napja 
 

Toc in braida - polenta friuli módra (Gasztronómia - Evés)
Toc in braida - polenta friuli módra

A polenta olasz nemzeti étel, és mint minden tésztás jellegű fogást - a rizottót és a polentát is beleértve – előételként fogyasztják. Észak-Olaszország Friuli tartományában nagyon egyszerűen, híg sajtmártással és barna vajjal leöntve fogyasztják.

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg kukoricadara

2 dl víz

2 dl tej

 A sajtmártáshoz

8 dl tej

10 dkg alpesi sajt (pl. Fontina)

10 dkg lágy kecskesajt

10 dkg ricotta

 A barna vajhoz

8 dkg vaj

4 dkg kukoricadara

 

A tejet és vizet felforraljuk, megsózzuk, és beleöntjük a kukoricadarát. Gyakori kevergetés mellett, kb. 20 perc alatt krémes puhára főzzük.

Közben a mártáshoz a tejet megmelegítjük, beletesszük a ricottát és a kétféle sajtot, majd állandóan kevergetve mártássá főzzük (jóval hígabb lesz, mint a nálunk szokásos, besamel alapú sajtmártás).

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a kukoricadarát. Addigra a vaj is megbarnul.

A krémes polentát tányérra tesszük, rákanalazzuk a sajtmártást és leöntjük a barna vajjal. Gazdagabban is adhatjuk: sült gombát, libamájat, vagy akár apró sült kolbászdarabkákat is tehetünk a tetejére.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat