.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4   

 
Flashmob, kalóz kötésben

Úthengerrel törik össze azokat a szemüveget, amelyek nem védenek az UV sugárzás ellen, egy flashmob akció keretében, június 10-én. Ezzel a demonstrációval arra kívánják felhívni a figyelmet a szemészek, hogy a magas UV sugárzásnak nemcsak a bőrre van káros hatása, hanem a szemben is elváltozásokat okozhat. A bőrgyógyászok és szemészek felvonulásához közel 100 táncos is csatlakozik majd. Ők arra figyelmeztetnek, hogy legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, mert az ő szemük még kevésbé tud alkalmazkodni a napsugárzáshoz. A flashmob akció résztvevőit arra kérik, kössenek az egyik szemükre „kalózkötést”, hogy ezzel demonstrálják: az UV sugárzás sérüléseket okozhat, ha nem figyelünk rá! A menet a Deák térről indul június 10-én, és az Operaházhoz érkezik. A rendezvényen beszédet mond dr. Tamási Béla bőrgyógyász, aki tájékoztatja az érdeklődőket, hogy milyen betegségeket okozhat a magas UV sugárzás. Délben működésbe lép az úthenger és elindulnak a „rossz” szemüvegek ellen tiltakozók. Dr. Bana Ildikó szemész szakorvos arról beszél majd, hogy márkáktól függetlenül milyen a jó szemüveg. Majd következik a látványos szemüvegtörés, az egyre divatosabbá váló flashmob azaz váratlanul, hirtelen, de előre megbeszélt időpontban, sok ember által végrehajtott akció, amikor a Let The Sunshine című dalra énekelnek, táncolnak a jelenlévők.


 

Bőrre, szívre, mindenre jó az avokádó
Finom és egészséges

A körte formájú termés úgy néz ki, mint egy gyümölcs, mégis zöldségként esszük. Azt eddig is tudtuk, hogy milyen finom és milyen egészséges, de arra most derült fény, hogy védi a szívet és erek falát isEgyetlen más termés, sem gyümölcs, sem zöldség nem tartalmaz annyi növényi zsiradékot, mint az avokádó. Ez kétszeresen is értékessé teszi, hiszen nemcsak a koleszterinszint csökkentésére, hanem bőrápolásra is kiváló.

Védi a szívet és az ereket

Az avokádó legfontosabb alkotórésze az olajsav és a linolsav. Az olajsav egyszeresen telítetlen zsírsav, amely növeli az ún. „jó koleszterin” szintet a vérben. Ugyanakkor a linolsav – egy többszörösen telítetlen zsírsav – csökkenti az ún. „rossz koleszterin” szintjét. Hosszútávú kísérletek alapján is bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt avokádót, csökkenti a koleszterinszintjét. Magas káliumtartalmánál fogva szabályozza a vérnyomást, ezáltal a szívet is védi. Belga reumatológusok is felfedezték maguknak a trópusi gyümölcsöt. Térdizületi kopásban szenvedő betegeknek ajánlják, hogy naponta egyenek meg egy fél avokádót. Három hónap után a betegek jelentősen csökkenthették gyógyszeradagjukat. Az eredmények igazolják, hogy a zsírdús termés stimulálja az izület regenerálódó képességét. Ez nagyrészt a magas E-vitamin-tartalomnak köszönhető.A vitaminban, tápanyagban, zsírban és életerőben oly gazdag termés az idegeknek is jót tesz. A lecitin és a B-vitamin erősíti az idegeket. Nyugodt alvást biztosít a következő ital: turmixoljon össze 2,5 dl zsírszegény tejet egy fél avokádóval és 2 teáskanál mézzel. A kálium nyugtató hatású, a tej és méz keveréke pedig elnehezíti a végtagokatTovábbi pozitív hatása: mivel az avokádó könnyen emészthető, jól felhasználható roborálószer pl. betegségek utáni lábadozáskor vagy nagy fizikai igénybevételkor. Vitaminjai pedig, melyek az enzimekkel és ásványi anyagokkal tökéletes arányban találhatók benne, erősítik az immunrendszert. Az avokádó egyetlen hátránya, hogy igazi kalóriabomba, kifejezetten hízlal. Túlsúlyosak ezért ne fogyasszanak belőle heti 2 darabnál többet. Célszerű a termést vékony csíkokra vágva, salátába keverni. Az oxidáció miatti barnulást citromleves csöpögtetéssel lehet elkerülni, de a barnulás csupán esztétikailag lehet zavaró, a tápanyagok nem bomlanak le.


 

Friss uniós szabály: gyorsabban kerüljenek forgalomba az új gyógyszerek

Az Európai Bizottság ma javasolta a gyógyszerek ármegállapítására és ártámogatására vonatkozó tagállami döntések összehangolását és felgyorsítását annak érdekében, hogy az új gyógyszerek gyorsabban forgalomba kerülhessenek. A jövõben ezeket a döntéseket az innovatív gyógyszerek esetében 120 napon belül meg kell hozni, a generikus gyógyszerek kapcsán pedig a jelenlegi 180 napról 30 napra rövidül a határidõ.

A tagállamok gyakran nem hozzák meg a döntéseket idõben, ezért a Bizottság szigorú kényszerítõ intézkedéseket javasol erre az esetre. Az új irányelv jelentõs lépést tesz az egyszerûsítés felé, és hatályon kívül helyezi az 1989-es irányelvet, mivel az nincs összhangban a tagállamok ár-megállapítási és ártámogatási rendszerének jelenlegi komplexitásával.

Miután a gyógyszerek minõségét, biztonságosságát és hatékonyságát megvizsgálták a forgalomba-hozatali eljárás során, valamennyi tagállam elvégez egy további értékelést, hogy megállapítsa, az adott gyógyszer támogatható-e az átláthatósági irányelv közös eljárási szabályainak értelmében.

A gyógyszerek ármegállapítására vonatkozó tagállami intézkedések összetettebbé váltak az átláthatósági irányelv 1989-es elfogadása óta. Azt megelõzõen az ár-megállapítási és ártámogatási eljárások a kérelem beadásából és az azt követõ, a gyógyszer árát és támogathatóságát megállapító döntéshozatalból álltak. Az 1989 óta fokozódó differenciálódás bonyolult ár-megállapítási és ártámogatási rendszerekhez vezetett (pl. bizonyos rendszerek többféle ártámogatási kategóriát alkalmaznak). A Bíróság ítélkezési gyakorlatában kimondta, hogy a gyógyszerek árának szabályozására vagy a támogatott gyógyszerek körének szûkítésére vonatkozó valamennyi tagállami intézkedésnek meg kell felelnie az irányelvrendelkezéseinek. A javaslat igyekszik felhasználni az irányelv szövegében a Bíróság vonatkozó ítélkezési gyakorlatát.

Ez a felülvizsgálat a gyógyszeripari ágazat vizsgálatáról szóló 2009-es bizottsági jelentésnyomán készült, amely feltárta, hogy az ilyen döntések lassan és nehézkesen születnek meg. Egyes tanulmányok megállapították, hogy az ár-megállapítási és támogatási döntések az innovatív gyógyszerekesetében akár700, agenerikus gyógyszerekesetében pedig akár 250 napig is elhúzódnak.

Elek Lenke


 

oldalak:  1  2  3  4   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat