napja 
 

A kávé egészséges (Gasztronómia - Ivás)
A kávé egészséges

Virágzik a kávéüzlet, a világ csaknem minden országában 100 liternél is többet fogyaszt az átlagpolgár. Ez nem is baj, hiszen a fekete folyadék rákmegelőző hatású és jót tesz a fogaknak is. Feketén, tejjel, habbal, cukorral vagy édesítőszerrel – a kávéfogyasztás nálunk is egyre divatosabbá válik. Egyre több a különböző fajta szemes kávét kínáló szaküzlet és egyre több a minőséget megkövetelő vásárló is. A kávézás trendivé vált, és amit sokan nem is tudnak: egészséges is. Kutatók állítják, hogy napi 2-3 csészével nyugodtan megihatunk. A legújabb kutatások szerint a koffein kifejezetten hasznos a szívnek és az ereknek. Élénkíti az agyműködést.

Elkészítési módok

Filteres kávé

Világszerte népszerűbb a forrázott, mint a gőzölt kávé. A forrázotthoz 1-1,5 teáskanál darált kávét számítanak, amit szűrőpapírba tesznek. Ezt forrásban lévő vízzel kell felönteni, a kávé a filteren keresztül az üvegedénybe folyik. Koffeintartalma kb. 80 mg csészénként. Ha tejet vagy tejszínt is adnak hozzá, szobahőmérsékletű legyen.

Eszpresszó kávé

Hosszabb ideig pörkölt kávébabból készül. A fő különbség mégis a kávéfőzőben rejlik: a készülékben magas nyomású gőz áramlik át a finomra darált kávén. Ez sokkal gazdaságosabb módszer, mert jóval kevesebb kávé felhasználásával nyerünk erős, koffeinben gazdag kávét (csészénként 100-150 mg).

Neszkávé

Teljes egészében forrázott kávéból áll, amelyből száraz fagyasztás után kivonják a vizet. Az azonnal oldódó granulátum megkönnyíti és meggyorsítja a kávéfőzés folyamatát, de nem ad ugyanolyan ízt és aromát, mint a frissen főzött (csészénként 80 mg koffein).

Arab és török kávé

Liszt finomságúra őrölt kávébabból készül. Hideg vízben elkeverik, majd az egészet együtt felforralják (gyakran cukorral együtt). Szűrés nélkül , némi ülepítés után isszák. Csészénként 120-160 mg koffeint tartalmaz.

Koffeinmentes kávé

A nyers kávébabból kivonják a koffeintartalmat. Rendkívül gazdaságtalan eljárás, de így a szív- és vérnyomáspanaszokkal élők is hódolhatnak kávézási szenvedélyüknek.

Perkulátor

Franciaországban, Dániában, Vietnamban elterjedt módszer. A liszt finomságúra őrölt kávét egy speciális üvegedénybe töltik és felöntik forró vízzel, így kerül az asztalra. A vendég maga nyomja le a fémszitát egy fogantyú segítségével. A szűrőn feljövő folyadékot önti pohárba, a zacc alul marad. Csészénként 80-100 mg koffeint tartalmaz.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat