napja 
 

Új nyomozóval gazdagodik a bűnügyi sorozatok világa (Programajánlók - Film)
Új nyomozóval gazdagodik a bűnügyi sorozatok világa

P.D. James (Agatha Christie mellett) kétségtelenül az angol krimik nagyasszonya: az ő fejéből pattant ki Dalgliesh főfelügyelő személye, akit az írónő úgy jellemzett, mint akinek egy jégcsap fúródott a szívébe. És valóban, ezt a kifinomult, arisztokrata nyomozót nem érdekli más, csak az igazság felgöngyölítése, ugyanakkor szenvtelenségének is megvan a maga oka. A világhírű karaktert március 14-étől a sorozatrajongók is megismerhetik, a könyvadaptációkat hazánkban az Epic Drama tűzi műsorára hétfőnként 21:00 órától.

A ’70-es évek Angliájában játszódó sorozatban Adam Dalgliesh három körmönfont ügyet göngyölít fel az évad hat epizódjában – olyanokat, amelyek egy átlagembert alaposan megviselnének. A történésekben nehéz pártatlannak lenni, hiszen egy nővérképzőhöz, egy fogyatékosok számára fenntartott intézethez és egy templomhoz kötődnek. De Dalgelish-ünk kimérten tekint minderre, ami esetében egyáltalán nem közönyösséget jelent.

Dalgelish ugyanis gyászol. „Szeretett felesége meghalt szülés közben, nem sokkal a történetünk kezdete előtt” – árulta el a figuráról a bőrébe bújó Bertie Carvel (A korona, Macbeth tragédiája, Doctor Foster)„Az első évad a gyászának első évében játszódik. Az élet kellős közepén átjárja a halál érzése” – mondta a színész, aki szerint a költőként is aktív nyomozó igazi anomália, és pont ezek az ellentmondások tették a karaktert számára vonzóvá, illetve maga a sorozat is ennek köszönhetően ruházódott fel szokatlan mélységgel. Carvel még egy valódi nyomozóval is konzultált, és végül úgy teszi szimpatikussá a figurát, hogy mellette visszaadja annak érzelmi visszafogottságát is. „Szerintem egy briliáns új tévés detektívvel gazdagodtunk Bertie személyében” – jelentette ki Elaine Pyke, a sorozat producere.

 Dalgliesh igazi különc, ennek ellenére két segédje is van: a forrófejű, nyers és goromba Masterson felügyelő, akiben Dalgliesh legalább annyi ígéretet lát, mint amennyi veszélyt; valamint az elhanyagolt tehetség, Miskin rendőrhadnagy. Előbbit egyébként Mamma Mia fiatalkori Pierce Brosnan-je, a sármos Jeremy Irvine formálja meg, akinek alakításait a filmszakma már Cannes-ban, Rómában és Párizsban is jutalmazta.

 P.D. James (akit II. Erzsébet bárónői ranggal tüntetett ki) szerint az emberek azért szeretik a detektívregényeket, mert általában rendet teremtenek a káosz közepette. Dalgliesh figurája a Magyarországon is megjelent „Takard el az arcát!” című kötetben debütált, majd kulcsszereplőjévé vált számos további P. D. James-könyvnek, amelynek magyar nyelvű kiadásait hazánkban a XXI. Század Kiadó gondozza. A sorozat 1. évadát március 14-étől hétfő esténként 21 órától dupla epizódokkal vetíti az Epic Drama tévécsatorna.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat