napja 
 

Csernus doki lelki békéje (Utazás - Ajánló)
Mentés és teremtés az Almagyar-érseki szőlőbirtokon
Csernus doki lelki békéje

Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtől. 

 A három barát, Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter grafikus először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Mikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet  Érseki Titokbornak kereszteltek. Titokbor, mert a szőlő fajtája máig ismeretlen, a bor pedig semmi máshoz nem hasonlítható. Eldöntötték, hogy megmentik ezt a kiváló szőlőt. Megvásárolták az érseki melletti földet az Almagyar dombon, a megmentett oltványokat oda ültették és megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. 2013-ban szüretelték le az első évjáratot az újratelepített érseki szőlőből. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihlette: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince borász- tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

A természethez való jog: Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

Az Almagyar-domb nem csak Eger egyik legjobb, de legszebb fekvésű dűlője is, a Nagy-Egeddel szemben. Ezért a három barát úgy döntött, hogy egyedülálló turisztikai attrakciót is kialakít itt: idén tavasszal nyílik majd az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék tövében épül fel a borkemping, a szállást adó csőszkunyhók, egy medence és a borterasz. A látogatók a szőlővel körülölelt csőszkunyhókban pihenhetnek majd, karnyújtásnyira a szőlőtől hűsölhetnek a Venyige Spa-ban és a kilátó lábánál kóstolhatják az AÉS borait. Emellett lesz tanösvény, kertmozi, dűlőtúra lovaskocsival, katonai csapatszállítóval, sőt, repülővel is! Az Almagyar Borkempingben mindenki dödöröghet, bámészkodhat, sétálgathat, számháborúzhat, ücsöröghet, barátkozhat, tollasozhat, kirándulhat és semmit tehet kedvére. „Sok helyen jártam már, de olyan helyen nem, ahol ilyen közel engednek a szőlőhöz. Kinyúlsz a medencéből vagy a csőszkunyhó ablakából és megérinted azt a szőlőt, aminek a borát éppen kóstolod, miközben a Nagy-Eged látványában gyönyörködsz. Ez elképesztően erős dolog. Azt akartuk, hogy a vendégeink is részesüljenek a mi lelkesedésünkből és boldogságunkból. Nálam ez a vendéglátás csúcsa.” – nyilatkozta Csernus Imre.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat