napja 
 

A nagy füzet (Programajánlók - Film)
Bemutató: szeptember 19.
A nagy füzet

A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére.

“Nekem nem kell tőletek a gyümölcs, a hal, meg a tej. Azt lopni is tudom. Én azt akarom, hogy szeressetek. Senki se szeret. Még az anyám se. De én se szeretek senkit. Se az anyámat, se titeket. Gyűlöllek benneteket.”

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) filmje a Kossuth-díjas magyar származású svájci írónő, Agota Kristof közel negyven nyelven megjelent világhírű kultuszregényéből készült, és a Karlovy Varyban a Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeként debütált. A nagy füzet (Le Grand Cahier) a fesztiválon elnyerte a Kristály Glóbusz díjat és az Europa Cinemas díját. A filmet Oscar díjra nevezi a magyar jelölő bizottság.

Szász János legújabb filmjének főszereplői egy, a forgatáskor tizenhárom éves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakítást nyújtanak. A nagy füzet c. film illusztris, nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Ádám almái, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel Szász János új filmjében. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth- díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-díjas osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, Szász János filmjét magyar mozikban szeptember 19-én mutatják be a Budapest Film Kft. forgalmazásában. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat