napja 
 

A Velencei-tónál is elindult a szezon (Utazás - Ajánló)
A Velencei-tónál is elindult a szezon

A Velencei-tónál is elindult a szezon

Vízpart elérhető közelségben – ez az új szlogen, de emellett  számos egyéb vonzereje is van a velencei-tavi térségnek. A fejlesztések eredményeképpen az elmúlt évben is több változás történt a tónál, így nemcsak a strandolni vágyók, hanem az aktív pihenést kedvelők és a gyógyulást keresők is jó helyen járnak.Jelenleg 30 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésre, ám a túra akár 55 km hosszúra is nyújtható, jó alternatíva a kezdő vagy alkalmi kerékpározóknak is. Az elfáradt túrázók sétahajózáson vehetnek részt, s a bicikliket a hajón is szállíthatják. 9 kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik meg júniusban a Velencei-tó déli partján. A 730 millió forintos fejlesztés várhatóan az idén befejeződik. Ezen kívül több új híd épül és több helyen közvilágítást is létesítenek a kerékpárutak mellé. A távlati tervek szerint további kilenc szakasszal és 32,6 kilométerrel bővítenék a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózatot. A már elkészített fejlesztési koncepció szerint több helyen párhuzamos kerékpárutak épülnének a helyi lakosság által ma is használt utak mellé. A „nem csak vízpart” szlogen is arra hívja fel a figyelmet, hogy a tó nemcsak nyáron, hanem egész évben várja az aktív pihenésre vágyókat. Az utazó a Közép-dunántúli régió blogja (http://itthonkozepdunantulon.blog.hu/) mellett a www.visitvelenceito.hu oldalon is folyamatosan tájékozódhat arról, milyen programok várják. Egy nemrég lezajlott internetes kutatás szerint a hazai lakosság nem ismeri eléggé a térséget, tudatukban a régi nyarak emlékei élnek, de a „hekk-lángos-gofri” hármason túl már jóval többet tud nyújtani a régió. A Velencei-tó nemcsak a közeli úti célt kereső fővárosiaknak lehet költséghatékony megoldás, hanem a természet és a kerékpározás szerelmeseinek a figyelmére is számot tarthat országszerte. 

Magyarország második legnagyobb természetes állóvizének térsége lóháton vagy akár gyalogszerrel is kényelmesen bejárható. A Velencei-hegység lankáin, a vízen és a szikes pusztán jelölt túrautakon együtt kirándulhat a család. Az összesen 545 hektáros Velencei Madárrezervátum és Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület 33-35 fészkelőmadár-fajjal és közel300 ”idelátogató és itt vendégeskedő” madárfajjal büszkélkedhet. Kevesen tudják, hogy Gárdonyban található az ország első ÖKO szemléletű strandja. A Velencei-tó Kékhullám Zászlóval elismert strandján gyönyörű panoráma tárul az idelátogató elé. Az extrém kalandok kedvelői is megtalálják a maguk lehetőségeit: A Surf Core Szörfbázison többszörös magyar bajnokok és az ország legsegítőkészebb oktatói tanítják azokat, akik szeretnének megtanulni szörfözni vagy céljuk a továbbfejlődés. Velencén a nemzetközi szabványoknak megfelelő800 mhosszú ötszög alaprajzú wakeboard-pálya is működik. Aki esőben is fürdene, vagy kényeztetésre vágyik, szintén nem fog csalódni. A velencei élmény- és gyógyfürdő, valamint a Velencei-tó déli partján az agárdi Bika-völgy gyógyvize várja gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket. Mindkét helyen négycsillagos wellness-szálloda is várja azokat, akik teljes kiszolgálást szeretnének élvezni.

A térség nem csupán látnivalókban gazdag, hanem utánozhatatlan hangulatú fesztiválhelyszín is. Koncertek, kóstolók, irodalmi estek, hagyományőrző ünnepek várják az utazókat egész évben. a Gárdonyi Emlékház mellett a Rönkvár, vagy Pákozdon a Katonai Emlékpark meglátogatása nyújt különleges élményt. Ne feledjük a gasztronómiai különlegességeket sem: egy finom halászléhez remekül illenek a tó környéki borok, a fogasfiléhez pedig a zamatos agárdi pálinka. A helyi lekvárokat, szörpöket és mézeket is érdemes megkóstolni.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 3 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat