.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Varga Izabellán és Kocsis Tibón se fogott ki a diabétesz teszt
Nagyszabású nemzetközi oktatási program indul általános iskolákban

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben.

bővebben >
 


21 Nő az egészségügyért

Exkluzív nőnapi videó-üzenettel ünnepeli 1 éves indulását a „21 Nő az egészségügyért” alapítvány. A civil szervezetet a Hungaropharma Zrt. alapította azzal a céllal, hogy híd legyen az egészségügy és az edukáció között, fejlessze, illetve bővítse a lakosság egészségtudatosságát, a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőjének közreműködésével. A videó-üzenetben megszólal dr. Feller Antal alapító, Béres Klára és dr. Nagy Anikó az alapítvány tagjai – mindannyian egyetértenek, vallják: hagyományok, hitelesség, becsületesség, jövőkép nélkül nem élhetünk és megérett az idő arra, hogy a 21. század végre használja, és éljen is a hölgyek erejével, tudásával. Ennek adnak hangot a közös üzenetükben, az alapítvány 21 tagja nevében.

bővebben >
 


Pataki Zita őszintén vallott meddőségéről

Sokak számára megosztó témáról beszélgetett Pataki Zita, Stohl András és Janklovics Péter a kedd reggeli Morning Show adásában. A műsor vendége ezúttal Viczián Viktória szépségkirálynő volt, aki nyíltan vállalja, hogy a lombikbébi programnak köszönheti életét. A gyönyörű fiatal lány őszintén mesélt szülei nehézségeiről, ami a többieket is érzékenyen érintette, különösen Zitát, aki remegő hangon vallott meddőségéről.

bővebben >
 


Egyre többek számára válik elérhetővé a lombikprogram

A statisztikai adatok szerint az újszülöttek több mint felének 30 éves vagy annál idősebb édesanya ad életet. Ennek oka a karrierépítés jelentőségének növekedése a nők körében is, illetve a párválasztás és a családi élet későbbre tolódása. A gyermekáldás elérésének sikeressége azonban az élekor előrehaladtával arányosan romlik, bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulásának aránya pedig növekszik. Az állami támogatással elérhető meddőség kezelési program kvótájának emelése által viszont egyre több, arra rászoruló családtervező párnak lesz lehetősége a lombik programokban való részvételre.

bővebben >
 


Mikor érdemes gyermekneurológus szakorvoshoz fordulni?

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat. Ma már egyre több, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegség gyógyítható, vagy az állapot romlása a korán elkezdett kezeléssel mérsékelhető. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad a beavatkozásra és a kóros állapot helyes útra terelésére.  A leggyakoribb tünetek a kicsik fejlődésbeni elmaradása, a mozgás és beszédfejlődés késése, viselkedészavarok és magatartászavarok. Kisiskolás korban viszont intő jel lehet a hangulatingadozás, a fejfájás és a szédülés is.

bővebben >
 


Tóth Vera és Tarján Zsófi sokat tanult betegségéből
Hiánypótló kiadványt mutatott be a diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Magyarországon 12 év alatt megduplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Ezért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Tóth Vera, Szabó Zsófi és Tarján Zsófi beavatta a hallgatóságot, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, miután kiderült, érintettek. Ennek kapcsán az alapítvány bemutatta legújabb kiadványát, mely egy cukorbeteg útját mutatja be a felfedezéstől a kezelésig.

bővebben >
 


Magyarország élen jár a klinikai vizsgálatok terén

Egyre ismertebbek a klinikai kutatások hazánkban. Magyarország már a negyedik helyen áll az egy főre vetített vizsgálatok számát tekintve egész Európában. De mi is a vizsgálatok pontos folyamata, melyek az előnyök, kockázatok, félelmek?

bővebben >
 


Új lendülettel a munkában ? Tartsuk meg egészségünket!

A legtöbben már lélekben is visszarázódtunk a munkába, és a karácsonyi pihenő után ismét új erővel indult be a hétköznapi mókuskerék. Mielőtt azonban újra betemetnének minket a feladatok, vessünk számot egészségi állapotunkkal, hogy újévi lendületünk egész évben kitartson! Testünk karbantartása akkor is fontos, ha irodában dolgozunk. És nem biztos, hogy elegendő, ha ez csak a heti sportolásban merül ki.

bővebben >
 


Nevet keresnek a bécsi kis pandáknak

Bárki javaslatot tehet a bécsi kis pandák nevére 2016. október 16-ig. A három legjobb ötlet közül internetes szavazással választják ki a győztes javaslatot. A névadási ceremónia novemberben lesz.

bővebben >
 


Mindig fáradt?

Eleget aludt, mégis fáradt? Érdemes kicsit utánajárni, mi rejlik mögötte – és mi segít.

bővebben >
 


Ingyenes melanomaszűrés a Margitszigeten

A Magyar Rákellenes Liga melanoma szűrést szervez a Strandkézilabda Világbajnokságon a margitszigeti Palatinus strandon. A melanoma szűrés időpontja: július 13-14. (szerda - csütörtök) 14:00 – 18:00

A Magyar Rákellenes Liga önkéntesei fogadják a szűrésre jelentkezőket a kézilabda világbajnokságon, ahol két bőrgyógyász onkológus vizsgálja át őket.

 Mi az a melanoma?

A melanoma a legveszélyesebb rosszindulatú bőrelváltozás, ami a „melanocyták”-ból, azaz a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki.Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható. Ha a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezértkulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek módszere az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok.

A már kialakult áttétek célzott daganatellenes terápiákkal kezelhetők a leghatékonyabban. Számos új gyógyszert törzskönyveztek az elmúlt években, és a kutatások folytatódnak. A célzott kezelések egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak. Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott, és egy beragadt gázpedálhoz hasonlóan folyamatos növekedésre és osztódásra sarkalló jelet továbbít a sejtmag felé. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát.

Ez az újfajta megközelítés számos esetben komoly sikereket hoz a rákkezelésben pl. a HER2-pozitív emlőrák, a vastagbélrák, a tüdőrák, a gyomorrák és a melanoma célzott kezelésében.

A melanomás betegek kezelésére már olyan gyógyszerkombinációk is léteznek, amelyek egyszerre két molekuláris célpontra hatnak, ezzel tovább növelve a betegek túlélési esélyeit.

Az előrehaladott melanoma kezelésében alkalmazott másik új irány az immunterápia, amikor a gyógyszerekkel a beteg saját immunrendszerét sarkallják a daganat elleni védekezésre. Jelenleg vizsgálat alatt állnak már olyan kombinációk is, amelyek a célzott kezelések és az immunterápia előnyeit hivatottak ötvözni.

A célzott gyógyszerek egy részének alkalmazását hazánkban is támogatja az egészségbiztosító, azonban a legtöbb terápia, így a melanoma kezelésére szolgáló kezelések is csak egyedi méltányossági kérelemmel érhetőek el.

Meghatározhatók bizonyos tényezők, melyek fennállása növeli a melanoma kialakulásának kockázatát:

 • szőke, vörös haj
 • világos (kék, zöld) szemek
 • fehér bőr, mely könnyen leég
 • sok anyajegy
 • minél több szabálytalan anyajegy
 • a múltban elszenvedett napégések (szoláriumtól is)
 • rokonságban már előfordult melanoma
 • korábbi melanoma előfordulása

„A bőr nem felejt!” Minden életünk során elszenvedett leégés összeadódik!

A melanoma kialakulásának egyik fő oka a bőrt érő ultraibolya sugárzás, ami ellen a lakosság többsége még mindig nem védekezik megfelelően. Az UV sugárzás veszélyét sokan nem veszik elég komolyan, holott tudnivaló, bárkinél kialakulhat melanoma.

Mind a bőrgyógyászok, mind a média sokat tesz azért, hogy felhívja a figyelmet a napozás veszélyeire. Ennek ellenére gyakran találkozhatunk olyan strandolókkal, akik feketére süttették (szoláriumoztatták) magukat. Őket is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy miért nem tanácsoljuk a túlzott napozást és szoláriumozást.

Legyél Te is naptudatos! A napimádók 6 pontja:

 • Korlátozd a tűző napon töltött időt, különösen 11.00 és 15:00 óra között!
 • Viselj minél nagyobb bőrfelszínt takaró könnyű ruházatot, napszemüveget és persze védd a fejedet is!
 • Mindig gondoskodj bőröd napvédelméről a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémekkel!
 • Havonta ellenőrizd a testedet, különösen figyelj a meglévő és az új anyajegyeidre!
 • Évente minimum 1x látogasd meg a bőrgyógyászodat!
 • Minimalizáld a szolárium használatát!

 A melanoma figyelmeztető jelei az anyajegyekre vonatkozóan:

 • Aszimmetria - az anyajegy formája nem egyenletes, aszimmetrikus
 • Határvonal - az anyajegy széleinek változása
 • Szín - az anyajegy színe nem egységes, lehet benne feketés – barnás árnyalat vagy akár rózsaszínes – pirosas – fehéres – kék foltok is
 • Átmérő - az anyajegy átmérője nagyobb mint 6 mm
 • Változás - az anyajegy mérete, formája vagy színe változik:

 

Vakon kóstolt Kárász Róbert, Sütő Enikő, Madár Vera és Müller Attila

Különleges sajtkóstoláson jártak a sztárok: Kárász Róbert, Sütő Enikő, Madár Vera Müller Attila és Becsey János paralimpiai bajnok látássérültekkel együtt – köztük Agárdi Szilvivel és Krizbai Tecával – bevállalták, hogy egyik érzékszervüket, a látásukat kizárva, kizárólag az ízlelésükre hagyatkozva zsűrizik hazánk sajtjait.

Próbára tették ízlelőbimbóikat a hírességek: bekötött szemmel zsűrizték a IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntős sajtjait, amelyek közül a legnépszerűbb finomság képviseli Magyarországot a nemzetközi mezőnyben.

A SZEGA Market immár negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzetek Sajtversenyét, melynek idén két különlegessége is van: nyilvánossá tették a hazai elődöntőt, melyben kilenc hazai sajt versenyez a legjobb magyar sajt címért; valamint kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi felelősségvállalásra. Ezért több módon is támogatják a Mozdulj! Közhasznú Egyesület hagyományos Balatonkerülő tandemtúráját, amelyhez Kárász Róbert fővédnökként csatlakozik idén.

Kevesen tudják rólam: nagyon szeretem a sajtokat, sőt, egy kedves barátomnak köszönhetően elég jól ismerem őket. Örülök, hogy egyre több magyar sajt kezd felzárkózni a nemzetközi élvonalhoz. Különleges élmény volt vakon kóstolni, mert egy csomó információt ki tudtam zárni, nem befolyásoltak a külső tényezők, jobban tudtam koncentrálni az ízekre és illatokra. Alapvetően az illatos, lágy sajtokra adtam magas pontszámot, inkább a különleges, jó ízeket szeretem” – mesélte a műsorvezető, aki maga is fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért vállalta el a tandemtúra fővédnökségét. – „2011 óta foglalkozom társadalmi célú programokkal, többek között megnyitottuk a Premier KultCafét, ami hazánk legnagyobb fogyatékossággal élőket foglalkoztató munkahelye. Itt találkoztam először a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnökével, aki mesélt az egyesületről és a balatoni biciklitúráról, és azonnal megtetszett a kezdeményezés. Számomra a hétköznapok során a legboldogabb pillanatok azok, amiket a kávézóban tudok tölteni a kollégáimmal, ez tölt fel igazán. Hasonló érzésekkel várom a túrát is” – mesélte Kárász Róbert, aki a sajtkóstolást követően kipróbálta, milyen is tandembiciklivel tekerni.

A rendezvény másik fővédnöke Agárdi Szilvi énekesnő lesz, aki látássérültként pontosan tudja, milyen érzés, amikor az ember a látását kizárva, más érzékszerveire hagyatkozik.„Nem eszem mindennap sajtot, de szeretem a tejes finomságokat. A kilenc sajt között nem is volt egyforma: az elején inkább a sztenderd ízeket éreztem, aztán egyre különlegesebb sajtok kerültek a tányérunkra. Én is olyan vagyok, mint a magyarok többsége: az alap ízeket szeretem, és sokszor nem is merek bevállalni újdonságokat. Ezért is örülök, hogy a  meghívtak erre a sajtkóstolásra – kicsit kitoltam a határaimat” – árulta el Szilvi, aki szintén részt vesz a Balatonkerülő tandemtúrán. – „Az egyesület elnöke, dr. Tálos Marianna kért fel, hogy legyek a rendezvény fővédnöke, és mivel én magam is gyakran tandemezek, szívesen vállaltam el. Hatalmas boldogság számomra, hogy itt mindenki egy jó célért fog össze: azért, hogy a sérült és nem sérült emberek együtt mozoghassanak és szórakozhassanak. Így nem volt kérdés, hogy támogatom az egyesületet” – tette hozzá az énekesnő.


 

A stressz napos oldala
Miért jó a stressz, és hogyan bánjunk vele ügyesebben?

A stressz káros és kerülendő – ez a vélekedés mára szinte sztereotípiává vált. Kelly McGonigal pszichológus kutató a legújabb kutatási eredmények alapján rávilágít, hogy ez csak részben igaz; ha ügyesen használjuk, akkor a stressz energiaforrás, a személyiségfejlődés egyik motorja, sőt emberi kapcsolataink gazdagításának fontos segítője is lehet.

 Nem a stressz káros a testi-lelki egészségre, hanem ha rossznak tartjuk a stresszt

A stresszt eddig olyan tényezőként tartottuk számon, amely kiemelkedően negatív hatást gyakorol az egészségünkre és az életminőségünkre. Kelly McGonigal, a Stanford Egyetem kutatópszichológusa meglepő tudományos eredményekkel találkozott az elmúlt években: nem maga a stressz vezet káros következményekhez, hanem ha rossznak tartjuk a stresszt. Mindaz, amit talált, új alapokra helyezte a stresszhez való hozzáállását, egyúttal izgalmas anyagot szolgáltatott könyve megírásához. A szerző végül arra jutott, hogy a stressz nem olyasvalami, amit kerülnünk kell, hanem amivel érdemes összebarátkoznunk – a saját érdekünkben. Mert így a stresszből származó energiát nem arra fordítjuk, hogy mindenáron csökkentsük a szorongást és az idegességet, hanem arra, hogy jobban teljesítsünk – hogy sikerrel oldjuk meg az előttünk álló kihívásokat.

A könyv új értelmezési keretet kínál: életünk buktatóit, sőt hányattatásait olyan lehetőségeknek láthatjuk, amelyekből tanulhatunk, és amelyek által fejlődhetünk. A megpróbáltatások többé nem azzal járnak, hogy izolálódunk és elmagányosodunk, hanem alkalmat adnak a kapcsolatteremtésre. A gyomorszorítás, tenyerünk izzadása és a szapora légzés immár nem annak a jele, hogy „menten szétesünk”, hanem annak, hogy extra erőfeszítésre vagyunk képesek.

Kelly McGonigal utazásra hív: a tudományos eredmények, a példaértékű személyes történetek, valamint a stresszt újragondoló és átalakító gyakorlatok során végighaladva új szempontok és módszerek birtokába jutunk, amelyekkel új színben látjuk a nehézségeket és hatékonyabban tudjuk kezelni őket.

 

 
 

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Valószínűleg sokunk tapasztalta már ijedten, hogy egy-egy fogmosást követően vérzik az ínye. A probléma a fogíny gyulladásából fakad, de ha csak ritkán találkozunk vele, nincs okunk komoly aggodalomra. Sokan szenvednek azonban krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, vallja minden fogorvos. Nemcsak a szuvasodás elkerülése miatt fontos a megfelelő szájhigiénia, hanem a különféle fogágy- és fogínybetegségek megelőzése miatt is. Míg a gyermekeknél és a fiataloknál a legtöbb gondot a szuvas fogak okozzák, 40 év felett már akár a fogágybetegségek miatt is búcsúzhatunk egy-egy fogunktól.

 A fogágybetegségek többségének első tünete a fogínyvérzés, ami eleinte csak a fogmosásnál, később azonban az étkezésnél is jelentkezhet. Egyebek között ezért sem szabad megvonnunk a vállunkat, ha tartós fogínyvérzést tapasztalunk. Dr. Wenczl Mónika, a Budai Egészségközpont fogorvosa szerint mindenképp keressük fel szakorvosunkat:

- ha a fogínyvérzés hosszú ideje fennáll, és egyre erősebben jelentkezik,

- ha a vérzés a fogíny lehúzódásával párosul,

- ha az íny duzzadt, vörös, érzékeny vagy fáj,

- ha kellemetlen szagú a lehelet, a fogakon sárgás, barnás lerakódást látunk.

 „Az emberek többsége a fogmosáson túl nem fordít kellő figyelmet a fogközök tisztítására, pedig a baktériumok a nehezen hozzáférhető helyeken lerakódott lepedékben szaporodnak el, gyulladásokat, fogínyvérzést, szuvasodást okozva. Az enyhe tüneteket alapos, de kíméletes fogmosással, fogközök tisztításával, rendszeres fogkő-eltávolítással megszüntethetjük. Ha azonban nem kezeljük a fogínygyulladást, akkor a gyulladás a fogakat tartó állcsontokra is tovább terjedhet, következményeként pedig a fogak kilazulhatnak, kihullhatnak” – mondta dr. Wenczl Mónika.

 Mi eredményezheti a fogágybetegség kialakulását?

- Leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia miatt a fogakon és ínyszélen lerakódott lepedék

- Nem megfelelő zárású, ínyszéli tömések, fogpótlások

- Terhesség során bekövetkező hormonális változások

- Bizonyos immunrendszert érintő betegségek

- Egyes gyógyszerek szedése

- Fogszabályzó viselése, fogtorlódások

 Mit tehetünk a fogínyvérzés ellen?

- Rendszeresen és alaposan ápoljuk fogainkat! A fogorvosnő szerint naponta legalább kétszer, alkalmanként minimum két percig kellene fogat mosni, a fogak minden felszínét megtisztítva.

- Használjunk megfelelő fogkefét! Válasszunk puha, sűrű sörtéjű fogkefét, és körkörös mozdulatokkal – helyes technikával – tisztítsuk meg a fogak közti réseket is.

- Használjunk fogselymet, fogközi kefét, szájzuhanyt!

- Szabaduljunk meg a fogkőtől! Távolítsuk el a lerakódott lepedéket, fogkövet fogsorunkról fogorvosunk segítségével. A fogkövet ugyanis nem lehet pusztán fogmosással eltüntetni. Fordítsunk külön figyelmet a megelőzésére.

- Használjunk fertőtlenítő szájvizet, öblögetőt! A gyulladás okát fertőtlenítéssel megszüntethetjük, de a szer megválasztásánál kérjük ki a gyógyszerész vagy fogorvosunk véleményét.

- Törekedjünk az egészséges életmódra! Ne dohányozzunk, és gondosan válasszuk meg, milyen ételeket fogyasztunk! Kerüljük a túl cukros ételeket, túlzott fogyasztásuk ugyanis a fogak szuvasodásához vezet.

- Keressük fel fogorvosunkat! Ha az otthoni praktikák nem válnak be, fogínyünk túlzottan érzékeny és gyakran vérzik, konzultáljunk fogorvosunkkal! Az otthoni megelőzésen túl kiemelten fontos, hogy rendszeresen, félévente járjunk fogászati ellenőrzésre, hiszen a fogorvos a kezdődő problémákat is észleli, orvosolni tudja.

 


 

Idén is kiosztják az Év Gyógyszerésze díjakat

A 2015-ös év minőségi változást hozott az Év Gyógyszerésze pályázaton mind tartalmilag, mind igényességében. A témakörök között megtalálható volt az önmenedzselés, a betegség tudatos magatartás, a labordiagnosztika, a gyógynövények alkalmazása a terápián. A 2015-ös Év Gyógyszerésze első helyezett pályaművének azért is van nagy jelentősége, mert saját kutatási eredményeit mutatta be. Arra próbálta a figyelmet ráirányítani, hogy a betegek a saját gyógyulásuk érdekében milyen felelősséggel rendelkeznek, és milyen módszereket követhetnek.

 A pályázat nyertese, Dr. Gálné Dr. Kartali Edit elmondta, kíváncsiak voltak arra, hogy a betegek mennyire vannak tisztában a gyógyszerészi gondozás létezésével, mit csinálnak ennek kapcsán a gyógyszertárban. A konklúzió során több olyan eredmény volt, amire számított, de egyben csalódott is. A náluk megfordult betegek nagy része nincs tisztában ezekkel a lehetőségekkel, nem is éltek velük olyan szinten, mint ahogy lehetne. Véleménye szerint a feladatuk e programok népszerűsítése, hogy tudatos életmódjukkal, egészségmegtartással, a betegségek megfelelő kezelésével, magas életminőséget érhessenek el.

A Roche Magyarország már több mint öt éve támogatja a kezdeményezést: azt a szemléletet kívánják erősíteni, hogy a patika az egészségügyi ellátó-rendszer része, és egyébként van kereskedelmi funkciója is.

Idén az új pályázatra várják a jelöléseket. A szavazatok beérkezésének határideje: 2016. április 30. További információ: http://www.evgyogyszeresze.hu/palyazati-felhivas


 

A digitális oktatás pszichológiájának kutatása

Sikeresen zárta első teljes iskolai félévét a Hipersuli, a Telenor digitális oktatási programja. A kezdeményezésben résztvevő diákok, pedagógusok és szülők bevonásával hatástanulmány készül, amelynek eredményei felgyorsíthatják a digitális eszközök és módszerek széles körű bevezetését az oktatásba. Most az első kör eredményeiről tud beszámolni a Telenor.

A Hipersuli 2015 májusában indult 5 iskola 15 osztályában, 354 gyermek és 32 pedagógus bevonásával. A modellprojektet már a 2013/14-es tanévben egy 1 osztályos pilot előzte meg. Így a szakértők a rendelkezésre álló tapasztalatokkal vághattak bele az ország különböző térségeiben élő gyermekek digitális oktatásának fejlesztésébe. A Hipersuli megvalósításában a Telenor oktatási célokra is alkalmas digitális eszközökkel – nagy kijelzős, billentyűzettel rendelkező táblagépek – és Hipernet hozzáféréssel látta el a szakmai alapon kiválasztott intézményeket. A részt vevő pedagógusok számára pedig az együttműködő partner, a Microsoft segítségével a megfelelő pedagógus-képzési programok biztosítottak. A cél, hogy a pedagógusok mély szakmai bevonásával a digitális oktatás területén úttörő módon alkalmazza a technológiai eszközöket. Ezzel feltárja a digitális oktatás gyors elterjesztésének kritériumait, a jövőben az oktatás bármely szereplője számára felhasználható tapasztalatokat gyűjt és oszt meg. A Telenor ennek érdekében a résztvevőkkel fókusz csoportos, kérdőíves és pszichológiai kutatást is folytat.

 Motiváltabb diákokra számítanak a pedagógusok

 A Hipersuli programjában részt vevő tanárok nem csupán a gyerekek, hanem saját fejlődésük szempontjából is örülnek annak, hogy a projekt részesei lehetnek – állapította meg a Telenor kutatása, amely a Hipersulival kapcsolatos várakozásokat mérte fel. A diákok többsége izgatottan várta a táblagépes órákat: szerintük az eszköz használata izgalmassá, változatossá, játékossá teszi a tanórákat. A gyerekek szerint javulhatnak az eredményeik is a digitális oktatás hatására, és megtanulják okosan használni az internetet is. A szülők osztják gyerekeik optimizmusát, döntő többségük szerint jó hatással lesz a tanulmányokra a digitális eszközök használata. A szülők 90%-a szerint még azért lesz hasznos a program, mert a gyerekek rájönnek, hogy az internet tanulásra is használható. A szülők túlnyomó többsége úgy gondolja, a gyerekek jobb esélyekkel fognak indulni az életben, mivel már nagyon hamar megtanulják az infokommunikációs eszközök használatát.

 Éjjel-nappal internet

 A kutatás kitért a diákok internetezési szokásainak megismerésére is. A programban részt vevő 2.-10. osztályos diákok 26%-ának valamelyik eszközén mindig be van kapcsolva a net, és további 14 százalékuk is napi 3-5 órát netezik. Érdekesség, hogy míg a gyermekek 47%-a szerint van otthon szabály az internet-használatra, ugyanezen családokban a szülők 83%-a gondolja ugyanezt. Az internetet a diákok háromnegyede használja játékra, és 76 százalékuk közösségi oldalon is regisztrált már. Legnépszerűbb a Facebook, 32 százalékuk pedig az Instagramon is megosztja fényképeit, videóit. A válaszadók csaknem harmada szeretné, ha nem maradna nyoma, miről chatel ismerőseivel, így a Snapchaten kommunikál.

Legalább alkalmanként mindenki tanul is az internet segítségével, leggyakrabban információkat keresnek (82 százalék) egy-egy témáról, és a válaszadók negyede chaten is meg szokta kérdezni osztálytársait, ismerőseit egy-egy feladatról.

 Tisztában vannak a veszélyekkel

 A gyerekek tapasztalata szerint az internet használata inkább veszélyes, mint ártalmatlan. Közel 60 százalékukkal már előfordult, hogy kéretlen levelet kaptak, felnőtteknek szóló tartalomra bukkantak, megfenyegették vagy csúfolták őket a neten. Ugyanakkor a válaszadó szülők csaknem fele szerint még semmilyen negatív hatás nem érte gyermeküket netezés közben, vagyis valószínűsíthető, a gyerekek nem minden esetben számolnak be ezekről a támadásokról, vagy inkább kortársaikkal osztják meg az élményeket.

 A Hipersuliba bevont iskolák és tantárgyak:

-          Eötvös József Általános Iskola, Ercsi: matematika, magyar nyelv és irodalom, környezetismeret, angol

-          Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely: magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, természetismeret

-          Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola, Törökbálint: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, kémia, fizika, földrajz, vizuális kultúra, angol, francia, német, informatika

-          Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Zsombó: magyar nyelv és irodalom, matematika, természetismeret, történelem, angol és informatika.

-          Áldás utcai Általános Iskola, Budapest: magyar nyelv és irodalom, erkölcstan


 

HPV vírus - tényleg veszélyes?

Sokszor és sokat beszéltek - beszélnek a HPV vírusról, és kell is beszélni róla. Magyarországon évente 1100 nő betegszik meg tőle. S míg nálunk közel 400 nőt nem tudnak megmenteni, addig a finneknél évente egyet. Ennek többféle oka is van hazánkban, de főként a késői a felismerés – szűrés hiányában. Szűrésre pedig nem járnak a magyar emberek. pedig a megelőzés, a korai felismerés a legfontosabb minden betegségnél!

Kevesen tudják, hogy nemcsak a méhnyakrákot okozza a HPV, hanem a méhen kívüli területek szintén megbetegedhetnek a vírustól, pl. a hüvely, de okozhat nyaki és szájüregi daganatot is a kórokozó. Sokan hiszik, hogy óvszer használata esetén nem fertőz a HPV, pedig egy apró hámsérülés is elég lehet az átvitelhez, így az óvszer nem nyújt teljes védelmet ellene.

Gyakori tévhit, hogy a HPV fertőzés leküzdése után a szervezetben automatikus védettség alakul ki. Ez – sajnos – nem igaz, bár esetek többségében egy éven belül a fertőzés elmúlhat spontán, az újrafertőzés kockázata kifejezetten magas. Amennyiben egy évnél tovább van a szervezetben a vírus, fennáll a rákos megbetegedés kialakulásának lehetősége.

De mi is az HPV? A leginkább nemi úton terjedő Human Papillomavirus (HPV) jóindulatú és rosszindulatú megbetegedéseket okozhat: nemi szervi, ritkán egyéb szemölcsök kialakulása mellett a rákos megbetegedések 5%-áért lehet felelős. A szemölcsöket el lehet távolítani, legeredményesebb módja a fagyasztásos módszer. Szemölcs kialakulása nélkül is fertőz a vírus!

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy csak nőknél alakul ki a betegség. A férfiak ugyanúgy megbetegedhetnek.

A védőoltások terén haladást értünk el, eddig volt a 2 komponensű oltás, amit kifejezetten nők számára fejlesztettek. A következő fejlesztés a 4 komponensű oltás, amit mind a nők, mind a férfiak a mai napig megkaphatnak. Idén januártól a 9 komponensű vakcina is elérhető Magyarországon, ami 90%-os védelmet nyújt a méhnyakrákkal szemben.

Magyarországon a tizennégy éves lányok, és fiúk is, kapják az oltást 2014 óta, ami a megelőzést szolgálja, ráadásul térítésmentesen.


 

Vérüket adták a hírességek a Jégteraszon
Az Operettszínház művészei is a jó ügy mellé álltak

Polyák Lilla, Mészáros Árpád Zsolt, Gömöri András Máté, Dolhai Attila, Feke Pál és Erdei Zsolt is ellátogattak a Magyar Vöröskereszt véradására a Jégteraszra. A hírességek fontosnak tartották a részvételt, tudva, hogy egy véradással akár három betegen is segíthetnek. A rendezvény, amelyen a Nike+ Futóklub futói is adtak vért, nagy sikerrel zárult: a 67 véradó jóvoltából 201-en juthatnak majd a gyógyító vérkészítményhez!

Hazánk hírességei sem feledkeztek meg a betegekről – nagy lelkesedéssel és bátran érkeztek vért adni a Jégteraszra. A Budapesti Operettszínház művészei közül Polyák Lilla, Mészáros Árpád Zsolt és Gömöri András Máté egyenesen a Marie Antoinette musical próbájáról érkeztek az eseményre. „Én játszom Marie Antoinette szerepét a darabban, Mészáros Árpád Zsolt pedig a férjemet, XVI. Lajost, akik fejüket és így szó szerint vérüket is vesztik majd” – mesélte mosolyogva Lilla, aki már egyszer adott vért még az egyetemen, egy beteg kollégának segítve ezzel. „Most is nagyon szívesen jöttem, nullás a vércsoportom, és ha jól tudom, ez a legszélesebb körben hasznosítható” – tette hozzá a színésznő, aki nem vesztegette az időt véradás közben sem: Gömöri András Máté segítségével szövegét gyakorolta.

 

 Mészáros Árpád Zsolt korábban saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen nagy szükség van egy műtétnél vérkészítményre. „Évekkel ezelőtt vesedaganatot diagnosztizáltak nálam, ami miatt ki kellett venni az egyik vesémet. Teljesen egészséges vagyok már, de korábbi betegségem miatt nem adhatok vért, pedig azt megelőzően rendszeresen jártam” – mesélte a művész, aki egyetértett kollégájával, Feke Pállal abban, hogy a véradás a férfiember egészségére is pozitív hatással van. „Még soha nem adtam vért, pedig már régóta szerettem volna. Egy orvos barátomtól pár héttel ezelőtt azt is megtudtam, hogy évente kétszer jót tesz, ha véradással frissítjük vérüket, így amellett, hogy másoknak segítek, a saját egészségemmel is jót teszek most” – tette hozzá Pál, aki egyébként már nagyon készül a Shrek musical próbáira.

 A színészgárdából Dolhai Attila számít a legrutinosabb véradónak – nyugodtan társalgott a tőle vért vevő doktornővel és a mellette fekvő kollégákkal. „Édesapám rendszeres véradó volt, amiért csodáltam őt gyerekként - az ő mintáját követve körülbelül húsz éve adtam én is először. Egyáltalán nem kell félni egyébként a véradástól, az előkészületekkel együtt maximum húsz perc alatt lezajlik, maga a szúrás pedig annyira sem fáj, mint egy szúnyogcsípés” – árulta el a művész, aki nagyon szeret korcsolyázni, ezért véradás után a Jégterasz jegét Mészáros Árpád Zsolttal együtt próbálta ki.

 

 Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó tudatosan készült a véradásra: a reggelt nagy mennyiségű folyadékkal kezdte. „Saját tapasztalatból tudom, hogy a véradással életeket lehet menteni, ugyanis Gréti kislányomnak koraszülöttként nagy szüksége volt vérkészítményre az életben maradáshoz. Tudom, hogy milyen kevés a felhasználható vérkészítmény, és mivel egészséges vagyok úgy gondoltam, hogy tudok nélkülözni közel fél litert” – mondta el Zsolt.


 

Gyógyulás a gőz fölött
Az inhalálás évezredek óta segít a téli betegségek leküzdésében

Rózsa, ásványi anyagok, sós víz, eukaliptusz és ópium – még ha elsőre furcsán is hangzik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. Az emberiség története során a különböző népcsoportok, más-más gyógynövények és főzetek hatásában hittek. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

A tél első jeleivel szinte egy időben menetrendszerűen beköszönt a náthaszezon is. Ilyenkor a legtöbben nem rohanunk egyből orvoshoz, szívesebben fordulunk olyan jól bevált házi praktikákhoz, mint a mézes-citromos tea vagy az inhalálás. Leggyakrabban kamillát vagy valamilyen mentolos keveréket  használunk, a történelem során azonban rengeteg más módszer is napvilágot látott. 

Az ókori egyiptomi civilizációnak nemcsak építészeti remekeket és izgalmas szépségápolási tippeket köszönhetünk. Kleopátra népe jött rá ugyanis először arra, hogy a növények és ásványi anyagok gőzének belélegzésével tisztulnak a légutak. A növényeket tűzön melegített köveken gőzölték fel, a füstöt pedig lyukacsos gőzgyűjtőn keresztül szívták be. Ezt a módszert Nefertiti egyiptomi királyné is szívesen alkalmazta.

Természetesen az antik világ legmeghatározóbb birodalmában élőknek is megvoltak a maguk inhalálási módszerei. A perzsák légúti megbetegedések esetén rózsa és más virágok gőzét lélegezték be, de a pézsmát és ámbrát sem vetették meg. Sőt! Nemcsak belélegezve, de por formájában, felszívva is használták. Emellett ők figyeltek fel először a mindmáig népszerű mentolos-eukaliptuszos keverék kedvező hatásaira is, amelyet napjainkban bedörzsölő kenőcs formájában is használunk.

A sorból a rómaiak sem maradhatnak ki. Köztudott, hogy a fürdőzés mindennapjaik meghatározó része volt, így hamar felfedezték, hogy a sós vízgőz tisztítja a légutakat és puhábbá teszi a bőrt, ezzel együtt pedig fiatalít is. Nem véletlen, hogy a gőzkamrák azóta is rendkívül népszerűek a különböző wellness központokban.

Sok más gyógyászati eljáráshoz hasonlóan, az inhalálás módszerének fejlesztésében is élen jártak a kínaiak. A keletiek már körülbelül i.e. 2000-ben is inhaláltak a ma-huang nevű gyógynövénnyel, amelyet magas efedrin tartalmának köszönhetően alacsony vérnyomás kezelésére és a koncentrációképesség javítására használtak. De arra is volt példa, hogy ennél továbbmentek, és vasból készült inhalátorok segítségével juttattak ópiumot a szervezetükbe. 

Bár a történelem során sokan, sokféle inhalálási formával kísérleteztek, érdemes megválogatni a módszereket. A rómaiak tengeri sós oldata, vagy a perzsáktól eredő eukaliptuszos-mentolos egyveleg ma is használható, de a kamillás, zsályás vagy levendulás gőzfürdő, valamint a zöldpajzsos termékek is hatalmas segítséget nyújtanak a nátha és megfázás leküzdésében.


 

Hiperneten érkezik a tananyag

Több ezer olyan gyermek él ma Magyarországon, akik tartós kórházi ápolásra kényszerülnek, ezért nem tudnak részt venni a hagyományos oktatási rendszerben. Az ő életükben és a kórházpedagógusok munkájában hozhat pozitív változást a Telenor és a KórházSuli program együttműködése.

 A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli idén májusban indult útjára. Ezzel 5 általános iskola 11 osztályában - 360 gyermek és pedagógusaik számára - vált elérhetővé, hogy a tanórákat digitális eszközökkel, táblagépekkel és Hipernettel, valamint a Microsoft által oktatási célokra fejlesztett alkalmazásokkal tegyék színesebbé. A Hipersuli osztálytermi projekt azóta is sikeresen fut, mind a gyermekek, mind a pedagógusok pozitív tapasztalatokról számolnak be. A Hipersuli keresi azokat az új lehetőségeket, ahol digitális oktatási megoldások növelhetik a képzés hatékonyságát, bővítik az oktatás lehetőségeit.

A KórházSuli egy éve indult önkéntes alapú kezdeményezés, fő célja, hogy a kórház-pedagógiai rendszerben érintett gyermekek oktatását technológiai megoldásokkal és személyre szabott tartalmakkal segítse. Ennek keretén belül a kórházpedagógusok táblagépekkel és mobilinternettel látogathatják meg kis betegeiket. A gyerekek ezen eszközök segítségével, a KórházSuli rendszerében kidolgozott felületen az igényeikre szabott tananyagokból tanulhatnak. A KórházSuli program tökéletesítését is egy komoly teszt időszak előzte meg, a program szélesebb körű kiterjesztésében a Hipersulival történő együttműködés hozta meg az áttörést.

A KórházSuliban a digitális tananyagokat egy erre kialakított, felhasználó-barát E-StudyGroup online felületen önkéntes diákok hozzák létre, és önkéntes pedagógusok lektorálják. Minden anyag a beteg gyerekek személyes igényei alapján készül, de ezek a fejezetek később, hasonló igény esetén újra felhasználhatóak. Hogy a KórházSuli tudásbázis a lehető legnagyobbra duzzadjon, a Hipersulit üzemeltető Telenor és a KórházSuli program tananyag fejlesztői pályázatot hirdet középiskolás diákok számára. A pályázókat a szervezők a díjazásként felajánlott 10 db hibrid táblagéppel, 1 évig korlátlan Hipernet hozzáféréssel és értékes Telenor ajándékcsomagokkal motiválják. A pályázatról további részletek awww.korhazsuli.hu oldalon érhetők el.

 „A KórházSuli és a Telenor által életre hívott Hipersuli céljai összecsengenek: korszerű digitális tananyagokkal, mobil eszközök segítségével szeretnénk támogatni a diákok fejlődését, legyenek azok az ország bármely pontján, tanintézményekben vagy azokon kívül. Ahhoz, hogy ez sikerüljön rengeteg ember összehangolt munkája szükséges: a kórházpedagógusok, a programban részt vevő, a tananyagot fejlesztő diákok és tanáraik emberfeletti teljesítményt nyújtanak. A Telenor a KórházSuli rendszerét használó tanárok részére korlátlan Hipernet hozzáférést biztosít, hogy a mobiltechnológia adta lehetőségekkel az oktatás helyhez kötöttsége ne lehessen többé a program gyors bővülésének akadálya” – mondta el Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.


 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat