napja 
 

Amerikai függetlenek a Titanicon (Programajánlók - Film)
Amerikai függetlenek a Titanicon

Elkezdődött a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ahol az Amerikai függetlenek szekció idén öt filmet foglal magában. Látható lesz lírai Abraham Lincoln-film fekete-fehérben (Jobb angyalok), Nicholas Cage visszatérése a fajsúlyosabb színjátszáshoz (Joe), palesztin-izraeli házasságról szóló romantikus vígjáték (Csakis New Yorkban), rendőri túlkapást feldolgozó életrajzi film (FruitvaleStation) és egy tragédia okán felbolydult kisvárosi közösség drámája (Kékmadár).

Az Amerikai függetlenek blokk egyik különleges darabja az idei Sundance-en debütált Jobb angyalok (The Better Angels). A költői szépségű fekete-fehér első film Abraham Lincoln gyerekkorának három évét és családi viszonyait mutatja be a vad Indianában.

A sokoldalú David Gordon Green által rendezett Joe egyik érdekessége Nicholas Cage visszatérése a mélyebb karakterábrázoláshoz. A tavalyi Velencei Filmfesztiválon bemutatkozott és Arany Oroszlánra jelölt alkotás az Egyesült Államok déli részének kemény világában játszódó megváltástörténet Joe-ról, a börtönt is megjárt favágóról és Garyről, az alkoholista szülőktől és apja veréseitől szenvedő tinédzserről.

Igazi csemegének ígérkezik a tavaly készült Csakis New Yorkban (Only in New York) a jordániai származású, de Brooklynban nevelkedett Albuliwi testvérek rendezésében. A romantikus vígjátékban egy magányos palesztin fiú, Arafat, akinek a pornófilmek jelentik az egyetlen társaságot, zöldkártya-házasságot köt egy izraeli lánnyal. A film a Tribeca Filmfesztivál Kreatív Ígéret-díját nyerte el.

Megrázó valós eseményt dolgoz fel Ryan Coogler dokumentarista stílusú, tavalyi Sundance-nyertes Fruitvale Station című első filmje. A 22 éves afro-amerikai Oscar Grant III. (Michael B. Jordan) frissen szabadult a börtönből. Változtatni akar az életén: vissza akarja kapni barátnőjét, kislányát és régi munkáját, csakhogy szilveszter éjszakáján egy metróállomáson igazoltatás közben lelövi egy rendőr.

Az elsőfilmes író-rendező Lance Edmands magával ragadó drámájában, a Kékmadárban (Bluebird) az iskolabusz-sofőr Lesley a műszak végén nekilát a szokásos ellenőrzésnek, de figyelmét eltereli egy felröppenő kékmadár, ami tragikus következménnyel jár. Az alkotást tavaly Karlovy Varyban Kristály Glóbuszra jelölték, női szereplői pedig a legjobb színésznőnek járó trófeát nyerték el.

Az április 4-12-ig tartó fesztivál végleges programja elérhető honlapunkon (www.titanicfilmfest.hu). Április 3-án még kedvezményes 900 Ft-os áron vásárolhatók jegyek, utána 1100 Ft-ért, április 4-től pedig öt és tíz jegy vásárlása esetén olcsóbban – 900, illetve 800 Ft-os áron – válthatók.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat