napja 
 

Új sorozatok az Epic Dramán (Programajánlók - Film)
Új sorozatok az Epic Dramán

A „királyregények királynőjeként” aposztrofált Philippa Gregory azonos című regényéből készült A fehér hercegnő, amely hatalomról, családról, szerelemről és árulásról mesél, méghozzá Nagy-Britannia történetének egyik legtumultuózusabb időszakából. Ám a megszokottal ellentétben női szemszögből! Lehet, hogy Yorki Erzsébet és VII. Henrik viharos házassága hivatalosan véget vetett a Rózsák háborújának, de a trónért folytatott küzdelem a nemesség körében ezzel korántsem ért véget. 

A FEHÉR HERCEGNŐ 

8 epizódos minisorozat

2021. május 26-tól szerdánként 21 órától

BUFFALLO MŰVELET

6 epizódos minisorozat

2021. június 17-től csütörtökönként 21:00 órától

1956. Ausztrália. A hidegháború szele már mindenhová elért, az ausztrál kormány pedig épp most hagyott jóvá a briteknek egy nukleáris tesztrobbantást a dél-ausztráliai sivatagban, Maraligna közelében. A tesztállomás vezetésével a II. világháborúban hősi érdemrenddel leszerelt Leo Carmichael őrnagyot bízzák meg. De a világ legveszélyesebb fegyverének tesztelése nem könnyű, főleg akkor, ha a vezető tiszted nem a legjobb választás a feladatra: ő nem más, mint Dr. Eva Lloyd-George, az egykori meteorológus, aki túl sokat kérdez, miközben a sajtó és a kormány is minden lépésüket figyelemmel kíséri. Ráadásul Maraligna mégsem tűnik olyan lakatlannak, mint elsőre hitték...



Philippa Gregory (A másik Boleyn lány) azonos című regényéből készült A fehér hercegnő, a három Golden Globe-díjra jelölt A fehér királyné direkt folytatása, amely ismét a korona mögött álló nők szemszögéből mutatja be a hatalomért folytatott küzdelmet. A miniszéria, amely május 26-án 21:00-kor startol el az Epic Drama műsorán, Yorki Erzsébet és VII. Henrik frigyére összpontosít, amely a Rózsák háborújának ugyan véget vet, de a kettejük közötti politikai és érzelmi szakadék újabb konfliktusokhoz vezet. Nézzünk be a családról, szerelemről és árulásról szóló sorozat kulisszái mögé!

A történelmi háttér: Ki volt valójában a fehér hercegnő?

A Tudor-ház megalapítása, így a Yorkok és a Lancasterek között zajló, Rózsák háborúja néven elhíresült uralkodói viszály vége Yorki Erzsébet édesanyjához köthető, aki szövetséget kötött a Lancasterekhez tartozó Lady Margaret Beauforttal, Tudor Henrik édesanyjával: gyermekeik összeházasodtak. A feljegyzések szerint azonban Erzsébetre az anyósa végig féltékeny volt: a házasság boldogra sikerült, Lady Margaret nem tudta magának kisajátítani egyetlen fiát. A fiatal feleség összesen hét gyereket szült Henriknek, ám az utolsó még a születése napján meghalt, Erzsébetet pedig a gyermekágyi láz vitte magával 37 évesen. A legendák szerint kedves, jóravaló nő volt, nem mellesleg gyönyörű, és hogy VII. Henrik tényleg szerette őt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fukarként ismert király fényűző temetést rendezett egykori hitvesének, és soha nem házasodott újra.

Hercegnő a képernyőn

Annak ellenére, hogy az előzményszéria, azaz A fehér királyné kritikai sikert aratott, az azt gyártó BBC nem tervezett hozzá folytatást, amit végül az amerikai Starz valósított meg, méghozzá az eredeti alkotók közreműködésével. A forgatás Bristolban zajlott, ahol nem kevesebb, mint 15, egymással összeköttetésben álló díszletet emeltek fel – ezek a Westminster-palotát jelenítették meg. A díszleteken egy 200 fős csapat dolgozott hét héten keresztül, és minden egyes részletet történelmileg hitelesen jelenítettek meg. A stáb külső helyszíneken is forgatott: Henrik és Erzsébet esküvőjét például a bristoli katedrálisban vették fel száz statiszta közreműködésével.

 Apopó esküvő. Jodie Comer játssza a címszereplőt, akit leginkább a Megszállottak viadala című kultikus sorozatból ismerhetünk, hamarosan pedig Ryan Reynolds oldalán is láthatjuk a nagyszabású Free Guy-ban. A Primetime Emmy-díjas és kétszeres Golden Globe-jelölt színésznő elárulta, hogy Yorki Erzsébet a sorozatban azért visel vörös-fekete ruhát az esküvőjén, hogy ezzel is jelezze, nem szerelemből házasodott, hanem akaratán kívül kényszerítették bele a frigybe. A Henryt alakító Jacob Collins-Levy (Az ifjú Wallander) pedig hozzátette, hogy a vörös szín anno a háború jelképe volt, ezért Erzsébet öltözéke óriási inzultusnak számított.

 A nyolcrészes széria elején tehát Erzsébet igazi háborúként fogja fel frigyét, amelyet még Lady Margaret is megnehezít – az ő szerepében a Trónok harca Catelyn Starkjaként ismert Michelle Fairley-t láthatjuk. Ám idővel a csalárdságot és az intrikát felváltják a valódi érzelmek, így nyer érvényt a sorozat jelmondata, a halálig tartó szerelem.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat