napja 
 

Capuns - Graubünden kanton nemzeti eledele (Gasztronómia - Evés)
Capuns - Graubünden kanton nemzeti eledele

A világ minden táján ősidők óta töltik a zöld leveleket – az indiánok kukoricahéjba, Ázsia nagy részén bambusz- vagy lótuszlevélbe, Európában káposztafélékbe, szőlőlevélbe, spenótba vagy nagyobb rokonába, mangoldba. Svájc Graubünden kantonjának nemzeti étele a Capuns (kapunsz), a hússal gazdagított nokedlitésztával töltött mangoldlevél, főve vagy sütve.

Capuns

Hozzávalók 4 személyre: 20 nagy mangoldlevél, 200 g liszt, 1 tojás, 1 dl víz, 100 g füstölt sonka, 100 g főzőkolbász, 50 g erőteljes ízű sajt, 200 ml húsleves vagy alaplé, 100 ml főzőtejszín, só, bors, zöldfűszer ízlés szerint: snidling vagy újhagyma zöldje, petrezselyem

A lisztből, tojásból, vízből pici sóval nokedlitésztát készítünk. Belekeverjük a kockára vágott sonkát és kolbászt, a felaprított zöldfűszert, pici borsot. A mangold szárát levágjuk, a leveleket fél percig előfőzzük (épp csak megpuhuljanak az erek). A leveleket kiterítjük, az alsó részre 1-1 kanál tölteléket teszünk és feltekerjük, ahogy a töltött káposztát szokás. A levest a tejszínnel megmelegítjük, a töltött mangoldot a hajtott szélével lefelé óvatosan belehelyezzük. Gyöngyözve 5-8 percig forraljuk. Óvatosan kiemeljük, tányérra tesszük, köré öntjük a levét, és megszórjuk a frissen reszelt sajttal.

Gazdagabb változatban szalonnapörccel is megszórják.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat