napja 
 

Zene van mindenhol a Katlanban (Programajánlók - Muzsika)
Zene van mindenhol a Katlanban

A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között a Quimbytől és a Kiscsillagtól Lajkó Félixen, a Romungro fiúkon, a Csík zenekaron, a Vágtázó Csodaszarvason át Mozartig és Beethoven Kilencedik szimfóniájáig minden stílusban, minden műfajban régi nagy kedvencek és még felfedezésre váró ifjú titánok adnak koncerteket. Hangfürdőt is vehetünk, a picik a Hangicsáldában ismerkedhetnek a zenével, augusztus 7-én 16.00 órától pedig a Kórusok Éjszakájának résztvevőivel, valamint számos fellépő művésszel együtt közösen dalt tanulunk, hogy 17.04-kor, miután megszólalnak mindhárom faluban a harangok, együtt énekeljünk Cseh Tamás emlékére.

Az Ördögkatlan Fesztivál egyik idei díszvendége Lajkó Félix – aki többféle koncertet is ad: a beremendi Megbékélés Kápolna előtt a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel és lemezbemutató koncertet is ad. 2013-ban Mező címmel elkészítette élete első igazi citerás lemezét, amelyről először a kritikusok áradoztak, majd következett a nagy hír: az album vezeti a World Music Chart Europe világzenei toplistáját! A Katlanban most élőben!

 A tavalyi Requiem után mindenkit visszavár a beremendi csillagos ég! Több mint száz zenész és énekes a színpadon, és a varázslatos "A kilencedik"... Ha azt mondjuk: "A kilencedik", az a világ bármely pontján Beethoven kilencedik szimfóniáját jelenti. A beremendi koncert mellett Dinyés Dániel újra Opera-beavatót tart mindhárom falu templomaiban, ezúttal Offenbach Hoffmann meséivel ismerkedhetünk, és a Dohnányi Zenekar néhány tagjával Mozart/Beethoven koncertre is készül.

De ezeken túl a nép- és világzene, a komolyzene, a jazz szeretői kedvükre mazsolázhatnak a választékból, Újra visszatér a Katlanba a Csík Zenekar, az Ethno zenei műhelyt Miquéu Montanaro vezeti, a Szabad zenei műhelyt pedig a Geröly Quartet. A Romungro fiúk már állandó vendégei a Katlannak, Grencsó István társaival Szabados György emlékét idézi, nem hiányozhat Ferenczi György és a Rackajam sem. Both Miklós és a Palimo Story is megmutatja magát, és a Zalaegerszegi leánykar is visszatér.

Csemege „az ukrán-észt forgószél”, a Svjata Vatra, amely saját meghatározása szerint „tűzfolkot“ játszik. A zenekar bátran elegyíti az ukrán és észt népzenei motívumokat, hidat építve korok és kultúrák között. Egy másfajta zenei utazásra hív a Magyarországon jól ismert francia/oxitán muzsikus Miquèu Montanaro. A két különböző (afrikai és oxitán) kultúrát képviselő furulyás párbeszédét egy francia harmonikás és egy Burkina Fasó-i kora (afrikai hárfa) virtuóz festi alá sajátos módon. Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze és Hrutka Róbert egy varázslatos utazásra hívnak bennünket Angliától Oroszországig angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű dalokkal, versekkel.

A fergeteges bulikról olyan zenekarok gondoskodnak, mint Kiss Tibi egyik kedvence, a lengyel fenegyerekek: a Mitch & Mitch vagy a szédületes karneváli dzsesszt játszó francia őrület: a Wombo Orchestra. De fellép a kitűnő zenészekből, fantasztikus egyéniségű énekes előadókból álló Budapest Bár is, akik számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra. Lassan nincs Katlan Beckék nélkül: nem csak a 30Y, de a bezzegakurvabeckek is fellépnek. És ahogy mindig: első este Quimby, utolsó este Kiscsillag a nagyharsányi focipálya nagyszínpadán!

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat