.: Dolcsevita.hu :.


 
napja 
 
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15  16  17   

 
MŰSORVÁLTOZÁS - Avar Istvánra emlékezünk ma a Duna Tv két műsorában

2014. szeptember 13-án, életének 84. évében elhunyt Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. Pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, nagysikerű előadások résztvevője volt.
Színpadi szerepei mellett számos magyar film és tévéjáték főszereplője volt (Vasvirág, Két emelet boldogság, Párbeszéd, A fekete város, Mocorgó, Égi bárány, Álmatlan évek, Hamis a baba). A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított, 1973 és 1990 között - pártonkívüliként - országgyűlési képviselő volt, emellett tagja a parlament kulturális bizottságának. 
Művészi munkáját 1963-ban és 1969-ben Jászai Mari-díjjal, 1975-ben Kossuth-díjjal ismerték el. A kiváló művész címet 1980-ban nyerte el, 2001-ben, Sinkovits Imre halála után a nemzet színészévé választották. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal 2007-ben kapta meg.
Duna TV vasárnap (2014.09.14.) két műsorában is megemlékezik Avar Istvánról: 15.25-től a Tálentum 2002-es portréját sugározzuk, míg 16.00-tól a Hogy volt?! Avar István televíziós munkáit bemutató részét tekinthetik meg a nézők.


 

SZEMREVALÓ 2014-ben is
Új filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból

2014. szeptember 25. és október 3. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a budapesti Művész moziba a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. 14 nagyjátékfilmet és 4 dokumentumfilmet láthat majd a közönség, idén először pedig egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló! A fesztivál keretében több film alkotója ellátogat majd hazánkba.

Szeptember 25-én 19 órakor a 2014-es Berlinale egyik versenyfilmje, a Világok között (Zwischen Welten) nyitja meg a Művész moziban az idei SZEMREVALÓt. Ez az erőteljes film egy nem mindennapi barátság történetét mondja el a válság sújtotta Afganisz­tánban. A vetítés után a közönség találkozhat a film főszereplőjével, napjaink egyik legismertebb német színészével, Ronald Zehrfelddel, aki egyébként a fesztivál egyik másik alkotásában, a 2013-as Zürichi Filmfesztiválon a legjobb német nyelvű játékfilm díját elnyert Elborult világban (Finsterworld) is feltűnik majd.

A SZEMREVALÓn 4 dokumentumfilmet és 14 német nyelvű nagyjátékfilmet láthat majd a közönség, utóbbiak között tematikus blokkok segítik a tájékozódást. Az első filmhármas a heimatfilm és a western műfaját értelmezi újra, a WILD AT HEART hőseit megérinti a szerelem. Intim titkokra derül fény a CSALÁDI KÖR filmjeiben, míg a CÉRNASZÁLON szereplői az életben maradásért küzdenek. 

Az idei fesztivál egyik különlegessége a Mozinet forgalmazásában látható Viktória – A zürichi expressz (Viktoria – A Tale of Grace and Greed) című svájci alkotás, melynek főhőse a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány, aki a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként próbáljon szerencsét Zürichben. A filmben emlékezetes alakítást nyújt Stefanovics Angéla és Nagy Zsolt. A fesztivál vendége lesz a rendező, Men Lareida, Maros Anna forgatókönyvíró és a film női főszereplője, Farkas Franciska, akik a szeptember 27-i vetítés után közönségtalálkozót tartanak.

Szeptember 30-án este 7-kor A portás én vagyok (Der Goalie bin ig) című film fut majd, amely 2014-ben a legjobb film, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene Svájci Filmdíját is elnyerte.  Ernst egy év börtön után visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt. Új életet akar kezdeni, drogok nélkül. Pedro Lenz berni dialektusban írt regényének megfilmesítése a szavak hatalmáról és szépségéről szól. A vetítés után a nézők beszélgethetnek az íróval és Sabine Boss rendezőnővel.

A SZEMREVALÓt október 3-án a Sötét völgy (Das finstere Tal) című osztrák film – Ausztria idei Oscar-nevezettje – zárja majd, mely az idei Német Filmdíjon 8 kategóriában nyert, továbbá elvitte a Diagonale – Osztrák Filmfesztivál Legjobb operatőr díját is. Thomas Willmann azonos című sikerkönyvének filmváltozata – melynek egyik főszereplője a Rex felügyelőből ismertté vált Tobias Moretti – egy rendhagyó western és egy sodró erejű dráma virtuóz keveréke. A vetítés után a film rendezőjével, Andreas Prochaskával találkozhat a hazai közönség.

Budapesten szeptember 11-étől a Művész moziban, elővételben 950 Ft-os áron már vásárolhatók jegyek a SZEMREVALÓra. Négy jegy egy időben történő megváltása esetén a jegyek ára csupán 800 Ft. Idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ, a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések!

Teljes program: www.goethe.de/szemrevalo


 

Sráckor

Richard Linklater Sráckor című filmje fikciós dráma, amelyet ugyanazok a színészek játszanak el 12 év leforgása alatt. Hihetetlen, egyszerre elképesztő léptékű és bensőséges utazás, amelynek során megélhetjük a gyermekkor minden örömét és kalandját, egy mai család sorsának megrendítő fordulatait és magának az időnek a múlását is.

A film hőse a hatéves Mason (Ellar Coltrane), az ő életének legizgalmasabb évtizedét követhetjük nyomon. Zajlik az élet a családban, konfliktusok keletkeznek és oldódnak meg, házasságok mennek tönkre és új frigyek köttetnek, iskolakezdetek, első szerelmek, szerelmi csalódások, gonddal teli időszakok, folytonosan váltakozó örömök és bánatok kavarják fel a hétköznapok állóvizét. Bármi történik, a következmények kiszámíthatatlanok, mert a pillanatok egymásba olvadnak és mélyen személyes élménnyé alakulnak, meghatározván fejlődésünket és életünk szakadatlanul változó természetét. 

Richard Linklater különleges, 12 év alatt elkészült filmjének főszereplői Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Patricia Arquette és Lorelei Linklater. Országos bemutató: 2014. szeptember 18. Forgalmazza az UIP Dunafilm.


 

Folytatódik a CROSSING LINES ? HATÁRTALANUL című akció-krimi sorozat

Az AXN saját gyártású akció-krimi sorozatának legújabb részei hamarosan Magyarországra érkeznek! A Crossing Lines – Határtalanul második évadának premierét szeptember 24-én 21:00-kor láthatják az AXN-en. A sorozat készítői semmit sem bíztak a véletlenre: a különleges helyszínekkel, összetett karakterekkel és lélegzetelállító európai nyomozásokkal átszőtt produkció izgalmas kikapcsolódást kínál.

A Crossing Lines - Határtalanul csapata akárcsak az első évadban, most is különböző nemzetiségű rendőrökből áll. A kulturális különbségek ellenére az elit osztag tagjaiból egy FBI szintű európai elit egység kovácsolódott, amely a második évadban New Yorktól egészen Európáig üldözi a nemzetközi nehézfiúkat.

Az új évad igazi sztárparádéval kecsegtet: Donald Sutherland és William Fichtner mellett a Mátrixból ismert Carrie-Anne Moss  és a Dexterben játszó Ray Stevenson is felbukkan. A hollywoodi hírességek felvonultatása mellett a Crossing Lines – Határtalanul másik különlegessége, hogy a nézőt Európa legszebb tájaira repíti el: az új évad során Franciaországban, Csehországban, Monte-Carlóban és Bulgáriában indul a hajsza a sorozatgyilkosok után.


 

Ez a szerelem nyara a Universal Channel műsorán

Augusztusban minden szombaton bekopogtat a szerelem azokhoz, akik a Universal Channel műsorát választják. A nyárvégi sikerfilmekben romantikus kaland alakul ki Gwyneth Paltrow és Ben Affleck, és Meg Ryan és Hugh Jackman között. Tovább izzik a levegő Janet Jackson és Eddie Murphy között is, de Liv Tylernak is nehéz lesz ellenállni.

 Érzelmileg túlfűtött, megható, édes-keserű pillanatokat ígér a Universal Channel augusztusi programja. Egy drámai fordulat sodorja egymás karjaiba Ben Afflecket, és Gwyneth Paltrowt a Szívörvény című filmben augusztus 9-én. Kölcsönös vonzalmukra egy sötét titok vethet csak árnyékot.

 Augusztus 16-án Liv Tyler igazi szexbombaként lép a színre Az érzéki csalódásban. Erőteljes, ám kegyetlen személyiségének egyetlen férfi sem tud ellenállni, és van aki, enged is a csábításnak. Azonban hogy ez milyen következményekkel jár, az csak a Universal Channel műsorán derül ki.

 Eddie Murphy által megformált kövér tudós kalandjai a Bölcsek kövére 2-ben augusztus 23-án folytatódik. A szórakozott, testes professzor élete éppen rendeződni látszik, amikor szerelmével eljegyzik egymást, ám arra nem számít, hogy korábbi alteregója, Haver ismét előkerül és bajt hozz rá.

 A hónap végén a Golden Globe díjas és Oscar díjara is jelölt Kate & Leopold a régi kor romantikájával varázsolja el a nézőket. Meg Ryan fejét ugyanis egy múltszázadból véletlenül idekerült úriember szerepében Hugh Jackman csavarja el.

Szívörvény - augusztus 9., 21:00

Érzéki csalódás -  augusztus 16., 21:00

Bölcsek kövére 2. - augusztus 23., 21:00

Kate & Leopold - augusztus 30., 21:00


 

Térkép a csillagokhoz

Hollywoodban az álmok nem válnak valóra, csak kimerevednek egy filmszalagon, amely örökké forog.

A kultrendező új filmje a celebvilág, a sztárkultusz ijesztő hatásait vizsgálja és fest ironikus-ijesztő képet a szórakoztatóipar fővárosáról.David Cronenberget mindig is érdekelte a virtuális valóság, a média hatása az egyén, illetve a társadalom viselkedésekre. Ám míg korábban a Videodrome, A légy és a Karambol fantasztikumba oltott képei elsősorban emberi test deformálódására koncentráltak, legutóbb a Cosmopolis, illetve most, a Térkép a csillagokhoz című filmjei már sokkal konkrétabban foglalkoznak az emberi psziché torzulásaival.

A Weiss-család egy tipikus hollywoodi dinasztia: az apa, Stafford (John Cusack) korábban egy önsegítő program kidolgozásával vált sikeressé; míg az anya, Cristina (Olivia Williams) ideje nagy részében 13 éves fiuk, a gyereksztár Benjie karrierjét egyengeti. Stafford egyik páciense a színésznő Havana (Julianna Moore), aki arról álmodozik, remake-et készít a filmnek, amely a ’60-as években sztárrá avatta édesanyját, Clarice-t (Sarah Gadon). Az asszony már nem él, ám éjjelente még kísérti lányát. Benjie nemrég jött ki a rehabról, ahol 9 éves kora óta kezelték, illetve nővére, Agatha (Mia Wasikowska) is épp ez időben lép ki a pszichiátria kapuin, ahová piromániája miatt utalták be.  

„Bruce Wagner írta le a legjobban Hollywoodot, amikor a halott istenek városának nevezte. Mint az ókori fáraók, a sztárok is a halhatatlanságot célozzák meg filmkockákra és pixelekre égetve önmaguk arcképét. Mindeközben mindenki azon dolgozik, hogy fenntartsa ezt a belterjes rendszert, amely hisztérikus lányokat és drogfüggő fiúkat termel, és amely végül el is pusztítja gyermekeit.” - David Cronenberg.

A Térkép a csillagokhoz 2014-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában szerepelt. A mustrán Julianne Moore elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Hazai premier: 2014. szeptember 11. Magyarországon forgalmazza a Cinetel. 

Akciódús búcsú és drámai jelenetek Jóban Rosszban

Száraz Dénes ma este újra búcsút int a Jóban Rosszban rajongóinak. A színész ezúttal Balázs szerepében látható utoljára a TV2 sikersorozatában. A Roland és Balázs párharcának leforgatása komoly előkészületeket igényelt a stábtól. Ráadásul ugyanebben az epizódban látható a hónapok óta tartó börtön-sztori legdrámaibb jelenete is, amelyben Szabó Zsófi megszabadul hosszú fürtjeitől.

 Csillagkút története eddig sem volt fordulatoktól és izgalmaktól mentes. A Jóban Rosszban ma esti epizódja azonban különösen drámaira sikerült. „Az elmúlt fél év hatalmas kihívás volt számomra. Betty történetével olyan színészi kihívások elé állítottak, amiért mindig is hálás leszek. Fantasztikus színésznőkkel játsszuk a börtön-sztorit, aminek az egyik legerősebb momentuma a hétfőn adásba kerülő jelenetek, ami kapcsán a hajamat is levágtuk. Nagyon sokat dolgoztunk rajta, igazán érzékletes, szívbemarkoló anyagot vettünk fel. Mindent félre kellett tennem és a feladatra koncentrálnom. Annyit elárulok, hogy Bettyt és Barbarát sarokba szorítják Mariék egy zuhanyzás alkalmával. Az őröket is leszerelik, így a két lány teljesen védtelen marad.” – mesélte Szabó Zsófi, aki ezen ominózus jelenetek miatt vált meg hosszú hajától.

Azonban a TV2 sikersorozatának legújabb epizódjában ezen túl is jócskán van feszültség. Roland és Balázs párharca egy izgalmas akciójelenettel végződik. Seres Dani és a sorozattól búcsúzó Száraz Dénes kaszkadőrök segítségével, hosszas előkészítés után forgatta le a ma este adásba kerülő párharcot. „Mindig is szerettem a verekedős, külső helyszínes jeleneteket. Balázs számtalan hasonló akcióba keveredett, ezért különösen kedveltem a karakterét. Seres Danival pedig jó párost alakítottunk ezekben a helyzetekben, hiszen mindketten mozgékony gyerekek vagyunk. Ráadásul nem csak számomra volt izgalmas, de láthatóan a stáb is jobban élvezi ezeket a mozgalmasabb forgatásokat. A kaszkadőrök bevonása pedig külön odafigyelést igényel. Jó kis forgatási napot tudhatunk magam mögött.” – árulta el Száraz Dénes. - „Jelenleg a sportra és a kikapcsolódásra koncentrálok, ősztől indulnak be a színházi munkáim. Most igyekszem minél többet lazulni az egy hetes családi nyaraláson, Horvátországban. Szeptember 20-án a City Trail futórendezvényen indulok, amely a városi terepfutást népszerűsíti. E mellett pedig Németországba készülök, a tereptriatlon világbajnokságra.” – tette hozzá a színész.

Hogy miként végződik Roland és Balázs párharca, vagy hogy miként alakul Betty és Barbara sorsa a börtönben, az a Jóban Rosszban legújabb epizódjaiból kiderül.

Jóban Rosszban – Mindig történik valami…Hétköznap esténként 19:30-tól a TV2-n!


 

Rekord gyorsasággal jön A titkok könyvtára sorozat a Universal Channel műsorára

Noah Wyle is visszatér A titkok könyvtára tévés folytatásában, amely a legendás könyvmoly tanítványairól szól majd. A Universal Channel az amerikai premiert követő 24 órán belül Magyarországon is bemutatja a The Librarians című tévésorozatot. Ebben világkörüli kalandok, életre kelt legendák és megállíthatatlan gonosztevők várnak a sorozatrajongókra.

 A titkok könyvtára 2004-ben mutatkozott be a filmvásznakon, majd 2006-ban és 2008-ban is új kalandokkal jelentkezett kedvenc könyvmolyunk, Flynn Carsen. A Vészhelyzetből ismert Noah Wyle által játszott karakter 22 diplomával a zsebében kapta meg élete küldetését. A férfi pedig az évek során igazi Indiana Jonesszá edződött. Több ízben is megmentette a világot, most azonban segítőkre van szüksége.

 Így jön létre a The Librarians csapata, a mester négy tanítványt kap maga mellé. A könyvtáros segítői a világ legkülönbözőbb részeiről érkeznek és lesz köztük fegyverszakértő, kétkezi munkás 190-es IQ-val, szinesztéziás fiatal lány, és egy techguru is. Vezetőjük pedig a rangidős Jenkins lesz, aki harcba vezeti csapatát egy titokzatos testvériség ellen.

 A Universal Channel 2014 decemberében több mint 100 országban, az amerikai premiert követő 24 órában bemutatja a The Librarians című új kalandsorozat első epizódját. A 10 részes produkcióban olyan életre kelt legendákkal találkozhatnak a tévénézők, mint az Excalibur, Pandora szelencéje, a Frigyláda, vagy éppen a Szent Lándzsa. A szériában főszerepet játszik majd Rebecca Romijn is, akit az X-Men filmek rajongói ismerhetnek leginkább.

 

 


 

Újra megválasztják Magyarország szépét

Idén nagyszabású gála keretében derül ki, ki lesz a legszebb magyar lány. A Miss World hazai versenyét az M1 és a Duna World élőben közvetíti majd július 20-án. A megmérettetésre több ezer lány jelentkezett, közülük választották ki az elő- és a középdöntőn a legszebb 20 hölgyet. Ők hamarosan egyhetes felkészítő táborba mennek, hogy a legjobb formájukat hozzák majd a döntőn.

 A szépségverseny mottója „Beauty with Purpose”, azaz a szépség nem csak önmagáért való, célja kell, hogy legyen. Mégpedig az, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra, akik támogatásra, segítségre szorulnak, akik a legsebezhetőbbek. A Miss World verseny története egészen 1951-ig nyúlik vissza. Az évek alatt egyre népszerűbb lett, jelenleg 107 országban több mint két milliárdan követik figyelemmel a nemzetközi döntőt.

A hazai megmérettetésre rekord számú hölgy jelentkezett, így a zsűrinek nem volt könnyű kiválasztani a legszebb 20 lányt. A hölgyek pár nap múlva beköltöznek a herceghalmi Hotel Abacus-ba, hogy részt vegyenek a felkészítő táborban, ahol több kisebb verseny keretében kell összemérniük tudásukat. Négy előfutam lesz: Bikini, Sport, Talent és Face kategóriákban. A verseny fő támogatója a divat hazai szentélye, az Il Bacio di Stile, így a hölgyeknek nemcsak gyönyörűnek kell lenniük, hanem elegánsan kell viselniük a világ legnagyobb divatházainak kollekcióit is.  

A táborban további négy lány esik majd ki a versenyből, így csak a legjobb 16 kerülhet a döntőbe, amit élőben közvetít az M1 és a Duna World. A nagyszabású gálán a hölgyek több körben mutatkoznak be. Az összes tour ruháját verseny egyik főtámogatója, az Il Bacio di Stile biztosítja a szépségeknek, kivéve a nemzeti viseletet, melyet a szakma kiválósága, Náray Tamás tervezi a hölgyekre. A showműsorban ismert hazai sztárok exkluzív produkcióit is láthatják a nézők.

 A Magyarország Szépe két házigazdája a nemzetközileg elismert színésznő, Osvárt Andrea, valamint az MTVA népszerű műsorvezetője, Harsányi Levente lesz. A Miss World a világ legnépszerűbb és legnézettebb szépségversenye, magyarországi megrendezésének jogaival kizárólag a Magyarország Szépe Kft. rendelkezik. Több mint 140 országban van jelen a műsor. A Miss World Hungary mindenkinek egyenlő esélyt biztosít arra, hogy megmérettesse magát, a hazai nyertes képviseli majd hazánkat a londoni nemzetközi döntőn októberben.

 


 

Fantasy ünnep júliusban
Hősök és varázslók az AXN Black műsorán

Mesterien megírt, nagyívű, fordulatos történettel és árnyalt karakterekkel egy egyedi, mesés világ tárul júliusban az AXN Black nézői elé. A hétköznapi erdészfiúnak hőssé kell válnia és megküzdenie a Gonosszal, hogy megmentse a világot... Érkezik a csodaszép új-zélandi tájakon forgatott A hős legendája (Legend of the Seeker).

A hős legendája Terry Goodkind amerikai író Az Igazság kardja (The Sword of Truth) könyvsorozata alapján készült. Az első évad a könyvsorozat nyitókönyvét, Az első szabályt (Wizard’s First Rule) vette történetének alapjául.

Kahlan Amnel (Bridget Regan), a szépséges Inkvizítor útnak ered, hogy felkutassa a Keresőt, aki a jövendölés szerint az Igazság Kardjával a világot megmenti a fenyegető Sötétségtől és a Gonosz uralmától. A zsarnok, gonosz mágus, Darken Rahl (Craig Parker) azonban katonáival a nő nyomába ered. A varázslónőnek az erdészfiú, Richard Cypher (Craig Horner) segítségével sikerül végül megmenekülnie és átjutnia Szarvasföldére. Hamarosan kiderül, Richard nem más mint maga a Kereső, aki azonban mit sem tud valódi személyiségéről és küldetéséről. Egy hős születésének lehetünk tanúi.

A zenéje miatt Emmy-díjra is jelölt, mágiával és romantikával fűszerezett A hős legendája július 1-től keddenként 21:25-től látható az AXN Black műsorán, dupla epizódokkal. 

Yves Saint Laurent - francia film a divatdiktátor életéről

„A divat változik, a stílus örök”

A film a híres divatdiktátor szenvedéllyel és szenvedéssel teli életét dolgozza fel. 1957. január, Párizs. A 21 éves Yves Saint Laurent váratlan lehetőséghez jut: a nagynevű divatház alapítója, Christian Dior asszisztense lesz. Amikor a cég bemutatja a fiatal tehetség saját tervezésű ún. haute couture-kollekcióját, azonnal a divatszakma figyelemének középpontjába kerül. A bemutató óriási siker, Yves Saint Laurentet az addig alkalmazott merev formák felszabadítójaként, szinte forradalmárként ünneplik. Elsőként alkotott ruhakölteményeket farmerből, botrányt robbantott ki áttetsző anyagú kollekcióival, divatba hozta a nadrágkosztümöt és a combközépig érő csizmát, és mindezzel „hatalmat adott” a nőknek! Yves Saint Laurentet nem csak a hírnév, a szerelem is hamar utolérte. Társával, Pierre Bergével együtt alapították meg az azóta legendássá vált divatcéget.

 Bár megkapja azt a csillogást, amire vágyott, öröme nem tarthat sokáig. Behívják katonának és Algériába vezénylik, ahol gyilkos polgárháború zajlik. A meglehetősen érzékeny és labilis Yves nem is bírja sokáig, idegösszeomlást kap, pszichiátriára kerül, ahol elektrosokkal kezelik. Bár leszerelik és hazaküldik Párizsba, ezeket az élményeket már sosem képes többé kitörölni emlékeiből – drogfüggővé válik, ami miatt a munkáját is elveszíti.

 Bergé személyében azonban nem csak a magánéletben, de az üzletben is hű társra talál, együtt alapítják meg három évvel később a tervező nevét viselő, azóta legendássá vált divatcéget. Az Yves Saint Laurent ma is a világ egyik leghíresebb divat- és luxuscikk márkája. A siker kulcsa e két ember bensőséges kapcsolatában gyökeredzik: Bergé végig támogatja szerelmét abban, hogy vigye végig nagyra törő terveit és valósítsa meg akár a legelképesztőbb, a konvenciókat megtagadó terveit is.  A divatmester a ’60-as, ’70-es években elsőként alkotott ruhakölteményeket farmerből, botrányt robbantott ki áttetsző anyagú kollekcióival, később divatba hozta a nadrágkosztümöt és a combközépig érő csizmát, amelyekkel „hatalmat adott” a nőknek. Ruháit többek között szupersztárok hordták, mint pl. Catherine Deneuve.

Az Yves Saint Laurent című film egy változatos és izgalmas történet alkotásról, szerelemről, divatról és hírnévről, amely egyúttal a huszadik század egyik legkreatívabb alkotóinak életébe és gondolataiba is betekintést nyújt. A filmet elsőként a 64. Berlini Filmfesztiválon láthatta a közönség. Hazájában, Franciaországban óriási sikert aratott, a nyitóhétvégén a box office listák élére ugrott. A főszereplő, Pierre Niney napjaink legújabb francia felfedezettje, épp oly vehemenciával és szenvedéllyel veti bele magát munkájába, ahogy azt Yves Saint Laurent tette a maga idejében.


 

Michael J. Fox újra a képernyőn

A Vissza a jövőbe egykori sztárja alakítja A férjem védelmében egyik legtrükkösebb karakterét, a váratlan húzásairól ismert Louis Canninget. Michael J. Foxot eddig háromszor jelölték Emmy-díjra a Universal Channel sorozatában nyújtott alakításáért, most pedig az elismert színész visszatér, hogy ismét borsot törjön Alicia Florrick orra alá.

1991-ben diagnosztizáltak Parkinson kórt a színésznél, aki példátlan kitartásról tett tanúbizonyságot, amikor úgy döntött, betegsége ellenére is folytatja pályafutását. És milyen jól tette! Michael J. Foxot az elmúlt években számtalan díjjal jutalmazták alakítása miatt, többek között olyan népszerű sorozatokban tűnt fel a művész, mint a Jogi játszmák, a Ments meg!, a Dokik, vagy éppen a Kerge város. Mindenki Marty McFly-a több sikeres mozifilmben is letette védjegyét, így a Támad a Mars! című vígjátékban is. A színész saját szitkomja, a Michael J. Fox Show pedig nemrég fejeződött be Amerikában.

 Hollywood egyik legismertebb arca A férjem védelmében utóbbi évadaiban nem csupán borsot tört a főszereplő, Alicia Florrick orra alá, de számos trükkel is meglepte ellenségeit. Louis Canning igazi kiszámíthatatlan antihős a történetben. Legutóbbi feltűnése óta azonban sok minden változott meg napjaink egyik legjobb tévés drámájában. Alicia saját céget alapított, míg korábban Canning ajánlatát az együttműködésre gondolkozás nélkül elutasította.

Vajon hogy fog minderre reagálni a temperamentumos ügyész? Hamarosan kiderül, A férjem védelmében ötödik évada minden vasárnap, 21:00-kor látható a Universal Channel műsorán.


 

Nyári film- és sorozatdömping az M2-n

A nyári szezonban az M2 esti műsorsávja igazi csemegével szolgál a sorozat- és filmrajongóknak. Minden este 20 órától a sorozatok szerelmeseié a terep, június 27-ig minden hétköznap a Heartland című kanadai sorozat 6. évadát, majd június 30-tól az Elcserélt lányok című amerikai tinisorozat első három évadát sugározza a csatorna.

Szombatonként 20 órától a Bosszú című amerikai thriller sorozat 3. évadát, vasárnaponként július 6-ig a Mad Men – Reklámőrültek című sorozat negyedik évadának befejező részeit láthatják a nézők, július 13-tól pedig az Egyszer volt című fantasy sorozat első és második évadának ismétlése, majd Magyarországon először a főszereplő Emma Swan kalandjainak harmadik évada veszi át a vasárnap esti idősávot.

A hétköznap esti sorozatokat film követi, a változatos kínálatban mindenki megtalálja a neki való szórakozást, hiszen olyan alkotásokkal találkozhatunk, mint az Ace Ventura, a Holló, a Füles, a David Gale életevagy a Varga Katalin balladája című film.  Hétvégén a sorozatok után a2014-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit, a Forma 1 futamait és egyéb sporteseményeket közvetít a csatorna. Minden hétköznap 23:30-tól pedig a Hacktion című magyar krimisorozat részeit követhetjük figyelemmel az első évadtól kezdve.


 

Legendák nyara az AXN műsorán

Mondák, legendák, mítoszok hősei foglalják el az AXN képernyőjét júniusban. A Vérfarkas, a Szörnyeteg vagy Spartacus története a mozgókép születése óta foglalkoztatja filmeseket, melyeket elképesztő látványvilággal és grandiózus történetmeséléssel dolgoznak fel időről-időre. Most három modern adaptáció, három varázslatos sorozat indítja el a nyarat az AXN tévécsatornán.

Teen Wolf-Farkasbőrben III. évad premier

A Teen Wolf – Farkasbőrben című sorozat egy izgalmas harmadik évaddal folytatódik júniusban. Scott McCall (Tyler Posey) átlagos, magának való tinédzser, ám egy erdei önkéntes akció során valami megharapja, és az élete radikális fordulatot vesz: vérfarkassá változik… A széria harmadik évadában az ifjú vérfarkas és barátai a gimnázium 3. évfolyamába lépnek. Még nem is sejtik, hogy hamarosan új ellenféllel kell szembenézniük: egy falka Alfa vérfarkas érkezett a Beacon Hillsbe, akik Derecket szeretnék megszerezni.

De hogy kik is a vérfarkasok? A farkasemberek legendája az emberiség egyik legősibb és legismertebb mítosza. Ők olyan emberek, akiket egy átok farkassá változtatott. Az átalakulás pontos folyamatát az egyes folklórokban másként írják le. A mai populáris kultúrában a vérfarkasok bármikor át tudnak változni, de teliholdkor az átváltozás elkerülhetetlen. Sokszor emberi alakjukban is megkülönböztető jegyeket viselnek: szemöldökük összenőtt, körmeik hegyesek, járásuk imbolygó. Az ezüst és a higany a gyengepontjuk, ezekre érzékenyek. A magyar néphitben, ha az újszülöttet nyírfaabroncson keresztülbújtatják, az hét éves korában farkassá változik, és aztán kedve szerint válthat alakot.
 

Saját valóságshowt kap Matthew McConaughey

A friss Oscar-díjas színész most  újabb arcát mutatja be a magyar közönségneka Universal Channel műsorán. Az Ed TV-ben egy olyan videotékást játszik, aki saját valóságshow-t kap, amely aztán teljesen felforgatja a férfi életét.

Matthew McConaughey ezúttal a vígjátékok világába tesz némi kitérőt, a filmbeli kiránduláson pedig olyan sztárok kísérik el a színészt, mint a kőkemény Woody Harrelson, a mindig vicces Ellen DeGeneres és a dögös Elizabeth Hurley. Igazi csillaghullás várható tehát az Ed TV-ben. 

A történet szerint Ed Pekurny (Matthew McConaughey), a hétköznapi videotékás éli életét, míg egy napon egy tévéproducer fel nem fedezi magának a férfit, és saját valóságshow-t ajánl neki. Az Ed TV óriási siker lesz, a hirtelen híressé vált Ed azonban nehezen birkózik meg a felhajtással. Hollywood könyörtelen szorításába kerül, ráadásul még bátyja barátnőjébe is beleszeret.

Vajon egy mű világban lehet igazi a happy end? Erre a kérdésre keresi a választ Ron Howard dramedyje, az Ed TV május 17-én szombaton, 21:00-kor, csak a Universal Channel műsorán! 

Összecsap a négy elem a gyerekcsatornán
Avatár hétvége és Korra legendája a Nickelodeonon

Tűz, Víz, Föld és Levegő - csak az Avatár tudja igába hajtani mind a négy elemet. Amikor egy fiatal testvérpár egy kopasz kisfiút szabadít ki a jég fogságából, még nem sejtik, ráakadtak a világ megmentőjére, aki lecsillapíthatja a Tűz forrongó népét és elhozhatja a nagyon várt békét. Éld át ismét az Avatár – Aang legendája legizgalmasabb kalandjait, nézd végig a Nickelodeon legendás animációs sorozatát, de aztán se kapcsolj sehova, mert jön a Korra legendája, vadiúj epizódokkal!

Az Avatár – Aang legendája lenyűgöző, akár a legmodernebb, nyugati animációs sorozatok és tartalmazza a keletre jellemző bölcsességet és filozófiát is. Nem csak a kicsiknek nyújthat kiváló szórakozást, de a szülők is könnyedén a sorozat előtt ragadhatnak, amely egy olyan világba kalauzol, ahova átlagember csak ritkán teszi a lábát. A szereplők itt különleges harcmozdulatokkal vívják csatáikat, pofonok helyett azonban a négy elemet, a tüzet, a vizet, a földet és a levegőt idomítják.

A Nickelodeon animációs sorozata mára bizonyos körökben kultusszá vált, nem csak a kicsik, de a felnőttek is könnyen a történet rajongóivá válnak. A gyerekcsatorna most a szériát teljes egészében levetíti azoknak, akik még nem látták Aang kalandjait, vagy csak felelevenítenék azokat. A Korra legendája rajongóiról sem feledkeznek meg: május 18-án két vadonatúj rész érkezik a produkcióból, majd ezt követően a 2. könyv minden vasárnap jelentkezik a Nickelodeon műsorán. Az Avatár testvérsorozata 70 évvel később veszi fel az események fonalát Republic Cityben, ahol a 17 éves Korrának kell felvennie a kesztyűt a gonoszokkal és felnőnie Aang örökségéhez.

Avatár – Aang legendája maraton: május 10-én és 11-én, valamint 17-én és 18-án, 11:15-től!

Korra legendája új részek (2. könyv): május 18-án 17:10-től, majd május 25-től minden vasárnap, 10:00-kor!


 

Új és klasszikus orosz filmek az Urániában

Új és klasszikus orosz filmek az Urániában

Május 8-11. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatkozik be a fennállása 90. évfordulóját ünneplő, legendás Moszfilm stúdió, a Szovjetunió hajdani legnagyobb filmalkotó műhelye, amely ma is működik. A négynapos rendezvény programját a legújabb produkciók mellett beszélgetések, valamint filmtörténeti ritkaságok színesítik, köztük egy élőzenével kísért némafilm-előadás, három korszakalkotó zenés vígjáték, valamint a monumentális és vásznon ritkán látható Háború és béke négy részben történő vetítése.

A program május 8-án 18 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel indul, majd a 2012-ben év legjobb orosz film díjával elismert Fehér Tigris című háborús drámát láthatja a közönség. Karen Sahnazarov filmjét az egyik főszereplő, Vitalij Kiscsenko színművész kíséri el Magyarországra. A nyitó vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amire a filmszínház weboldalán és jegypénztárában van lehetőség.

A filmnapokon további 11 alkotást láthatnak a nézők. Ezek közül a legkorábbi Abram Room rendhagyó szerelmi háromszögtörténete, az 1927-ben készült Ágy és dívány című némafilm melyet Darvas Ferenc zongorakíséretével vetítenek. A zene további három előadáson is kiemelt szerephez jut, ugyanis három zenés film is színesíti a programot.

Az 1936-os Cirkusz a harmincas évek legsikeresebb szovjet zenés vígjátéka, az 1956-os Karneváli éjszaka a hruscsovi olvadás időszakának kultikus vígjátéka, az 1987-es Assza pedig a peresztrojka meghatározó rock együtteseinek zenéjére épülő melodráma. A hatvanas évek modernizmusát Elem Klimov nálunk kevéssé ismert filmszatírája, az Egy fogorvos kalandjai, valamint Szergej Bondarcsuk Oscar-díjjal is elismert monumentális alkotása, a Háború és béke képviseli a műsorban. A retrospektív programot Sztanyiszlav Govoruhin rendezése zárja: az 1990-ben készült Így nem lehet élni sokkoló erejű dokumentumfilm a szovjet társadalom kevéssé ismert rétegeiről, alapvető ellentmondásairól. A filmnapok ideje alatt az Uránia Kávéházban a Moszfilm múltját megidéző kiállítás látható.

Jegyek kedvezményes áron, 800 Ft-ért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

A Háború és béke vetítéseire a jegyár előadásonként 500 Ft. A filmeket orosz nyelven, magyar felirattal ill. esetenként szinkrontolmácsolással vetítik. A részletes program elérhető a Filmszínház weboldalán: www.urania-nf.hu


 

Populaire kisasszony
César-díjas francia romantikus film

Mindent áthat a hatvanas évek nosztalgiája Régis Roinsard első nagyjátékfilmjében. Az ügyetlenül bájos és kicsit szeszélyes Rose Pamphyle (Déborah François - Hátralévő életed első napja) elragadó jelenség. Mogorva, özvegy apjával él, aki egy kis falusi boltot üzemeltet. Lányát a helyi autószerelő fiának szánja, ő azonban másfajta életre vágyik. Modern nő szeretne lenni, így a városba utazik, ahol egy titkárnői állásra jelentkezik. Hamar kiderül, hogy szörnyű titkárnő, de kiváló gépírói tehetsége van. Karizmatikus és jóképű főnöke, Louis (Romain Duris - Már megint lakótársat keresünk, Tajtékos napok) ráveszi, hogy induljon el a helyi gépíró versenyen. Ő lesz az edzője, Rose pedig kitartással és gyakorlással halad előre. A munka, a sport és a személyes vonzalom keveredése azonban ezúttal sem mentes a bonyodalmaktól…

A Populaire kisasszony kedves, francia, romantikus vígjáték, mely egyfajta személyes tisztelgés a hatvanas évek filmvilága előtt. A látványvilág, a jelmezek, a zene és a történet hiánytalanul teremtik meg a korhangulatot, így a film egy kultúrtörténeti utazás is egyben.

Magyarországi bemutató: május 15.


 

A Viktoria nyerte a XXI. Titanic nemzetközi filmfesztivált

A ragyogó tehetségű Maya Vitkova bolgár írónő első filmje, a Viktoria nyerte a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját. A Szász János vezette háromtagú zsűri az izlandi Benedikt Erlingssonnak rendezői különdíjat ítélt a Lovak és emberek című alkotásáért. A diák zsűri az Oroszlánszív című filmet találta az Európai történetek szekció legjobbjának, a közönségdíjat pedig az Optimisták vitte el.

Április 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 21. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait. A 2014-es Hullámtörők díjat a Viktoria című bolgár filmnek ítélte a háromtagú zsűri, melynek tagjai Szász János filmrendező, Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója és Andy Starke brit producer. „Díjaztuk az alkotói kockázatvállalást és merészséget valamint a történetmesélésben való elszántságot. Nagyon erős a Viktoriában a szubjektív és groteszk történelemábrázolás. Sokszor emlékeztetett Pálfi György Taxidermiájára. Olyan film, amit nem lehet nem észrevenni és nem lehet nem megjutalmazni.” – nyilatkozta a nyertes filmről Szász János, a zsűri elnöke. A Viktoria című filmben a Nyugatról álmodozva Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. A film egyszerre anya-lánya történet és szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a múlt eseményeit.

Izland 2014-es hivatalos Oscar-nevezésének, Benedikt Erlingsson Lovak és emberek (Of Horses and Men) című filmgroteszkjének adta a zsűri a fesztivál rendezői különdíját. E szokatlan hangulatú elsőfilmes alkotás arra összpontosít, ami az állatot és az embert összeköti. Mindegyik egyformán szenved a halál és a szerelem szorításában.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film futott a Hullámtörők díjért. A nyertes alkotásokon kívül Xavier Dolan, Kanada legprovokatívabb és legmerészebb rendezőjének negyedik filmje, a Tom a farmon (Tom at the Farm), A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című mozija, valamint Destin Daniel Cretton Átmeneti állomása (Short term 12) is versengett. További négy elsőfilmes alkotást is láthatott a közönség ebben a szekcióban. A török Alphan Eşeli A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) című filmje Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik 1915-ben, Anna Odell svéd rendezőnő saját öngyilkossági kísérletéből táplálkozott Az osztálytalálkozó (The Reunion), az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája. Végezetül a 2014-es Berlinale-n bemutatkozott Vakon (Blind) című norvég film is ringbe szállt a Hullámtörők-díjért.

Az Európai történetek szekció alkotásai közül az Oroszlánszívet találta a diák zsűri az idei Titanic legjobb filmjének. A finn Dome Karukoski munkája egy megtérés története a látszólag megváltoztathatatlanról az európai szélsőjobboldali, ultranacionalista csoportok felemelkedése apropóján, egy felbomlóban lévő rasszista szkinhed csoportosulás vezetőjéről, akinek előítéletei és kártékony elvhűsége konfliktusba kerül a szeretet és család utáni vágyával.

Idén a közönség véleménye szerint 4,78-as szavazati átlaggal az Optimisták (The Optimists) című norvég dokumentumfilm bizonyult a legjobbnak, melyben 66 és 98 év közötti norvég hölgyek negyven éve minden héten röplabdáznak és még további terveik vannak.


 

Sandra Bullock és Robert Pattinson az MTV Movie Awards csúcstartói

Április 13-án ismét jön az MTV Movie Awards, amely a legjobb színészeket, legötletesebb rendezőket és a legmenőbb blockbuster filmeket díjazza. Az Arany Popcorn ünnepét először 1992-ben rendezték meg, a tévécsatorna 2007 óta közvetíti az egész világon élőben a gálát. Melyik volt az a film, amelynek rekordját azóta sem tudta megdönteni senki és semmi? Melyik volt a díjátadó éveinek egyik legszexibb pillanata? És egyáltalán hogy került azonos súlycsoportba Sandra Bullock és Robert Pattinson?

Robotok mindenek felett Arnold Schwarzenegger minden bizonnyal nosztalgiázva emlegeti 1992-t, mert a gála alapításának évében a Terminátor második része rögtön rekordot döntött. Olyat, amit azóta sem tudott megismételni senki. Az akciófilm készítőgárdája hat szobrot vihetett haza, többek között az osztrák sztár lett az év színésze, Linda Hamilton pedig a legjobb színésznő. Ezt a teljesítményt csak A Gyűrűk Ura – A két torony és az Alkonyat franchise tudta megközelíteni, 4-4 díjjal.

Vonzók és sikeresek Sandra Bullock és Robert Pattinson az MTV Movie Awards történetének két legsikeresebb színésze, a Gravitáció és az Alkonyat sztárjain kívül senki nem volt még képes arra, hogy egy esztendőben 3 Arany Popcornt vigyen haza.

Férfiak előnyben Egyesek szerint a nőknek nincs olyan humorérzékük, mint a férfiaknak, az MTV gáláján pedig az ítészek, vagyis a nézők ezt be is bizonyították, hisz eddig a Legjobb humoros alakítást mindössze három színésznő tudhatta magáénak, Reese Witherspoon 2002-ben, Emma Stone 2011-ben és egy évvel később Melissa McCarthy, a Koszorúslányok komikája volt képes a bravúrra.

A Tranformerst kétszer is díjazták Hogy mennyire a blockbuster filmek ünnepe az MTV Movie Awards, az mutatja talán legjobban, hogy a Transformers két különböző évben is nyert. Michael Bay robotos csihipuhija 2007-ben a legjobban várt nyári film lett, 2008-ban pedig az év filmje, de ennek minden bizonnyal a közönség is örült, így legalább kétszer is láthatták a színpadon Megan Foxot.

Sandra Bullock és Scarlett Johansson csókja A 2010-es Movie Awards-on történt, hogy Sandra Bullock - aki válása után először jelent meg hasonló eseményen - megcsókolt egy nőt. De nem is akármilyet, hanem az akkor 25 éves gyönyörű színésznőt, Scarlett Johanssont! A friss MTV Generation-díjas Bullock egy gyönyörű, fekete, hát nélküli miniruhát viselt, kedves és jófej köszönőbeszédet mondott, amelynek végén csókban forrt össze a díjátadó Scarlett Johannsonnal.

Sanyarú sorsú műsorvezetők Egyedül Jimmy Fallonnak, a népszerű late night show műsorvezetőnek és Mike Myersnek sikerült a bravúr, hogy kétszer is vezessék az MTV Movie Awardsot, senki mást nem hívott egynél többször a leglazább filmes gálára a tévécsatorna. Idén a világ legviccesebb írje bizonyíthatja, hogy felér az elvárásokhoz

A 2014-es MTV Movie Awards gálát április 13-án rendezik meg Conan O’Brien műsorvezetésével, a legesélyesebbek között pedig ott van Leonardo DiCaprio és a Wall Street farkasa, emellett Az éhezők viadala és az Amerikai botrány is. Ez az a gála, ahonnan a legnagyobb sztárok sem hiányozhatnak, így az MTV Movie Awardson nem lehet hiány abból a botrányos lazaságból sem, amit Miley Cyrus képvisel, de a Johnny Depp-féle hanyag elegancia is jelen van minden évben az év legnagyobb blockbuster gáláján. Itt a nézők döntenek a legmenőbb nagyköltségvetésű filmek sorsáról és arról, hogy ki mit visz haza!

MTV Movie Awards április 13-án este 02:30-tól élőben és április 14-én 19:30-tól magyar felirattal az MTV-n!


 

oldalak:  1  2  3  4  5   ...  11  12  13  14  15  16  17   

 
 Összesen cikk található ebben a rovatban


  Rólunk Kapcsolat