napja 
 

Észt hét a Művész moziban is (Programajánlók - Film)
 Észt hét a Művész moziban is

Lehetséges-e túljárni a Pestis eszén? Beveszi-e az Arvo Pärtre emlékeztető szórakozott Zeneszerző az extasy tablettát? Mi szükséges ahhoz, hogy az ember 40 fölött rátaláljon a szerelemre? Megtörheti-e a kóros anya-fia függőségi viszonyt a szexi mosógépszerelő, aki történetesen egy farkas? És mihez kezdjünk, ha az apánk rástartol a nőre, akit kinéztünk magunknak?

Megannyi kérdés, amelyekre szinte kizárólag az Észt hét filmjei adhatnak választ. Az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő észt összművészeti fesztivál filmes programja idén is ízelítőt ad a kis északi ország elmúlt évi terméséből. A vetítések sora március 23-án egy elsőfilmes alkotással indul, melynek nemzetközi premierje a Karlovy Vary fesztiválon volt. „A lánc vége” nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett beszámoló egy gyorsétterem utolsó napjáról. Az idei Észt hét minden bizonnyal legjobban várt filmje a November, amely a hazánkban is mindenre elszánt rajongótáborral rendelkező észt kultuszregény, az Ördöngös idők alapján készült. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik, és bármelyik bokor mögül előugorhatnak az észt népi hiedelemvilág legelképesztőbb alakjai. A filmre jegyet váltók között kisorsolják a regény legújabb magyar kiadásának köteteit. Az Amikor a legkevésbé várod című film két főszereplője – egy férfi és egy nő – hivatásos szerencsétlenkedők, akikre első ránézésre nemigen mernénk tétet tenni. De még az is lehet, hogy kisül valami a találkozásukból… A festői észt tengerparton játszódik A bácsi, aki hasonlít rám című film, amely a ránk kényszerített közelségről és a letagadhatatlan szeretetről szól. Természetesen az észt animáció rajongói is megkapják a magukét: a válogatásban sztárrendezők és ígéretes fiatal tehetségek munkái egyaránt szerepelnek.

Az Észt hét budapesti programja március 19-én a (R)estart Reality digitális street art projekt bemutatójával indult az Élesztőházban. Március 20-án az észt jazz first ladyje, az elbűvölő Kadri Voorand lép fel az Opus Jazz Clubban. Az irodalomkedvelők március 21-én az Irodalom éjszakája észt helyszínét kereshetik fel, március 27-én pedig kettős könyvbemutatón vehetnek részt a Nyitott Műhelyben. Március 23-án és 24-én a Trafóban az észt színház egyik vezető alakja, Juhan Ulfsak Láng Annamáriával játszik a Just Filming c. előadáson a Trafóban.

 Az Észt hét szervezője az Észt Intézet és a Szimplafilm. 

Jegyelővétel a Művész moziban és online.  A március 23-i nyitó vetítés ingyenes, azonban csak a Művész mozi jegypénztárban megváltott helyjeggyel látogatható.

 Az Észt hét további programjai:

www.esztorszag.hu

www.facebook.com/EsztIntezet

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat