napja 
 

JELMEZES FUTÓVERSENY - 1000 ROZÉ HOSSZÚLÉPÉS VILLÁNYBAN (Programajánlók - Lakoma)
JELMEZES FUTÓVERSENY - 1000 ROZÉ HOSSZÚLÉPÉS VILLÁNYBAN

A rozé borok, és az ezekből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban Shillerként váltak népszerűvé már a múlt században is. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló, országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát.

A fesztivál életmód-táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalma is jótékony hatással van a szervezetre.

Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente - Kvassay Pincészet, Szende Gábor - Szende Pincészet és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett - a növekvő népszerűségnek köszönhetően - a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.

A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.A megújult Rozé Fröccs Fesztiválon fuss rozéban, figyelj az életmódodra, sétálj az irodalom segítségével a fröccs körül, és ne hagyd ki az Irie Maffia, Anima Sound System, Ladánybene27 bulikat!

A rendezvényre kitelepülő borászok mindegyikének kínálatában szerepel a rozé fröccs, a pincészet által készített borpaletta részeként.

A jelmezes futóverseny során a közel 3,5 km-es távon fröccs és málnaszörp frissítők várják a résztvevőket, akik zenés kongás felvezetéssel futják végig a távot. Közel 650-en álltak rajthoz az „1000 Rozé Hosszúlépés” rendhagyó futóversenyen július 19-én, szombaton 17 órától. A futóversenyen indulók többsége a kialakult hagyománynak megfelelően a bor illetve fröccs színét megidéző öltözetben rója a távot, így a futás egyben jelmez szépségverseny is. A legötletesebb jelmezek, kiegészítők, eszközök színpadi zsűrizése a program kedvelt és szerves részét alkotja.

Idén a ,,Legrozébb” díjat a Blum Pince nevében induló, tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalakított jelmezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat