napja 
 

Kavics- és kőfestés (Szépség - Lakás)
Kavics- és kőfestés

Szinte semmibe sem kerülő ajándékkal lephetjük meg barátainkat, ha van egy kis kézügyességünk és már próbálkoztunk üvegfestéssel. Nyilván a festékekből maradt valamennyi. Pontosan ezt a maradék festéket tudjuk felhasználni  szép formájú kavicsok festésére. A festett kövek szolgálhatnak levélnehezékként, az apróbbakból kabala készülhet.

Először szerezzük be a köveket. Folyóparton, de akár a játszótéren is találunk szép sima példányokat. Mindenképpen olyanokat szedjünk fel, amelyek felülete sima és világos árnyalatú. Érdemes kisebb nagyobb méretűeket is gyűjteni, mert ha belejövünk az alkotásba, úgysem akarjuk abbahagyni. Otthon legelőször alaposan mossuk meg mindegyiket. Ha viszonylag tiszta, elég csak egy kis szappanos víz, a szennyezettebbeket kefével  megsikálhatjuk. Hagyjuk a kavicsokat papírlapon teljesen megszáradni.

Készítsük ki a festéshez szükséges felszerelést. Kisebb-nagyobb méretű ecsetet, kontúrozót, üveg festékeket, festékhígítót, vizet. Fültisztító pálcikát is érdemes kirakni, mert az esetleges festékmegfolyásokat prímán fel lehet vele itatni.

Vegyük kézbe a követ és rajzoljuk rá az egyik oldalára a motívumot kontúrozóval. Először érdemes egy keresztben futó csíkkal elválasztani a kő felső és alsó részét, kvázi két „féltekére” osztani. Nagyon óvatosan forgassuk munka közben a követ, mert könnyen hozzáérhetünk a már felvitt kontúrfestékhez, és az elkenődhet. Ha egészen biztosak akarunk lenni, hogy nem kenjük el, egyszerre csak kis részt rajzoljunk meg, és varjuk meg, amíg a kontúrozó megszárad.

Kontúrozás után tegyük le a követ sima felületre és várjunk legalább fél-egy órát, hogy a kontúrfesték teljesen megszáradjon.  Nagyobb ecsettel a nagyobb, kisebbel a kisebb részleteket fessük. Ha kész az egyik „félteke”, tegyük fel egy polcra a kavicsot és hagyjuk az alkotást teljesen megszáradni. A kő másik oldalát is ugyanilyen sorrendben fessük be.

***Tippek:

*A kövekre nemcsak geometriai mintákat festhetünk, de virágokat, lepkéket, állatokat. Ha egy csillejegy képét festjük rá, a kő talizmánként szolgálhat.

*A képen látható egyik apró kavicsra a kínai boldogság jelét festettük.

*Legegyszerűbb az egyszínűre festett kavicsra kontúrozóval nevet, dátumot írni.

*Ha több apró kavicsot gyűjtünk, fessük mindegyiket más-más színre, és száradás után tegyük mindet egy kis kosárba, tálkába vagy dobozba. Mutatós szobadísz lehet.

*Nagyméretű kövekre mondatokat, de akár rövidebb versidézeteket írhatunk.

                                                                                                              Bán Judit

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat