napja 
 

A besúgó (Programajánlók - Film)
Az HBO új magyar sorozata
A besúgó

A hazai sorozatgyártás első közönségsikerei (Társas játék, Terápia) és a popkulturális mérföldkőnek számító Aranyélet után az HBO első, teljesen hazai fejlesztésű sorozata a XX. század eddig ritkán feldolgozott időszakát mutatja be.

A BESÚGÓ című 8 részes sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, további rendezői Mátyássy Áron és Miklauzic Bence, a főbb szerepekben pedig a jól ismert arcok mellett friss tehetségek mutatkoznak be

https://youtu.be/ob1unAM_W7k

A TÖRTÉNET

 1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására.

Geri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre.

Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

Rengeteg történet van a piacon fiatalokról. De az HBO részéről fontos a tartalom mondanivalója is. Mert alapvetően szórakoztató csatorna vagyunk, de lényeges, hogy olyan minőséget nyújtsunk a témaválasztással, amin elgondolkodik a néző, kicsit átrendezi a nézeteit, vagy megosztja az érzelmeit másokkal. Ez a történet pedig olyan, amiről lehet beszélni, mert megmutatja, hogy milyen huszonévesen hinni valamiben. A mai huszonévesekben is van tenni akarás, nem akarnak bábok lenni, ahogy a sorozat szereplői sem. A ’80-as évek politikai változásai ritkán jelennek meg magyar filmben vagy sorozatban, ahol mégis, ott inkább a drámai oldal domborodik ki. A Besúgó története ennek a kornak az egyénre és a közösség egyes alkotóelemeire gyakorolt hatásáról beszél. Ráadásul attól, hogy egy fiatal író szemüvegén keresztül mutatjuk be a korszakot, a sorozatunk nem nosztalgiából táplálkozik. A gondos történelmi konzultációkat követően fejlesztettük azt a pörgős történetet, ami egyszerre tart lépést a mai sorozatokkal szembeni elvárással és emeli be a negyven évvel ezelőtti gondolkodásmód sajátosságait. Nem lesz archaizáló, nosztalgiázó, melodrámába forduló történet, hanem a maga nyers erejével lendületesen visz magával.

 Závorszky Anna, az HBO producere

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak, mint Váradi Gergely (Guerilla,), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma, A tanár), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi. A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője), Radnay Csilla (Nyitva), Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Funtek Frigyes (Eszmélés, Randevú Budapesten) és Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát) képviseli.A sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, mellette Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend) és Miklauzic Bence (Parkoló) rendez több epizódot.

Szentgyörgyi Bálint forgatókönyve és az HBO igényei a legjobbkor találkoztak. Amikor a csatorna az Aranyéletet készítette, pont a high-end sorozatláz tombolt, de ezután a vezetőség részéről egyre markánsabb lett az elvárás, hogy elkezdődjön a fiatal célcsoport felé nyitás. Ahogy Závorszky Anna, az HBO producere kifejtette: „Eredetileg egy nagyszabású sorozatötletünk volt az Aranyélet utánra, de arra végül nem kaptunk engedélyt, ezért kellett találnunk egy olyat, ami megfelel az igényeknek. Szentgyörgyi Bálint terve annak ellenére jó választásnak tűnt, hogy a nyolcvanas években játszódik. Egyszerűen jókor volt jó helyen, és annak ellenére, hogy fiatal író-rendezőről van szó, nagy ambíciói vannak, aki mer kockáztatni. Hamar megértettük egymást. Egyértelmű volt, mit szeretne elmesélni, és ezt tiszteletben tartottuk, és neki is tiszta volt, az HBO mit szeretne kihozni a szkriptjéből. Tehát amellett, hogy Bálint iszonyú tehetséges, rendkívül nyitott volt a változtatásokra, gyorsan dolgozott és adaptálódott. Ráadásul voltak bőven mélységek és magasságok a projektben, mert amikor már eltelt egy fél év a közös munkával, felsőbb döntés értelmében le kellett állítanunk a fejlesztést, mert úgy volt, mégis valami mást készítünk el. Ez fájdalmas döntés volt és szomorúak is voltunk, mert akkor már nagyon megszerettük Bálintot és az alapanyagot is. Egy újabb fél év után azonban mégis felhívhattam azzal, hogy remélem, még nem adta el a jogokat egy kereskedelmi tévének, mert újra folytathatjuk a projektet. Ez után végül zöld jelzést kaptunk, és elkészíthettük A besúgót. Igaz, nem akkor, amikor terveztük, mert a koronavírus-járvány miatt csúsznunk kellett egy fél évet.”

A KARAKTEREK

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, A besúgó primer szinten három ember története.”

Egy fiatal forradalmár, Száva azt szeretné, ha a politikai rendszer megváltozna az országban, és nem fél ezt nyíltan, akár erőszakos eszközökkel is elérni. Egy Tartótiszt, aki már rég nem a szakmája csúcsán van, szeretne valami változást elérni, de leginkább jobban akar élni a családjával. Meg akarja mutatni a feleségének és a nagyszájú lányának, hogy valamit még le tud tenni az asztalra. Kapóra jön számára, hogy a történet lázadó fiataljai vélhetően gyorsan és könnyen leleplezhetők. Végül azonban megjelenik a harmadik fő karakter, akire egyikőjük sem számít. Száva, a forradalmár fejében fel sem merül, hogy Geri, az új srác, aki egy kicsit béna, vidékről jött fel Budapestre, sakkozik, és persze próbál dörgölőzve a közelükbe kerülni, először szövetségese lesz, majd az áruló. De a Tartótiszt sem számít rá, hogy ez a srác, akire elég lesz csak hangosan rászólnia, hogy könnyedén kipasszírozza belőle a megfelelő információkat, egyszer csak mindent felkavar. Geri okosabb lesz, mint a stratéga, és ennek érdekében a Tartótisztnek is olyan erőszakos eszközökhöz kell nyúlnia, amit maga sem akart.

 Geri karaktere mindig középen áll, rajta keresztül látjuk az egész történetet kibontakozni, végig őt követjük. Egy kisvárosból érkezik Budapestre, így rákényszerül arra, hogy nyisson mások felé. Az élete azonban hirtelen rémálommá válik, hisz jelentenie kell azokról a fiatalokról, akikkel egyébként szimpatizál.

 1985-ben már nem egyértelműen főgonoszok az államvédelemben dolgozó emberek, nem egysíkú karakterek, nem erőszakosak, csak végtelenül kíméletlenek és célratörők. Mivel lazul a szocializmus, és sok mindent lehet, senki sem gondolja, hogy az erőszak az egyetlen járható út. Mi vagyunk a legvidámabb barakk, kirakatszocializmus van, boldogok az emberek, lehet Oscar-díjat nyerni. A Tartótiszt tehát nem gonosz, csak nem a legokosabb figura, és képtelen megújulni.

 Száva egy laza forradalmár. Karizmája van, okos és erős férfiak gyűltek köré, akik támogatják. Ő is lehetne egy a sok közül, aki el akarja végezni a gazdasági egyetemet, hogy utána valami jó állást csípjen meg, egy személyes családi tragédia azonban a forradalmisághoz sodorja. És bár azt látjuk, hogy olyasvalami ért küzd, ami az egész ország számára fontos, kérdés, hogy a benne lévő erős düh és agresszió mennyire teszi elvakulttá, tud-e racionális maradni, meg tudja-e tartani a józanságát.

 Ezekhez a karakterekhez fontos volt, hogy megtalálják a lehető legjobb színészeket. Závorszky Anna, az HBO producere a castingban igen erőskezű volt, főleg a fiatalok kiválasztásában: „Szeretem, hogy változatos a szereposztás, mert vannak benne nagyon szép emberek, de hétköznapik is, sokféle arc, sokféle energia jelenik meg.” De ahogy Miklauzic Bence, a sorozat egyik rendezője kifejtette a castingról, A besúgó idősebb szereplői is fontosak: „Az az energia, amit a tehetséges fiatal színészek adnak, nagyon jól áll neki. De a közép- és idősebb generáció tagjaira is olyan színészeket választottunk, akik markáns erőt adnak hozzá. Kerestük a komplexitást, egyszerűen az volt az irányelvünk, hogy igyekezzünk minél nyitottabban gondolkodni a szerepekről és ne mindig a legkézenfekvőbb első ötlet legyen, amit elfogadunk, hanem nézzük meg, miként lehetne máshonnan ránézni, máshogy értelmezni.”

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat