napja 
 

12. Szemrevaló Filmfesztivál - rekordszámú vendég érkezik (Programajánlók - Film)
12. Szemrevaló Filmfesztivál - rekordszámú vendég érkezik

Október 5-én kezdődik és 15-éig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényét Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja, melyet Langston Uibel főszereplő is elkísér. A magyar közönség találkozhat majd az Aranyéveink, a világszerte több mint 100 díjat nyert A róka, a Sisi és én rendezőjével. A Vienna Calling kapcsán Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértőkkel beszélgetünk, az Anima vetítését követően Zsirka Hella lesz a vendég, a Mindenki az időjárásról beszélget után pedig Király Edit irodalmárral elemezzük a filmet. A Művész moziban tizenkét német nyelvű, magyar feliratos filmet láthat majd a közönség, később Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik a fesztivál legjobb filmjeit. Elindult a jegyelővétel.

Október 5-én19 órakor a budapesti Művész moziban Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt címűalkotásával nyílik a filmfesztivál. A vetítés után Langston Uibel főszereplővel találkozhat a közönség. (A film a Vertigo forgalmazásában januártól a mozikban is látható lesz.)

Október 7-én20 órakor a JUNO11 forgalmazásában a mozikba került svájci közönségkedvenc, az Aranyéveink – Végül újrakezdjük? lesz műsoron. Egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének története bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedséggel beszél fontos kérdésekről. A vetítés után a magyar származású, és többek között Budapesten is tanult svájci rendezővel, Barbara Kulcsarral lesz beszélgetés.

Október 8-án18 órakor vetítik az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilmet. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről. A személyes interjúkat animált filmrészek és családi fényképek egészítik ki. A filmet követően Zsirka Hella, a Háttér Társaság munkatársa lesz a vendégünk.

Október 9-én19 órakor a Sisi és én című drámát vetítik, melyben Sisi és új társalkodónője saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A film a sokszor elmesélt Sisi-mítosz vad változata, melyben Susanne Wolff és Sandra Hüller nyújtanak parádés alakítást. A vetítés után közönségtalálkozó lesz Frauke Finsterwalder rendezővel, aki ezért a munkájáért a 2023-as Bajor Filmdíjon a legjobb rendező díját vehette át.

Október 10-én 18 órakor a bécsi alternatív zene felvirágzásáról szóló, szórakoztató, felvillanyozó és költői doku-musical, a Vienna Calling lesz műsoron. A vetítés után Franz Hergovich – aki a 80-as évek végén kezdett el Bécsben DJ-ként dolgozni, majd koncertszervezőként tevékenykedett - és Podlovics Péter, a Quimby egykori menedzsere osztják meg zenei tapasztalataikat a közönséggel.

Október 12-én19 órakor a JUNO11 forgalmazásában a Szemrevalón debütál A róka című alkotás. Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története világszerte több mint 100 díjat nyert. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. A vetítés után a közönség találkozhat a rendezővel, valamint Simon Morzé és Adriane Grzadziel főszereplőkkel.

Október 13-án20 órakor a Csak az időjárásról beszélgetnek című film egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban. A vetítés után az ELTEdocensével, Király Edit irodalmár-fordítóval lesz beszélgetés.

Október 5-15. között a Művész moziban lesz látható a 12. Szemrevaló programja, majd október 12-15. között új helyszínként Veszprémben, október 12-18. között Szegeden, október 18-22. között Debrecenben, október 26-29. között pedig Pécsett vetítik a fesztivál legjobb filmjeit. 

 www.szemrevalofesztival.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat