napja 
 

Robban a kiadó lakások piaca is (Szépség - Lakás)
Robban a kiadó lakások piaca is

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően azonnal megugrott az érdeklődés a fővárosi kiadó lakások iránt. Egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt 30 százalék feletti mértékben is drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak.

A legkisebb a legdrágább

A legmagasabb áron a kínálat egynegyedét kitevő egyszobás lakásokat lehet kibérelni a fővárosban, átlagosan 112 ezer forintért havonta. A legtöbb kiadásra kínálat ingatlanban 2 szoba van, a szobánkénti árfekvésük pedig nem csupán az egyszobás lakásokénál, hanem kevéssel a 3 szobás bérleményeknél is alacsonyabb (átlagosan 89 ezer Ft/hó szobánként). A szobák bérleti díja ezt követően a szobaszám növekedésével tovább csökken, egy 6 szobás ingatlan egy szobáját már átlagosan 64 ezer forintért, a 7 vagy annál több szobásat pedig 54 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Természetesen ezek az árak az átlagot mutatják, a helytől, az ingatlan állapotától függően ennél jóval olcsóbban, de drágábban is lehet kiadó lakást találni.A szobaszám mellett az adott lakás elhelyezkedése is döntően befolyásolja a bérelhető szobák átlagárát. A belvárosban és Budán ugyanis sokkal magasabb árakkal találkozhatnak a keresgélők, itt akár 90-100 ezer forintot is elkérhetnek egy szobáért havonta, szemben a kevésbé frekventált területekkel. A legdrágább az V. és VI. Budán az I. kerület. A város magjától kifelé haladva értelemszerűen csökkennek az árak. A XIV., a X. és a VIII. kerület köztes megoldásnak bizonyulhat, hiszen itt már lehet találni 60-70 ezres szobaárakat, mégis aránylag központi elhelyezkedésűek. A pesti peremkerületekben pedig már akár 50 ezer forint alatti szobánkénti díjakkal is találkozhatunk, Csepel a legolcsóbb 41 ezer Ft-os átlagárral.

Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a központi elhelyezkedésű kiadó lakások a legdrágábbak is egyben, és sokszor egy belvárosi szoba havi áráért fél óra, egy óra utazásnyi távolságra már akár egy egész lakást kaphatunk. A költségeket pedig akkor tudjuk a legjobban leszorítani, ha olyan lakásba költözünk, ahol akár 3-4 külön hálószoba is van, így arányaiban jóval kedvezőbb a bérleti díj. Diákok számára az összeköltözés lehet a megoldás, a legjobban azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat