szemész.

 A látásra már a fenti panaszok jelentkezését megelőzően érdemes odafigyelni! A munka közben, óránként tartott néhány perces pihenő, a monitor megfelelő elhelyezése és a jó megvilágítás segíthetnek a megelőzésben. „Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, vitaminokban gazdag táplálkozással és az orvosi kontrollt követően például A-vitamint, cinket és szemvidítófű kivonatot is tartalmazó készítményekkel sokat tehetünk a szem épségének megőrzéséért" - magyarázta dr. Nagy Mária, aki bármilyen probléma felmerülésekor mielőbbi szemészeti vizsgálatot tanácsol, de panaszmentesség esetén is célszerű évente egyszer ellenőriztetni a látást.


 

Otthoni praktikák a horkolás ellen

A horkolás az éjszakai pihenésünket zavaró kellemetlenség, amely súlyos esetben akár életveszélyes is lehet! Pedig egyszerű praktikákkal – mint például a háton alvás megszüntetése - az enyhe horkolást akár ki is lehet küszöbölni, de a kóros állapot kezelésére is többféle lehetőséget ismertet a szakorvos.

 A horkolást a felső légutak légáramlási szűkülete okozza, ahol alvás közben az átáramló levegő mozgása gyorsul és megrezegteti a lágy szöveteket. „A jellegzetes hangnak különböző fokozatai vannak: a jóindulatú, enyhe formáról akkor beszélhetünk, ha a horkolás egyenletes és rendesen ki tudjuk pihenni magunkat éjjel” – mondta el Dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész szakorvos. Kiemelte: ha a hálótárs arra hívja fel a figyelmünket, hogy horkolásunkat horkantások szakítják meg, és ezt követően nappal rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat, sürgősen szakemberhez kell fordulni, mert elképzelhető, hogy ez az állapot kóros. „Alvási apnoe-nek nevezzük a pihenés alatt fellépő légzészavart – ilyenkor a légzés idegi szabályozási problémája miatt is a felső légutak valamely szintjén elzáródás lép fel és hosszabb ideig, akár másfél-két percig is kimaradhat a légzés. Ilyenkor a páciens felriad, és mivel ez óránként akár több tízszer is megismétlődhet, nem tud megfelelően pihenni. Amennyiben nem kezelik a problémát, ez komoly megbetegedésekhez vezethet, növeli a színinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát” - figyelmeztetett a szakértő, aki azt is elmondta, hogy súlyos légzéskimaradással a lakosság 2-5%-a küzd. Sokan a súlyos állapotuk ellenére ellátatlanok, így a horkolás és légzéskimaradás miatt veszélyben vannak.

A horkolás egyébként minden korosztály problémája, férfiaké, nőké egyaránt. „A 30 évesek között már a férfiak 20%-a rendszeresen adja ki a jellegzetes hangot éjszakánként, de a hölgyek 5%-a szintén horkant álmában. A kor előrehaladtával azonban egyre többen kezdenek horkolni, ami egyébként a férfiakra anatómiai okok miatt jellemzőbb. A 60 éves kort elérve az erősebbik nem 60%-a, míg a nők 40%-a rendszeresen horkol” - tette hozzá Dr. Buda Bernadett, aki azt is elmondta, hogy nem reprezentatív felmérések szerint a válási okok listáján a harmadik helyen szerepel a horkolás – csak az anyagiak és a hűtlenség előzi meg.

A szakértőhöz gyakran fordulnak azért is, mert párjuk pihenését zavarja a horkolás.„Sokak csak háton fekve horkolnak, de testhelyzet változtatással ezt meg lehet szüntetni. A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére, emellett  érdemes kerülni a lefekvés előtti alkoholfogyasztást és a késői vacsorázást is. A hálószoba átszellőztetésével, túlsúly esetén pedig fogyással is javíthatjuk a problémát, illetve a különféle gyógynövények felhasználásával készült torokspray a szájüreg hátsó részébe fújva egyszerű módon segítheti enyhébb esetekben a nyugodt alvást. Súlyos esetben azonban elengedhetetlen szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat. A felső-légúti fizikális vizsgálatot követően az alvásról már hazavihető készülék segítségével is lehet tájékozódni, amely többek között a légzéskimaradást, a vér oxigénszintet, a pulzusszámot, a horkolást és akár a testhelyzetet is figyeli. Többféle kezelési lehetőség létezik – például műtéti beavatkozások a felső légutak területén modern rádiófrekvenciás technológiával, horkoláscsökkentő implantátum, szájba helyezhető eszközök vagy súlyos esetben a légsínterápia” – mondta el Dr. Buda Bernadett, aki hangsúlyozta, hogy ha az alvási apnoe tüneteit észleljük, mindenképpen forduljunk mielőbb szakorvoshoz!


 

Mosolygó fogacskák, mosolygó gyerekek

A dm idén is pályázatot hirdet magyarországi általános iskoláknak, hogy fel hívja a figyelmet a fogápolás fontosságára. A „mosolygó fogacskákat” megmutató elsős diákok között 10 000 fogápolási kezdőcsomagot osztanak szét, két osztályt pedig külön jutalmaz a drogéria. Ebből az alkalomból a dm vendégeket is hívott: a Cseppkő Gyermekotthon és a Docete Alapítványi Általános Iskola diákjai a Minipolisz gyerekvárosban tölthettek egy délelőttöt. A fogápolást segítő kezdeményezés mellé állt Kárász Róbert műsorvezető is.

A dm drogéria fotópályázatot hirdetett, amelyre várja bármely magyarországi székhellyel rendelkező általános iskola 1. osztályos tanulóiról készült olyan fotókat, amelyeken a lehető legtöbb „mosolygó fogacska” látszik.  A fotókon a program kabalafiguráit, Tündit, a fogtündért és Marcit, a fogmanót is szeretné viszontlátni a pályáztató. A programon minden pályázó nyer: 10 000 fogápolási csomagot juttatnak el a pályázó gyerekekhez. Fődíjként az egyik nyertes osztály egynapos ingyenes fogászati szűrést kap ajándékba az iskolájában, a másik nyertes osztály pedig osztálykirándulást nyer a Minipolisz interaktív gyerekvárosba. Nem kell mást tenni, mint fotót készíteni, és feltölteni a mosolygofogacskak.hu oldalon.

Az idei év újdonsága, hogy a Minipolisz gyerekvárosban hétvégén a Mosolygó fogacskák programmal is találkozhatnak a látogatók. A dm a külön erre a programra kialakított standján játékos formában buzdítja a családokat arra, hogy figyeljenek oda a tejfogak ápolására. Tündivel, a fogtündérrel és Marcival, a fogmanóval a következő hétvégéken találkozhatnak a gyerekek: szeptember 26-27., október 3-4., október 10-11.
A program szakmai partnere, a Colgate-Palmolive Magyarország Kft., a program szakértője, dr. Tóth Tünde, aki két hétvégén a Minipoliszban is hasznos tanácsokkal látja el a gyerekeket és kísérőiket.

„A fogszuvasodás világszinten az egyik leggyakoribb krónikus betegség, ami megfelelő szájhigiéniával és táplálkozással megelőzhető és kezdeti stádiumban visszafordítható. A WHO 32 európai országban szervezett felmérést, a szuvas fogak tekintetében Magyarország a 24. helyen állt. Az iskolát kezdő gyermekek fogápolása szülői felelősség. Ebben az életkorban az öt tejfog mögött, tejfogak elvesztése nélkül megjelenik az első nagyőrlő fog, amin jó esetben egy életen át rágunk. A pályázat célja, hogy minél több gyermek mosolya egészséges legyen ”- mondta a pályázat jelentőségéről Dr. Tóth Tünde, a program szájápolási szakértője.


 

Kedvenc Patikám

A Kedvenc Patikám kampányt idén már ötödik alkalommal  rendezik meg. Legfontosabb célkitűzése a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése. A patikai munkára és a szolgáltatást igénybe vevő betegek érdekeire kívánja felhívni a figyelmet, szeretné egymáshoz közelebb hozni a feleket.

A szavazatokért versenybe szállhat az ország bármely területéről minden aktív patika, gyógyszertár. Szavazni a www.kedvencpatikam.hu weboldalon, illetve a médiában található kérdőívek kitöltésével és beküldésével lehet.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke sikerként számolt be a megvalósult áttörésről, melynek célkitűzése, hogy tudatosuljon a társadalom tagjaiban a patikai gyógyszerészek komoly szakmai háttértudása. A beteg – orvos – gyógyszerész együttműködés egyre szorosabban, dokumentált formában, megfelelő protokollok mentén működik. Kiemelt szerep jut a főleg idősebb korú, több betegségben szenvedő pácienseknek, ahol több hatóanyag együttes működésének megfelelő összehangolása a fontos. Dr. Mikola Bálint hozzátette: a gyógyszerellátásban nagy gondok nincsenek, az alapellátásban pedig a nagyobb szerepvállalásra törekednek – így valósítható meg a gyógyszertárakban nyújtott azonnali segítségnyújtás.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke elégedettséggel konstatálta, hogy tudás alapú szolgáltatást tudnak biztosítani a gyógyszertárakban. Az elmúlt 10 esztendőben olyan programok kidolgozására került sor, mely érintette többek közt a diabétesz, a hipertónia, a koleszterin, az elhízás, a metabolikus szindróma témaköreit is.

A kampány 2015. szeptember 30-ig tart. A szavazatok leadása anonim módon történik, így a résztvevőknek semmilyen személyes adatot nem kell megadni, ám amennyiben a szavazók rendelkezésre bocsátják adataikat, úgy sorsoláson vesznek részt, ahol egy wellness hétvége mellett számos más, értékes ajándékot sorsolnak ki. 


 

Deutérium csökkentve

Már az általános iskolában megtanuljuk, hogy van hidrogén, és van nehézhidrogén, ez utóbbit deutérium néven is ismerjük. A nehézhidrogén a természetben előforduló stabil – nem sugárzó – hidrogén változat. A hidrogén atommagja egy protont tartalmaz, a deutérium atommagja pedig egy protont és egy neutront. A kétszeres tömegeltérés miatt a deutérium eltérő fizikai és kémiai tulajdonságokat mutat.

Amiért ez nagyon fontos, az a vízmolekulában lévő kétféle hidrogén. Elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a lehulló csapadéknak a deutérium tartalma határozza meg az élő szervezetek deutérium tartalmát. Ez a tartalom az Északi-, illetve a Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld felé haladva és a tengerszint feletti magassággal csökken.  A víz deutérium tartalmának meghatározáskor a „ppm” egység használatos (parts per million), megmutatja, hogy 1 millió hidrogén atomból mennyi tekinthető nehéznek. Hazai vizeinkre a 140 – 145 ppm jellemző.

Az emberi szervezet 60 %-a víz, de – mivel az egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak nehézhidrogént - testünk deutérium tartalma többszörösen meghaladja más fontos elem normál értékét.

A legújabb kutatások szerint a deutérium csökkentés, mint természetes biológiai folyamat, része a sejtek normál működésének. Egészséges sejtekben ez a funkció megfelelően működik, míg a daganatos sejtekben a folyamat sérül. A csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztásával a szervezet szintje alacsonyabban tartható. A csökkentett deutérium tartalmú környezetben termesztett növények és az ebből készült élelmiszerek szintén hozzájárulnak a szervezet egészségesebb működéséhez.

A vizek nehézhidrogén tartalmát csak magas színvonalú technológiával lehet csökkenteni, házilagos módszer nem ajánlott!

Nézzük, mire jó a deutérium csökkentett víz! Alkalmazásával gátolható a daganatsejtek osztódása, ami a rákgyógyításban játszik szerepet.  Területek, ahol további ígéretes eredményeket tapasztaltak: a cukorbetegség gyógyítása, a depresszióra való hajlam befolyásolása. Kedvezően hat a hosszú távú memóriára. Sportegészségügyi vizsgálatokban is pozitív élettani hatását tapasztalták. A csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztható önmagában, ízesítve, főzéshez. Napi adagnak másfél – két liter ajánlott.

A deutérium megvonásával kapcsolatos kutatások Dr. Somlyai Gábor nevéhez fűződnek. Az idei magyarországi konferencián vele együtt rangos amerikai, svéd, francia és orosz egyetemek kutatói vettek részt. A világon az első deutérium csökkentett víz feltalálója Dr. Somlyai Gábor, aki 1993-ban alapította a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft-t, amelynek termékcsaládja a Preventa ivóvíz termékcsalád. Ajánlott fogyasztásához konzultáció szükséges. Elérhetőség: 1124 Bp., Fürj utca 2. Tel: +361 365 1660, e-mail: info@preventa.org web: www.preventa.hu


 

4 tipp, hogy megússzuk a nyaralást fülfájás nélkül

A nyári melegben szívesen hűsölünk a vízparton vagy a medence szélén, de a strandolás nem csak vidámságot, hanem veszélyeket is tartogat. A fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, ami fájdalommal, sőt akár lázzal járó gyulladást is okozhat. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül!

 Vigyázzunk a sérülésekkel! Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikrosérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. „Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk” – javasolta Dr. Garay Zsolt.

 

 Védjük a fület a víztől!  A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos – például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos – vagy paraffinos cseppentést alkalmazni. Ily módon védőréteget képezhetünk a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

 Válasszuk a természetes vizeket!  Ha tehetjük, fürdőzésre válasszuk a tavakat, folyókat, tengereket. A medencék vizének magas klórtartalma ugyanis  bár a baktériumok ellen védelmet nyújt  kiszáríthatja a hallójárat hámját, ami berepedezik, és jó táptalajt nyújt a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához. „A klórtartalom emellett az orrnyálkahártyát is izgathatja: orrdugulást és a fülben tapasztalható nyomáskiegyenlítődési zavarokat okozhat. Ebben az esetben hatékony lehet a gyógynövény alapú – pl. aloé verával és Holt-tengeri ásványokkal gazdagított – fülspray-k alkalmazása: ez gyengéden oldja a fülzsírt, és nem irritálja a külső hallójáratot illetve a dobhártyát” – mondta el a fül-orr-gégész szakorvos.

Vízbeugrás: csak óvatosan! A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószervünk sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Az óriási fájdalom ugyan gyorsan enyhül, vagy egészen megszűnik, de nyomában szédülés, fülzúgás és tompa hallás maradhat. A szakember szerint, ha ezt tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert az ilyen fül víztűrő-képessége csökken, és a gyulladásra is hajlamosabbá válhat a későbbiekben.

 

 

 


 

Intim higiénia gyerekkorban: Így előzzük meg a fertőzéseket!

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztántartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne. A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyermekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók.

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztántartásának technikáit. A fiúk esetében többnyire elég, ha pisilés előtt és után is kezet mosnak, valamint megtörlik a féltett testrészt, a kislányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az érzékeny területek védelmére, mivel ebben az életkorban a hüvelyben még nincs jelen a fertőzésekkel szemben védő lactobacillus (Döderlein) flóra, ezért a hüvelyfertőzések kialakulása gyakori probléma.

Az első menstruáció előtt a hüvely még teljesen védtelen a kórokozókkal szemben és kimondottan érzékeny a fertőzésekre is, ezért - bár ritkán beszélünk róla - már 4-5 éves korban is felléphetnek fokozott váladékozással járó hüvelyi fertőzések. „Gyerekek esetében elsősorban bakteriális eredetű megbetegedésről beszélhetünk, amelyeknek sokszor nincs külső jele, mégis kellemetlen tünetek, sárgás, zöldes, barnás hüvelyváladék és viszketés tapasztalható. Gyakran okozhatnak fertőzést a nem megfelelő tisztálkodás miatt - hüvelybe került székletbaktériumok is. A probléma diagnosztizálásához érdemes gyermeknőgyógyász szakember segítségét kérni, aki egy teljesen fájdalommentes eljárás keretében, ultravékony pálcikák segítségével kenetet vesz a hüvelyből, hogy kiderítse, mi okozza a problémát” – árulta el egy, a témában rendezett kerekasztal beszélgetésen dr. Szabari Erika nőgyógyász-gyermeknőgyógyász szakorvos.

A strandszezonban a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb, néhány egyszerű szabály betartásával a betegségek kialakulásának kockázata azonban a gyerekek esetén is minimálisra csökkenthető. „Úszás közben a medence vizének klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely ökológiai rendszerét, ezért fürdőzés után zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát érdemes minél hamarabb szárazra cserélni a különböző „felfázásos” tünetek megelőzése érdekében. Emellett pedig nagyon fontos figyelni rá, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a lánygyerekek, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet” – tette hozzá a szakértő.

A strandolástól azonban a kislányos szülőknek sem kell rettegnie. A szakember rámutatott: egyszerű biológia, hogy a kislányok könnyebben összeszedhetik a fertőzéseket, mint a fiúk, de ettől nem kell megijedni. „Lányok esetén a húgyvezeték, a külső nemi szervek és a végbél nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ráadásul a kicsiknél még nincs meg a szőrzet, ami a hüvely bejáratát védi. Kapható azonban már 3 éves kortól napi rendszerességgel, külső területeken alkalmazható intim lemosó zselé, ami szabályozza a pH értéket és hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik. Hatóanyagainak  köszönhetően segít a problémákat megelőzni, és használatával az intim higiéniára nevelés is hatékonyabbá válik” – fogalmazott dr. Szabari Erika nőgyógyász. 


 

Tovább ne törj!

A legtöbb ember nem tulajdonít nagy jelentőséget a csonttörésnek. Az orvosok szerint azonban érdemes jobban odafigyelni rá. Általában másfél hónap után leszedik a gipszet, vagy a csont gyógyulását elősegítő merevítő tartókat, azonban itt még nem érhetne véget a kezelés.

A kockázatokról fontos beszélni! Ugyanis a csontritkulás esélyének kockázata a csonttörötteknél sokkal nagyobb, mint általában. Hazánkban közel 1 millió embert érint a csontritkulás, ezzel együtt nő a törések számának lehetősége is. A társadalom elöregedése, a várhatóan hosszabb élettartam miatt egyre nő az osteoporosisos, azaz csontritkulásos betegek száma. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő 30 évben két – háromszorosa is lehet az ilyen páciensek összessége.

A legtöbb osteoporosisos csonttörött beteg, nagyjából 80%, nem kap megfelelő ellátást, pedig a csontok csak 2 év alatt gyógyulnak meg igazán.  Nemcsak a kezelések és a rehabilitáció hiánya, hanem a magyar gyógyszerszedési szokások is ugyanennyira hibásak a témakörben. A betegek csupán harmada szedi az első évben a kapott gyógyszert, második évben ez 12%-ra csökken, így nem érhető el igazi terápiás hatás.

A MOOT hatására alakult meg a több szakmát összefogó osteoporosis centrum hálózat. Ennek munkája eredményeképpen hét év alatt majdnem felére csökkent az osteoporosis által kialakult csonttörések száma.

Mégis, a legnagyobb feladat napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a törés kockázata.  A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a „Tovább Ne Törj” elnevezésű kampányát. A betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére, valamint a megfelelő kezelés szükségességére. A megelőzést már gyermekkorban lehet kezdeni kalcium és D vitamin bevitelével, helyes táplálkozással, valamint minden korosztály számára fontos a mozgás! 

 


 

Reneszánszát éli a Dienes módszertan

A Pedagógusnap és az év végi matematika vizsgák alkalmából is érdemes feleleveníteni Dienes Zoltán emlékét, akit a „matematikatanítás varázslójának” is neveznek. A hazai pedagógia történetének egyik nagy alakja, a Dienes módszer alapítója a játékon alapuló matematika tanítás úttörője. A most szerveződő Dienes Társaság az ő szellemiségét szeretné megőrizni, illetve felhívni a gyerekek és felnőttek figyelmét, hogy miképp lehet kiegészíteni, frissíteni, izgalmasabbá tenni az iskolai tantervet.

Sok diáknak akad problémája a matematikával, amely már szinte mumus tantárggyá vált. Az okok mögött az egyéni képességek különbözősége és a tárgy nehézsége is állhat. A Pedagógusnap környékén érdemes feleleveníteni a legnagyobb tanáregyéniségek emlékét, hiszen ez számos tanulsággal jár a ma diák- és tanártársadalma számára is.

 Miért mumus a matematika?                                                                                                                     

Dienes Zoltán, a „matematikatanítás varázslója” a játékosságot helyezte középpontba, és így forradalmasította a matematika tanulást. Így vélekedett: „Mondjuk ki bátran: a gyerekek többsége sosem jut el odáig, hogy megértse, mit is jelentenek azok a matematikai fogalmak, amelyekről tanul.”. A Londoni Egyetemen pszichológiai tanulmányait végző Dienes szerint a gyermekekre sokkal inkább jellemző a konstruktív gondolkodás, mintsem az analitikus. Szerinte egy alsó tagozatos gyermek sokkal többre képes bizonyos matematikai problémák megoldása terén, mint ahogy azt gondolták és gondolják róluk. Elmélet és gyakorlat egyaránt fűződik a nevéhez: míg sok országban matematika tanterveket rakott össze, illetve a matematika tanulás módszertanával foglalkozott, addig olyan játékokat is létrehozott, amelyek matematikai összefüggéseket segítenek megérteni, ilyen például a híres logikai Dienes készlet vagy a Dienes kockák.

A módszer megőrzése és népszerűsítése érdekében szerveződik a Dienes Társaság, amelyet Dienes Zoltán leszármazottai és barátai hoztak létre. Dienes felvetése – matematikától függetlenül – mindenképpen elgondolkoztató: „Ha elérnénk, hogy a gyerekek a cselekedet örömét többre becsülnék, mint a birtoklásét, ezzel olyan emberek felnevelését segítenénk, akiknek a magatartását nem teljesen a - bármilyen józan értelemben vett - önérdek határozza meg: akiket sokkal jobban érdekelne az, amit csinálnak, mintsem sokat törődnének azzal, hogy a szomszédaiknak jobban megy.


 

Egy Csepp Világnap

A Diabétesz Világnap tiszteletére idén november 16-án, vasárnap, kilencedik alkalommal rendezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Egy Csepp Világnapot. Az ingyenes egészségnapon a család minden tagja talál magának érdekes programot 10-től 18 óráig a SYMA Rendezvényközpontban. A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából Egészségpiaccal, ingyenes szűrésekkel, szakmai előadásokkal és tanácsadással is várják a látogatókat.

Táncbemutatók, gyerekfoglalkozások, nyeremények, trambulin és ugrálóvárak garantálják a jó hangulatot a 9. Egy Csepp Világnapon, november 16-án, vasárnap 10 órától 18 óráig a SYMA Rendezvényközpont  “A”  csarnokában.  A nap folyamán Wolf Kati koncertezik, fellépnek az X-Faktor versenyzői, a Kolompos együttes, Csonka András, Kocsis Tibor és a Csillagszemű gyermektáncegyüttes, valamint a Black Time tánciskola a Quantum XXL közreműködésével. Katus Attila, világ- és Európa-bajnok sportoló pedig közös bemelegítést tart délelőtt.

A felhőtlen szórakozás mellett kiemelt figyelmet kap az egészségmegőrzés. Ingyenes szűréseken (vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés; testösszetétel-mérés; érszűkület-szűrés; látás-, hallás- és lábvizsgálat; hepatitis C vírus rizikószűrés; CO-mérés) vehetnek részt az érdeklődők, és megismerkedhetnek több mint 50 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival.

Idén először EgészségTér elnevezéssel interaktív találkozóhelyet alakítanak ki a szervezők, ahol érdekes szakmai előadások várják a közönséget, valamint szakértők adnak tanácsot egészségmegőrzéssel és táplálkozással kapcsolatos témákban. Az ízek szerelmesei az Egészségpiacon válogathatnak, és "Magyarország Cukormentes Tortáját" is megkóstolhatják. A Nemzetközi Diabétesz Világnap minden évben százezreket mozgat meg világszerte. A kezdeményezés tiszteletére rendezik meg az immár 9. Egy Csepp Világnapon 15 órakor a hagyományos, Diabétesz Sétát, amely felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és az egészséges életmódra.  Az Egy Csepp Világnap honlapja      

Cseppont Patikahét

Az Egy Csepp Világnap héten zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány már szintén hagyományos, őszi Cseppont Patikahete. November 10-16-a között nemcsak az egyébként egész évben igénybe vehető vércukor-, vérnyomás- és koleszterinmérést ejtheti meg jelképes összegért, de 27% kedvezménnyel vásárolhatja meg az Accu-Chek Active vércukormérőt, az Accutrend Plus koleszterinmérőt, az Accutrend Cholesterol tesztcsíkot, valamint Tensoval comfort és Tensoval duo control vérnyomásmérőket. A programban résztvevő mintegy 500 patika listája elérhető az alapítvány weboldalán. A Cseppont Patikahét oldala


 

Mindig fáradt?

Eleget aludt, mégis fáradt? Érdemes kicsit utánajárni, mi rejlik mögötte – és mi segít

Mindannyiunk életében előfordult már, hogy sokat dolgoztunk, este kirúgtunk a hámból, vagy épp gyereksírás riasztott fel legszebb álmunkból. Így nem csoda, ha egész nap úgy érezzük magunkat, mint a kifacsart citrom. De a fáradtság okai nem mindig ennyire egyértelműek. A felnőtt lakosság egyharmada panaszkodik időleges vagy gyakori kimerültségtől, elsősorban nők. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, meg kell keresni a kiváltó okokat, melyek a következők lehetnek:

Vitaminhiány. Ha nemcsak fáradt, hanem ingerlékeny, és koncentrációs képessége sem a régi, a háttérben vitaminhiány húzódhat meg. Oka az egyoldalú táplálkozás, egy hosszabb betegség, vagy gyógyszerek szedése. A B és a C-vitamin hiánya fásultságban, motivációhiányban mutatkozik meg.

Ami segít: kiváló C-vitamin forrás a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a homoktövisital. A citrusfélék is jó szolgálatot tesznek: napi két narancs megfelelő vitamin utánpótlást jelent. B-vitamin szükségletünket zabpehelyből készült reggelivel, ebédre hüvelyesből készült főzelékkel és hússal fedezhetjük. Este elropogtathatunk egy maréknyi napraforgómagot vagy natúr földimogyorót.

Szezonfüggő lelki problémák. Van, akinek a téli hideg és a fény hiánya testi és lelki problémákat okoz. Ők novembertől általában márciusig energiahiányban szenvednek, megnövekszik az alvásigényük és falják a csokoládét. Ezek a tünetek téli depresszióra utalnak. Orvosi nyelven szólva: ha a szem retinájára kevés nappali fény esik, nem választódik ki elég melatonin az agyban. Ez a hormon szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát.

Ami segít: sok fény. Töltsön naponta legalább fél órát, vagy még többet a szabadban, nappali világosságnál. A könnyű mozgás, de még inkább a sport fokozza az anyagcserét is. Gyakran segít a fényterápia is, amely orvosi rendelőintézetekben vehető igénybe.

 Pajzsmirigy működési rendellenesség. Ha nem termel elegendő hormont a pajzsmirigy, alulműködési zavarról van szó. Ez esetben az anyagcsere-folyamat lelassul. A fáradtság mellett a páciens állandóan fázik, de előfordulhat menstruációs zavar, korpás fejbőr és elvékonyodó hajszálak is. További, jellemző tünet a csökkent étvágy melletti hízás.

Ami segít: a háziorvos vérképet csináltathat, amelyből meg tudja állapítani a pajzsmirigy működését. Ha ez nem megfelelő, a megfelelő gyógyszerek (mesterséges hormonok és jód) szedése ismét egyensúlyt teremt, és a tetterő is visszatér.

 Éjszakai légzéskihagyás. Néhány ember éjszaka, alvás közben is légszomjtól szenved, anélkül, hogy ezt észrevenné. Számukra az alvás stresszt jelent, mert alig merülnek el a mélyalvási fázisba. Alvás közben kimarad egy-két lélegzetvétel, amit csak külső szemlélő vehet észre. Az okok között első helyen a felső légutak szűkülete áll. A felnőttek 3%-a szenved ettől a problémától, elsősorban férfiak, ill. a változás korában lévő nők.

Ami segít: kérje meg partnerét, hogy figyelje álmában, egyenletes-e a légzése. Ha 3-4 horkantás után nyugalom, majd hörgés következik, fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni. Légzéskihagyás esetén segíthet egy alvómaszk.

 Állandósult kimerültség. Ha fél évnél is tovább tart az állandó fáradtság, a téli depressziós korszak, ráadásul különböző fájdalmak is gyötrik, valószínűleg krónikussá vált a kimerültség. Oka lehet vírusfertőzés, az immunrendszer nem megfelelő működése, vagy hormonzavar, esetleg stressz, de akár rák is.

Ami segít: forduljon háziorvosához, aki a tünetegyüttes alapján állít fel diagnózist. Érdemes megtanulni lazító, relaxáló techikákat. A mozgás és a sok vitamin erősíti az immunrendszert. Ha vírusfertőzése van, kezeltesse!

Fel nem ismert allergia. Ha már minden, számba jöhető okot ki lehet zárni, és a panaszok mégsem múlnak, érdemes górcső alá venni a táplálkozást. Ha például a fáradtság tejtermékek, vagy gabonafélék fogyasztása után lép fel, felmerül az élelmiszerallergia lehetősége is. Hagyja el két hétre azt a táplálékcsoportot, amelyre gyanakszik, és kiderül, az volt-e a „bűnös”. A bél gombás fertőzése (Candida) is oka lehet a panaszoknak.

Ami segít: forduljon szakemberhez, háziorvoshoz vagy természetgyógyászhoz.

 


 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat