napja 
 

Április 13. a Gyermekvasút napja (Programajánlók - Kultúra)
Erdőismeret, séták, kiállítások, előadások
Április 13. a Gyermekvasút napja

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút Napját, ami hagyományosan a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitó eseménye. A Gyermekvasút, a Gyermekvasutasokért Alapítvány és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány közös rendezvényén idén a szokásos programok mellett a Gyermekvasút környékének természeti értékeit is bemutatják az érdeklődőknek.

Az április 13-i program délelőtt 10 órakor Széchenyi-hegy állomáson kezdődik térzenével, zászlófelvonással, majd a Gyermekvasút és az alapítvány képviselői köszöntik a kisvasúti nap résztvevőit. Az alkalmi különvonat, a Gyermekvasút egyik újjáépített, környezetkímélő Mk45 sorozatú dízelmozdonya Széchenyi-hegy állomásról menetrend szerint 10:45-kor indul. Az utazás során a résztvevők a különvonattal közlekedő laborkocsiban szakavatott erdőpedagógustól 20-25 perces ízelítőket kapnak a Gyermekvasút Erdőismereti foglalkozás című szolgáltatásáról, amelyet az általános iskolai és óvodás csoportok vehetnek igénybe megrendelés alapján.

Szépjuhászné állomáson a különvonat hosszabb ideig tartózkodik majd, ugyanis itt több program is várja az érdeklődőket; előadást hallgathatnak például a Budai-hegység flórájáról és faunájáról a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdészeti Információs Központjában, vagy a budaszentlőrinci pálos kolostor eddig feltárt romjait és a Wágner Károly Erdészeti Szakkönyvtárat tekinthetik meg. A vasútüzem iránt érdeklődők az állomás egyközpontos MÁV Dominó 55 rendszerű biztosító berendezését és a számítógépes menetjegykiadás technikai hátterét ismerhetik meg közelebbről. A természetkedvelők is találnak számukra kedves programot, ugyanis lehetőségük lesz egy körsétát tenni a hárs-hegyi Örökerdő tanösvényen.

A különvonat menetrend szerint 13:30-kor indul tovább Szépjuhászné állomásról. A Hűvösvölgybe érkezők megtekinthetik a Gyermekvasutas Múzeum kiállítását, a vasútmodell és vontatási telep bemutatóját. A kisvasúti napra a részvételi jegy a tizennégy éven felülieknek 1500 forintba, a 6-14 éves gyerekeknek 900 forintba kerül, a hat éven aluliaknak ingyenes.

A részvételi jegy magába foglalja a különvonaton való utazást, a programokon való részvételt és a Hűvösvölgyben elfogyasztott ebédet. A Gyermekvasút napjának további információi az alábbi linken elérhető:

http://www.gyermekvasut.hu/chrw_events.php?extend.490

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat