napja 
 

Tavaszi lampionvarázs az Állatkertben (Programajánlók - Társadalom)
Tavaszi lampionvarázs az Állatkertben

Hangulatos esti programmal készül a Budapesti Állatkert hétfőtől egészen április harmadik hétvégéjéig. A kert területének egy részén ugyanis esténként a Tavaszi lampionvarázs látnivalói várják a nagyközönséget, a gyermekkel érkező családoktól egészen a szerelmespárokig. A művészi lampion kompozíciók mellett állatos látnivalók is lesznek, sőt a Vurstli-zóna játékai, köztük a 116 éves körhinta is üzemel majd.

Március 18-tól április 21-ig, azaz öt teljes héten át minden este várja a látogatókat a Tavaszi lampionvarázs a Budapesti Állatkertben. Egészen pontosan az Állatkert területének egy részén, amely a műemléki körhinta melletti kapun át közelíthető meg. A bejáratot a márciusi időszakban 18 órakor, az áprilisi estéken pedig 18:30-kor nyitják meg, és egészen 22 óráig lehet a helyszínen tartózkodni. 

A lampionvarázs legfontosabb látnivalói természetesen maguk a lampionok, lampionművészeti alkotások, amelyekből több százat mutatnak be, gyakran összetett kompozíciókká állítva össze. A lampionok segítségével az alkotók változatos témákat jelenítenek meg. A legtöbb lampionfigura valamilyen „fénylény”, azaz állatokat, növényeket, mitológiai lényeket ábrázol. Akad közöttük tigris, lepke, különféle madarak és hüllők, óriáspanda, gorilla, az ember által kipusztított állatokat képviselő erszényes farkas, őstatu, de egy egész sarkvidéki tájat megelevenítő jegesmedvés, illetve a tenger élővilágát megidéző halas, rájás, medúzás összeállítás is.

A lampionok egy részén a kínai civilizáció jellegzetes motívumai jelennek meg, annál is inkább, mivel maga a lampionművészet is kínai eredetű. Az itt látható lampionok szintén kínai lampionművészek alkotásai. A két legnagyobb, jó tízméteres lampion egy-egy sárkányt ábrázol, amely fontos jelkép a kínai kultúrában. Ráadásul most aktuális is, hiszen a február 10-i holdújévvel a hagyományos kínai kalendárium szerinti Sárkány éve vette kezdetét. Mindezeken felül akadnak a lampionok között az első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Qin-Shi Huangdi) cseréphadseregének katonáit megjelenítő alkotások is, ami annál inkább érdekes, mivel ezeket a világhírű terrakotta szobrokat egyszínűnek ismerjük, holott eredetileg festettek, színesek voltak, ahogyan színesek az őket ábrázoló lampion figurák is.

 A kínai művészek által készített lampionok között olyanok is vannak, amelyek más kultúrák világát idézik. Ilyen például az óegyiptomi, piramisokat és szfinxet ábrázoló kompozíció, a keleti szláv kultúrából ismerős Fagy apó (Gyed moroz) és Hópelyhecske (Sznyegurocska) alakjai, vagy éppen Vincent van Gogh Váza tizenkét napraforgóval című, a lampionművészet eszközeivel megjelenített festménye.

 A bemutatott lampionok kínai művészek alkotásai, Kínán belül egészen pontosan Szecsuan tartományból érkeztek. Az alkotások egy részét azok már megcsodálhatták, akik ellátogattak a korábbi Sárkány Éve Lampion Fesztiválra, de a március 18-ával induló Tavaszi lampionvarázson egyrészt új kompozíciók, másrészt pedig számos új látnivaló és élmény is várja a közönséget. Emellett lényeges különbség, hogy a tavaszi estéken kellemesebb időjárás várható, így azok is gyönyörködhetnek a lampionvarázsban, akik a téli hónapokban nem szívesen mozdulnak ki esti szabadtéri programokra. 

A lampionok mellett állatos látnivalók is várják az lampionvarázsra érkezőket. Az Állatkertnek ugyanis ebben a zónájában vannak a háziállatok, köztük a magyar tarkamarha, a mangalica sertés, a gyimesi racka juh, a kameruni juh és a kameruni törpekecske, a hucul ló, a szamár, illetve a baromfiudvar lakói. De itt élnek az alpakák és a tevék is. A területen látható állatok közül többnél épp a tavaszi időszakban várható gyermekáldás, sőt, az első kecskegidák már meg is születtek, így a közönség ezeket a jövevényeket is láthatja esténként. Emellett a Tavaszi lampionvarázs időszakában a cápákat, rájákat, különféle rajhalakat és más tengeri állatokat bemutató Cápasuli is nyitva lesz minden este, egészen 21:30-ig.

 Az ugyanitt található Vurstli-zóna játékai is minden este üzemelnek, így a lampionvarázsra érkező látogatók az 1908 óta működő Schäftner-féle falovas-hintós körhintára, két másik nosztalgia körhintára, a törpekerékre, sőt még a gyerekek körében különösen népszerű kisvasútra is felülhetnek. A szervezők minden péntek, szombat és vasárnap este gasztronómia élményekkel is készülnek, többek között a kenyérlángost és különféle réteseket is meg lehet kóstolni. 

A Tavaszi lampionvarázsról további információk az Állatkert weboldalán olvashatók: www.zoobudapest.com/tavaszi-lampionvarazs

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat