napja 
 

Úszók Éjszakája (Egészség - Sport)
Úszással a pikkelysömör ellen
Úszók Éjszakája

Első ízben indítja útjára a Magyar Dermatológiai érdekes kezdeményezését, amellyel a magyar népesség mintegy 1,5 - 2 százalékát érintő kórra, a pikkelysömörre szeretné felhívni a figyelmet. Az Úszók Éjszakája október 29-én, a Pikkelysömör Világnapján egyszerre öt nagyvárosban zajlik majd, többek között olyan neves olimpikonok részvételével, mint Jakabos Zsuzsanna, Biczó Bence, Fodor Rajmund, Gergely István, Marosi Ádám és dr. Molnár Tamás.

 Beugrani a vízbe, szelni a habokat – legtöbbünk számára mi sem természetesebb ennél. Pedig hazánkban közel 150 – 200 ezer embernek ez az egyszerű és hétköznapi sport is jelentős próbatétel a bőrükön megjelenő elváltozások, illetve az ehhez társuló társadalmi előítélet miatt. „Még mindig kevés az ismeret és sok a tévhit ennek a viszonylag gyakori, az egész szervezetet érintő betegségnek a kapcsán. Bár a bőrön minden esetben megjelennek a jellegzetes elváltozások, mégis egy olyan komplex betegségről van szó, amelyet súlyosabb esetben gyakran kísérnek egyéb szervek megbetegedései is: ízületi vagy kardiológiai  elváltozások, depresszió vagy elhízás. Mindezek után nem csoda, ha a betegek életminősége, közérzete sokkal rosszabb egészséges társaikénál. Jól példázza ezt a sporttevékenységektől való elzárkózás vagy a társas érintkezés beszűkülése.” – jellemezte a pikkelysömört prof. Dr. Remenyik Éva, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke. Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a nagy felületet érintő vagy társbetegségekkel járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. Így gyakorlatilag a teljes tünetmentesség is elérhető.  „Ma már ez a betegség is jól kezelhető – még ha meg nem is gyógyítható. Ennek ellenére, a pikkelysömör olyan, mint egy stigma. Akinek van, az a társadalom által ki van rekesztve, meg van különböztetve. Az a fontos, hogy az Úszók Éjszakájához hasonló rendezvények által a betegek érezzék, nincsenek magukra hagyva, ismerjék fel annak lehetőségét, hogy a sport által életminőségük javulhat.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Dr. Wikonkál Norbert egyetemi docens, kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos. 

 A rendezvény fővédnökségét felvállaló Emberi Erőforrások Minisztériuma is üdvözölte a kezdeményezést, amelyben a résztvevő városok versengenek egymással: a győzelemhez egy óra alatt kell minél több leúszott métert összegyűjtenie az egyes városoknak, mindezt egy olyan különleges váltóverseny formájában, ahol a finisben az utolsó csobbanó a helyszínen lévő olimpikon lesz. Az a csapat nyer, amely a vállalkozó szellemű résztvevők által teljesített hosszokból a legtöbb métert gyűjti össze egy óra leforgása alatt. A legjobban teljesítő város anyagi támogatást nyer városa betegszervezete számára. Mivel a leúszott méterek mellett a szurkolók száma is számít a versenyben, így annak is megéri eljönni, aki egyébként nem szeretne úszni, hiszen izgalmas versenyre lehet számítani, melyben nagy szükség van szurkolókra is, éppen úgy, mint az olimpián. A rendezvényről – amelyen a részvétel mindenki számára ingyenes – további információkat a www.uszokejszakaja.hu honlapon találnak az érdeklődők.

Várják tehát a lelkes úszókat és szurkolókat október 29-én 5 városban:

Budapest: Nyéki  Imre Uszoda, kezdés: 20.00 órakor

Kaposvár: Virágfürdő – Uszoda, kezdés: 18.00 órakor

Pécs: Abay Nemes Oszkár Sportuszoda, kezdés: 18.00 órakor

Szeged: Városi Sportuszoda, kezdés: 20.30 órakor

Debrecen: Sportuszoda, kezdés: 18.00 órakor

Elek Lenke

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat