napja 
 

Új és klasszikus orosz filmek az Urániában (Programajánlók - Film)
 Új és klasszikus orosz filmek az Urániában

Új és klasszikus orosz filmek az Urániában

Május 8-11. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatkozik be a fennállása 90. évfordulóját ünneplő, legendás Moszfilm stúdió, a Szovjetunió hajdani legnagyobb filmalkotó műhelye, amely ma is működik. A négynapos rendezvény programját a legújabb produkciók mellett beszélgetések, valamint filmtörténeti ritkaságok színesítik, köztük egy élőzenével kísért némafilm-előadás, három korszakalkotó zenés vígjáték, valamint a monumentális és vásznon ritkán látható Háború és béke négy részben történő vetítése.

A program május 8-án 18 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel indul, majd a 2012-ben év legjobb orosz film díjával elismert Fehér Tigris című háborús drámát láthatja a közönség. Karen Sahnazarov filmjét az egyik főszereplő, Vitalij Kiscsenko színművész kíséri el Magyarországra. A nyitó vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amire a filmszínház weboldalán és jegypénztárában van lehetőség.

A filmnapokon további 11 alkotást láthatnak a nézők. Ezek közül a legkorábbi Abram Room rendhagyó szerelmi háromszögtörténete, az 1927-ben készült Ágy és dívány című némafilm melyet Darvas Ferenc zongorakíséretével vetítenek. A zene további három előadáson is kiemelt szerephez jut, ugyanis három zenés film is színesíti a programot.

Az 1936-os Cirkusz a harmincas évek legsikeresebb szovjet zenés vígjátéka, az 1956-os Karneváli éjszaka a hruscsovi olvadás időszakának kultikus vígjátéka, az 1987-es Assza pedig a peresztrojka meghatározó rock együtteseinek zenéjére épülő melodráma. A hatvanas évek modernizmusát Elem Klimov nálunk kevéssé ismert filmszatírája, az Egy fogorvos kalandjai, valamint Szergej Bondarcsuk Oscar-díjjal is elismert monumentális alkotása, a Háború és béke képviseli a műsorban. A retrospektív programot Sztanyiszlav Govoruhin rendezése zárja: az 1990-ben készült Így nem lehet élni sokkoló erejű dokumentumfilm a szovjet társadalom kevéssé ismert rétegeiről, alapvető ellentmondásairól. A filmnapok ideje alatt az Uránia Kávéházban a Moszfilm múltját megidéző kiállítás látható.

Jegyek kedvezményes áron, 800 Ft-ért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

A Háború és béke vetítéseire a jegyár előadásonként 500 Ft. A filmeket orosz nyelven, magyar felirattal ill. esetenként szinkrontolmácsolással vetítik. A részletes program elérhető a Filmszínház weboldalán: www.urania-nf.hu

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat