napja 
 

Digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság (Egészség - Wellness)
Digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság

Fókuszban a biztonság! Negyedik alkalommal rendezték meg „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című nemzetközi konferenciát. Az idei rendezvény kiemelt témája a szexting, a pedofília és a gyűlöletbeszéd volt.

A témák aktualitását mutatja, hogy több mint 250-en hallgatták az előadásokat: egyetemi oktatók, hallgatók, szakemberek az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. Huszonkettő előadás hangzott el, négy előadó érkezett külföldről (Lengyelország, Románia, Egyesült Királyság). A konferencia online követhető volt a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon, ahonnan hamarosan letölthető lesz az összes videó.

A teltházas konferencia megnyitóján dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke kiemelte: idén e témák kapcsán fontos felhívni minden felhasználó figyelmét, milyen tartalmakat osztanak meg magukról és másokról. A világhálón mindig akad, akik visszaélhet ezekkel az adatokkal. Véleménye szerint legalább 20-30 év múlva - az akkor szülőkké váló generációnak – lesz teljesen természetes a közösségi médiahasználat, akár azok buktatóinak felismerésével együtt.

Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Terre des hommes Magyarország tanácsadója előadásában elmondta, hogy az internetes pornóval az X, Y, Z generáció tagjai már gyermekkorukban jó eséllyel találkoznak. Európai adatok szerint a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a ’pornó’. A gyerekek ezen felül kéretlen tartalomként is "belefutnak" explicit szexuális tartalmakba. Mindennek a hatása összességében egyértelműen negatív. Ezt megelőzendő, az előadás az online szexedukáció fontosságát emelte ki, valamint a neten elérhető biztonságos, szexualitással összefüggő tartalmak iránti igényt.

Dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója ’Gyűlölök és szeretek – szélsőséges online érzelmek’ című előadásában kifejtette: a digitális közelség egyik jellemzője a szélsőségesség, az intenzív, felnagyított érzelmek kommunikációja. Gyorsabban szeretünk, azonnal gyűlölünk. Kérdés, hova vezet az érzelmek extrémizmusa, a stílus radikalizálódása - ez fontos kihívása lesz a 3.0 világának.

Sterner Zoltán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat biztonságosinternet-oktatója ’Bosszúpornó, megalázás és megfélemlítés az interneten’ címmel tartott előadást. A bosszúpornó szexuális jellegű tartalom. Nyilvánosan megosztják online felületeken az egyén hozzájárulása nélkül. A szándék a megszégyenítés, az utóbbi években ez „divattá” vált, az áldozatok 90 százaléka nő. Előfordul, hogy az áldozat megváltoztatni kényszerül addigi életét, hogy minimalizálja a bosszúpornó hatásait.

A legnagyobb informatikai cégek saját kezükbe vették a probléma megoldását. A Google és a Microsoft, valamint a legnagyobb közösségi hálózatokat üzemeltető cégek, a Facebook és a Twitter, ígéretet tettek a bosszúpornó elleni küzdelemre. Magyarországon az ilyen típusú bűncselekményeknek nincs önálló büntetőjogi minősítése és konkrét statisztika sem áll rendelkezésre. Javaslat: a partnerek szakítása esetén, érdemes eltüntetni minden képet és videót, amely később kellemetlenül érintheti magát a felhasználót.

Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a ’Szexting tizenéves korban - Miért népszerű, mik a veszélyei és mi a felnőttek felelőssége a témában’ című előadása szerint a tizenévesek közösségi életének egyre nagyobb szelete zajlik az online térben. Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott mindaz, amit ismerkedésről, önkifejezésről, kapcsolatokról és intimitásról gondolunk.

 A konferencián a digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése érdekében tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány. A 2015 decemberében elindított Vodafone Digitális Iskola Program folytatásaként néhány napon belül megkezdődik mintegy 6500 gyermek internetbiztonsági oktatása országszerte. A Program a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében jött létre. Az indulás óta a Vodafone 1300 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépet adományozott a résztvevő 25 iskolának, díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet, és közel 700 pedagógust részesített internetbiztonsági oktatásban.

 „Öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk ehhez a programhoz, amelynek első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 000 diákon túl, további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei.” – tette hozzá dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

 A konferencia a Safer Internet Program keretében valósult meg. Célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió Safer Internet (SIP) Programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul.

A Safer Internet Program további partnerei:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: Lelkisegély-vonal és online tanácsadás gyerekeknek, 116-111, www.kek-vonal.hu

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.: Káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat