napja 
 

360° - képzőművészet és színház Alsóörsön (Programajánlók - Kultúra)
360° - képzőművészet és színház Alsóörsön

360° - képzőművészet és színház Alsóörsön 

Augusztus 13-án nyílt az első kortárs kiállítás, ezzel megkezdődik a 360°- Képzőművészet és színház Alsóörsön elnevezésű programsorozat.

Alsóörs domboldalának emblematikus műemléképületében, a Török-házban állítják ki a Covid-reflexiókból épült, Standby nevű tárlat néhány darabját, kortárs fotókat és festményeket, amelyek valamiképp a pandémia időszakának várakozó állapotát tükrözik. Huszonhat jelenkori festő és fotós alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A fotószekció több új alkotóval bővült, de a festők között is akad, aki új képpel jelentkezik.

A kiállított munkák több darabja bemutatkozott már Budapest néhány közterén szabadtéri kiállításokon. Az 1600-as évekből itt maradt Török-ház és Alsóörs Ófalu lélegzetelállító panorámája, a Balaton-felvidék páratlan pontja miatt választották a művek eredetijeinek bemutatásához ezt a helyszínt.

A kiállítás szeptember végéig lesz látható, augusztus 22-ig pedig rendszeres tárlatvezetéssel és a helyi értékek bemutatásával várják látogatóikat.

Tárlatvezetést tart Szarvas József, Kossuth-díjas színész, Bojár Iván András, művészettörténész és Bánkuti András, fotóriporter. A lokális értékek, hagyományok és építészet kérdéseibe Both Gábor, a helyi szobrásztábor alapítója, valamint Korompay Katalin, építész, műemlékvédő avatja be a látogatókat. 

A programsorozat a historikus Török-ház kulturális eseményeit és a hegyoldalban szeptemberben újranyíló amfiteátrumot kapcsolja össze. Szeptember utolsó hétvégéjén az Aktor Produkció színházi előadása színesíti a nyárutót.

Az augusztus 13-ai kiállítást Hebling Zsolt, polgármester köszöntője után Can Togay János, a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa 2023 művészeti főtanácsadója nyitja meg. A megnyitón Másik János zenél.

Kiállító fotóművészek: Bach Máté, Balogh Zoltán, Cedric af Geijersstam, Dobos Tamás, Esteban Sanchez, Gálos Viktória, Gordon Eszter, Gömör Tamás, Hegedüs Róbert, Horváth Katalin Fanni, Iliás-Nagy Katalin, Mónus Márton, Sághy Tímea és Somorjai Balázs. Festőművészek: Ázbej Kristóf, Baksai József, Fehér László, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Naomi Devil, Péterfy Ábel, Szabó Ábel, Szikra Ágnes, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Zászkaliczky Ágnes és Weiler Péter.

A program megszületését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő biztosította.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat