napja 
 

Itt a csodás fogyások titka (Egészség - Egészség)
Amit a fogyókúrás termékek hátteréről tudni kell
Itt a csodás fogyások titka

Nap mint nap nők ezreinek életét keseríti meg a harc a pluszkilókkal. Sokan szinte mindent kipróbáltak már, de a várva várt siker elmaradt. Nemrég azonban Singh Viki és Cseke Katinka egy indiai gyógynövény receptúra segítségével bebizonyította, igenis le lehet adni a súlyfeleslegből, legyen szó 5, 10, vagy akár 30 kilóról. Jó néhányan azt gondolják, ez csupán „hókusz-pókusz”, azonban Dr. Némedi Erzsébet élelmiszer-tudományi szakember elmagyarázta, hogy milyen komoly feltételeknek kell megfelelnie egy-egy ilyen szernek. Közben pedig az is fontos, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk.

Dr. Némedi Erzsébet leszögezte, a fogyókúrás termékek esetén éppúgy, mint bármilyen táplálékkiegészítőnél, a célunknak megfelelő készítmény kiválasztásához az egyik legfontosabb szempont az, hogy milyen hatóanyagból készült az adott szer.

„A táplálékkiegészítők esetében gyakran használnak természetes forrásból származó hatóanyagokat, például különböző gyógynövénykivonatokat. Általánosságban elmondható, hogy azok a készítmények tekinthetők megbízhatóbbnak, amik nem csak a gyógynövény kivonatának mennyiségét, hanem azon belül a hatóanyag-tartalmat is feltüntetik” - magyarázta az Expedit Nodum Kft. nevű, többek között étrendkiegészítők fejlesztésével foglalkozó cég ügyvezetője.

„Attól még, hogy egy étrendkiegészítőt bejegyez az OGYÉI, nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott termék rendelkezik egészségre gyakorolt hatással. Az Európai Unió nemzetközi hatósága szigorúan szabályozza a termék csomagolására rákerülő egészségügyi hatásra vonatkozó állításokat. Az EFSA honlapján elérhető nyilvános adatbázisban rákereshetünk az adott összetevőre, és a hozzá tartozó egészségügyi állításra. Csak az itt található, engedélyezett egészségügyi hatások kerülhetnek a címkére. Bármely olyan állítást, amely kijelenti, sugallja, vagy akár csak sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme, és az egészség között összefüggés van, tudományos bizonyítékokkal, kutatási háttérrel kell alátámasztani ahhoz, hogy az arra vonatkozó állítás a csomagoláson kommunikálható legyen. A bizonyítási folyamatban létfontosságúak a klinikai vizsgálatok. A gyártók által benyújtott tudományos dokumentációt az EFSA esetenként bírálja el. Ha a bizonyítékok alapján úgy ítélik meg, hogy a termék hatóanyagtartalma és a pozitív egészségügyi hatás közötti ok-okozati összefüggés megalapozott, az egészségügyi állítás elfogadásra kerül, melyet rögzítenek az adatbázisban.” – Mondta el Dr. Némedi, aki hozzátette, az, hogy a gyártó saját felelőssége az, hogy mit kommunikál a honlapján vagy reklámokban, azonban ha ez nem felel meg a jogszabályoknak, az minden esetben a fogyasztó megtévesztésének minősül, amiért az illetékes hatóságok bírságot szabhatnak ki.

„Az ilyen esetek ritkának számítanak, ami a hatósági ellenőrzéseknek is köszönhető. Viszont rengeteg táplálékkiegészítő van forgalomban, és még több a nehezen ellenőrizhető forrásból származó termék. Tehát sok esetben évek is eltelhetnek, míg lebukik egy-egy forgalmazó, ha egyáltalán ez megtörténik. Így javasolható, hogy csak ellenőrzött, megbízható forrásból származó készítményeket válasszunk. Nem számít megbízhatónak például az olyan termék, amin nincs magyar nyelvű leírás, összetétellel együtt a címkén, továbbá a magyartalan szövegektől hemzsegő weboldalakról rendelhető készítmények is gyanakvásra adhatnak okot. Érdemes ezekre a szempontokra fokozott figyelmet fordítani, hiszen nem csak a fogyasztóhatás maradhat el, de kellemetlen, vagy veszélyes mellékhatásokkal is számolnunk kell a nem megbízható termékek esetében” – jelentette ki a szakember.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat