napja 
 

Zöld Csónak - apró Írország a Bethlen téren (Programajánlók - Színház)
Zöld Csónak - apró Írország a Bethlen téren

Zöld Csónak - apró Írország a Bethlen téren

A több mint hét éve működő Apró Színház október 12-én mutatja be legújabb előadását, a Zöld Csónak című, ír népmesei motívumok alapján készült élőzenés mesejátékát.A Zöld Csónak egy olyan világba kalauzolja a közönséget, ahol a mesebeli lények köztünk élnek, harmóniában, küzdelemben egymással és a természettel. A kelta kultúra meséi alapján készült, gyermekeknek szóló előadás Írország hangulatát, dallamait, hitvilágát idézi. Három régi, jó barát meséli el élettörténetét, miközben mind valami újat tanulnak meg a világból. Kalandok, küzdelmek, út a boldogság felé... és egy titokzatos, zöld csónak.

A Zöld Csónak élőzenés előadás, ahogy az Apró Színház minden produkciójának kiemelt fontosságú eleme a zene, az adott kultúrát megidéző hangzásvilág. A mesét kísérő zenészek ír fúvós- és ütőhangszereken játszanak. A gyerekek megismerhetik a bodránt, az ír furulyát – de a hagyományos zeneszerszámok mellett a 21. századi technikát is bevonta a hangszerelésbe a kis zenekar: most először látható majd színházi előadásban egy modern digitális ütőhangszer, melyből számtalan különleges hangot tud előcsalogatni Mogyoró Kornél, a produkció zenei vezetője.

ZÖLD CSÓNAK

élőzenés mesejáték

Szereplők:

Bisztricsány Linda

Tarján Veronika

Üveges Anita

Zenészek: Gábos Barna, Mogyoró Kornél

Látvány: Mészáros Gábor

Rendezte az Apró Színház társulata

A színházról és a darab keletkezésének történetéről a "bővebben" szóra kattintva olvashatnak.

Az Apró Színház megalakulása óta különböző kultúrák értékeit kutatja, tanulmányozza. Készült már előadásuk afrikai, lappföldi, kolumbiai kultúrából merített elemekre építkezve. A társulat vezetője, Tarján Veronika írja a mesék szövegkönyvét, melyek mindig a társulat rendezésében kerülnek a nézők elé. Egy-egy Apró Színházas előadásból a gyerekek – és felnőttek – megismerhetik az adott nép mesevilágát, zenéjét, népi motívumait, hangszereit.

„Tavaly jártam a fővárosban az itt élő írek Szent Patrik Napi felvonulásán. Nagyon megragadott a hangulata, beszélgettem az emberekkel, ismerkedtem a szokásokkal. Azóta kutatom a kelta mesevilágot, történelmet, ír zenéket hallgatok. Képzeletben utazom.” – mondja Tarján Veronika, az Apró Színház vezetője. „Minden bemutatónk előtt több hónapig, akár egy évig is tartó folyamat, amíg én és társulat tagjai megismerkedünk azzal kultúrával, ami a következő produkció témáját adja. Lassan alakul ki az az általunk írt történet, ami mindig igyekszik kiemelni a magyar gyerekek számára is izgalmas és értékes elemeket az adott kultúrkörből. Célunk nem csupán a szórakoztatás, hanem az ismeretterjesztés is. Ez az Apró Színház fő missziója.” 

Az Apró Színház előadásait a Bethlen téri Színházban láthatja a közönség már évek óta, így új, a kelta örökséget megidéző bemutatójuk is a VII. kerületi színházban kapott helyet. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat