napja 
 

Cseresznye, és ilyen korán! (Gasztronómia - Konyhatrend)
Cseresznye, és ilyen korán!

A cseresznye egészséges és az egyik legkorábban érő gyümölcs Magyarországon. Sok jó tulajdonsága mellett a piacok standjain üde színfolt a májusban megjelenő friss, piros, fényes termés. Közel két héttel hamarabb szüretelhető a világ legkorábban érő cseresznyefajtája, a magyar nemesítésű Rita. A szakemberek szerint a terméskilátások kitűnőek, bár azt elismerik, hogy a nemrégiben hullott túl sok eső miatt a korai fajták elkezdtek repedni. Ugyanakkor hangsúlyozzák, minél keményebb húsú egy cseresznye, annál hajlamosabb a repedésre.

Az enyhe télnek és korai tavasznak köszönhetően idén a szokásosnál hamarabb szüretelhetik a zamatos magyar cseresznyét. A terméskilátások rendkívül jók, rengeteg gyümölcs van a fákon.

 „Emberemlékezet óta nem ehettünk ilyen jó minőségű, hazai cseresznyét ennyire korán. Hiszen az idén már jó tíz nappal korábban érő Rita prémiumminőségű, szemben az olyan régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai. Azok csak színes gömbök voltak, míg a Rita komoly méretű, zamatos gyümölcsű” – jelentette ki Dr. Apostol János a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

 „Sokáig volt szárazság, majd hirtelen rengeteg csapadék hullott. Ez az éppen zsendülő korai cseresznyefajtákat meglehetősen rosszkor érte, és húsuk repedni kezdett. Ilyenkor még lehet védekezni, ha a gazdák gyorsan letakarják a fákat fóliával. De egyenletes öntözéssel is megakadályozható a hirtelen sejtgyarapodás, sejtnyúlás” – tette hozzá Dr. Apostol János.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat