napja 
 

HPV vírus - tényleg veszélyes? (Egészség - Egészség)
HPV vírus - tényleg veszélyes?

Sokszor és sokat beszéltek - beszélnek a HPV vírusról, és kell is beszélni róla. Magyarországon évente 1100 nő betegszik meg tőle. S míg nálunk közel 400 nőt nem tudnak megmenteni, addig a finneknél évente egyet. Ennek többféle oka is van hazánkban, de főként a késői a felismerés – szűrés hiányában. Szűrésre pedig nem járnak a magyar emberek. pedig a megelőzés, a korai felismerés a legfontosabb minden betegségnél!

Kevesen tudják, hogy nemcsak a méhnyakrákot okozza a HPV, hanem a méhen kívüli területek szintén megbetegedhetnek a vírustól, pl. a hüvely, de okozhat nyaki és szájüregi daganatot is a kórokozó. Sokan hiszik, hogy óvszer használata esetén nem fertőz a HPV, pedig egy apró hámsérülés is elég lehet az átvitelhez, így az óvszer nem nyújt teljes védelmet ellene.

Gyakori tévhit, hogy a HPV fertőzés leküzdése után a szervezetben automatikus védettség alakul ki. Ez – sajnos – nem igaz, bár esetek többségében egy éven belül a fertőzés elmúlhat spontán, az újrafertőzés kockázata kifejezetten magas. Amennyiben egy évnél tovább van a szervezetben a vírus, fennáll a rákos megbetegedés kialakulásának lehetősége.

De mi is az HPV? A leginkább nemi úton terjedő Human Papillomavirus (HPV) jóindulatú és rosszindulatú megbetegedéseket okozhat: nemi szervi, ritkán egyéb szemölcsök kialakulása mellett a rákos megbetegedések 5%-áért lehet felelős. A szemölcsöket el lehet távolítani, legeredményesebb módja a fagyasztásos módszer. Szemölcs kialakulása nélkül is fertőz a vírus!

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy csak nőknél alakul ki a betegség. A férfiak ugyanúgy megbetegedhetnek.

A védőoltások terén haladást értünk el, eddig volt a 2 komponensű oltás, amit kifejezetten nők számára fejlesztettek. A következő fejlesztés a 4 komponensű oltás, amit mind a nők, mind a férfiak a mai napig megkaphatnak. Idén januártól a 9 komponensű vakcina is elérhető Magyarországon, ami 90%-os védelmet nyújt a méhnyakrákkal szemben.

Magyarországon a tizennégy éves lányok, és fiúk is, kapják az oltást 2014 óta, ami a megelőzést szolgálja, ráadásul térítésmentesen.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat