napja 
 

Foltdekupázs technikával - oroszos hangulatban (Szépség - Lakás)
Foltdekupázs technikával - oroszos hangulatban

Az oroszos minták nálunk is hódítanak, pár forintból szlávos hangulatot varázsolhatunk a konyhánkba. Nem kell hozzá más, mint hobbyművész boltban kapható papírmasé doboz, kerek fa tálca, fehér akril festék, pár ív décopatch papír, décopatch ragasztó és lakk. Először fessük be a tárgyakat fehér akril festékkel és hagyjuk teljesen megszáradni. Erre azért van szükség, mert a vékony décopatch papíron átütne a tárgyak barna alapszíne. A doboz belsejét és a tálca alját nem kell befesteni és bevonni. 

Décopatch papírból vágjunk ki megfelelő méretű darabokat. A doboz tetejéhez egymással harmonizáló háromszögeket, testéhez matrjoska babákat vágtunk ki. A tálca bevonásához is szabálytalan háromszögeket nyírtunk ki az ívekből.

Kenjünk décopatch ragasztót pár négyzetcentiméternyi területre és ragasztóba mártott ecsettel illesszük a helyére a papírdarabot, majd a ragasztós ecsettel simítsuk át. A következő darabot ugyanígy illesztjük az előző mellé, de arra ügyelünk, hogy tetőcseréphez hasonlóan pár milliméterrel fedje az előző darab illetve később a darabok szélét. A doboznak csak a külsejét vonjuk be. Ha elkészültünk, várjuk meg, míg megszáradnak. Vonjuk be a tárgyakat egy-két réteg décopatch lakkal. (mindig meg kell várni, míg az előző réteg megszárad) A dobozban tárolhatjuk például kedvenc orosz teakeverékünket. Teázáskor a tálcán szervírozhatjuk az italt.

Amit a technikáról tudni kell: A décopatch, vagyis foltdekupázs technikával díszített tárgy merész színeivel, mintáival a lakás minden helyiségét feldobja. Az erős, ugyanakkor vékony papír színtartó. Nagy előnye, hogy minden kis darabja felhasználható, a különböző mintájú ívek darabjai egymással tetszőlegesen kombinálhatók. Ha felragasztás után a kész tárgyat 2-3 rétegben lelakkozzuk, különösen strapabíróvá és magas fényűvé válik. A décopatch papír alkalmas ötletes kollázsok készítésére, a legkülönfélébb felületek, kisebb-nagyobb bútordarabok (komód, asztal, szék, tükörkeret) díszítésére. Régi ütött, kopott, ám szép formájú kisbútoraink fehér alapozás után décopatch technikával különösen dizájnossá varázsolhatók. 

Bán Judit

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat