napja 
 

Vadak ura - családi musical a Biodómban (Programajánlók - Színház)
Vadak ura - családi musical a Biodómban

Február második hétvégéjén, a Biodóm színpadán láthatja a közönség a Vadak ura című családi musicalt. Február 10-én szombaton és február 11-én vasárnap a Biodóm látogatóközponban kerül színpadra a Vadak ura – The Covenant című családi musical a TBG Production és a Soproni Petőfi Színház – a Re-Production táncművészeinek közreműködésével. 

Már a Vadak ura ötlete is az Állatkerttel együttműködésben született, és eredetileg az is volt a terv, hogy az ősbemutató majd a Biodómban lesz. Erre ugyan végül nem volt mód, de most ezt az álmunkat is megvalósítjuk” – utalt a városligeti intézménnyel való együttműködés kezdeteire Vona Tibor kreatív ötletgazda. Majd hozzátette: „A látványos musical show abban is különleges, hogy szereplői nem távoli tájakon élő egzotikus állatok, mint mondjuk A dzsungel könyvében, hanem rókák, farkasok, medvék, vagyis olyan erdőlakó állatok, amelyek itt Közép-Európában honosak”.

 „Úgy fogtam neki az írásnak, hogy a karakterek ne legyenek közhelyesek” – idézte fel az alkotói folyamatot Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő. „Persze a gyerekeknek az állatmesék alapján van egy képük az olyan állatokról, mint a farkas, a róka vagy a medve, és egy jó családi musical ebből indul ki. De kerülni akartam a sztereotípiákat, így az erdőlakó állatok klánjait különböző személyiségű, egyedi karakterek alkotják. Arra törekedtem, hogy szerethető figurák legyenek, akikkel a gyerekek azonosulni tudnak. Persze van a darabban konfliktus is, de ezek is inkább játékos nézeteltérések. Derűs, kedves mese lett, amihez nagyon sokat tesz hozzá a jó zene.”

 „A legjobb tesztközönség a kisfiam volt” – mesélte Sebestyén Áron Artisjus- és Fonogram-díjas zeneszerző, dalszerző, zongoraművész. „Mindig meg akarta hallgatni a dalokat, amelyeket a zeneszerzés fázisában még én énekeltem. Már másfél évesen bevittük a próbákra, és magát az előadást is már kilencszer látta. Otthon, ovi után gyakran kéri, hogy a darab egyik jelenetét játsszuk el együtt. Egyébként ismerek olyan gyerekeket is, akik már tizennégyszer látták a Vadak urát, igazi rajongók lettek.”

 „A Biodóm a csoda ígérete, remélem, egyszer készen lesz, és beköltözik a sok állat, akiknek a hatalmas álomépület jelenleg még csak reménybeli otthona!” – osztotta meg gondolatait a helyszínről a dalszövegíró, Müller Péter Sziámi. Majd így folytatta: „A Vadak ura pedig az a játék, amit csoda volt játszani a kiváló, bölcs és derűs alkotótársakkal. A zenés erdei kaland különös, varázsos válfaja a családi színháznak. Mesékre mindig szükség lesz a színházban. Nagyon kell a jó zene, a fergeteges tánc, az önfeledt drukkolás az állati hősöknek, a felszabadult fantázia játéka, ahol a jók győzedelmesen élhetik meg a viszontagságokat. Jó lesz a Biodómban látni a Vadak urát és vele együtt a többi lenyűgöző állatfigurát, és tudni, hogy kihagyhatatlan élményt ad majd a gyerekeknek és a felnőtteknek is.”

 „Bár korábban is készítettem állatjelmezeket, sőt, még az Állatkerttel is volt közös munkám korábban, a Vadak ura mintegy félszáz jelmezének elkészítése komoly kihívást jelentett” – mondta Zséli Csilla jelmeztervező. „A jelmezeknek nemcsak szépnek, látványosnak kellett lenniük, hanem úgy kellett megtervezni őket, hogy mozogni, táncolni is lehessen bennük, ugyanakkor gyorsan lehessen jelmezt váltani. Ebben sokat segített, hogy magam is gyakorló táncművész vagyok. A legnagyobb szarvas jelmezében persze, aminek a fejrészéhez egy méretes agancs is tartozik, nem nagyon lehet sokat mozogni, de például a farkasjelmezben a táncosok még szaltózni is tudnak.”

 „Az egész előadásnak nagyon erős a vizuális hatása, tele van jobbnál jobb koreográfiákkal, és a zenék is nagyon jók, nagyon szeretem a darab zenei világát – mesélte Papp Attila, aki az egyik főszeplőt, Agyart alakítja. „Agyar egy vaddisznó, ami nagyon izgalmas, hiszen ezek az állatok nem épp klasszikus állatmesei szereplők. Agyar nem az a kimondott hős jellem: kissé bátortalan, kicsit hebrencs, de nagyon jószívű, jólelkű, és megvan benne az az igazságérzet és jóra való törekvés, amely végül odáig vezeti, hogy a történet főszereplőjévé tud válni.”

 „Nem könnyű emberként állatot megtestesíteni, de a jelmez nagyon sokat segít, jóllehet azt is ki kell találni, hogy hogyan mozogjunk benne: igyekszünk átvenni az aktuális állat mozgását. Persze teljesen azért nem tudunk vaddisznóvá válni – mondta Pesák Ádám, aki egy másik szereposztásban kelti életre Agyar karakterét. „Fontos pont Agyar találkozása Azukával, az erdőbe kalandos úton került afrikai varacskos disznóval: ez két, más-más világból való személy találkozása. Nagyon aranyos történet, ami nemcsak a gyerekek számra szerethető, hanem közben vannak benne inkább a felnőtteket elgondolkodtató üzenetek is. Ettől lesz igazi családi musical.

A kislányom születése óta most leszek először színpadon, azokkal a művésztársaimmal, akikhez szinte hazajárok. Nagyon jó kis csapat, valóságos kis család ez, ahol mindenki szeret mindenkit” – árulta el Békefi Viktória, Azuka szerepének egyik megformálója. „Azuka egy kicsit szeleburdi, kedves, közvetlen, kislányosan naív, így aztán ez a szerep igazán testhezálló a számomra, könnyen azonosulok vele – leszámítva persze azt, hogy egy varacskos disznóról van szó… De egyébként annyira hozzászoktam ahhoz a nagyon karakteres mozgáshoz, amit a színpadra Azukának kitaláltunk, hogy sokszor előadáson kívül is előjön.

 „A színpadon az állatok is emberi tulajdonságokkal vannak felruházva, ezért aztán nem is olyan lehetetlen életre kelteni őket” – mondta Fésűs Nelly. Amikor Bagira voltam A dzsungel könyvében, az tulajdonképpen egy gondoskodó anya szerepe volt, a Vadak urában pedig Vanda Óbagoly szerepét játszom, aki az erdő bölcse, egy igazi orákulum, mindennek a megmondója, aki a Vadak ura választást is vezeti. Fehér színével hóbagolynak is elmegy, de az Óbagoly nem elírás, hiszen az erdőlakók közül ő a legidősebbnél is idősebb, senki sem tudja, hogy mióta él.

 „Az a hihetetlen látványvilág, amit az óriási LED fal, meg persze a jelmezek megteremtenek, a színésznek is feladja a leckét. Hiszen ehhez illő játékstílusra, erőteljes színpadi jelenlétre van szükség – mutatott rá Szabó Máté, aki Balkót, a farkasvezért alakítja. Balkó olyan farkas, akit talán nem az egészért szeretünk, nem a legélesebb kés a fiókban, de nagyon szerethető karakter, aki belátja a korlátait, és a darab végére komoly jellemfejlődésen megy át. Én nagyon szeretem ezt a szerepet, annál is inkább, mivel Balkónak különösen jó dalai vannak, olyanok, amikre a gyerekek később is szoktak emlékezni, újra és újra meg akarják hallgatni.

Elképesztően boldog voltam, amikor kiderült, hogy én is részese lehetek a produkciónak” – árulta el Kóbor Léna, aki Mira, a rókalány szerepében tűnik fel a musicalben. „Minden nagyon gyorsan történt, hiszen csak kevés idő volt a felkészülésre. De sokat segített a jó csapat, akik közül többeket már korábbról ismertem, hiszen együtt dolgoztunk a Gyöngyhajú lány balladájában is. Nagyon tetszett az a kihívás, hogy róka módjára kell mozogni, sőt, még szteppelek is, amit eddig soha nem csináltam.

A Vadak ura – The Covenant – családi musical négy Biodóm-beli előadására február 10-én szombaton, 14.00 órai és 17.30-as, valamint február 11-én vasárnap, 11.00 órai és 15.00 órai kezdettel kerül sor. Jegyek az Állatkert jegypénztáraiban, valamint online, az intézmény honlapján válthatók (https://tickets.zoobudapest.com/hu/). Lehetőség van a Vadak ura musicalre szóló, illetve kombinált, a február 24-ig tartó, esténként látogatható Sárkány Éve Lampion Fesztivál megtekintésére, illetve állatkerti látogatásra is felhasználható kedvezményes kombinált jegyek vásárlására is. Az előadásokon a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat