napja 
 

Hogyan csökkentsd a számláidat? (Szépség - Lakás)
Spórolás energiával, árammal, gázzal
Hogyan csökkentsd a számláidat?

A kormány legújabb intézkedései nyomán akár ötszörösére is nőhet a villany- és gázszámlánk. A legtöbben ennyit nem tudnak kifizetni. Előkerülnek majd nagyanyáink prakkerei és partvisai, és rájövünk, hogy egy poharat hideg vízben is el lehet mosni.

A kályhák iránti kereslet hirtelen megugrott most, nyár közepén, és megrohanták a TÜZÉP telepeket is fáért, szénért, brikettért. Visszatérnek az ötvenes évek. Aki városi panelban, vagy bármilyen más társasházban lakik, az nem tudja máshogy csökkenteni az áram- és gázszámláját, csak ha takarékosan használja fel az energiát, és szakít eddigi – most már pazarlónak mondható – szokásaival. És nem csak arról van szó, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha kimegyünk a szobából.

Konyha

Állandóan áram alatt lévő háztartási eszközünk a hűtőszekrény, és ez fogyasztja a legtöbb áramot is. Ezt persze nem lehet kikapcsolni, de elhelyezése kihat az áramfogyasztásra. Oda tegyük, ahol semmiképp nem éri nap – a szerencséseknek éléskamrájuk is van. Ne legyen a radiátor vagy a tűzhely közelében, és ne toljuk be a falhoz, érje körös-körül levegő. Minden, 1 fokkal alacsonyabb külső hőmérséklet 6%-kal kevesebb energiafelhasználást jelent. A szellőző rácsot rendszeresen tisztítsuk meg a portól.

Sütéshez a receptek mindig előmelegített sütőt írnak elő. Ez pazarlás, addig is sül a beletett étel, amíg az előírt hőfokra felmelegszik. Célszerű kihasználni a rendelkezésre álló helyet – az átlagos méretű sütőben négy sín van - , azaz egyszerre legalább kétféle ételt sütni egyszerre. Ha így teszünk, használjuk a légkeveréses funkciót, amennyiben nincs, félúton cseréljük meg a két tepsit, hogy azonos hő érje alulról is, felülről is.

Főzésnél ügyeljünk arra, hogy ne használjunk nagyobb méretű lábost, mint amekkorára tényleg szükség van – hosszabb ideig tart a felmelegítése, pláne, ha a víz is több benne a szükségesnél. A gázláng ne nyúljon túl a lábos szélén – azzal csak a levegőt melegítjük. Használjunk kuktát, 60%-kal rövidebb idő alatt fő meg benne az étel, mint a hagyományos lábosban, ráadásul vízből is kevesebb kell bele. Ne nyissuk ki azonnal a kuktát, amint kikapcsoltuk alatta a hőforrást – amíg hűl, a zárt nyomás alatt addig is tovább párolódik az étel – ezt is számítsuk bele a főzési időbe.

Vízmelegítéshez használjunk vízforralót - energiatakarékosabb, ha azt az eszközt választjuk, amit erre a konkrét célra találtak ki. A vízforraló a mikrónál és a villanytűzhelynél is kevesebb áramot használ fel.

A mosogatógéppel sokan elkövetik azt a hibát, hogy pár belehelyezett tányér után bekapcsolják, pl. minden étkezés után. Ez nagy fokú pazarlás vízzel és árammal egyaránt. Célszerű csak akkor bekapcsolni, amikor megtelt. Ha hirtelen egy-egy olyan edényre, pohárra van szükségünk, ami azonnal kell - minden konyhában van hagyományos mosogató…

Tisztítás

Takarítási szokásaink különbözőek: van, aki naponta porszívózik, és még a cipők talpát is azzal tisztítja. Más a portörlést és a partvist részesíti előnyben, és csak a kárpitos felületeket porszívózza, hetente egyszer, avagy szükség szerint. Nyilván ez utóbbi csoport használ kevesebb áramot, de az első csoportba tartozók is rá fognak jönni, milyen praktikus eszköz a söprű, a partvis és a szemétlapát. Aki olyan helyen lakik, hogy megteheti, a szőnyeget, takarókat is kirázhatja a szabadban – az alattunk lakók nem örülnének, ha az ötödik emeletről tennénk ezt - és akkor még kevesebbszer kell használni a porszívót.

A mosógép használata hasonlít a mosogatógépéhez: van aki egyetlen ingért is beindítja. Tény, hogy nem kell teljesen megtömni ahhoz egy mosógépet, hogy használni lehessen, de áramot és mosószert csak akkor spórolunk, ha összevárjuk a hasonló színű szennyest. Egy-egy pólót, inget, blúzt vagy épp fehérneműt kézzel is ki lehet mosni, ha épp hirtelen azt akarjuk felvenni. Kevesebb áramot fogyaszt a mosógép, ha 30 fokra állítjuk, vagy ha rövidebb programot választunk.

Elektromos eszközök

Akár számítógépről, akár szórakoztató elektronikai eszközökről van szó, a stand by üzemmód rendkívül sok áramot fogyaszt. A készenléti üzemmód teszi lehetővé, hogy pl. a távirányító segítségével, egyetlen gombnyomással üzembe helyezzük a tévét-rádiót-CD lejátszót, Play Stationt, bármi mást. Ugyanez a helyzet a set-top boxokkal és a wifit biztosító routerekkel is. Áramspórolás céljából tehát célszerű ezeket az eszközöket kihúzni a konnektorból, főleg, amit ritkán használunk. Ha este megnézünk egy filmet, nem kell, hogy 24 órán át fogyasszon áramot a tv vagy a laptop. Ha elutazunk, akkor pedig áramtalanítsuk az egész lakást!

A légkondicionálót felesleges 35 fok alatt bekapcsolni, márpedig ilyen meleg ritkán adódik hazánkban. Sötétítő függönnyel, a redőny leengedésével és kereszthuzattal sok fokot hűlhet a lakás. tTestünket vagy háziállatunk hűtését pedig a legolcsóbb hideg zuhannyal lehűteni, hosszabb időre pedig hidegvizes törülözőt tenni a nyakunk köré, vagy a fejünkre. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat